Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

Hoeveel kost een reis door Madagascar? Alles over het bepalen van je reisbudget

Madagascar duur of goedkoop? Alles over kosten en budget

Is Madagascar duur? Het is verreweg de meest gestelde vraag over mijn reis naar Madagascar. Het land staat bekend als een dure bestemming, mede omdat je een auto moet huren. Maar is Madagascar daadwerkelijk zo prijzig? En kun je ook met een klein budget rondreizen of backpacken? In deze blog lees je alles over kosten en budget voor Madagascar.

GELD EN BETALEN IN MADAGASCAR

In Madagascar betalen ze met de ariary en de koers schommelt constant. Controleer daarom altijd vlak voor vertrek de huidige wisselkoers. Ten tijde van mijn rondreis door Madagascar kreeg je voor 1 euro ongeveer 4000 ariary.

Over betalen in Madagascar zijn veel tegenstrijdige berichten te vinden, zeker als je een verouderde reisgids hebt. Vroeger kon je namelijk alleen pinnen met een VISA-kaart, maar inmiddels zijn er steeds meer banken die ook je normale pinpas accepteren. Ik had van tevoren voor de zekerheid een VISA-kaart aangevraagd, maar uiteindelijk bleek dat helemaal niet nodig te zijn. Met je normale pinpas kun je onder andere terecht bij BFV-SG, deze bank heeft filialen in vrijwel alle grote steden. Het is uiteraard wel handig om altijd een creditcard op zak te hebben voor noodgevallen, maar dit hoeft dus niet per sé VISA te zijn.

LET OP!

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je niet op elke plek een bank hebt. Zorg dus dat je altijd genoeg geld bij je hebt als je naar kleinere dorpjes gaat, anders kun je zo een halve dag omrijden om op zoek te gaan naar een geldautomaat. Zo is er bijvoorbeeld geen pinautomaat in Ranomafana, de toegangspoort tot het Ranomafana National Park.

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar

DAGBUDGET MADAGASCAR

Voordat ik mijn eigen kosten op een rijtje zet, wil ik ook even naar het advies van Lonely Planet kijken. Zij hebben voor elk land ter wereld een dagbudget opgesteld en voor Madagascar adviseren zij het volgende:

Budget: minder dan € 60
Gemiddeld: € 60-€ 150
Luxe: meer dan € 150

Ik denk persoonlijk dat dit redelijk aan de hoge kant is, zeker voor de budgetreiziger. Als je reist met openbaar vervoer en in de goedkoopste accommodaties slaapt ben je echt minder dan € 60 per dag kwijt.

KOSTEN VOOR EEN VLIEGTICKET NAAR MADAGASCAR

Een reis naar Madagascar begint natuurlijk met een vliegticket en dat is meteen een aardige kostenpost. Echt goedkope tickets ga je naar Madagascar namelijk niet vinden. Je kunt daarnaast vanuit Nederland niet rechtstreeks vliegen en moet dus ergens onderweg overstappen. De meeste mensen vliegen met KLM/Airfrance en hebben een overstap in Parijs. Je kunt ook met Kenya Airways vliegen, dan heb je een overstap in Nairobi. Ik vloog zelf op de heenweg met Ethiopian Airlines, en moest overstappen in Frankfurt en in Addis Abeba. Vliegen met Ethiopian is verreweg het goedkoopst, maar ik vond de reis heel erg pittig. Ook de luchthaven in Addis Abeba is niet echt een fijne plek om een paar uur overstaptijd te moeten overbruggen. Op de terugweg vloog ik met Kenya Airways en zowel de vliegtuigen als de overstap in Nairobi zijn mij stukken beter bevallen.

Hoeveel wij betaald hebben voor ons vliegticket naar Madagascar? Dat kan ik niet echt zeggen, want wij hadden een multi-destination ticket en vlogen vanuit Antananarivo via Nairobi door naar Bangkok en uiteindelijk vanuit Tokyo naar Amsterdam. De totale prijs voor dat ticket was € 1594,30 per persoon voor drie intercontinentale vluchten. Lees ook de uitgebreide blog die ik schreef over deze korte wereldreis.

Ben je op zoek naar een goedkoop vliegticket naar Madagascar? Ik raad het aan om prijzen te vergelijken via Tix.nl

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

KOSTEN VOOR HOTELS IN MADAGASCAR

Een hotel hoeft niet veel te kosten in Madagascar. Wij betaalden gemiddeld € 40 per nacht voor een tweepersoonskamer, maar dat kan zeker goedkoper. Wij hebben nog aardig luxe geslapen, dus voor minder moet je uiteraard wel inleveren op kwaliteit en faciliteiten, zoals airco en een fatsoenlijk bed. Onze goedkoopste slaapplek was € 9 (tentje in Antananarivo), voor onze duurste moesten wij € 110 neerleggen (dit heerlijk luxe hotel in Ranohira). Let op: lang niet alle hotels staan op Booking.com. Als je van tevoren iets wilt vastleggen zul je de accommodatie moeten mailen. In mijn blog met route en planning voor Madagascar vind je een overzicht van de hotels waar wij hebben geslapen, met linkjes naar hun website.

➞ Lees ook: Mijn favoriete hotel in Madagascar: de Isalo Rock Lodge in Ranohira

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar

KOSTEN VOOR AUTOHUUR IN MADAGASCAR

Madagascar is geen makkelijk land om zelfstandig rond te reizen. Een huurauto is daarom zeker een aanrader. Bij de meeste reisorganisaties moet je verplicht een lokale chauffeur hebben, maar dat kost veel geld en is gelukkig niet overal een vereiste. Wij huurden onze auto daarom via de Nederlandse organisatie Cineroutes en konden zonder chauffeur op pad. Een 4×4 is het meest comfortabel, maar ook vrij prijzig (€ 70 per dag). Wij gingen voor de avontuurlijke optie en huurden een Renault 4 (€ 35 per dag).

BENZINE EN BRANDSTOF

Naast de prijs voor autohuur waren wij uiteraard ook nog geld kwijt voor benzine. Je betaalt ongeveer 4000 ariary per liter en voor een volle tank waren wij elke keer zeker € 40 kwijt. Het scheelt dat onze auto redelijk zuinig was, maar we hebben in totaal wel zo’n 7 keer moeten tanken. Daarnaast hebben we ook een paar keer autopech gehad. Ons bezoek aan de garage in Fianarantsoa kostte een klein Malagassisch fortuin (€ 80) en onderweg hebben we ook nog een keer een nieuwe band moeten aanschaffen (€ 20). Dit soort dingen gaan je gegarandeerd overkomen als je met een Renault 4 door Madagascar toert, dus houd daar rekening mee in je budget.

Meer lezen hoe het nou precies zit met autorijden in Madagascar? Lees ook mijn uitgebreide blog over autohuur in Madagascar.

Allée des Baobabs in Madagascar
Autorijden en een auto huren in Madagascar

KOSTEN VOOR ETEN EN DRINKEN IN MADAGASCAR

Je kunt echt súper goedkoop eten in Madagascar, mits je in kleine restaurants zit waar ook de locals eten. Voor een bordje Mine Sao betaal je ongeveer 4.000 ariary (€ 1), een biertje van 0,6 liter kost op zo’n plek 2.700 ariary (€ 0,68). Dit soort restaurants kom je echter niet overal tegen én je loopt een aardig risico op voedselvergiftiging. Wij kregen bijvoorbeeld in Miandrivazo een pizza met beschimmelde bodem. De pizza hebben we uiteraard niet opgegeten, maar we hebben desondanks allebei best wat last van ons buik gehad tijdens onze reis naar Madagascar.

Het alternatief is eten in het restaurant van je hotel. De maaltijden zijn westers en de prijzen liggen een stuk hoger. Zo betaal je vaak 30.000 tot 50.000 ariary voor een driegangendiner en tussen de 5.000 en 10.000 ariary voor een biertje.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

KOSTEN VOOR NATIONALE PARKEN IN MADAGASCAR

Een van de weinig dingen waar je níet op kunt besparen in Madagascar is een bezoek aan de natuurparken. In elk park ben je verplicht om een lokale gids mee te nemen, en ook de entreegelden zijn niet goedkoop. Daarnaast is het gebruikelijk om na afloop een fooi te geven. Een voorbeeld, dit betaalden wij voor een dagexcursie in het Isalo National Park:

Toegangsprijs per persoon per dag: 65.000 ariary
Prijs voor een gids: 120.000 ariary
Community tax per persoon: 5.000 ariary

Totaal per persoon (excl. fooi): 130.000 ariary per persoon (€ 32,50 per persoon)

Je bezoekt waarschijnlijke meerdere parken tijdens je reis naar Madagascar en je moet elke keer rekening houden met dit soort bedragen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

ONZE GROOTSTE UITGAVE IN MADAGASCAR: EEN JEEPEXCURSIE

Naast onze vliegtickets en huurauto was de grootste uitgave van onze vakantie naar Madagascar een vierdaagse jeepexcursie in het westen van het eiland. We gingen vier nachten op pad met een 4×4, chauffeur en een Engelstalige gids. Daarvoor betaalden we € 550 per persoon. Voor dat geld sliepen we in goede hotels op basis van halfpension, en waren ook alle fees voor gidsen en parken inbegrepen. We hadden deze excursie niet met onze eigen huurauto kunnen maken en achteraf is het een van de mooiste ervaringen op Madagascar geweest.

Elfhonderd euro met z’n tweeën is echter een hoop geld en niet iedereen zal dit kunnen betalen. Uiteraard heb ik geprobeerd af te dingen, en we kregen toen een goedkopere offerte van € 415 per persoon. We zouden dan in goedkopere accommodaties slapen, geen Engelstalige gids bij ons hebben en ook de diners waren dan niet inclusief. Uiteindelijk kozen we daarom toch voor de ’luxe’ tour.

Allée des Baobabs in Madagascar

BIJKOMENDE KOSTEN

Behalve bovenstaande uitgaves, zullen er waarschijnlijk nog wel een aantal kosten bijkomen als je naar Madagascar reist. Zo betaal je natuurlijk een bedrag voor visum en moet je ook rekening houden met een bezoekje aan de GGD vooraf. Zo zul je misschien nog een paar reizigersvaccinaties nodig hebben en waarschijnlijk malariapillen.

CONCLUSIE: IS MADAGASCAR DUUR OF GOEDKOOP?

Madagascar is zeker niet de goedkoopste reisbestemming, maar ik vond de prijzen voor eten, drinken en hotels absoluut meevallen. Daarnaast is € 35 per dag voor een huurauto ook heel netjes.

Als ik de jeepexcursie even buiten beschouwing laat, hebben wij gemiddeld € 60 tot € 70 per persoon per dag uitgegeven voor eten, drinken, slapen, vervoer en natuurparken.

Of Madagascar goedkoper kan dan hierboven staat beschreven? Zeker weten. Wij hebben niet heel streng gelet op ons budget, dus er valt zeker wat geld te besparen. Je kunt in goedkopere hotels slapen, vaker in lokale restaurants eten en meer met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast hóef je natuurlijk niet zo’n dure excursie te doen, je kan dat gebied ook overslaan of op zoek gaan naar goedkopere partijen. In dat geval blijf je zeker onder het gestelde dagbudget van Lonely Planet en ben je echt geen € 60 per dag kwijt.

HOEVEEL BETAAL JE EIGENLIJK VOOR EEN GEORGANISEERDE REIS?

Wij hebben alles zelfstandig uitgezocht en gepland in Madagascar. Dat hoeft niet. Het is natuurlijk ook mogelijk om met een groepsreis naar Madagascar te gaan, je betaalt dan een vast bedrag voor reis en verblijf. Er komen dan alleen nog kosten bij voor maaltijden, fooien en extra excursies. Dat kan goedkoper zijn dan zelf een 4×4 huren. Voor een idee van de kosten heb ik hieronder het aanbod van groepsreizen naar Madagascar bij de bekendste touroperators op een rijtje gezet:

1. Met Baobab naar Madagascar: Familiereis vanaf € 2798,00
2. Rondreis Madagascar met Djoser: 22 dagen vanaf € 2995,00
3. Met Koning Aap naar Madagascar: 17 dagen vanaf € 1895,00
4. Groepsreis met Shoestring: 17 dagen vanaf € 1599,00

* Let op: alle prijzen zijn aan verandering onderhevig en op basis van beschikbaarheid.

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Hallo.
   Is het reizen met openbaar vervoer zoals met bus een veel langere reisduur ? En is dat ook toegangkelijk naar Nationale Parken ?

   Wordt er streng gecontroleerd op parkeren met huurauto bij Nationale Parken en Hotels ?

   Met vriendelijke,

   Jhon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES