Dit zijn de 15 leukste wijken in New York

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York
Home » Noord-Amerika » Dit zijn de 15 leukste wijken in New York

Ga je binnenkort voor het eerst naar New York, dan ben je misschien nog wel op zoek naar een leuk hotel en een goede uitvalsbasis. Er zijn volop interessante plekken en leuke wijken in New York, en elke buurt heeft zijn eigen bezienswaardigheden en karakter. Dat maakt het kiezen lastig, want het aanbod is groot en je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kunnen zien.

Wat is nou de beste plek om te verblijven en wat zijn de leukste wijken in New York? Ik ben zelf twee keer in New York geweest en weet inmiddels aardig de weg. In dit artikel heb ik mijn favoriete wijken in Manhattan, Brooklyn en Queens op een rijtje gezet.

Tip: wij hebben tijdens onze stedentrip New York veel gebruik gemaakt van de reisgidsen Time to Momo New York en Lonely Planet New York City.

→ Lees hier alle blogs over New York 

DE LEUKSTE WIJKEN IN MANHATTAN

CHINATOWN

Chinatown is een van mijn favoriete wijken in New York. Je waant je hier soms heel even in het echte China. De straten zitten vol bijzondere winkeltjes met oosterse snuisterijen, massagesalons en Chinese restaurants. Hier eet je dim sum zoals in Hong Kong en spelen lokale bewoners potjes Mahjong in het park. Een van de interessantste straten in Chinatown is Doyers Street. Begin 20ste eeuw was dit het domein van de Chinese maffia en de plek waar de meeste moorden werden gepleegd in heel de Verenigde Straten. Anno nu is het er gelukkig een stuk rustiger en kun je er op je gemak doorheen lopen.

Must do in Chinatown: Dumplings eten bij het Vegetariër Dim Sum House.
Must see in Chinatown: Doyers Street. Vanwege de onoverzichtelijke bocht in de weg was het een geliefde plek voor hinderlagen.

Leuk hotel in Chinatown: Wyndham Garden Chinatown

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York

SOHO

SoHo betekent South of Houston en is een van de leukste wijken in New York om te winkelen. Op Broadway vind je de winkels van bekende modemerken, maar duik ook een zijstraatje in voor leuke boetieks en onbekende modeontwerpers. Als je van plan bent om te gaan shoppen in New York, dan ben je hier aan het juiste adres. Trek er rustig een hele dag voor uit en neem regelmatig pauze bij een van de vele hippe eettentjes.

Must do in SoHo: Uitgebreid winkelen bij grote winkelketens en kleine boetieks.
Must see in SoHo: Kijk omhoog voor een glimp van de iconische huizen met metalen brandtrappen aan de gevels.

Leuk hotel in SoHo: City Rooms NYC – SoHo

LOWER EAST SIDE

De Lower East Side is van oudsher een immigrantenwijk. Zo’n 200 jaar geleden werd dit deel van New York overspoeld door Joodse en Poolse immigranten, en als je goed oplet zie je dat nog steeds terug in het straatbeeld. Zo vind je hier tal van delicatessenzaakjes met lekkernijen zoals knishes, bialy’s en ingelegde groenten. Benieuwd naar de verhalen en achtergronden van deze wijk? Sluit dan net als ik aan bij een gratis stadswandeling. De iconische lunchzaak Katz’s Deli is een van de leukste bezienswaardigheden en bekend van de beroemde restaurantscène uit de film When Harry Met Sally.

Must do in de Lower East Side: Een pastrami sandwich bestellen bij de legendarische Katz’s Deli.
Must see in de Lower East Side: Bekijk deze wijk in New York tijdens een gratis stadswandeling van Free Tours By Foot. Zij organiseren een superleuke food tour langs de lekkerste en interessantste plekjes van de Lowe East Side.

Leuk hotel in de Lower East Side: Leon Hotel

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York

FINANCIAL DISTRICT

Het Financial District is misschien niet de inspirerendste wijk in New York, wel een van de interessantste. Hier wordt het grote geld verdiend en moet je je hoofd in je nek leggen om alle wolkenkrabbers te kunnen bekijken. In het Financial District vind je bezienswaardigheden zoals Wall Street, Ground Zero en het One World Trade Center. Ook kun je hier de gratis ferry nemen naar Staten Island en de Brooklyn Bridge oversteken. Wil je meer tips voor leuke bezienswaardigheden in dit deel van de stad? Lees ook mijn blog met 35 tips voor Manhattan.

Must do in het Financial District: Het 9/11 memorial en de St. Paul’s Chapel, waar de gewonde brandweerlieden op 11 september 2001 werden opgevangen.
Must see in het Financial District: Het uitzicht over New York vanaf het One World Trade Center.

Leuk hotel in het Financial District: RIFF Downtown

MIDTOWN EAST

De naam Midtown East zegt je misschien niet zoveel, maar je vindt er bezienswaardigheden als Grand Central Station, het Chrysler Building en de New York Public Library. Een van de bekendste straten hier is Park Avenue, waar het straatbeeld wordt gedomineerd door hoge wolkenkrabbers en gele taxi’s. Dit is het New York zoals je gewend bent uit films en televisieseries. Een van mijn favoriete plekjes in dit deel van Manhattan is Bryant Park, een gezellig park waar tal van activiteiten worden gehouden. Zo worden in de zomer yogalessen gegeven en kun je er films kijken in de openluchtbioscoop.

Must do in Midtown East: Iets to go bestellen in een van de restaurantjes rondom Bryant Park en lekker picknicken in het park zelf.
Must see in Midtown East: De schitterende vertrekhal in Grand Central Station.

Leuk hotel in Midtown East: Pod 51 Hotel

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York

LITTLE ITALY

De wijk Little Italy ligt ingeklemd tussen SoHo en Chinatown. Vroeger was dit de plek waar alle Italiaanse New Yorkers woonden, maar inmiddels is Little Italy van iedereen. Je kunt er spaghetti slurpen en pizza eten, en je waant je er soms even op de set van The Godfather of The Sopranos. Vind je de geschiedenis van de Italiaanse maffia interessant, dan is het een aanrader om een hapje te gaan eten bij Umberto’s Clam House. In dit restaurant werd in 1972 Joey Gallo ‘Crazy Joe’ doodgeschoten. De tent wordt nog steeds gerund door de broer van een beruchte maffiabaas. De beste restaurants en Italiaanse delicatessenwinkels vind je op Grand Street en Mulberry Street.

Must do in Little Italy: Duik in de wereld van de vroegere maffia en ga lunchen bij Umberto’s Clam House.
Must see in Little Italy: Het Italian American Museum, dat gaat over de geschiedenis van de Italiaanse Amerikanen.

Leuk hotel in Little Italy: Sohotel

UPPER EAST SIDE

De Upper East Side is de wijk van de jetset en een van de duurste wijken in New York. Hier wonen naar verhouding veel miljonairs en het is er dan ook poepchic. Bezienswaardigheden in de Upper East Side zijn het Guggenheim Museum, het Metropolitan Museum en de Frick Collection. Shoppen kan je hier bovendien ook als de beste, met winkels als Barney’s en Bloomingdales. De Upper East Side ligt aan Central Park en een wandelingetje door het beroemdste stadspark van New York is gelukkig iets beter voor je portemonnee.

Must do in Upper East Side: De rust opzoeken tijdens een wandeling door Central Park.
Must see in Upper East Side: De wereldberoemde kunstmusea, zoals het Guggenheim Museum en het Metropolitan Museum. Tip: Elke zaterdag van 17:45 uur tot 19:45 uur bepaal je zelf je toegangsprijs voor het Guggenheim. Het Metropolitan Museum is altijd gratis te bezoeken.

Leuk hotel in Upper East Side: The Franklin Hotel

CHELSEA

De wijk Chelsea is gelegen in het westen van Manhattan en een van de leukste wijken in New York. De hoogtepunten van deze wijk zijn The High Line en Chelsea Market. The High Line is een park dat werd aangelegd op een verhoogde spoorrails en de perfecte plek om Manhattan te bekijken. Je loopt op tien meter hoogte tussen de wolkenkrabbers en hebt ongehinderd uitzicht over de straten beneden je. Chelsea Market is een grote food hall met allerlei verschillende restaurantjes. Gevestigd in een oude Oreo-fabriek en dé plek in New York waar culinaire trends worden geboren.

Must do in Chelsea: Lobster roll en een cronut bestellen in de Chelsea Market
Must see in Chelsea: Het uitzicht over New York en Manhattan vanaf The High Line, het verhoogde park dat van Gansevoort Street tot West 34th Street loopt.

Leuk hotel in Chelsea: Dream Downtown

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York

TIMES SQUARE

You love it or you hate it, maar in New York moet je Times Square gezien hebben. De gelijknamige wijk omvat enkele van de bekendste hoogtepunten en bezienswaardigheden van New York, waaronder Rockefeller Center. Times Square bestaat grotendeels uit theaters, grote winkelketens en knipperende neonverlichting. Op het oog niet per sé een van de leukste wijken van New York, maar je zit er super centraal en het is wel leuk om naar een musical te gaan. Zelf kocht ik kaartjes voor The Lion King.

Must do in Times Square: Naar het topje van Rockefeller Center (Top of the Rock) voor een iconisch uitzicht over de skyline van Manhattan én het Empire State Building.
Must see in Times Square: Een musical op Broadway, zoals The Lion King, Les Miserables of Cats.

Leuk hotel in Times Square: Hotel CitizenM Times Square

DE LEUKSTE WIJKEN IN BROOKLYN

WILLIAMSBURG

Williamsburg is een van de hipste wijken in New York en mijn persoonlijke favoriet. Dit is het kloppend hart van Brooklyn en er is ontzettend veel te zien en te doen. Je vindt er heel veel restaurantjes en elk weekend kun je leuk eten, drinken en winkelen op de gezellige markten. Williamsburg is jong, hip en creatief, en is een bestemming op zich. Zelfs op een regenachtige dag is het hier leuk. Ga bijvoorbeeld naar de film bij de indie-bioscoop Nighthawk of sluit aan bij een rondleiding door de Brooklyn Brewery.

Must do in Williamsburg: Biertjes proeven in de Brooklyn Brewery, lekker eten op de Smorgasburg food market en schatzoeken bij vintage winkels.
Must see in Williamsburg: Een arthouse film bij Nighthawk. Je kunt tijdens de film ook eten bestellen, dus ga niet ergens van tevoren eten.

Leuk hotel in Williamsburg: Wythe Hotel

→ 15 leuke tips voor Brooklyn

Dit zijn de 15 leukste wijken van New York

GREENPOINT

Minder hip en populair dan Williamsburg, maar minstens zo leuk: de wijk Greenpoint. De brede straten en grote herenhuizen vallen meteen op en het is dan ook een geliefde woonwijk onder jonge gezinnen. Van oudsher wonen hier veel Poolse immigranten, maar de laatste jaren geldt Greenpoint als een creatieve hub voor lokale kunstenaars en artiesten. De oude pakhuizen zijn omgebouwd tot ateliers en werkplaatsen, en op straat wisselen de Poolse bakkers zich af met hippe cafés. Als toerist kun je er lekker eten en leuk uitgaan, en je ontsnapt er bovendien even aan de hectiek van de grote stad. Greenpoint voelt op sommige plekken nog echt als een dorp, maar is tegelijkertijd een geliefde hub onder creatievelingen.

Must do in Greenpoint: Biertjes drinken bij Brouwerij Lane, een gezellig biercafé met 19 biertjes op de tap en een koelkasten vol speciaalbier uit Duitsland.
Must see in Greenpoint: Het ongehinderde uitzicht over Manhattan vanaf het WNYC Transmitter Park.

Leuk hotel in Greenpoint: Franklin Guesthouse

BUSHWICK

Het ongepolijste Bushwick stond lang te boek als een van de gevaarlijkste wijken van New York. De laatste jaren is de criminaliteit verdwenen en zijn de grote fabrieksloodsen ingenomen door jonge bedrijven en start-ups. Kale muren zijn versierd met graffiti en street art, en elk jaar is er een groot festival met internationale kunstenaars. De kunstwerken wisselen regelmatig, maar toen ik er was kon ik onder andere werk zien van Stik, I Am Eelco en Jorit Agoch. Met recht een van de leukste wijken in Brooklyn.

Must do in Bushwick: Pizza eten bij Roberta’s, waar je de beroemdste en lekkerste pizzeria in Brooklyn.
Must see in Bushwick: Street Art! Sluit aan bij een gratis wandeltour en spot het werk van internationale kunstenaars, of wandel op eigen houtje rond.

Leuk hotel in Bushwick: NY Moore Hostel

 → Doen in New York: Een street art tour in Bushwick

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

DUMBO

Down Under Manhattan Bridge Overpass is de officiële naam van deze wijk in New York, maar DUMBO mag ook. Je wandelt er tussen de industriële pakhuizen en hebt van Washington Street een geweldig uitzicht over de Manhattan Bridge. Als je goed kijkt kun je vanaf dit punt zelfs de top van het Empire State Building zien. Aan de kant van het water ligt een gezellig park waar in de zomer tal van evenementen worden georganiseerd. Vanaf deze plek heb je een ongehinderd uitzicht over de skyline van Manhattan en de twee beroemdste bruggen van New York.

Must do in DUMBO: Een wandeling maken over de boulevard langs het water en genieten van het uitzicht over New York.
Must see in DUMBO: Het iconische uitzicht over de pakhuizen en Manhattan Bridge vanaf Washington Street.

Leuk hotel in DUMBO: The Tillary Hotel Brooklyn

DE LEUKSTE WIJKEN IN QUEENS

ASTORIA

Queens is een uitstekende uitvalsbasis om New York te bezoeken. Het is goedkoper dan Manhattan of Brooklyn en met de metro sta je binnen enkele minuten in Central Park. De leukste wijk van Queens is Astoria, dat qua restaurants en bezienswaardigheden niet onderdoet aan de rest van de stad. Je vindt er hippe restaurants, simpele eetcafés die overheerlijke gerechten uit Zuid-Amerika serveren.

Must do in Astoria: Bezoek het interactieve Museum of the Moving Image, het filmmuseum van New York. Er zijn wisselende tentoonstellingen en je kan ook attributen uit bekende films en televisieseries bekijken.
Must see in Astoria: Het Welling Court Mural Project, een openlucht kunstproject met bijzondere graffiti en street art van verschillende artiesten.

Leuk hotel in Astoria: Paper Factory Hotel

→ Bijzonder overnachten in een oude papierfabriek in Queens, New York

Paper Factory Hotel in Queens, New York

LONG ISLAND CITY

Het hippe Long Island City ligt op slechts 6 minuten reizen van Central Park en het zal je verbazen hoeveel je er kan zien en doen. Gezellige straatjes vol laagbouw worden hier afgewisseld met grote pakhuizen en fabriekspanden. De meesten zijn overigens niet meer als zodanig in gebruik, en werden omgebouwd tot hip hotel of urban farm. Bezienswaardigheden in Long Island City zijn het MOMA PS1 museum en het Gantry Plaza State Park. Meer tips? Lees ook mijn blog met tips voor Queens.

Must do in Long Island City: Jezelf trakteren op een diner bij sterrenrestaurant Casa Enrique. Hier eet je Mexicaans met een Michelinster en dat is verrassend goed betaalbaar.
Must see in Long Island City: De moderne kunst in het MOMA PS1, onderdeel van het prestigieuze Museum of Modern Art in Manhattan.

Leuk hotel in Long Island City: Boro Hotel

Meer tips voor een stedentrip New York? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Stedentrip New York gepland? 35 x tips voor Manhattan
• Doen: Een food tour langs de lekkerste plekjes in New York
• Paper Factory Hotel: designhotel in een oude fabriek in Queens, New York
• New York: 15 x doen in Brooklyn
• New York: de 10 leukste tips voor stadsdeel Queens
• New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
• New York: Achtbanen, strand en hot dogs op Coney Island

Lees hier alle verhalen over de Verenigde Staten »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!3 REACTIES

  • Ik krijg van deze blogpost zo’n zin om naar New York te gaan! Ben er nu twee keer geweest. De eerste keer sliepen we in de buurt van Times Square, wat echt een ideale locatie is. De tweede keer in Harlem, wat ook prima was!

  • Bushwick is top, street art tour een must do! Williamsburg ook erg leuk voor concerten in de Music hall of Williamsburg. En sla de BAM in Brooklyn niet over. Koffie bij Brooklyn Roasting Company.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.