Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

De Rinjani op Lombok beklimmen: naar de top van een van de hoogste vulkanen van Indonesië

Het letterlijke hoogtepunt van een reis naar Indonesië is een beklimming van de indrukwekkende Rinjani vulkaan op Lombok. De op één na hoogste vulkaan van Indonesië en een avontuur voor de echte fanatiekeling. Een trekking naar de top is een ware beproeving, maar ook een van de gaafste dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Het gevoel dat je hebt als je na ruim 12 uur wandelen ein-de-lijk op de top staat is onbetaalbaar.

Lees hier alle verhalen over Indonesië

RINJANI

De hoogste vulkaan van Lombok beklimmen

Met een hoogte van 3726 meter heeft de actieve Rinjani vulkaan op Lombok een sterke aantrekkingskracht op actieve reizigers en backpackers. De trekking naar de top is zwaar en vraagt heel wat fysieke inspanning, maar ik kan het iedereen aanraden om een poging te wagen. Benieuwd hoe zo’n Rinjani trekking eruit ziet? In deze blog lees je alles over mijn ervaringen én hoe de Rinjani er nu bij staat sinds de aardbevingen op Lombok.

DE RINJANI EN DE AARDBEVINGEN OP LOMBOK

In de vroege ochtend van 29 juli 2018 wordt het Indonesische eiland Lombok getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Ik heb dan net mijn Rinjani trekking achter de rug en lig te slapen in een comfortabel bed nabij de luchthaven van Lombok. Andere wandelaars hebben minder geluk en worden wakker geschud tijdens hun verblijf op de kraterrand. Vanwege aardverschuivingen zijn enkele wandelroutes onbegaanbaar en veel wandelaars zitten uren vast voordat ze kunnen worden geëvacueerd. Het betekent het voorlopige einde van de populaire trekking naar de top van de Rinjani.

Lombok: Rinjani beklimmen

DIT IS DE HUIDIGE SITUATIE OP DE RINJANI

Vanwege de aardbeving op Lombok is de Rinjani een tijdje gesloten geweest. Wandelpaden waren ingestort en de routes naar de top bleken direct na de aardbeving onbegaanbaar door landverschuivingen. Inmiddels is het bijna een jaar later en kun je weer een deel van de Rinjani beklimmen. Momenteel is alleen de route via Senaru toegankelijk, en kun je niet verder dan de kraterrand. Je kunt dus een trekking van 2 dagen/1 nacht doen, waarbij je de nacht kan doorbrengen op de kraterrand en daarna teruggaat.

Ik heb zelf de vulkaan via Sembalun beklommen, maar dat deel van de Rinjani is nog steeds gesloten. Zoals het er nu uitziet kun je vanaf april 2020 weer een trekking naar de top van de vulkaan doen. (laatste update: februari 2020)

Lombok: Rinjani beklimmen

DE BEKLIMMING

Een verslag van mijn eigen Rinjani trekking

In juli 2018, ongeveer een week voor de eerste aardbeving op Lombok, bereik ik op eigen kracht de top van de Rinjani. Ik besluit om samen met mijn vriend de trekking van 2 dagen/1 nacht te doen vanuit Sembalun. Tijdens deze trekking daal je na het bereiken van de top niet af naar het kratermeer. Op basis van wat ik had gehoord en gelezen had, leek me dat niet echt toegevoegde waarde hebben. De hotsprings in de krater zijn volgens sommigen een ware beloning na een lange dag klimmen, maar dan chill ik liever in een fijn hotel. Wij deden daarom alleen de trekking naar de top van de Rinjani, en gingen via dezelfde weg weer terug.

POS 1 (1300 METER)

De Rinjani trekking begint in het kantoortje in Sembalun, waar we ons inschrijven en de toegangsprijs voor het park betalen. Daarna worden we bij het startpunt van de wandeling afgezet (1156 meter) en kunnen we vertrekken. Het is half 9 ’s ochtends en vanaf hier is het ongeveer 2 uur lopen naar POS 1, een stuk waarin het tempo direct vrij hoog ligt. Echt veel hoeven we hier nog niet te klimmen, maar de zon schijnt en in de Indonesische warmte is dit stuk nog best venijnig. In de verte kun je de top van de Rinjani al zien liggen en het is niet te bevatten dat we het hele stuk op eigen kracht gaan afleggen.

POS 2 (1500 METER)

De wandeling van Pos 1 naar Pos 2 duurt ongeveer een uur en is wat mij betreft het makkelijkste stuk van de hele klim naar de top. Dit deel is vrij vlak en eenmaal aangekomen bij Pos 2 is het al tijd voor de lunch. Hier maken we voor het eerst kennis met alle andere trekkers en daar ervaar je dus ook wat iedereen voor zijn trekking heeft betaalt. Bij het boeken hebben wij bewust gekozen voor een iets duurdere trekking en dan krijg je dus ook echt meer. Wij hebben een uitgebreide warme lunch en stoeltjes om op te zitten, terwijl anderen moeten staan en het met een saoto soepje moeten doen. Ik ben heel blij dat we iets meer hebben betaald, want een beetje comfort is wel zo prettig.

Lombok: Rinjani beklimmen

POS 3 (1800 METER)

Na de lunch vertrekken we naar Pos 3, een stuk dat ook ongeveer een uur in beslag moet nemen. Op dit stuk komen we de eerste heuvels tegen. Het wandelen wordt een stuk zwaarder, maar nog steeds goed te doen. Sowieso geldt op de Rinjani dat het alsmaar zwaarder wordt, dus het is zeker slim om je daar mentaal op in te stellen. Als je voor je gevoel op dit stuk al helemaal kapot gaat, dan staat je nog een zware klim te wachten. De gedachte ‘hierna wordt het beter’ gaat dus niet op.

Lombok: Rinjani beklimmen

KILLER HILLS

Het behalen van Pos 3 voelt als een mijlpaal, maar vanaf hier volgt het zwaarste stuk van de eerste dag. Om bij het kamp op de kraterrand te komen, moet je een zevental bergtoppen over die tezamen ook wel de Killer Hills worden genoemd. Het is mega steil en mega hoog, dus op dit stuk zijn we uiteindelijk het langst aan het ploeteren. In 3,5 uur overbrug je ruim 800 hoogtemeters, maar gelukkig kun je alles op je eigen tempo doen. Mijn vriend loopt een stukje voorop, want onze gids blijft bij mij als ik een paar minuten wil uitpuffen.

Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen

KAMPEREN OP DE KRATERRAND (2639 METER)

En dan is daar om half 4 ’s middags eindelijk de kraterrand. Het wolkendek trekt open en het kamp verschijnt. Het is op de Rinjani drukker dan op de gemiddelde camping in Zuid-Frankrijk, maar dat kan me op dat moment niet meer zoveel schelen. De eerste etappe is klaar.

Tijdens het boeken van deze beklimming hebben we bewust gekozen voor een luxere ervaring en dat merken we nu. Terwijl de porters onze tent opzetten mogen wij met onze benen omhoog genieten van het uitzicht. We krijgen extra dikke matrasjes om op te slapen en een wc-tent, wat in dit kamp zeker geen overbodige luxe is.

HET DROLLENBOS OP DE RINJANI

Klimmers zonder wc-tent zijn aangewezen op de bosjes en met zoveel mensen op een kluitje kun je je voorstellen dat dat niet zo fris is. Het ligt hier tjokvol met drollen, zó ontzettend smerig. Je hebt twee keuzes: tot je enkels in de menselijke uitwerpselen staan of je behoefte op het pad doen waar iedereen je kan zien. Alleen al vanwege de wc-tent kan ik het dus aanraden om niet voor de budget trekking te kiezen.

Afgezien van het drollenbos is het wel echt genieten op de top. Het uitzicht over het kratermeer is fenomenaal en de sfeer is echt top. Iedereen zit in het zonnetje bij te komen van de beklimming en bereidt zich mentaal voor op de tocht naar de top. We krijgen drankjes en popcorn voorgezet, en er is zelfs een tentje waar je Bintangs kunt kopen. Met een prijs die tien keer over de kop gaat het duurste biertje in heel Indonesië, maar na zo’n wandeltocht heb je dat best verdient. Er verschijnen steeds meer tentjes en na een verrassend goede maaltijd kruipen we heel vroeg onze tent in.

Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen

TREKKING NAAR DE TOP VAN DE TOP VAN DE RINJANI (3726 METER)

De wekker gaat om half 2 en volgens mij heb ik de afgelopen uren geen oog dicht gedaan. Van onze porters krijgen we een ontbijtje van wit brood met honing en trekken dan onze wandelschoenen aan voor de laatste etappe. We sluiten achteraan in een lange slinger van klimmers en wandelen voorzichtig naar de top. We moeten veel klauteren en klimmen, maar het eerste deel van de wandeling is te doen. Je ziet niet zo goed waar je naartoe klimt en dat is eigenlijk wel prettig: je wordt dan in ieder geval niet ontmoedigd door het stuk dat je nog moet.

Koud is het wel en het wandelen vreet energie. Ik ben heel blij dat we in Senaru extra inkopen hebben gedaan, want het eten dat onze gids bij zich heeft is niet genoeg. We moeten regelmatig even op krachten komen en schuilen tegen de ijskoude wind. Er lijkt geen eind aan te komen, maar op een gegeven moment komen we aan bij het beruchte stuk met de kiezels. Het laatste stuk naar de top bestaat alleen maar uit vulkanisch gesteente en je zakt bij elke stap tot je enkels in het grind. Dit is het zwaarste stuk van de hele beklimming. Het ploeteren is gigantisch vermoeiend en bij elke twee stappen zak je weer een hele terug. Zonder overdrijven: om de tien stappen moet je gewoon even pauzeren.

Gelukkig krijgen we onderweg tips van ervaren Rinjani-klimmers. Het helpt om al zigzaggend de berg op te wandelen omdat je dan minder wegzakt. Keihard omhoog sprinten – zoals we andere mensen zien doen – heeft weinig zin en is bovendien onnodig vermoeiend.

Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen

HET KRITIEKE PUNT

Halverwege raak ik mijn gids kwijt die een hele voorraad chocoladekoekjes bij zich heeft om ons door de laatste uren te helpen en ook mijn eigen energybars zijn op. Dit is voor mij het kritieke punt, want ik heb honger en voel dat ik het niet nog heel veel langer kan volhouden zonder extra eten. Ondertussen zie ik dat de zon bijna opkomt, dus ik ga het sowieso niet redden om voor zonsopgang boven te zijn. Het is niet anders. Op een gegeven moment heb ik het idee dat ik de top zie en die wetenschap geeft me de nodige extra energie.

Ik heb het zwaar, maar behalve de honger kan mijn lichaam het klimmen goed aan. In gedachten blijf ik mezelf motiveren: ik hoef alleen maar te lopen, de ene stap voor de andere. Opgeven is op dit moment sowieso geen optie. Het helpt, want vlak na zonsondergang sta ik eindelijk op de top. Het uitzicht vanaf de top is grandioos. In de verte zie je het kamp liggen, de Gili’s en zelfs Mount Agung op Bali. We maken een foto met het Rinjani-bordje en gaan daarna héél snel weer naar beneden. Het waait hard en het is echt goed koud hier op de top.

Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen
Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis

DE AFDALING

De wandeling terug naar het kamp is leuk: hand in hand springen we door de hoop kiezels en staan we binnen mum van tijd beneden. Het is een stuk warmer dan vannacht en we kunnen ook eindelijk echt van het uitzicht genieten. We komen ook onze gids weer tegen die ons voorziet van koekjes en chocola, en terug in het kamp krijgen we een stevig ontbijt voorgeschoteld. Terwijl de porters het kamp afbreken zitten wij nog even te genieten in de zon voordat we beginnen aan de afdaling.

Dat afdalen vele malen zwaarder is dan klimmen blijkt maar weer op het moment dat ik aan de afdaling begin. Terug in het kamp ben ik euforisch, tot ik besef dat we nog zo’n zes uur moeten teruglopen via steile, stoffige bergpaadjes waar je voeten regelmatig wegglijden.

DIT IS HET ZWAARSTE DEEL VAN DE RINJANI TREKKING

Het blijkt voor mij het zwaarste deel van de hele Rinjani trekking te zijn. Je moet vooral op de Killer Hills voorzichtig zijn, maar ik ga desondanks een paar keer flink onderuit. Het is niet aan te raden om op volle snelheid naar beneden te denderen, want dat gaat je opbreken. Ik zie mensen die hun wandelstokken doormidden breken tijdens de afdaling en zelfs een jongen die tijdens een valpartij hard op zijn hoofd terechtkomt en tijdens de wandeling naar beneden moet overgeven. Hij moet helemaal teruglopen naar Pos 2, en kan daar pas met een scooter worden opgehaald. Dat is niet hoe je de tocht wilt afsluiten, lijkt me.

Lombok: Rinjani beklimmen
Lombok: Rinjani beklimmen

TIPS

Dit moet je weten voordat je de Rinjani gaat beklimmen

IS DE RINJANI TREKKING ZWAAR?

Ja, de Rinjani trekking is zwaar, koud en een ware beproeving. Maar ik vond het uiteindelijk te doen. Als je een goede conditie hebt, dan ga je de top echt wel halen. Ter voorbereiding heb ik heel veel reisverhalen van anderen gelezen over hun beklimming van de Rinjani en op basis daarvan had ik de tocht zwaarder ingeschat. Het ging me makkelijer af dan ik had ingeschat en ik heb geen moment gedacht om op te geven.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik al ruim een half jaar van tevoren had besloten om de Rinjani te beklimmen en daar rekening mee heb gehouden in mijn sportschema. In Nederland heb ik de maanden van tevoren veel hardgelopen en gewandeld om conditie op te bouwen.

Lombok: Rinjani beklimmen

PRAKTISCHE INFO

Wij boeken onze Rinjani trekking bij de Rinjani Trekking Club in Senggigi. Een hele degelijke club die je niet op straat al aanspreekt of probeert over te halen met mooie beloftes. Je weet precies waar je aan toe bent, wat je eten krijgt en welke dingen je van ze mag verwachten. Ze staan ook goed aangeschreven in de Lonely Planet, dus dat geeft wel vertrouwen.

Uiteindelijk zijn we heel tevreden met deze keus en is alles perfect geregeld. We hebben met z’n tweeën een gids en twee porters mee, en hebben voor het semi-luxe pakket gekozen. Je kunt ook kiezen voor budget of extra luxe, maar dan moet je inleveren op comfort of je reisbudget. Dit leek ons een goede middenweg en is uiteindelijk uitstekend bevallen. We konden niet heel veel afdingen op onze Rinjani trekking, maar we hebben er nog wel een paar dingen bij onderhandeld, zoals een transfer vanuit Senggigi naar Senaru en de toegangsprijs voor het park.

Je kunt de trekking trouwens prima een paar dagen van tevoren boeken en ter plaatse regelen. De nacht voor onze trekking slapen we in bij Rudy Trekker in Senaru, dit hotel boeken we zelf een paar dagen van tevoren via Booking.com.

➞ Lees ook: De leukste tips voor Senggigi op Lombok

DE RINJANI TREKKING TOCH VAN TEVOREN BOEKEN?

Vind je het prettig om wel van tevoren jouw Rinjani trekking vast te leggen? Dat kan! Je hebt dan echter geen kans om af te dingen en betaalt meer dan wanneer je het allemaal op Lombok zou regelen. Een betrouwbare website om het te regelen is Bookatrekking.com, met een Nederlandstalig team dat jou koppelt aan de juiste organisatie. Het voordeel is dat je dan geen tijd kwijt bent in Senggigi en bijvoorbeeld een pickup kan regelen vanaf het vliegveld.

Backpacken Lombok: Route voor een rondreis op Lombok en Gili Air, Indonesië

TIPS VOOR JOUW RINJANI BEKLIMMING

 • Draag goede wandelschoenen. Zeker de spekgladde Killer Hills en het laatste stuk met de kiezels zijn niet te doen op je sneakers.
 • Slaap de nacht van tevoren aan de voet van de Rinjani, zodat je niet om 3 uur op hoeft te staan voor een transfer vanuit Senggigi.
 • Kies voor iets meer luxe, zodat je meer eten krijgt, betere bedden en een wc-tent.
 • Neem ook extra eten en drinken mee naar boven. Wij hadden zeker tijdens het stuk naar de top niet genoeg aan de porties die voor ons verzorgd werden.
 • Kleed je warm aan en gebruik veel laagjes. Overdag is een korte broek en een t-shirtje voldoende. Op weg naar de top is thermokleding aan te raden. Ik droeg 5 laagjes over elkaar en had het nog koud.
 • Smeer je goed in met zonnebrand, ik ben gigantisch verbrand na een uurtje in de zon zitten.
 • Een privégids of kleine groep kost meer geld, maar dan kun je wel op je eigen tempo blijven lopen. Wij hadden gekozen voor een groep van maximaal 6 personen en waren uiteindelijk met z’n tweeën.
 • Onderhandel niet alleen over de prijs, maar ook over de extra’s. Regel bijvoorbeeld een hotel in Senaru de nacht ervoor of een transfer naar de Gili’s na afloop.
 • Kies voor een organisatie die zijn eigen zooi opruimt. Veel porters laten hun troep liggen en maken hun plek niet schoon na afloop.
 • Trakteer jezelf na afloop op een heel fijn hotel met zwembad, roomservice en fijne bedden. Wij sliepen twee nachtjes bij Kebun Villas & Resort in Senggigi. Bekijk ook mijn lijstje met tips voor relaxte hotels op Lombok.
Lombok: Rinjani beklimmen

RINJANI TREKKING: WAT NEEM JE MEE?

Allereerst moet je vooral niet teveel meenemen. Je moet het allemaal mee de berg op sjouwen en daar ga je snel spijt van krijgen. De porters dragen de kampeeruitrusting en het eten, maar ik moest bijvoorbeeld wel zelf mijn eigen flessen Probeer je extra bagage zoveel mogelijk te beperken door geen onnodige spullen mee te nemen, zoals bijvoorbeeld een extra cameralens of teveel kleding. Deze items zijn in ieder geval handig:

Zonnebril
Buff
Handgel
Toiletpapier
Extra fles water van 1,5 liter per persoon
Extra energybars (te koop in Senaru)
Chips/koekjes

Reizen naar Indonesië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

7 reacties

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet precies meer weet. Maar houd rekening met rond de 100 euro voor een trekking.

   1. Beste stephanie
    Vorigeweek hebben wij de rinjani beklommen in 3 etappes ,wouw wat was het een avontuur, erg leuk om je reis verslag te zezen, wij hebben de afdaling van kratermeer naar toriean village gedaan ,erg lang en zwaar maar wat een mooie natuur ,conditie moet echt goed zijn voor de hele tocht, onderschat het niet,mvg arjen

 1. Hi Stephanie

  Mount Rinjani back to normal, after long earthquake and follow by Covid-19 Pandemic trekking is off, today you can now explore all part of mountain. but there some issue, we lost our water resource around campsite, and you are right choose reliable trekking agency to make your water consumption stay safe during trekking, as active trekking guide work with many trekking company and also I’m agree with you the cheap company not provide you with enough water, no private toilet. thank for share the article to make people know rinjani

 2. Hi Stéphanie,

  Leuk om te lezen! Wij twijfelen voor de hike te de doen in 3 of 2 dagen. Maar na je blog te lezen denk ik dat we ook voor de 2 dagen gaan!

  Weet je nog rond welk uur je terug in het dorp was ? Het lijkt ons vermoeiend om na de tocht onmiddelijk door te reizen naar een andere plaats of viel dit mee ?

  Groetjes,

  Michelle

 3. Hi, is het waard om alleen een trekking te doen naar de kraterrond zonder de top te zien? Ivm tijd wordt een meerdaagse tocht krap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset