Zoeken
Sluit dit zoekvak.
23 oktober 2023

Met de auto naar Zweden? Dit zijn je opties met én zonder ferry

Met de auto naar Zweden: 10 routes en kosten

Zweden, met zijn majestueuze bossen, glinsterende meren en uitgestrekte kustlijnen, is een droom voor avonturiers. En wat is nou een betere manier om dit Scandinavische land te ontdekken dan met de auto? Reizen per auto biedt je de vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. In dit artikel verkennen we de beste routes en mogelijkheden om met de auto vanuit Nederland naar Zweden te reizen.

Met de auto naar Zweden

Uitgezocht: dit is de goedkoopste route naar Zweden (met de auto)

Met de auto naar Zweden

Als je met de auto naar Zweden reist, zul je ergens onderweg een keer tol of een overtocht per ferry moeten betalen. Waar je per route ongeveer op moet rekenen, hebben we in deze blog voor je uitgezocht. Houd er wel rekening mee dat de genoemde prijzen een indicatie zijn en kunnen stijgen. Daarnaast is het handig om te weten dat het gaat om de kosten voor een enkele reis. Voor de berekening van brandstofkosten hebben we de routeplanner van ANWB gebruikt en rekenen we met het aantal kilometers vanaf Utrecht tot de Zweedse grens.

1. Via de Deense tolbruggen naar Zweden

Wil je met de auto naar Zweden zonder overtocht? Dat kan! Je kan via Hamburg naar Denemarken rijden en daar via de tolbruggen naar Zweden reizen. Je neemt eerst de achttien kilometer lange Storebælt en gaat daarna over de beroemde Øresundbrug. Deze imposante brug en tunnel verbindt Kopenhagen in Denemarken met Malmö in Zweden. 

Brandstof: € 145,50
Tol Storebæltsbroen: 270 DKK
Tol Øresundbroen: 440 DKK

2. Met de ferry van Helsingor naar Helsingborg

Je hoeft niet per sé de Øresundbrug te nemen om met de auto naar Zweden te reizen. Het Deense Helsingor (ten noorden van Kopenhagen) ligt praktisch tegen het Zweedse Helsingborg aan, en de steden zijn verbonden per ferry. Het duurt slechts twintig minuten om aan de overkant te geraken en boten vertrekken elk half uur.

Brandstof: € 164,48
Tol Øresundbroen: 440 DKK
Prijs ferry: Vanaf 199 DKK

Met de auto naar Zweden: 10 routes en kosten

3. Met de auto naar Zweden via Puttgarden in Duitsland

Als je met de auto naar Zweden gaat, kun je er ook voor kiezen om een deel per ferry af te leggen. Er gaan vanuit Duitsland verschillende veerboten naar Scandinavië. Een van de bekendste routes is de ferry van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken. Deze gaat ieder half uur en de overtocht duurt ongeveer dertig minuten. Je rijdt vervolgens via de Kopenhagen en de Øresundbrug Zweden binnen. Deze optie is qua reistijd vergelijkbaar met de route naar Zweden zonder overtocht. Het grote verschil is echter dat je niet de hele tijd achter het stuur zit: op de ferry kun je namelijk even de auto uit voor een frisse neus.

Brandstof: € 124,55
Tol Øresundbroen: 440 DKK
Prijs ferry: Vanaf € 51

4. Neem de ferry naar Göteborg

Moet je iets noordelijker in Zweden zijn, bijvoorbeeld omdat je naar Värmland gaat? Dan kun je er ook voor kiezen om de veerboot naar Göteborg te nemen. Deze vertrekt vanuit de Duitse havenstad Kiel en doet er zo’n vijftien uur over. Je gaat ’s avonds aan boord en wordt de volgende ochtend wakker in Zweden. Het scheelt niet alleen veel kilometers, het is ook een avontuurlijk begin van je reis. Dit is echter wel een van de duurste en langzaamste manieren om in Zweden te geraken. Als je het hele stuk gaat rijden ben je er sneller en goedkoper uit – al is de kans dan wel weer groot dat je onderweg nog een hotelletje neemt. 

Brandstof: € 82,51
Prijs ferry: Vanaf € 207

Met de auto naar Zweden: 10 routes en kosten

5. Met de ferry van Frederikshavn naar Göteborg

Ook een optie als je boven Göteborg moet zijn: je neemt de ferry vanuit Frederikshavn in Denemarken. Deze vaarroute is echter aanzienlijk korter en de totale reis goedkoper. Met zo’n 3,5 uur sta je op Zweedse bodem en kan je je rondreis door Zweden vervolgen.

Brandstof: € 146,98
Prijs ferry: vanaf € 77

6. Ferry Travemunde – Malmö

Er gaan ook ferry’s naar Zweden vanuit Travemunde bij Lübeck. Vanuit daar is het zo’n 9,5 uur varen naar Malmö, dus je zit een hele dag of nacht aan boord. Kies je voor een overnachting op de ferry, dan wil je waarschijnlijk ook een hut aan boord hebben. Dit is overigens niet verplicht: je kunt eventueel ook op een stoel slapen.

Brandstof: € 80,86
Prijs ferry: vanaf € 74

Met de auto naar Zweden: 10 routes en prijzen

7. Neem de ferry vanuit Travemunde naar Trelleborg

Als je in het zuiden van Zweden moet zijn, is het slim om ook te kijken naar de prijzen van tickets naar Trelleborg. Deze havenstad ligt helemaal niet ver van Malmö, maar het kan net wat voordeliger uitpakken. 

Brandstof: € 80,86
Prijs ferry: vanaf € 48

8. Met de auto naar Zweden via de ferry van Rostock naar Gedser

Zo’n tien keer per dag gaat er een ferry tussen Rostock naar Gedser in Denemarken, vanwaar het nog zo’n twee uur reizen is naar Malmö. Dit is echter niet de meest logische route, omdat Rostock vrij oostelijk licht ten opzichte van Nederland en je alsnog over de dure Øresundbroen moet rijden.

Brandstof: € 139,47
Prijs ferry: vanaf € 69

Met de auto naar Zweden: 10 routes en kosten

9. Met de ferry van Rostock naar Trelleborg

Hoewel reizen via Rostock dus niet de meest logische route naar Zweden is, is het wel een goedkope optie. Zeker als je op tijd je overtocht boekt. Met een kleine auto kun je al vanaf € 53,90 (inclusief passagiers!) naar Trelleborg in het zuiden van Zweden reizen en de dure tolbruggen overslaan. Bijkomend voordeel: het scheelt flink wat kilometers en dus ook de nodige benzine.

Brandstof: € 96,99
Prijs ferry: vanaf € 54

10. Alternatief: vliegen naar Zweden en daar een auto huren

Als je een roadtrip door Zweden wilt maken, dan kun je er ook nog voor kiezen om te vliegen en ter plaatse een auto te huren. Voor ongeveer € 100 vlieg je retour naar Stockholm en je kunt daar dan op de luchthaven je auto oppikken. Je hebt al een all inclusive huurauto via Sunny Cars vanaf € 45 per dag.

Vliegtickets: vanaf € 100
Huurauto per dag: vanaf € 45

Reizen naar Zweden

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset