Zoek
Sluit dit zoekvak.
1 februari 2024

10 x leuke postindustriële hotspots in Nederland

Leuke postindustriële hotspots van Nederland

Waarom zou je een oude fabriek slopen, als je er ook een hip restaurant kunt beginnen? Overal in Nederland krijgen oude industriële werkplaatsen, kazerneterreinen en loodsen een nieuwe functie als hippe hotspot. Dit zijn tien aanraders.

1. Strijp-S – Eindhoven

Strijp-S is de naam van het voormalige Philips-terrein in Eindhoven en vormt het kloppend hart van creatief Eindhoven. Hier wordt duidelijk waarom ze Eindhoven ook wel de stad van technologie en design noemen. Tegen de industriële achtergrond vind je leuke plekken voor een hapje eten, kunstgaleries en ateliers, maar ook een brewpup, koffiebarretjes en een van de beste ijssalons van heel Nederland.

2. NDSM-werf – Amsterdam

De NDSM-werf was ooit de grootste scheepswerf van Amsterdam en zelfs een van de grootste scheepswerven ter wereld. Tussen 1894 en 1979 werden hier vele schepen gebouwd en gerepareerd, maar na het faillissement van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij groeide het terrein uit tot een creatieve broedplaats, met veel ruimte voor kunst en cultuur. Tegenwoordig vind je er onder andere een aantal van de tofste restaurants van Amsterdam, een street art museum en als letterlijk hoogtepunt het Faralda Crane Hotel.

NDSM Werf Amsterdam

3. Fenix I en II – Rotterdam

In Rotterdam is het leuk om een kijkje te nemen bij de Fenix Food Factory, dat in de oude Fenix loods op Katendrecht zit. Dit was ooit de grooste loods ter wereld en heel wat mensen zijn hier vanaf de kade vertrokken naar verre bestemmingen. De Fenix Food Factory zit in Fenix I, en zoals de naam al doet vermoeden draait het hier om lekker eten en drinken. Je kunt er boodschappen doen voor thuis, maar als je geen zin hebt om te koken is het ook mogelijk om ter plekke een hapje te eten. Met name op een zonnige dag kun je hier heerlijk zitten.

4. Prodentfabriek – Amersfoort

De voormalige Prodentfabriek in Amersfoort is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed dat een tweede leven heeft gekregen. Op de plek waar ooit tubes tandpasta van de band rolden vind je tegenwoordig creatieve ondernemers, kunstenaars en horeca. In het vroegere ketelhuis vind je een restaurant en een paar deuren verderop zit poppodium ‘Fluor’.

Prodent Fabriek, Amersfoort

5. Vechtclub XL – Utrecht

De Vechtclub in Utrecht was ooit onderdeel van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel, maar heeft inmiddels een heel andere bestemming gekregen. Verschillende creatieve ondernemers hebben hier een atelier, maar je vindt er ook leuke horeca. Er wordt koffie gebrand en bier gebrouwen, en heel speciaal: je vindt hier de eerste luisterbar van Utrecht. Liever iets actiefs doen? Je kunt hier ook boulderen, skateboardles krijgen of een workshop pottenbakken volgen.

6. Sphinxkwartier – Maastricht

De naam Sphinx doet misschien wel een belletje rinkelen. Deze aardewerkfabriek uit Maastricht was namelijk gespecialiseerd in het maken van tegels en toiletpotten, en je hebt de naam vast wel eens ergens zien staan tijdens een sanitaire stop. Anno nu is het oude fabrieksterrein en de aangrenzende wijk een van de hipste plekken in Maastricht. Het concentreert zich rondom het monumentale Eiffelgebouw, waar je onder andere een hippe rooftopbar vindt. Zorg dat je hier ook even een kijkje neemt in de Sphinxpassage. Dit is een lange overdekte gang waar de geschiedenis van het pand wordt verteld aan de hand van zo’n 30.000 tegeltjes.

7. Spoorzone – Tilburg

Het gebied achter het station in Tilburg was lange tijd verboden terrein. Hier werd van 1868 tot 2011 aan spoormaterieel gesleuteld, maar groeide in korte tijd uit tot een van de leukste delen van de hele stad. In de oude industriële werkplaatsen vind je gedurfde horecatenten en tal van creatieve bedrijven. Een van de leukste plekjes is de LocHal, waar je onder andere de bibliotheek en het StadsCafé vindt.

8. Honigcomplex – Nijmegen

Een leuke plek in Nijmegen is de oude soepfabriek, ook wel bekend als het Honigcomplex. Een deel van de fabriek heeft recent plaats moeten maken voor nieuwe appartementen, maar gelukkig heeft niet alles daarvoor hoeven wijken. In het oude gedeelte vind je enkele leuke hotspots, waaronder een koffiebar, restaurant en biertuin.

9. Kazerneterrein – Ede

Aan de rand van Ede ligt het oude Kazerneterrein, waar in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog maar liefst 7 kazernes werden gebouwd. Sinds het jaar 2010 zijn ze niet meer in handen van defensie en de afgelopen jaren zijn de vele historische panden omgetoverd tot woonhuizen, hotelkamers en hippe hotspots. Bij bakkerij Jorisbrood kun je terecht voor ambachtelijk gebakken brood en de allerlekkerste croissants, buurman Cravings for Green serveert de beste vegan lunch uit Ede en omstreken.

Kazerneterrein Ede

10. Nettenfabriek – Apeldoorn

Vanaf het station in Apeldoorn loop je binnen enkele minuten naar een pareltje onder de industriële hotspots: de Nettenfabriek. Dit mooie pand biedt onderdak aan verschillende kleine ondernemers, waaronder een bloemenwinkel, een bakkerij en een kapper, maar je kunt er ook workshops volgen of meedoen met een lesje yoga. Een hapje eten kan natuurlijk ook, daarvoor moet je aanschuiven bij restaurant NETT.

Reizen in Nederland

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset