Zoek
Sluit dit zoekvak.
15 november 2022

15 x de leukste musea in Nederland

Leuke musea in Nederland

Wat zijn de leukste musea in Nederland? Als cultuurliefhebber valt er in eigen land genoeg te zien en te doen. Met name wat betreft kunstmusea valt er heel wat te kiezen. Tijd dus voor een lijstje met favorieten: dit zijn de leukste musea in Nederland. En een tip: met de museumkaart kun je ze bijna allemaal gratis bezoeken.

MUSEA IN NEDERLAND

MUSEUM VOORLINDEN – WASSENAAR

Je hebt vast wel eens een foto uit het Museum Voorlinden voorbij zien komen. Dit particuliere museum in Wassenaar staat namelijk bekend om haar bijzondere kustwerken. Een van de meest gefotografeerde stukken in het museum is Swimming Pool van Leandro Erlich, een zogenoemd belevingskunstwerk waar je zelf onderdeel van bent. En van dat soort kunstwerken vind je in dit leuke museum nóg een aantal voorbeeldjes. Zo kun je het enorme stalen sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra het best ervaren als je er doorheen loopt.

KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM – OTTERLO

Midden in Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het Kröller-Müller Museum, een van de leukste musea in Nederland als het gaat om moderne kunst. Je vindt hier de grootste Van Gogh-collectie ter wereld, maar er is ook veel aandacht besteed aan de Nederlandse kunststroming De Stijl en het futurisme. Het Kröller-Müller Museum staat daarnaast bekend om haar rijkgevulde beeldentuin, met ruim 160 sculpturen van wereldberoemde artiesten.

Koop online je kaartje voor het Kröller-Müller Museum

MUSEUM DE FUNDATIE – ZWOLLE

Museum de Fundatie in Zwolle kun je maar moeilijk over het hoofd zien. Het neoklassieke gebouw heeft namelijk een enorm eivormig gevaarte op het dak staan, dat in schril contrast staat met de rest van het oude stadscentrum. Maar het museum is niet alleen qua architectuur het bekijken waard, ook de uitgebreide collectie van beeldende kunst is een reden om af te reizen naar Zwolle. Het museum heeft een uitgebreide collectie met werken van onder andere Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Karel Appel. 

Museum de Fundatie, Zwolle

RIJKSMUSEUM – AMSTERDAM

Het Rijksmuseum mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met leuke musea in Nederland. Dit is de thuisbasis van grootheden als Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer. Hier worden alle grote Hollandse meesters tentoongesteld en tijdens een bezoek trekt honderden jaren aan Nederlandse geschiedenis aan je voorbij. Hoogtepunt van de collectie is natuurlijk de Nachtwacht, maar ook Het Melkmeisje en Het Straatje van Johannes Vermeer behoren tot de topstukken. 

Koop hier alvast je tickets voor het Rijksmuseum en sla de wachtrij over

STEDELIJK MUSEUM – AMSTERDAM

Het Stedelijk Museum, ook wel bekend als de badkuip, is een van de belangrijkste musea van het land en buurman van het Rijksmuseum. Dit museum geldt als hét instituut voor moderne kunst, zowel van binnen als van buiten. Fotografie, design en hedendaagse kunst: het komt allemaal samen in het bijzondere gebouw. Grote kunstschilders zijn hier alom vertegenwoordigd, maar je kunt er ok terecht voor installaties, videokunst, fotografie en industriële vormgeving. Houd de kalender in ieder geval in de gaten, want ook tijdens de wisselende tentoonstellingen passeren grote namen de revue. 

Koop hier je toegangskaartje voor het Stedelijk Museum

CENTRAAL MUSEUM – UTRECHT

In vergelijking met andere grote Nederlandse steden, is Utrecht niet bepaald rijkelijk bedeeld met leuke musea. Toch zijn er een aantal plekken waar je als kunstliefhebber je hart kunt ophalen. Bijvoorbeeld bij het Centraal Museum. Hier komen kunst, design, mode en geschiedenis samen en hebben veel tentoonstellingen een Utrechts tintje. Het museum beheert meer dan 60.000 kunstobjecten, waaronder stukken van De Stijl-kunstenaars Rietveld en Theo van Doesburg, maar ook het levenswerk van Dick Bruna.

Sla de wachtrij over en koop online je toegangskaartje voor het Centraal Museum

Centraal Museum Utrecht

MAURITSHUIS – DEN HAAG

Heb je een schilderij gemist in het Rijksmuseum? De kans is groot dat het dan in het Mauritshuis in Den Haag hangt. Hier vind je een aantal van ’s lands mooiste schilderijen uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Topstuk is Meisje met de Parel van Vermeer, maar hier hangt bijvoorbeeld ook De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp dat werd geschilderd door Rembrandt. Het museum is niet bijster groot, maar wie alle kunstwerken op je gemak wil bewonderen is gerust een middagje zoet.

Tickets voor het Mauritshuis vanaf € 17,50

NATURALIS – LEIDEN

Er zijn veel leuke musea in Nederland op het gebied van kunst en cultuur, maar Naturalis in Leiden is een welkome afwisseling. Dit vrij nieuwe museum werd in 2019 volledig gerenoveerd en is het natuurhistorisch museum van ons land. De collectie van miljoenen insecten, vogels, dieren en planten is zó omvangrijk dat het tot de top vijf grootste natuurhistorische collecties op aarde wordt gerekend. Niet voor niets dat Naturalis dit jaar werd bekroond met de European Museum of the Year Award. 

GRONINGER MUSEUM – GRONINGEN

Als je in Groningen van het treinstation naar de binnenstad loopt, dan kom je onderweg langs een wel heel bijzonder en kleurrijk gebouw. Hier huist het Groninger Museum, dat van binnen minstens zo interessant is als van buiten. De vaste collectie bestaat uit een afwisselende collectie van beeldende kunst, maar het museum is vooral groots wat betreft tijdelijke tentoonstellingen. Zo kon je hier enkele jaren geleden de veelbesproken tentoonstelling over David Bowie bezoeken.

KUNSTHAL – ROTTERDAM

Op steenworp afstand van de Euromast ligt de Kunsthal, het museum voor moderne kunst in Rotterdam. In tegenstelling tot veel andere musea heeft de Kunsthal geen eigen collectie, maar kun je hier uitsluitend wisselende tentoonstellingen bekijken. Wat er precies te zien valt is dus elk keer anders en verschillende thema’s komen aan bod. Zo worden in het verleden exposities van grootheden als Edvard Munch en Keith Haring afgewisseld met tentoonstellingen over dinosaurussen, Feyenoord en patatkramen. 

MUSEUM DE PONT – TILBURG

Museum De Pont in Tilburg is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Dat is mede te danken aan de mooie locatie. Het museum bevindt zich namelijk in een monumentale fabriekshal die ooit werd gebruikt om wol te spinnen. Een behoorlijk contrast als je het vergelijkt met de statige panden waarin veel andere Nederlandse musea uit dit lijstje zijn gevestigd, maar dat doet niets af aan de collectie. De Pont heeft een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst, met experimentele tentoonstellingen van bekende en onbekende artiesten.

MOCO MUSEUM – AMSTERDAM

Aan leuke musea niet bepaald een gebrek in onze hoofdstad. Het Rijksmuseum, Stedelijk en Van Gogh moet je gezien hebben, maar ook het Moco Museum is een aanrader. Dit particuliere museum vind je ook op het Museumplein, maar is veel minder bekend. Niet voor niets, want het is qua grootte ook een fractie van de musea daaromheen. Toch is het leuk om ook hier even binnen te kijken, want je vindt er bijzondere kunstwerken van toonaangevende kunstenaars. Zo kun je hier veel werken van Banksy spotten, maar kom je ook kunst van bijvoorbeeld Yayoi Kasuma, Andy Warhol en Jeff Koons tegen. 

Tickets vanaf € 19,50

Moco Museum Amsterdam

FOAM – AMSTERDAM

Foam staat voor Fotografiemuseum Amsterdam en is zeker een van de leukste musea in heel Nederland. Er staan hier regelmatig wisselende tentoonstellingen op het programma van zowel bekend als onbekend fotografietalent. Hoogtepunten tot nu toe waren de tentoonstellingen van Helmut Newton en Vivian Maier, maar eigenlijk is het altijd leuk om even binnen te wippen als je van mooie foto’s houdt.

Tickets vanaf € 12,50

KUNSTMUSEUM – DEN HAAG

Je moet er even de tram voor pakken, want het Kunstmuseum in Den Haag ligt niet helemaal op de toeristische route. Gelukkig is het de omweg waard en hoort het Kunstmuseum met recht thuis in dit lijstje met leuke musea in Nederland. Allereerst natuurlijk vanwege de kunstcollectie. Topstuk is Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, maar dat is niet het enige werd van Mondriaan dat je hier tegenkomt. Het museum heeft namelijk de grootste Mondriaan-collectie op aarde. Daarnaast is het gebouw zelf ook een plaatje om te zien. Het werd ontworpen door Berlage, die tal van bijzondere details in het gebouw liet terugkomen.

Koop online je kaartje voor het Kunstmuseum Den Haag

ESCHER IN HET PALEIS – DEN HAAG

De wiskundige tekeningen van Maurits Cornelis Escher zijn wereldberoemd en het werk van deze Nederlandse kunstenaar is te zien in het museum Escher in het Paleis. In dit voormalige stadspaleis hangen meer dan 120 van zijn werken. Je kunt de optische illusies van dichtbij bekijken, maar ook zien hoe Escher invloed heeft gehad op hedendaags grafisch ontwerp. 

Online tickets vanaf € 11,00

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Musea zijn persoonlijk, je moet van iets houden en iets waarderen. Het stedelijk museum, daar waren we binnen 30 minuten weer buiten. Zo ook de Fundatie in Zwolle. Naturalis in de oude staat vonden wij reuze interessant, nu echter niet meer. Veel opgezette dieren, prachtig om te zien, maar niets meer over het ontstaan van de wereld met de verschuivingen van land etc.
    Het Rijksmuseum, Van Gogh, Mauritshuis, Museum der Oudheden, Teyler Museum, Zuiderzee museum en ws nog meer, deze zijn de moeite waard. Gelukkig met een museumkaart scheelt het een hoop in kosten, zeker als je snel weer naar de uitgang wil, omdat het jouw smaak niet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset