Zoek
Sluit dit zoekvak.
24 februari 2023

Ziplinen, watervallen en speciaalbier in de Magoebaskloof in Zuid-Afrika

Magoebaskloof Zuid-Afrika

De kans is groot dat je nog nooit van de Magoebaskloof hebt gehoord, maar wie van Kruger naar Marakele reist, komt er praktisch langs. De strategische ligging was de belangrijkste reden om hier tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika een tussenstop te plannen, maar daarmee doe je deze plek tekort. De Magoebaskloof is een uniek stukje Zuid-Afrika en deze plek verdient het om beter bekeken te worden.

GA ZIPLINEN IN DE MAGOEBASKLOOF

De Big 5 ga je hier niet spotten en je kunt ook niet op safari, maar voor avonturiers valt er genoeg te doen in de Magoebaskloof. Zo kun je hier onder andere ziplinen over de Letaba rivier. Een spectaculaire manier om de omgeving te bekijken, want je zoeft op grote hoogte over watervallen van tientallen meters hoog. Ik heb zelf last van verlammende hoogtevrees, maar dit vond ik echt fantastisch om te doen.

Of het spannend is? Valt wel mee. Als je gaat ziplinen in de Magoebaskloof ben je altijd onder leiding van twee gidsen die je helpen met het bevestigen van het materiaal. Het parcours bestaat uit 13 platforms en de langste zipline is zo’n 150 meter lang. Alles is super professioneel geregeld en de begeleiders leggen alles geduldig uit. Tel daar de waanzinnig mooie omgeving bij op en je hebt alle ingrediënten voor een enerverende middag.

Wel even reserveren van tevoren. Boeken kan eenvoudig via de site van Adrenaline Hunter.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

DE MOOISTE WANDELTOCHTEN

Het landschap in de Magoebaskloof is totaal anders dan in de rest van Zuid-Afrika. Het is hier groen en vochtig, super vruchtbaar en overal groeien tropische bloemen en planten. Zo zie je hier ontzettend veel avocado’s groeien. Er zijn veel plantages waar de vruchten gekweekt worden, maar tijdens een wandeling hangen ze ook overal in het wild. Dit regenwoudachtige landschap vormt het decor van enkele mooie wandelroutes die in het gebied zijn uitgezet. Er zijn een aantal trails uitgestippeld die variëren van enkele kilometers tot enkele dagen.

Let op: omdat er zoveel routes zijn uitgestippeld, kun je soms in de war raken van alle bewegwijzering. Soms kom je op een kruispunt waar vier pijlen een andere richting op wijzen en is het niet helemaal duidelijk waar je naartoe moet. Op korte tochten is dat niet zo’n ramp, maar als je een paar dagen gaat wandelen kan dat veel energie gaan kosten. Zorg dus dat je een goede kaart mee hebt en een telefoon met GPS.

Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika

WINKELEN BIJ DE BOER

Rondom de Magoebaskloof liggen boerderijen waar kippen gemoedelijk over het erf scharrelen, ambachtelijke kazen worden gemaakt en je inkopen kan doen bij de boer zelf. Je kunt er bijvoorbeeld een hapje eten, zelf eieren rapen of een rondleiding over de boerderij krijgen. Hartstikke leuk dus om tijdens je verblijf in de Magoebaskloof even langs te gaan. Een van de leukste plekken is de Wegraakbosch Organic Farm, waar je een speciale kaastour kan doen, maar ook proosten met een lekker wijntje.

Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika

OP ZOEK NAAR WATERVALLEN

In de omgeving van de Magoebaskloof stikt het van de watervallen; alleen al rondom mijn appartement zitten er een stuk of vijf.

Tot de meest indrukwekkende watervallen in de omgeving worden ook de Debengi Falls gerekend. Deze liggen op ongeveer tien minuten rijden van de doorgaande weg. Om daar te komen moet je eerst een stukje offroad rijden met je auto, maar in de app maps.me staat alles uitstekend aangegeven.

De Debengi Falls hebben een hoogte van 80 meter en het water komt hier als een sluier naar beneden gestroomd. In het begin vind je picknickbankjes met een eigen braaiplek, dus het is zeker de moeite waard om van tevoren inkopen te doen. Op zonnige dagen schijnt het hier gezellig druk te zijn met dagjesmensen die van de natuur genieten, maar tijdens mijn eigen bezoek is het helaas een beetje druilerig. Geen picknick voor mij, maar je kunt hier gelukkig wel heel mooi wandelen. Het stikt hier van de bijzondere vogels en je kunt de rivier een heel stuk volgen.

Toegangsprijs: 30 rand p.p.

Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika

SPECIAALBIER PROEVEN

De lokale brouwerij is de Zwakala Brewery in de Magoebaskloof. Dit prijswinnende bier wordt gemaakt van water uit de Letaba rivier en zie je hier overal op de kaart staan. Het is verkrijgbaar in winkeltjes langs de weg, maar je kunt natuurlijk ook de brouwerij zelf bezoeken. Deze ligt praktisch in de Magoebaskloof en ontpopt zich in het weekend tot een gezellig restaurant waar je de hele middag kan borrelen. Drink een biertje in de grote tuin en bekijk van dichtbij hoe het bier staat te gisten.

Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika

PROEF EEN RED CAPPUCCINO BIJ DE MAGOEBASKLOOF FARMSTALL

Een van de leukste plekjes in de Magoebaskloof ligt pal langs de weg, dus een beter excuus om even te pauzeren heb je niet. De Magoebaskloof Farmstall is een koffiezaak, zero waste specialist en plantenasiel in één. Je kunt er een hapje eten op het terras, maar ook neuzen tussen de lokaal gemaakte souvenirtjes en spotgoedkope avocado kopen. Wij hebben hier lekkere hapjes voor tijdens het roadtrippen ingeslagen, maar het is ook zeker leuk om een kopje thee te drinken. In Zuid-Afrika wil je namelijk een keer de red cappuccino geprobeerd hebben, die wordt gemaakt van rooibosthee met opgeklopte melk.

Magoebaskloof Zuid-Afrika
Magoebaskloof Zuid-Afrika

SLAAP IN EEN HOUTEN CABIN IN HET BOS

Langs de grote weg zitten een aantal grote hotels, maar je kunt ook kiezen voor een echt bijzondere overnachting in de Magoebaskloof. In het bos liggen namelijk verschillende houten cabins, compleet met houtkachel en bad op pootjes. Een van de mooiste huisjes is Glenogle Farm, dat tussen de avocadobomen en watervallen ligt. Mooie wandelroutes liggen praktisch voor de deur en je kunt in de omgeving ook kanoën en ziplinen.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

REIZEN NAAR MAGOEBASKLOOF

De Magoebaskloof ligt in het noorden van Zuid-Afrika, nog boven Johannesburg en Pretoria. Het ligt eigenlijk precies tussen een aantal wildparken, waaronder Kruger en Marakele. De Magoebaskloof laat zich het best combineren met een rondreis door het noorden van Zuid-Afrika. Ik raad het aan om hier minstens twee dagen te plannen, want er valt genoeg te zien en te doen. Een huurauto is daarom essentieel. Ik adviseer altijd om een auto te huren via Sunny Cars, omdat je bij hun voor 100 procent verzekerd bent bij schade of een ongeval. Wat er ook gebeurd, je krijgt altijd je eigen risico terug en komt niet voor financiële verrassingen te staan. In dit artikel lees je meer over reizen met een huurauto in Zuid-Afrika.

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties