Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Is microcamping dé trend van komende zomer?

Microcamping

Nu we tijdens onze reizen zoveel mogelijk de rust en stilte opzoeken, is het misschien wel dé trend voor komende zomer: microcamping! Oftewel, kamperen op een kleine camping in Nederland, ver weg van de massa en op bijzondere plekken in de natuur. Het zijn campingplekken waar je met maximaal een handjevol andere kampeerders staat en je voor een klein bedrag je tent mag opzetten. Klinkt goed, toch?

WAT IS MICROCAMPING?

Kleinschalig, duurzaam en lokaal: dat zijn de ingrediënten van microcamping. Microcamping bestaat al wat langer, maar is door de coronacrisis snel populair geworden. Plotseling hadden kampeerders geen behoefte meer aan massale campings en hutjemutje op een grasveldje, maar gingen we op zoek naar leuke, afgelegen vakantiebestemmingen.

En dat is precies waar microcamping voor staat. Het zijn super kleine campings, met plek voor slechts een paar kampeerders. Er is geen zwembad, kampeerwinkel of animatieteam, maar je hebt wel lekker veel ruimte, volop privacy en kunt in stilte genieten van de omgeving. Want dat is het leuke aan microcamping: het is allesbehalve doorsnee. Microcampings kun je vinden op de mooiste en meest bijzondere locaties, plekken waar je de gemiddelde toerist niet tegenkomt.

Campspace
Foto via Campspace

HOE BOEK JE EEN PLEKJE OP DE MICROCAMPING?

Een van de leukste platforms om een microcamping te vinden is Campspace, dit Nederlandse initiatief zou je kunnen omschrijven als hét deelplatform voor kampeerders. Via Campspace kunnen mensen met een grote tuin of stuk land kampeerplekken verhuren aan natuurliefhebbers, vaak voor een klein prijsje. En dat levert bijzondere slaapplekken op: zo kun je je tentje opzetten in de wei, tussen de alpaca’s of in een bloementuin. 

Ook via Natuurhuisje kun je een plekje boeken op de microcamping, al hebben zij vooral een groot aanbod van microglampings. Je hoeft dus niet per sé hardcore kampeerder te zijn, want via Natuurhuisje vind je plekken waar de tenten al voor je klaarstaan. Zelf bleef ik bijvoorbeeld al een keer logeren in deze mooie tipitent op de microcamping in Ven-Zelderheide, maar er is in elke uithoek wel een bijzondere slaapplek te vinden.

Campspace
Foto via Campspace

KLEINE CAMPINGS IN NEDERLAND

Als je gaat kamperen op de microcamping, dan moet je er wel rekening mee houden dat je niet heel veel faciliteiten tot je beschikking hebt. Zo heeft niet elke microcamping eigen sanitair en moet je soms best een stuk lopen om bijvoorbeeld water te tappen. Het is avontuurlijk en back to basic, maar dat zie je dan ook terug in de prijs. Via Campspace betaal je voor veel kampeerplekken slechts een tientje per nacht, een schijntje in vergelijking met de ‘normale’ campings.

GESPOT: DE LEUKSTE MICROCAMPINGS IN NEDERLAND

Enthousiast geworden om komende zomer ook een keer je tent op te zetten op de microcamping? Dit zijn de favorieten van Expeditie Aardbol:

Overnachten tussen de pony’s in Wenum Wiesel
Je tent opzetten om de hoek van de molens van Kinderdijk
Pipowagen in oude walnotenboomgaard
Kamperen in je eigen privébos
Microcamping op een eiland bij de Vinkeveense Plassen
Bijzonder overnachten in een oude brandweerwagen

Microcamping via Campspace
Foto via Campspace

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp