Zoek
Sluit dit zoekvak.
9 oktober 2023

De leukste tips voor alle 20 arrondissementen in Parijs

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

Parijs is mijn absolute lievelingsstad op aarde en ik ben inmiddels de tel kwijt hoe vaak ik er ben geweest. Ik ben gek op de sfeer, de mooie straten, het lekkere eten en het feit dat er altijd wel iets nieuws valt te zien. Tijd om al mijn kennis en ervaring te bundelen in een uitgebreide blog. Geen suf lijstje met de standaard tips voor Parijs, maar een praktisch overzicht met leuke aanbevelingen per arrondissement.

Want wat is nou echt het leukste arrondissement in Parijs? En in welk arrondissement kun je welke bezienswaardigheden bekijken? Ik maakte een overzicht van alle 20 arrondissementen die binnen de Périphérique liggen, met tips voor bezienswaardigheden en leuke hotels.

1E ARRONDISSEMENT

Parijs heeft in totaal 20 arrondissementen en het 1e arrondissement ligt helemaal in het hart van de stad. Een plek die je niet zo snel zal overslaan tijdens een stedentrip Parijs, want wat bezienswaardigheden betreft is het een van de belangrijkste wijken in de hele stad. Je kunt hier onder andere het Louvre en Jardin des Tuileries bezoeken, en vanuit het park heb je een goed uitzicht over de Eiffeltoren in de verte. Het 1e arrondissement is daarnaast de plek waar vroeger de beroemdste markt van heel Parijs te vinden was: Les Halles. Tegenwoordig winkel je in dit deel van Parijs overigens liever op de Rue de Rivoli, waar vrijwel elk groot modehuis is vertegenwoordigd.

➞  Bezienswaardigheden in het 1e arrondissement: Het Louvre, Jardin des Tuileries, Rue de Rivoli en Place Vendôme moet je zeker gezien hebben.

➞  Mijn persoonlijke tip: Op Rue de Rivoli 58 zit een alternatief kunstenaarsbolwerk waar je verschillende ateliers en kunstwinkeltjes kan bezoeken. Ik schreef daar al uitgebreid over in deze blog met originele tips voor Parijs.

➞  Waar te overnachten in het 1e arrondissement van Parijs: Hôtel Brighton

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

2E ARRONDISSEMENT

Als je kijkt naar de nummering van de arrondissementen, dan is het centrum van Parijs opgebouwd als een soort slakkenhuis. Het 2e arrondissement ligt daarom ten noorden van het 1e. Dit is het kleinste arrondissement van Parijs en het aantal bezienswaardigheden in deze wijk is beperkt. Toch is er één plek die je in het tweede moet bezoeken, en dat is de Bibliothèque Nationale de France. Dit is een van de mooiste bibliotheken van heel Frankrijk, met een opvallend ronde vorm en torenhoge boekenkasten die bijna tot aan het plafond rijken.

➞ Bezienswaardigheden in het 2e arrondissement: Bibliothèque Nationale de France en Opéra-Comique.

➞ Waar te overnachten in het 2e arrondissement van Parijs: Hotel The Hoxton

3E ARRONDISSEMENT

Een van de leukste wijken in Parijs is deels gelegen in het 3e arrondissement: Le Marais. Dit sfeervolle wijkje staat bol van de leuke boetieks en hippe restaurantjes, en het stikt van de typisch Parijse terrassen waar je een lekker wijntje kan drinken. Dit is wat mij betreft een van de leukste plekken om te overnachten in Parijs. In het 3e arrondissement zijn daarnaast een aantal musea te bezoeken, waaronder Musée Picasso.

➞ Bezienswaardigheden in het 3e arrondissement: Musée Picasso en de winkelstraten van Le Marais, maar neem ook een kijkje bij Merci, het hipste warenhuis van Parijs.

➞ Mijn persoonlijke tip: Plan op zondag een bezoekje aan Le Marais, want het is een van de weinige plekken in Parijs waar de winkels wel gewoon open zijn. Begin met een uitgebreide brunch in een van de vele restaurantjes en ga daarna uitgebreid winkelen.

➞ Waar te overnachten in het 3e arrondissement van Parijs: Villa Beaumarchais

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

4E ARRONDISSEMENT

De kans is groot dat je tijdens een stedentrip Parijs in ieder geval één keer in het 4e arrondissement verzeild raakt. Hier vind je namelijk een aantal van de bekendste bezienswaardigheden in Parijs. Een daarvan is Centre Pompidou. Dit is hét museum voor moderne kunst in Parijs, en het is groot genoeg om uren zoet te zijn. Neem ook zeker een kijkje op de bovenste verdieping, want vanaf die plek heb je geweldig uitzicht over de skyline van Parijs. Een andere niet-te-missen bezienswaardigheid in Parijs is natuurlijk de Notre-Dame, die is gelegen op het Île de la Cité.

➞ Bezienswaardigheden in het 4e arrondissement: Centre Pompidou, Notre-Dame, Île de la Cité en het zuidelijk deel van Le Marais.

➞ Waar te overnachten in het 4e arrondissement van Parijs: Hotel de Neuve by Happyculture

5E ARRONDISSEMENT

In het 5e arrondissement vind je het oudste deel van heel Parijs. Hier werd in de Romeinse tijd de basis gelegd voor de Franse lichtstad en er is een hele rits aan bezienswaardigheden die je kan bewonderen. Onderdeel van het 5e arrondissement is bijvoorbeeld Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs. Al sinds mijn eerste bezoek aan Parijs is dit een van mijn favoriete delen van de stad. Het is heel levendig en je vindt hier veel leuke barretjes en betaalbare restaurants. Daarnaast is het ook erg leuk om te struinen over de Rue Mouffetard en binnen te kijken bij alle typisch Franse delicatessenwinkels.

➞ Bezienswaardigheden in het 5e arrondissement: Pantheon, Sorbonne, Jardin des Plantes, Rue Mouffetard en de Grote Moskee van Parijs.

➞ Mijn persoonlijke tip: Neem op een regenachtige dag een kijkje in de kassen van Jardin des Plantes en drink daarna thee in de Grote Moskee. Ook leuk: aan de oevers van de Seine, pal tegenover de Notre-Dame, vind je boekhandel Shakespeare & Company. Dit is de beroemdste boekwinkel van Parijs en erg leuk om even binnen te gluren.

➞ Waar te overnachten in het 5e arrondissement van Parijs: Hotel Les Bulles De Paris

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

6E ARRONDISSEMENT

Een van de leukste plekken om een stukje langs de Seine te lopen is in het 6e arrondissement. Hier kun je namelijk de beroemde Pont Neuf bekijken, de oudste én mooiste brug van Parijs. Andere bezienswaardigheden in dit deel van Parijs zijn Palais du Luxembourg en het aangrenzende park. Het is ook leuk om een kijkje te nemen bij Église Saint-Sulpice, dat een bescheiden rolletje heeft in het boek De Da Vinci Code van Dan Brown.

➞ Bezienswaardigheden in het 6e arrondissement: Pont Neuf, Palais du Luxembourg, Jardin du Luxembourg en Église Saint-Sulpice.

➞ Waar te overnachten in het 6e arrondissement van Parijs: Hotel Le Sainte-Beuve

7E ARRONDISSEMENT

Het 7e arrondissement is iets minder sfeervol dan de rest van Parijs, want er zijn relatief weinig mooie straatjes. Dat is geen reden om deze plek over te slaan, want hier kun je namelijk de Eiffeltoren bezoeken. De Parijzenaren schijnen een hekel aan het gebouw te hebben, maar als toerist moet je de toren een keer beklommen hebben. Een andere plek die je gezien moet hebben is Dôme des Invalides, de iconische kerk waar het lichaam van Napoleon ligt opgebaard.

➞ Bezienswaardigheden in het 7e arrondissement: Eiffeltoren en Dôme des Invalides

➞ Waar te overnachten in het 7e arrondissement van Parijs: Hôtel de Lille

8E ARRONDISSEMENT

De beroemdste straat van heel Parijs is gelegen in het 8e arrondissement: Avenue des Champs-Élysées. Deze mondaine winkelstraat wordt geflankeerd door statige huizen en dure winkelketens, en aan het eind staat de iconische Arc de Triomphe. Tip van mij: koop ook een kaartje voor het dak van de Arc de Triomphe, want het uitzicht is echt heel mooi. Champs-Élysées en omgeving is een stukje Parijs dat je gezien moet hebben, al is het voor de meeste toeristen te prijzig om hier te winkelen, dineren of te overnachten.

➞ Bezienswaardigheden in het 8e arrondissement: Avenue des Champs-Élysées, Arc de Triomphe, Place de la Concorde en Place de l’Étoile.

➞ Mijn persoonlijke tip: Aan de Champs-Élysées vind je een vestiging van een van de beroemdste patissiers van heel Parijs: Ladurée. Hier kun je macarons kopen of neerstrijken voor een kopje koffie met een kunstig taartje.

➞ Waar te overnachten in het 8e arrondissement van Parijs: Hôtel Madeleine Haussmann

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

9E ARRONDISSEMENT

Parijs staat bekend om haar brede boulevards met statige herenhuizen en Franse balkonnetjes. Een van de beste voorbeelden daarvan vind je aan de Boulevard Haussmann in het 9e arrondissement. In dit deel van de stad kun je daarnaast ook een bezoek brengen aan het fantastische Galeries Lafayette. Een geweldig winkelcentrum met vooral veel dure merken, maar het ziet er heel mooi uit en het is leuk om even binnen te kijken. Met name in de periode voor kerst is het warenhuis schitterend versierd.

➞ Bezienswaardigheden in het 9e arrondissement: Boulevard Haussmann, Galeries Lafayette en Opéra Garnier.

➞ Mijn persoonlijke tip: In dit arrondissement in Parijs vind je een aantal overdekte passages vol antiekwinkeltjes en restaurants. Je kunt hier op een regenachtige dag nog heerlijk op het terras zitten en hebt er keus uit een aantal uitstekende en typisch Parijse restaurants. Navigeer via Google naar Passage des Panoramas.

➞ Waar te overnachten in het 9e arrondissement van Parijs: Dream Hotel Opera

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

10E ARRONDISSEMENT

Heel veel valt er niet te zien in het 10e arrondissement, maar het is wel een van de bekendste toegangspoorten van de stad. Hier vind je namelijk Gare du Nord, het treinstation waar je aankomt met de trein. Daarnaast loopt een stuk van Canal Saint-Martin door het 10e arrondissement. Een vrij onbekend stukje Parijs, maar de omgeving is heel mooi en het is een aanrader om lekker te picknicken langs de waterkant. Rondom het Canal Saint-Martin zitten bovendien heel veel leuke en betaalbare eettentjes, dus een goede keus om hier een hotel of appartement te zoeken als je niet heel veel budget hebt.

➞ Bezienswaardigheden in het 10e arrondissement: Gare du Nord, Canal Saint-Martin

➞ Mijn persoonlijke tip: Pal tegenover het station vind je een van de beste brasseries van heel Parijs: Terminus Nord. Deze tent staat vooral bekend om haar schalen vol verse visgerechten en het is leuk om je laatste lunch af te sluiten met een plateau fruits de mer.

➞ Waar te overnachten in het 10e arrondissement van Parijs: Hôtel Paris La Fayette

11E ARRONDISSEMENT

Als je een idee wilt krijgen van het ‘echte’ Parijs, dan moet je koers zetten richting het 11e arrondissement. Dit is een van de wijken in Parijs met relatief weinig bezienswaardigheden en veel straten met grote huizenblokken. Hierdoor krijg je een aardig beeld van het dagelijks leven in de grote stad. Want ondanks het gebrek aan iconische bezienswaardigheden is het zeker leuk om hier een avondje door te brengen. Je hebt er een groot aanbod aan leuke restaurants, terrassen en speciaalzaken, en je loopt ook zo Le Marais in.

➞ Bezienswaardigheden in het 11e arrondissement: Place de la Bastille

➞ Waar te overnachten in het 11e arrondissement van Parijs: Hôtel Les Deux Girafes

12E ARRONDISSEMENT

Het 12e arrondissement ligt helemaal in het oosten van Parijs en is waarschijnlijk een van de minst interessante stukken van de stad. Toch is er één highlight die ik graag wil benoemen. Hier vind je namelijk de Coulée verte, een stadspark bovenop de oude spoorweg. Het wordt ook wel de High Line van Parijs genoemd, al is dat iets te veel eer. het is vooral een fijne plek om even te wandelen. Daarnaast kun je in het twaalfde arrondissment de TGV naar het zuiden van Frankrijk pakken. Gare de Lyon heeft rechtstreekse verbindingen met onder andere Lyon en Nice.

➞ Bezienswaardigheden in het 12e arrondissement: Parc Bercy en de Coulée verte

➞ Waar te overnachten in het 12e arrondissement van Parijs: citizenM Paris Gare de Lyon

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

13E ARRONDISSEMENT

Een van mijn favoriete plekjes in Parijs vind je in het 13e arrondissement, namelijk Chinatown. Hier wonen veel Aziatische migranten en dat zie je in het straatbeeld: Chinese uithangborden, toko’s en Aziatische restaurants zijn op elke hoek van de straat vertegenwoordigd. Dit is dé plek in Parijs voor goed Aziatisch eten en het Chinees Nieuwjaar wordt nergens in Europa zo uitgebreid gevierd als hier.

➞ Bezienswaardigheden in het 13e arrondissement: Chinatown

➞ Mijn persoonlijke tip: Schuif aan voor echt lekkere Vietnamese Pho bij restaurant Pho 14, dat een begrip is in Parijs.

➞ Waar te overnachten in het 13e arrondissement van Parijs: C.O.Q. Hôtel Paris

Tip: Lees ook mijn uitgebreide verslag van een verblijf in het C.O.Q. Hôtel Paris.

14E ARRONDISSEMENT

De belangrijkste bezienswaardigheid in het 14e arrondissement in Parijs is de Tour Montparnasse, Dit is de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en vanaf de top is het uitzicht over de stad fenomenaal mooi. Afdalen naar het diepste punt van Parijs behoort hier overigens ook tot de mogelijkheden. Heb je ooit van de catacomben gehoord? Les Catacombes de Paris is een ondergronds gangenstelsel waar de beenderen van zo’n zes miljoen Parijzenaren zijn opgeslagen. Een lugubere plek, maar tegelijkertijd hartstikke interessant. Een deel van het gangenstelsel is opengesteld voor publiek en ik kan het aanraden om een kijkje te nemen.

➞ Bezienswaardigheden in het 14e arrondissement: Tour Montparnasse, Les Catacombes de Paris.

➞ Waar te overnachten in het 14e arrondissement van Parijs: Hôtel Orchidée

15E ARRONDISSEMENT

Het 15e arrondissement ligt ingeklemd tussen de Seine en de Périphérique. Een deel van de stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden, maar waar je wel het ultieme Parijs kan beleven. Er zijn brasseries, mooie stadsparken en je kunt er goed winkelen. Daarnaast is het vijftiende een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Eiffeltoren.

➞ Waar te overnachten in het 15e arrondissement van Parijs: Madrigal

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

16E ARRONDISSEMENT

De duurste huizen van Parijs zijn te vinden in het 16e arrondissement, dat is gelegen in het noordwesten van de stad. Hier kun je het Palais de Chaillot bewonderen en door het aangrenzende Jardins du Trocadéro lopen, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de Eiffeltoren. Dit is een van de bekendste plekken voor een foto van de Eiffeltoren, dus zet je wekker als je geen andere mensen wilt tegenkomen.

➞ Bezienswaardigheden in het 16e arrondissement: Palais de Chaillot, Jardins du Trocadéro

➞ Mijn persoonlijke tip: Neem een kijkje in Palais de Tokyo, een experimenteel museum dat tot laat in de avond is geopend. In het bijbehorende restaurant kun je ook goed eten.

➞ Waar te overnachten in het 16e arrondissement van Parijs: Le Singulier

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

17E ARRONDISSEMENT

Ook in het 17e arrondissement geen gebrek aan mooie huizen. Een van de mooiste straten is Avenue Villiers, maar ook de overdekte markt van Batignolles is een bezoekje waard. Een van de mooiste parken in dit deel van de stad is Parc Monceau, dat is gelegen op de grens met het 8e arrondissement.

➞ Bezienswaardigheden in het 17e arrondissement: Avenue Villiers, Parc Monceau

➞ Waar te overnachten in het 17e arrondissement van Parijs: Celeste Hotel Paris Batignolles

18E ARRONDISSEMENT

Helemaal in het noorden van Parijs ligt het 18e arrondissement. Hier vind je een van de leukste wijken van Parijs: Montmartre. Het kunstenaarswijkje was ooit het domein van grootheden als Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso en Henri Matisse. Tegenwoordig komt men hier vooral voor de Sacre Couer, maar je kunt nog steeds proeven van het sfeertje van vroeger. Eten kun je er overigens ook als de beste. De restaurantjes direct rondom de kerk en op Place du Tertre zijn vooral voor toeristen, maar langs de Rue des Abbesses vind je volop leuke eettentjes en brasseries. Een andere iconische bezienswaardigheid in het 18e arrondissement is natuurlijk de Moulin Rouge.

➞ Bezienswaardigheden in het 18e arrondissement: Montmartre, Sacre Couer, Moulin Rouge, Marché aux Puces de St-Ouen

➞ Mijn persoonlijke tip: Heb je de film Amelie gezien? Café des Deux Moulins ligt in een zijstraatje van de Moulin Rouge.

➞ Waar te overnachten in het 18e arrondissement van Parijs: Mom’art Hotel & Spa

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

19E ARRONDISSEMENT

Ik heb het hierboven al even genoemd, maar het Canal Saint-Martin loopt ook deels door het 19e arrondissement. Het wordt inmiddels vrijwel alleen nog maar door rondvaartboten gebruikt, maar langs de oevers valt nog genoeg te zien. Doe net als de Parijzenaren en drink een zelf meegebracht wijntje aan de waterkant.

➞ Bezienswaardigheden in het 19e arrondissement: Stadspark Butte-Chaumont (met mooie uitzichten over de Sacre Coeur!), het Institut de Théologie Orthodoxe Saint-Serge en Parc de la Villette.

➞ Waar te overnachten in het 19e arrondissement van Parijs: Hotel Restaurant Au Boeuf Couronné

20E ARRONDISSEMENT

Het 20e arrondissement ligt redelijk in een uithoek, maar de beroemde begraafplaats Père-Lachaise moet je gezien hebben. Zo is hier het graf van The Doors-zanger Jim Morisson te bewonderen, waar fans nog dagelijks flessen whiskey, sigaretten en joints achterlaten. Andere beroemde graven zijn die van Edith Piaf, Chopin en Oscar Wilde.

➞ Bezienswaardigheden in het 20e arrondissement: Cimetière du Père-Lachaise

➞ Mijn persoonlijke tip: Er worden regelmatig interessante rondleidingen gegeven over de begraafplaats. Zo kun je bijvoorbeeld op stap met een vampiroloog of met een gids op zoek naar beroemde namen.

➞ Waar te overnachten in het 20e arrondissement van Parijs: Mama Shelter Paris East

Een overzicht van de arrondissementen in Parijs

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset