Zoeken
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

Dit zijn de 10 meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn

Dit zijn de meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn

Wat valt er toch veel te zien en te doen tijdens een stedentrip Berlijn. Historische gebouwen, monumenten, gedenkplekken, opvallende torens, musea… Een weekendje weg is eigenlijk te kort, want met zoveel bezienswaardigheden kun je je makkelijk een hele wéék vermaken in Berlijn. Waar je moet beginnen met sightseeing? Bijvoorbeeld bij de top 10 van meest bezochte bezienswaardigheden, dan heb je de echte highlights in ieder geval vast afgestreept.

Berlijn

Fernsehturm Berlijn

Bezienswaardigheden in Berlijn

Binnenkort naar Berlijn en bezig met het maken van een reisplanning? Dit zijn de tien meest bezochte bezienswaardigheden in de Duitse hoofdstad. Voor sommige plekken is het slim om alvast van tevoren een toegangskaartje te kopen, maar verrassend genoeg zijn veel bezienswaardigheden in Berlijn helemaal gratis te bezoeken. 

1. Brandenburger Tor

Sla een willekeurige reisgids over Berlijn open, en de kans is groot dat je een foto van de Brandenburger Tor zal aantreffen. Deze enorme poort is een waar icoon en verreweg de meest bezochte bezienswaardigheid in Berlijn. Niet voor niets natuurlijk, want je kunt ‘m 24 uur per dag bezoeken en het is nog gratis ook. 

➞ Berlijn tip: Ter hoogte van de Brandenburger Tor starten veel gratis wandeltours die je meenemen langs nog veel meer landmarks en bezienswaardigheden.

Brandenburger Tor, Berlijn

2. Alexanderplatz

Alexanderplatz is een van de drukste pleinen in Berlijn en de kans is aanwezig dat hier tijdens je stedentrip Berlijn een keer verzeild raakt – al dan niet per ongeluk. Het is een belangrijk knooppunt van het openbaar vervoer en je vindt er veel winkels. Het plein ligt aan de voet van de iconische Fernsehturm en wordt omringd door een aantal gebouwen die typerend zijn voor de DDR-architectuur. Let bijvoorbeeld op het Park Inn hotel en het Haus des Lehrers.

➞ Berlijn tip: Doe een cocktail op het dakterras van het Park Inn Berlin voor het beste uitzicht over Alexanderplatz en de Fernsehturm.

3. Checkpoint Charlie

Als je voor de eerste keer naar Berlijn gaat, dan moet je natuurlijk ook het legendarische Checkpoint Charlie gezien hebben. Ten tijde van de Koude Oorlog was dit een van de weinige grensovergangen tussen de Amerikaanse en Russische sector. Voor buitenlandse toeristen was het de enige manier om over land van West-Berlijn naar Oost-Berlijn te reizen. Anno nu vind je op deze plek ironisch genoeg een McDonalds en KFC, al zijn er ook nog genoeg elementen te vinden die herinneren aan vroegere tijden. Er staat een exacte replica van het vroegere wachthuisje, borden met de tekst ‘You are leaving the American sector’ en een grote foto van een soldaat.

4. Dierentuin van Berlijn

In de top vijf van meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn staat verrassend genoeg ook… de dierentuin! De Zoologischer Garten Berlin is een van de grootste én oudste dierentuinen ter wereld en wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht. Toegegeven, het is wel even wat anders dan een bezoekje aan een monument, landmark of museum, maar misschien juist daarom wel zo populair tijdens een stedentrip Berlijn. 

➞ Berlijn tip: Boek een kamer in het Bikini Berlin Hotel om wakker te worden met uitzicht over de dierentuin.

5. Potsdamer Platz

De allereerste verkeerslichten in Europa? Die stonden op Potsdamer Platz, destijds een mooi plein met statige, rijk versierde gebouwen. De Tweede Wereldoorlog maakte daar een eind aan en pas na de val van de muur werd begonnen met de wederopbouw. Inmiddels is Potsdamer Platz een hypermodern stukje Berlijn met slechts een handjevol bezienswaardigheden. Zo kun je hier stukjes van de Berlijnse Muur zien, maar het uitzicht wordt vooral bepaald door glimmende flatgebouwen en moderne architectuur. Blijf er vooral niet te lang hangen. Mocht je er toch verzeild raken, bezoek dan het Panoramapunkt voor een geweldig uitzicht over de stad.

6. East Side Gallery

De Berlijnse Muur loopt als een rode draad door Berlijn en een van de meest bezochte stukken is het deel aan de Mühlenstraße, langs de Spree. Dit wordt de East Side Gallery genoemd, omdat het na die Wende als canvas diende voor meer dan 100 verschillende artiesten. Een indrukwekkend stukje straatkunst van in totaal 1316 meter lang: de langste openlucht-galerie ter wereld. Sommige kunstwerken zijn inmiddels bijna net zo beroemd als de muur zelf, ga bijvoorbeeld op zoek naar het kunstwerk van de kussende Sovjetleider Leonid Breznjev en DDR-topman Erich Honecker.

East Side Gallery Berlin

7. Holocaustmonument

Het Holocaustmonument ligt praktisch om de hoek van de Brandenburger Tor en is eigenlijk verplichte kost tijdens een weekendje Berlijn. Op deze plek worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht. Het monument bestaat uit 2710 betonblokken van verschillende hoogtes. Je kunt tussen de blokken door lopen, maar erop klimmen wordt niet gewaardeerd. Het blijft tenslotte een gedenkplek voor een heel zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis. 

8. Fernsehturm

Je moet je best doen als je tijdens je stedentrip Berlijn géén glimp wil opvangen van de Fernsehturm. Deze 368 meter hoge televisietoren is namelijk vanuit de hele stad te zien. Reis naar Alexanderplatz om ‘m van dichtbij te bekijken en reserveer een kaartje als je ook daadwerkelijk naar boven wilt reizen. Het uitkijkplatform ligt op 203 meter hoogte en geeft je een ge-wel-dig uitzicht over de omgeving. Op een heldere dag kun je vanaf hier alle Berlijnse iconen zien liggen, waaronder de Reichstag, het Museumeiland en de Brandenburger Tor (is ie weer!).

➞ Berlijn tip: Ga je met de auto naar Berlijn? Vergeet niet om voor vertrek een milieusticker aan te vragen!

Fernsehturm Berlijn

9. Gedankstätte Berliner Mauer

Op verschillende plekken in Berlijn kom je restanten van de Berlijnse Muur tegen, maar dit stuk aan de Bernauer Straße is nog origineel. Als je een idee wilt krijgen van hoe de stad ooit in tweeën werd gesplitst, dan is een bezoek aan dit monument zeer de moeite waard. Vanaf de uitkijktoren krijg je een goed overzicht over het vroegere niemandsland, inclusief wachttoren. Er is ook een tentoonstelling in het gebouw ertegenover, en in het bezoekerscentrum wordt een film vertoond.  Allemaal gratis trouwens.

10. Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt sluit deze top 10 met meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn af. In vergelijking met Alexanderplatz en Potsdamerplatz is dit verreweg het mooiste plein van de stad. Wat je er kan zien? Aan weerszijden van het plein staan twee kerken die sterk op elkaar lijken, en daar tussenin het Berlijnse concertgebouw. In de winter is het plein het toneel van een kerstmarkt, en is het nog sfeervoller dan normaal. 

Nog meer tips voor bezienswaardigheden in Berlijn?

Dit was slechts het topje van de ijsberg wat bezienswaardigheden in Berlijn betreft. Er valt nog veel meer te zien en te doen tijdens een stedentrip of weekendje weg. Deze bezienswaardigheden haalden de top 10 nét niet:

11. De Dom van Berlijn
12. Topographie des Terrors
13. Pergamonmuseum
14. Tempelhofer Feld
15. Siegessäule
16. Slot Charlottenburg
17. Tiergarten Park
18. Treptower Park
19. Joods Museum
20. Bebelplatz

Tempelhof Berlijn

Reizen naar Berlijn

Een stedentrip Berlijn is altijd een goed idee. Met de auto is het vanaf de Nederlandse grens nog zo’n 500 kilometer rijden en vergeet niet om van tevoren een milieusticker aan te vragen. De boetes zijn niet mals en er wordt echt op gecontroleerd.

De trein is ook een optie en de snelste manier om naar Berlijn te reizen. Tickets beginnen bij € 38 voor een enkele reis en vanaf Amsterdam sta je binnen zes uur en twintig minuten in hartje Berlijn. Tip: wij kunnen dit hotel tegenover Hauptbahnhof aanraden.

Boek jij je weekendje Berlijn liever via een reisorganisatie? Check dan het aanbod van TUI. En extra leuk: je krijgt bij je boeking een gratis fietstour langs juist de minder bekende bezienswaardigheden in Berlijn cadeau!

Meer tips voor bezienswaardigheden in Berlijn? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Verantwoording: Hoe is deze lijst met bezienswaardigheden in Berlijn samengesteld? Omdat er zoveel gratis bezienswaardigheden zijn en je niet overal een toegangskaartje voor hoeft te kopen, is het lastig meten en vergelijken. Wij hebben daarom het aantal reviews op Google Maps als uitgangspunt genomen (peildatum 5 juni 2023). Het kan gebeuren dat er in de loop der tijd verschuivingen zijn geweest in de top 10 met meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn, bijvoorbeeld door een tijdelijke sluiting of de opening van een nieuwe attractie. Daar is in dit artikel geen rekening mee gehouden.

Reizen naar Duitsland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset