Expeditie Aardbol
20 april 2020

Doen: Lekker eten op de Machne Yehuda Market in Jeruzalem

machne yehuda
Home » Israël » Doen: Lekker eten op de Machne Yehuda Market in Jeruzalem

Ik ben gek op buitenlandse markten. De uitbundige marktkooplui, de vitrines vol exotische producten en de indrukwekkende hompen vlees zijn voor mij genoeg om uren te blijven observeren.

Ook de Machne Yehuda markt in Jeruzalem stelt niet teleur. In deze overdekte marktpassage krioelt het van de mensen. Van hippe scholieren die zin hebben in zoetigheden tot orthodox Joodse gezinnen die hier voor hun dagelijkse boodschappen doen: de bezoekers zijn al net zo kleurrijk als de uitgestalde waren zelf.

Om mij heen enorme creaties van halva, bakken vol blakend verse groenten, bergen gedroogde dadels en stalletjes waar plakkerige baklava bijna een halve meter hoog ligt opgestapeld. Ik krijg er meteen honger van, en dat is maar goed ook. Ik mag namelijk een heleboel proeven.

Machne Yehuda Market Jeruzalem

STRIPPENKAART

Gewapend met een strippenkaart ga ik de markt op. Voor 99 shekels (omgerekend 22 euro) kun je bij zes verschillende plekken op en rond de markt wat eten. Per strip heb je keus uit twee gerechten en daardoor kun je helemaal zelf je maaltijd samenstellen.

Ik begin bij een hummusbar, net buiten het gebied met de kraampjes. Hier maak ik kennis met de echte Israëlische hummus. Alles wat ik tot dusver over hummus heb geleerd kan ik vergeten. Ik krijg geen brood met een laagje hummus, maar een royale bak romige kikkererwtenbrei en een paar hompen brood. Daar kan ik wel aan wennen. Gretig lepel ik het kommetje uit, proost nog even een shotje lokaal gebrouwen drank met de barman en vervolg mijn weg.

TAFEL VOL HAPJES

Op weg naar halte twee. Een gezellig eethuisje dit keer. Ik schuif aan en krijg bijna direct mijn ‘hapje’ voorgeschoteld. De tafel staat vol schaaltjes en bordjes. Ik eet tomatensoep met een gefrituurde gehaktbal, warm pitabrood en bladerdeeg met een vulling van kaas en groente.

Inmiddels is het lastig kiezen wat de volgende bestemming wordt. Maar brood is altijd goed, dus ga ik zitten bij een Georgische bakker. Ik krijg een versgebakken platbrood met een vulling van een soort feta-achtige kaas. Het doet me denken aan een quesadillas, en tevreden hap ik ook dit brood weg.

Machne Yehuda Market Jeruzalem

TOETJE

Tijd voor een toetje. Naast het bakkertje zit een ijssalon, waar ik een bolletje groene thee ijs proef. Ik ben niet zo’n zoetekauw dus dit is niet echt succes. Gelukkig is het ijsje klein.

Hoewel ik nog twee hapjes mag kiezen zit ik inmiddels zo vol dat ik afsluit met een sapje. Midden in de markthal zit een sapkraam waar ze geneeskundige krachten toeschrijven aan hun drankjes. Ik krijg een paar shotjes, proef wat van alles en kies mijn drankje uit. Geneeskrachtig durf ik het niet te noemen, maar bijzonder smaakt het wel.

Machne Yehuda Market Jeruzalem

DOEN?

Voor 99 shekels kun je in Israel vrij royaal uit eten, maar je kunt er dus ook voor kiezen om hier op de markt een maaltje bij elkaar te zoeken. Je hoeft niet bang te zijn dat je aan het eind van de rit nog honger hebt, want de porties zijn royaal. Daarnaast valt er heus nog wel wat te kiezen en heb je ook keus uit vegetarische gerechtjes. Ikzelf vond het een hele leuke manier om het eten van Israel te ontdekken en om kennis te maken met de lokale bevolking. Een absolute must do in mijn ogen. Je koopt de Market Bites strippenkaart hier.

Machne Yehuda Market Jeruzalem  Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem Machne Yehuda Market Jeruzalem

Meer lezen over reizen in Israel? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Israel: 10 x doen tijdens je stedentrip naar Jeruzalem
• Israel: 20 x doen tijdens een stedentrip Tel Aviv
• Israel: Een wandeling door historisch Jeruzalem
• Doen: Wijn proeven in Israël

17 reacties

  1. Onwijs leuk idee van zo’n strippenkaart! Zo probeer je inderdaad nog eens wat. Zag ik nou dat er een bergje kikkererwten op de hummus ligt? Het klinkt waarschijnlijk heel stom, maar vind losse kikkererwten echt vies. Ik ben gek op hummus, maar losse erwten. Ieuw. Stom hè? Het eten klinkt echt verrukkelijk, reden om eens daar naartoe te gaan. Hoppen over de markt, heerlijk!

    1. Ik hou dan zelf weer niet heel erg van baklava, maar deze ziet er wel beter uit dan wat ik hier soms in Nederland in de etalage zie liggen ;)!

  2. Wat een ontzettend tof idee, die strippenkaart! Dat zouden ze op meer markten moeten doen ;D Ik begin nu alweer honger te krijgen als ik die foto’s zie.. Als ik straks een nachtelijke vreetkick krijg ben jij verantwoordelijk ;)

  3. Wat een briljant idee, zo’n strippenkaart! Ik ben ook dol op buitenlandse markten en deze ziet er geweldig uit. Erg mooie foto’s ook weer, die brengen de sfeer helemaal tot leven!

  4. Stephanie, dank voor jouw tip! Ik ga a.s. woe met een vriendin naar Jeruzalem!!!!!!!!!!! Dus ga dit zeker doen, ik ken die markt maar wist niet van die strippenkaart. Lekkerrrrrr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Presets
Bewerk je vakantiefoto's met de filters van Expeditie Aardbol
Lees meer
Tote bags
De enige echte Expeditie Aardbol tas!
Lees meer
Shirts
Bestel hier het exclusieve Expeditie Aardbol t-shirt
Lees meer
Previous
Next