Zoeken
Sluit dit zoekvak.
25 mei 2023

Met de trein naar Berlijn? Je bent er razendsnel met NS International

Met de trein naar Berlijn

Het is razendsnel, milieuvriendelijk én comfortabel: genoeg redenen om vanaf nu altijd met de trein op reis te gaan. Of in ieder geval op stedentrip naar Berlijn, want de Duitse hoofdstad is via NS International uitstekend bereikbaar met de trein. Wij gingen een weekendje weg met onze dochter en deden dat met het openbaar vervoer. Instappen in Utrecht en een paar uur later ontspannen aankomen in hartje Berlijn. Aanrader!

Met de trein naar Berlijn

Met de trein naar Berlijn

Met de trein naar Berlijn reizen

Hoe wij ons weekendje Berlijn met de trein hebben ervaren? Heel erg goed! Reizen met de trein heeft zijn charme. Zodra je in de internationale trein naar Berlijn stapt, begint het avontuur. Het Nederlands verstomt en maakt plaats voor Duits, Engels, Frans en andere vreemde talen. De landschappen die langs het raam schieten zijn niet langer bekend en als je geluk hebt mag je onderweg ook nog eens overstappen op indrukwekkende treinstations uit de tijd dat treinreizen nog de norm was (talking about you, Frankfurt).

➞ Berlijn tip: Ook naar Berlijn en op zoek naar leuke tips? Check deze blog van NS International met aanraders.

Zo boek je een internationaal treinkaartje naar Berlijn

Als je van plan bent om met de trein naar Berlijn te reizen, dan is het slim om zo vroeg mogelijk een treinkaartje te boeken. Dat kan via NSInternational.nl. Tickets beginnen bij € 38 voor een enkele reis en hoe eerder je boekt, hoe meer keus je hebt uit goedkope treinkaartjes. Je kunt vanaf 180 dagen van tevoren een treinkaartje kopen, dus zet het in je agenda of stel een alert in op NSInternational.nl. Kinderen t/m 14 jaar reizen overigens gratis als je naar Berlijn gaat (maar check wel even de voorwaarden).

ICE International naar Berlijn

Vergeet je zitplaatsreservering niet

Vervolgens kun je ervoor kiezen om een plaatsje aan boord van de trein te reserveren, dat kost € 4 per persoon per enkele reis. Als je gegarandeerd een zitplaats wil, dan is dat aan te raden. Zeker in de weekenden en tijdens drukke periodes. Heb je geen zitplaatsreservering? Je hebt tijdens de reis geen vaste stoel en moet mogelijk het hele traject staan of in het gangpad zitten. 

➞ Tip: Treinkaartje bemachtigd? Vergeet niet om de app van NSInternational te downloaden en de tickets in te laden, je hoeft ze dan niet meer te printen.

Met de snelle trein sta je binnen een paar uur in hartje Berlijn

Wil je snel met de trein in Berlijn zijn? De snelste verbinding is de rechtstreekse Intercity naar Berlijn vanuit Amsterdam, deze doet er zes uur en twintig minuten over. Ter vergelijk: met de auto ben je minstens zeven uur onderweg, en dan zijn de plaspauzes en eventuele files nog niet eens meegerekend. 

➞ Berlijn tip: Wij slapen tijdens ons weekendje Berlijn in het Steigenberger Hotel, dat direct tegenover Hauptbahnhof ligt. Wel zo praktisch.

Berlijn Hauptbahnhof

Wij reizen met een trein van ICE International naar Berlijn

Je kunt er ook voor kiezen om net als wij met een trein van ICE International naar te Berlijn reizen. Let er wel op dat deze niet rechtstreeks gaat en je dus ergens onderweg een keer moet overstappen. Op de heenweg hadden wij een overstap in Düsseldorf, op de terugweg in Frankfurt am Main. Geen straf hoor, want dat rondlopen op grote, buitenlandse treinstations heeft wel wat. Zeker op het treinstation in Frankfurt kijk je je ogen uit. 

Hoe wij het reizen naar Berlijn met de ICE International hebben ervaren? Treinen zijn lekker comfortabel, met grote plekken, fijne stoelen en veel bagageruimte. Zelfs de buggy past makkelijk in het bagagerek boven de stoelen. De ICE’s zijn daarnaast ook enorm snel: op sommige stukken worden snelheden van maar liefst 300 kilometer per uur behaald. Kijk, dat schiet lekker op.

➞ Tip: Wij reizen eersteklas en dat is met een baby op schoot een aanrader. Je kunt er ook voor kiezen om een stoel te reserveren in de speciale Kindercoupé.

Met de internationale ICE trein naar Berlijn

De trein is de duurzaamste optie voor een weekendje Berlijn

Nog een reden om met de trein te gaan: het is verreweg de duurzaamste manier van reizen. De uitstoot is vele malen lager dan wanneer je zou vliegen en de trein wint het zelfs van de elektrische auto. 

Onderweg valt genoeg te zien en te doen

Met de trein naar Berlijn is dus sneller en duurzamer, maar het is vooral enorm comfortabel, zo hebben wij ervaren. Je hebt lekker veel beenruimte en kunt tussendoor makkelijk een stukje lopen. Bijvoorbeeld om even een kopje koffie, biertje of belegd broodje te scoren in de restauratiewagon. En vergeet ook niet om veel naar buiten te kijken. Wij kwamen onderweg door prachtige natuurgebieden en dorpjes, en het is ook leuk om te letten op de vele oude stationnetjes langs de route. Als je bovendien zorgt dat je een boek, tijdschrift, pakje kaarten en genoeg te eten en drinken bij je hebt, dan hoef je je niet te vervelen en kom je fris en ontspannen aan in Berlijn. 

Met de trein naar Berlijn

Reizen naar Duitsland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset