Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 november 2023

Met de auto naar Italië, dit zijn je opties

Gardameer, Sirmione

Je moet even flink plankgas geven, maar in theorie zou je in één dag rijden op Italiaanse bodem kunnen staan. Plotseling zin gekregen in pizza? Beeld je eens in: ’s ochtends vroeg wakker worden in je eigen bed en ’s avonds al aanschuiven bij een restaurantje in Italië. Het is dan wel even handig om uit te zoeken wat de beste route is als je met de auto naar Italië gaat, want zoals men zegt: er leiden meerdere wegen naar Rome.

Met de auto naar Italië

Piazzale Michelangelo, Florence

Wat is de beste route als je met de auto naar Italië gaat?

De beste route naar Italië is natuurlijk afhankelijk van je bestemming, zeker als je in het noorden blijft. Als je naar de Dolomieten gaat, is het logisch om via Oostenrijk te reizen. Reis je met de auto naar Piemonte, dan is een route via Frankrijk mogelijk een goed idee. 

Voor het zuidelijke deel van Italië geldt echter dat je keus hebt uit verschillende routes. Ga je met de auto naar Italië? Hieronder laten we je de opties zien. 

Route 1: naar Italië via Duitsland en Zwitserland

Een van de populairste routes naar Italië gaat via Duitsland en Zwitserland. In Duitsland betaal je geen tol, voor Zwitserland moet je een vignet hebben die je aan de grens of van tevoren via de ANWB kan kopen. Een vignet is een jaar geldig en kost 40 CHF, ongeveer 40 euro. 

Een van de voordelen van deze route is dat je op de Duitse snelwegen lekker snel kan rijden, althans, als er geen file staat. Stau is helaas geen uitzondering in Duitsland, want er wordt op veel plekken aan de weg gewerkt. Daarnaast moet je extra tijd rekenen voor de Gothardtunnel. Daar sta je in de zomermaanden gegarandeerd in de file.

Gothardtunnel vs Gothardpass

Reis je met behulp van je navigatiesysteem naar Italië, dan zal deze je automatisch door de Gothardtunnel sturen. De Gothardtunnel in het zuiden van Zwitserland is ongeveer 17 kilometer lang en beruchte bottleneck als je met de auto naar Italië reist. Verkeer wordt hier druppelsgewijs doorgelaten en met name in de vakantieperiodes ontstaan er vaak lange files. 

Als alternatief kun je er ook voor kiezen om de Gotthardpas te nemen. Deze steile bergpas brengt je via een slingerende route naar de andere en is doorgaans minder druk. Houd er wel rekening mee dat deze bergpas in de wintermaanden gesloten is en dat het niet geschikt is voor caravans.

Stedentrip Florence: tips

Route 2: naar Italië via België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland

Je kunt ook via Frankrijk en Zwitserland naar Italië rijden. Je gaat dan ter hoogte van Bazel de grens over. Dat heeft voor- en nadelen. Zo betaal je in Frankrijk tol op de snelwegen, wat de reis iets duurder kan maken. Maar daar staat dan weer tegenover dat je onderweg goedkoop kan tanken in Luxemburg. Het grootste voordeel van reizen via Frankrijk is dat je de werkzaamheden op de Duitse snelwegen vermijd en waarschijnlijk minder files hebt onderweg.

Route 3: naar Italië via Duitsland en Oostenrijk

Met de auto naar Italië via Duitsland en Oostenrijk is ook een mogelijkheid. Reis je naar de Dolomieten of een bestemming ten oosten van het Gardameer, dan is dit meestal de snelste optie. 

Let erop dat ook in Oostenrijk een vignet verplicht is. Deze zijn te koop in drie varianten: voor tien dagen, twee maanden of een jaar. Een vignet voor 10 dagen kost € 9,90, voor twee maanden betaal je € 29 en € 96,40 voor het vignet van een jaar. Daarnaast moet je voor het gebruik van de Brennerpas nog extra tol betalen.

Gardameer: een van de mooiste plekken in Italië

Route 4: naar Italië via België, Luxemburg en Frankrijk

Tot slot is het ook nog een optie om grotendeels via Frankrijk naar Italië te reizen. De Mont Blanctunnel is een logische plek om de grens over te gaan. Dat is geen goedkope optie overigens: je bent met een personenauto alleen al aan tol zo’n 60 euro kwijt. Voor de tunnel betaal je ook nog eens 50 euro. 

Er zijn echter meerdere grensovergangen tussen Frankrijk en Italië, dus je zou ook een kleine omweg kunnen maken als je geld wilt besparen. Bijkomend voordeel: je ziet onderweg een stuk meer. De uitzichten in dit deel van de Alpen zijn waanzinnig mooi.

Reizen naar Italië

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset