Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Een milieusticker voor Duitsland: waar heb je deze nodig en waar is ie te koop?

Milieusticker in Duitsland

Als je op vakantie gaat naar Duitsland heb je in sommige gevallen een milieusticker nodig. Deze sticker dien je op de voorruit van je auto te plakken en geeft je toegang tot zogenoemde Umweltzones. Deze milieuzones bevinden zich vooral in de grote steden van Duitsland en zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ben je van plan om een stedentrip naar Berlijn, Keulen of Frieburg te maken, dan moet je dus rekening houden met deze milieuzones.

Maar hoe zit het nou precies en voor welke Duitse steden heb je een milieusticker nodig? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

WAT IS EEN MILIEUSTICKER?

Een milieusticker voor Duitsland kun je het best omschrijven als een toegangsbewijs voor de aangegeven Umweltzones (milieuzones). Alleen met deze sticker op je voorruit mag je met de auto het gebied in dat wordt aangeduid met verkeersborden.

Er zijn twee soorten stickers verkrijgbaar: groen en geel. De kleur correspondeert met de uitstoot van het voertuig. Er is momenteel overigens nog maar één milieuzone in Duitsland waar je daadwerkelijk met een gele sticker in mag rijden, namelijk Neu-Ulm.

WANNEER HEB JE EEN MILIEUSTICKER NODIG?

Sinds 2016 telt Duitsland maar liefst 58 milieuzones. Deze bevinden zich vooral in het centrum van de grote steden, waaronder Keulen, Dusseldorf en Berlijn. De milieuzones zijn afgebakend met verkeersborden die duidelijk aangeven dat je een Umweltzone inrijdt. Op de snelwegen geldt een vrijstelling, dus je hebt geen milieusticker nodig als je op doorreis bent.

Voor een actueel overzicht met alle steden waar je een milieusticker nodig hebt in Duitsland, kun je een kijkje nemen op deze website.

Milieusticker in Duitsland

WAAR KUN JE EEN MILIEUSTICKER KOPEN?

Een milieusticker is in Nederland te koop op verschillende plekken. Onder andere bij de ANWB, maar het is goedkoper om dat via Milieusticker.shop te doen. Bij hen betaal je € 12,50 (ipv € 13,95) en je bestelling wordt in de meeste gevallen dezelfde dag nog verzonden.

Aanvragen is simpel en kost slechts een paar minuten. Het enige wat je nodig hebt is het kenteken van je voertuig, aan de hand daarvan wordt gecontroleerd of je auto aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als uit de kentekencheck blijkt dat alles in orde is kun je de betaling afronden en heb je de sticker met een beetje geluk al de volgende dag in huis.

KUN JE EEN MILIEUSTICKER OOK IN DUITSLAND KOPEN?

Ja, het is mogelijk om een milieusticker in Duitsland te kopen, maar ik waarschuw je alvast: het is veel gedoe. Toen ik vorig jaar naar de kerstmarkt in Keulen ging, had ik de dag ervoor een nieuwe auto gekregen en kon ik dus niet op tijd een milieusticker aanvragen. Ik besloot om dan maar ter plekke in Duitsland een milieusticker te kopen, maar dat ging niet zo makkelijk.

De milieusticker is in Duitsland verkrijgbaar bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations, maar zie die maar eens te vinden. De tankstations langs de snelweg verwezen me naar tankstations in de stad, en in de stad verwezen ze me weer naar een soort ANWB-winkel ergens buiten de stad. Kortom: het duurde allemaal erg lang en uiteindelijk is het zelfs niet gelukt om in Duitsland een milieusticker te kopen. Ik kan het vanuit persoonlijke ervaring dus aanraden om zoiets van tevoren te regelen.

WAT GEBEURT ER ALS IK GEEN MILIEUSTICKER HEB?

Het is verboden om een Umweltzone zónder milieusticker in te rijden. Dat geldt ook voor buitenlandse auto’s. Het gebeurt vaak dat er aan het begin van de milieuzone een handhaver staat die alle inkomende voertuigen controleert op de juiste sticker. Heb je geen sticker, dan riskeer je een boete van zo’n € 80. Zonde van het geld, want daarvan kan je een hoop leuke dingen doen tijdens een stedentrip of vakantie in Duitsland.

Reizen naar Duitsland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset