Tioman Island, het mooiste eiland van Maleisië?

Tioman Island
Home » Maleisië » Tioman Island, het mooiste eiland van Maleisië?

Tioman is een tropisch eiland in het zuidoosten van Maleisië, zo eentje met prachtige goudgele stranden, een helderblauwe zee en lange rijen met palmbomen aan de kust. Een paradijsje zoals je misschien wel kent van Expeditie Robinson, maar dan zonder de ontberingen van zware proeven en weinig eten. Want Tioman is een heerlijk authentiek eiland en het perfecte excuus om je reis door Maleisië even te onderbreken.

HET MOOISTE STRAND VAN TIOMAN ISLAND

Tioman Island is ongeveer 15 kilometer lang en meet 10 kilometer op z’n breedst. Langs de kust vind je witte stranden met zacht zand, de binnenlanden worden gekenmerkt door hoge bergen dichte jungle. Tioman is ontzettend rustig en je moet er niet naartoe om te feesten. Een plekje waar je komt voor je rust, zeker als je logeert op het afgelegen Juara Beach.

Het langgerekte zandstrand van Juara is gelegen aan de oostkant van het eiland. Een klein geïsoleerd dorpje dat van de bewoonde wereld wordt afgesneden door het onbegaanbare binnenland. Je hebt hier een paar restaurantjes, een kleine supermarkt en wat bungalowtjes aan het strand, en daar moet je het mee doen.

Van het handjevol stranden op Tioman is Juara Beach veruit het minst goed te bereiken. De ferry vanaf het vasteland stopt niet aan deze kant van het eiland en dus ben moet je met je accommodatie regelen dat je wordt opgehaald. Vroeger kon je het strand alleen bereiken via het water of de slecht onderhouden zandweg die dwars door de jungle ging, maar sinds een paar jaar is deze weg geasfalteerd en dat maakt Juara net iets beter bereikbaar.

Lees ook: 10 x doen in kleurrijk Kuala Lumpur

Tioman Island

OVERNACHTEN OP JUARA BEACH

Heel veel meer dan tijd heb je niet om handen, maar je kunt hier eindeloos boeken lezen, strandwandelingen maken en direct aan het strand snorkelen in het heldere water. Je moet je zeker niet laten afschrikken door het afgelegen karakter van Juara, want je vindt er fijne accommodaties en een aantal restaurants.

Zelf slapen mijn vriend en ik een paar nachten bij Bushman, wat een van de beste plekken is op Juara Beach. Een gezellig guesthouse waar je met open armen wordt ontvangen door de vriendelijke eigenaar en beschikt over een eigen chalet aan het strand. Ik zit hele middagen te lezen op onze veranda, omringd door bloeiende hibiscussen en met een koelkast vol koude biertjes binnen handbereik. Je wordt hier elke ochtend wakker door het ruisen van de zee en met tien stappen sta je in het helderblauwe water. ’s Avonds eet je in het restaurant van Bushman de lekkerste gerechten uit Maleisische keuken en als je iets actiefs wilt doen, dan kun je hier ook een snorkeltrip regelen. Echt een aanrader om hier een huisje te boeken.

Tioman Island
Tioman Island

SNORKELEN EN DUIKEN OP TIOMAN ISLAND

Want hoewel Tioman zeker niet wordt omringd door het mooiste koraal dat ik op mijn reizen door Azië ben tegen gekomen, is het wel een goede plek om te genieten van de onderwaterwereld.

Samen met een ander stel gaan we een hele dag snorkelen en varen we met een speedboat het eiland rond. We knallen op volle snelheid over de golven en stoppen op plekken waar het heldere water vol zit met vissen. Tevreden dobber ik uren in het warme water, dat soms helaas net iets te zanderig is en met koraal dat op sommige plekken helaas dood is. Maar als je geduld hebt en bij de goede stukken koraal blijft zwemmen, dan zie je prachtige gekleurde vissen, kleine haaien, roggen en zelfs schildpadden.

Duiken behoort op Tioman ook tot de mogelijkheden. Op Juara Beach vind je een duikschool die je mee kan nemen naar de mooiste duikplekken in de omgeving, waaronder een tweetal scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Route en planning: 10 dagen backpacken in Maleisië en Singapore

Tioman Island

HIKEN, SURFEN EN SCHILDPADDEN KIJKEN

Behalve snorkelen en duiken, kun je op Tioman Island ook surfen op de beste golven van het land, het spiegelgladde zeewater met een kayak verkennen en mooie hikes maken door de jungle. Ga echter niet zonder inlichtingen en genoeg water de jungle in, want verdwalen is makkelijk in het dichte woud.

Ook leuk: op ongeveer een half uurtje wandelen van Juara Beach vind je het Juara Turtle Project, waar vrijwilligers helpen om de natuurlijk leefomgeving van zeeschildpadden te beschermen. De stranden van Juara zijn een geliefde plek onder nestelende schildpadden en dankzij de inzet van de vrijwilligers worden de bijzondere beestjes beschermd tegen menselijke invloeden. Het is absoluut de moeite waard om langs te gaan in het centrum en te zien welk effect het werk heeft. Je kan zelfs een paar dagen blijven logeren en bijvoorbeeld helpen met het uitzetten van babyschildpadden. Meer informatie over het Juara Turtle Project vind je op hun website.

Tioman Island

REIZEN NAAR TIOMAN ISLAND

Tioman Island is op twee manieren te bereiken: vanuit de havenplaats Mersing en vanuit Tanjung Gemok. Hier kun je de ferry nemen naar Tioman Island, die op verschillende stranden aan de westkust van het eiland stopt. Er wordt geadviseerd om in het weekend en tijdens feestdagen van tevoren een ticket voor de ferry te boeken, maar ik kon zelfs tijdens het Suikerfeest op de dag van vertrek nog gewoon een kaartje kopen voor de eerstvolgende ferry.

Verblijf je aan de westkant van het eiland, dan kun je je laten afzetten bij het juist strand, slaap je op Juara, dan moet je uitstappen bij de halte Kampung Tekek. Hier staan enkele taxi’s te wachten die je naar Juara beach kunnen brengen. Houd rekening met prijzen tussen de 90 en 120 ringgit per auto, wat natuurlijk bizar hoog is voor dat kleine kwartiertje dat je in de auto zit. Probeer flink af te dingen op de prijs, want je het stuk door de jungle is te lang, te heuvelachtig en te warm.

Meer lezen over backpacken in Maleisië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Route en planning: 10 dagen rondreizen in Maleisië en Singapore
• Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië
• 10 originele tips voor Melaka, het leukste stadje van Maleisië
• Maleisië: 10 x doen in kleurrijk Kuala Lumpur

Over Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!46 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.