Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Plastic verminderen met de LifeStraw Go waterfles

LifeStraw Go

Sinds mijn bezoek aan Sumatra besef ik pas echt wat een impact wij als mensen hebben op de natuur en wereld om ons heen, zeker tijdens het reizen. In deze rubriek bespreek ik elke maand een aspect van duurzaam reizen en zet ik groene en inspirerende initiatieven op het gebied van toerisme in het zonnetje. Deze keer: de duurzame waterfles LifeStraw Go.

| Lees ook: Duurzaam reizen #1: Regel je reis lokaal

LIFESTRAW GO

LifeStraw Go

PLASTIC VERMINDEREN OP REIS

Je beseft pas wat een luxe het is om water uit de kraan te kunnen drinken als je op reis bent. Opeens moet je flessen met bronwater kopen en zeker als je een tijdje op reis bent tikt dat nogal aan. En dan heb ik het niet eens over geld, want vooral de hoeveelheid plastic die je tijdens een gemiddelde verre reis consumeert is aanzienlijk.

Je moet elke dag 1,5 liter water drinken, in de tropen zelfs nog meer. Dat is per persoon minimaal één plastic fles van 1.5 liter. In ontwikkelingslanden wordt maar weinig gerecycled en plastic flessen belanden daarom vaak in de natuur of worden verbrand. Ontzettend slecht voor het milieu dus.

De gouden tip om plastic te besparen op reis? Neem een eigen waterfles mee. En dan bij voorkeur eentje zoals de LifeStraw Go. Reisorganisatie Better Places daagde mij uit om tijdens mijn reis naar Bangkok en Laos de LifeStraw Go uit te proberen. Deze waterfles heeft een filter dat 99,9999 % van de bacteriën in het water doodt en je kunt de fles dus gewoon vullen met kraanwater.

TOT 1000 LITER WATER FILTEREN

De LifeStraw Go heeft een felblauwe kleur en is iets groter dan de gemiddelde waterfles. Er kan in totaal 650 ml in en in het midden zit een groot filter dat maar liefst 1000 liter water kan filteren. Bovenop zit een stevige schroefdop en een drinktuit die je naar binnen kan klappen. Het principe is simpel: je vult de fles en zuigt het water via de drinktuit naar boven. Als de fles leeg is haal je de dop eraf en blaas je het overtollige water uit het filter.

CONSTANT SCHOON DRINKWATER

Op deze manier heb ik mijn gehele reis constant beschikking gehad tot schoon drinkwater. Ik ben geen enkele keer ziek geworden en het water krijgt geen rare bijsmaak van het filter. Een geweldige uitvinding wat mij betreft, want je zit nooit om water verlegen. Ik reisde samen met mijn vriend en we namen ook altijd extra kraanwater mee in zijn drinkfles zonder filter. Als mijn fles leeg was, dan vulden we het bij met het water uit zijn fles. Ideaal. Ook prettig: Ik heb de fles altijd in dezelfde tas gehad als mijn camera-apparatuur en je hoeft niet bang te zijn voor lekken (wel oppassen met condensvorming).

Lifestraw Go

IS HET VEILIG?

Zoals gezegd filtert de LifeStraw Go 99,9999 % van de bacteriën en micro-organismen, waaronder de E. Coli bacterie. Door middel van het speciale filter kun je zelfs water drinken uit vervuilde waterbronnen. Mooie beloftes natuur, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin een beetje huiverig was om de LifeStraw Go te gebruiken. Wat als het niet werkt en ik toch ziek wordt? Achteraf gezien hoefde ik me weinig zorgen te maken, want ik heb de hele reis nergens last van gehad. Geen reizigersdiarree of misselijkheid, het water uit de LifeStraw Go was veilig om te drinken.

SCHOON DRINKWATER VOOR INDIA EN KENIA

En alsof reizen met een LifeStraw Go je nog niet genoeg karmapunten oplevert, steun je ook nog eens schoolkinderen die niet standaard toegang hebben tot drinkwater. Per verkocht product wordt namelijk één kind een schooljaar lang voorzien van schoon drinkwater. Sinds de start van het project in 2014 hebben al meer dan 1000 scholen in Kenia en India toegang gekregen tot schoon drinkwater, dat zijn in totaal 633.777 schoolkinderen. Bekijk ook onderstaand filmpje om meer te weten te komen over het project.

MIJN ERVARINGEN MET DE LIFESTRAW GO

Hoeveel plastic mijn vriend en ik met z’n tweeën uiteindelijk hebben bespaard deze zomer? Minstens 42 waterflessen in drie weken. Een mooie score. En voor mij een reden om deze fles ook op toekomstige reizen mee te nemen.

VOOR- EN NADELEN

PLUSPUNTEN

+ Je kan overal ter wereld veilig uit de kraan drinken
+ De fles lekt niet
+ Het water krijgt geen rare smaak
+ Er zit een handige karabijnhaak aan, zodat je de fles aan je tas kan hangen
+ Er pas lekker veel in: 650 ml
+ Je hoeft nooit meer plastic flessen te kopen (goed voor milieu én de portemonnee)
+ Ook handig tijdens het (wild)kamperen of lange voor wandelingen in de natuur
+ Je steunt drinkwaterprojecten in India en Kenia

MINPUNTEN

– Condensvorming aan de buitenkant als je koud water tapt, dat is onhandig als je de fles wil opbergen bij boeken of electronica
– Je moet heel hard zuigen als je het laatste bodempje uit de fles wil krijgen
– De prijs is fors: rond de 40 euro (aan de andere kant, je bespaart ook geld door minder waterflessen te kopen).
– Het filter heeft geen eeuwig leven: tot 1000 liter water

IS DE LIFESTRAW GO EEN AANRADER?

Absoluut! Tijdens mijn reizen door Azië heb ik gezien hoe men omgaat met afval en daar word je niet vrolijk van. Schitterende natuurgebieden die vol liggen met plastic of plastic flessen die midden in de jungle worden verbrand. Het is een fijn idee om daar niet aan mee te werken. Inderdaad, de fles is niet goedkoop, maar je hoeft ter plekke geen waterflessen meer te kopen en je steunt er ook nog eens een goed doel mee.

Prijzen en online verkooppunten:

€ 45,95 via Bol.com
€ 54,95 via Bever

TIP: WATERFLESSEN BESPAREN MET BETTER PLACES

Reisorganisatie Better Places heeft als doel om de wereld steeds een stukje mooier te maken, onder andere door in te zetten op het verminderen van plastic. Dat doen ze zelf door al hun reizigers een hervulbare waterfles van Dopper te geven en op die manier het verminderen van plastic afval te stimuleren.

Ik vind het ontzettend goed als reisorganisaties een stukje bewustwording kunnen creëren bij hun klanten en deze samenwerking heeft mij zelf ook zeker aan het denken gezet. Ook geïnspireerd geraakt? Voor meer informatie over dit project kun je een kijkje nemen op de website van Better Places.

ANDERE TIPS OM PLASTIC TE BESPAREN OP REIS

– Als je water in een fles koopt, koop dan zoveel mogelijk grootverpakkingen.
– Heb je waterfles zonder filter? Ga op zoek naar waterpunten waar je gratis (of tegen een kleine vergoeding) je waterfles mag vullen. Deze zijn vaak te vinden in hotellobby’s en bij restaurants.
– Wil je weten of je het water uit de kraan kan drinken in jouw vakantieland? Kijk voor een overzicht op Water in het Buitenland of Is the water safe to drink?.
– Neem een eigen tasje mee voor boodschappen en andere aankopen.
– Een SteriPen is ook een manier om water te zuiveren. Door middel van UV straling wordt het water gesteriliseerd en bacteriën en virussen gedood. Te koop bij Bol.com vanaf € 50,70.
– Ook een optie: het Care Plus Waterfilter (hier te koop vanaf € 37,94) of het Care Plus Drinkwater Desinfectiemiddel (hier te koop vanaf € 8,18).

Oproepje: ken jij een duurzaam reisinitiatief dat in het zonnetje gezet moet worden? Stuur me een berichtje op info@expeditieaardbol.nl

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

11 reacties

 1. Eens een andere blog dan anders over iets dat zo van zelfsprekend is maar waar eigenlijk weinig over nagedacht wordt! Ik neem vaak herbruikbare flesjes mee tijdens reizen of uitstappen… Of ik hou mijn plastic flesjes om nog enkele keren opnieuw te gebruiken. Een herbruikbare fles met een filter was ik echter nog niet tegengekomen! Dat biedt weer heel wat mogelijkheden! Interessant!

 2. Wat fijn dat je gewoon kraanwater hebt kunnen drinken met behulp van deze fles. Ik zou er in het begin ook wel wat huiverig voor zijn, maar het werkt dus prima!

 3. Dit klinkt echt als een hele fijne fles! Alleen hoe weet je wanneer het water niet meer gefilterd wordt en je de 1000 liter bereikt hebt? Het lijkt mij wel heel handig, want als ik kijk hoeveel flessen wij in China op een dag gebruikten werd ik er wel een beetje verdrietig van.

 4. Interessant verhaal over een mooi product! Ik ga er ook 1 aanschaffen denk ik . Ik probeer ook vaker bij duurzaamheid stil te staan. Ik begin volgende week als vrijwilliger bij een onderzoek naar afval in de Nl rivieren. Zo’n fles is een praktische oplossing

 5. Wij gaan de uitdaging ook aan en nemen een Lifestraw-Go en 2 doppers mee tijdens onze reis door Myanmar en korte tip in Cambodja. Reizen is al een behoorlijke belasting voor het milieu, dus is dit al een stap in de goede richting.

 6. Hoi Stéphanie! Ik was bijna voor de Water-To-Go variant gegaan met een (NASA)filter die na 200L vervangen moet worden. Toen las ik deze uitgebreide review. Op de website van de fabrikant staat nu dat de filter tot 4000L mee gaat! “You can be confident that either product will live up to our updated claim of 4000L”

  1. He Ilse, wat goed! Dan is de nieuwste Lifestraw Go nog duurzamer. Goed om te weten, en leuk om te horen dat je voor deze waterfles gaat naar aanleiding van mijn review!

 7. Interessant om te lezen
  Om bij te dragen aan het milieu
  Ga ik hem kopen en geef hem mijn vriendin cadeau voor haar verjaardag
  Eind okt vertrekken wij voor 3 weken naar Argentinië
  Reuze zin in
  En alle kleine beetjes helpen!
  Laat jullie weten hoe hij is bevallen .
  Groetjes Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp