Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Street art van Banksy spotten op Nederlandse bodem? Bezoek het Moco Museum in Amsterdam

Moco Museum Amsterdam

Het coolste museum van Amsterdam is toch wel het Moco Museum. Dit museum is gespecialiseerd in moderne kunst en de artiesten die hier zijn vertegenwoordigd mag je best de rocksterren van de kunstwereld noemen. Ik heb het over grootheden als Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Keith Haring, maar de werken van de mysterieuze Banksy spreken misschien wel het meest tot de verbeelding.

Heb je binnenkort een dagje Amsterdam gepland? Ik kan het aanraden om een kaartje te kopen voor het Moco Museum.

MOCO MUSEUM

Het coolste museum van Amsterdam

Moco staat voor Modern Contemporary en is te vinden in het hart van Amsterdam, in een monumentale villa aan het Museumplein. Het is een particulier museum dat zo’n 2,5 jaar geleden werd opgericht door de eigenaren van Lionel Gallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Sindsdien heeft het museum al meer dan een miljoen bezoekers mogen verwelkomen en ben ik er zelf ook al twee keer geweest. De laatste keer was begin augustus en ter ere van de tentoonstelling van Daniel Arsham.

Moco Museum Amsterdam

Het Moco Museum wordt omringd door toonaangevende musea als het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum, maar valt in dat rijtje een beetje uit de toon. Dit zelfverklaarde boutique museum is namelijk een stuk kleiner en het publiek opmerkelijk jonger. In een decor van glimmende parketvloeren en gedetailleerde glas-in-loodramen hangen werken van onder andere Banksy, Jeff Koons en Yayoi Kasuma, en worden tijdelijke tentoonstellingen afgewisseld met permanente kunstwerken. Het fijne is bovendien dat je geen hele dag hoeft uit te trekken om het museum te bekijken, maar dat je binnen anderhalf uur weer buiten staat. Ideaal als je tijdens een dagje Amsterdam ook andere bezienswaardigheden wilt kunnen afstrepen.

Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam

MOCO MUSEUM: VAN BANKSY TOT YAYOI KUSAMA

Op de begane grond van het museum kun je veel werken van de mysterieuze Engelse straatartiest Banksy kijken. Hoewel het geen geautoriseerde tentoonstelling is, kun je een aantal van zijn bekendste kunstwerken van dichtbij bewonderen. Het zijn muurschilderen en affiches die zijn gered van de sloophamer, maar ook schilderijen die binnenshuis horen te hangen. Want Banksy mag dan vooral bekend staan om zijn street art, hij heeft wel degelijk werken voor aan de muur gemaakt.

Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam

Een verdieping hoger vind je de kamer van de Japanse artiest Yayoi Kusama, die je misschien wel kent van haar psychedelische stippenkamers, infinity rooms en kleurrijke pompoenen. De bovenste verdieping is het domein van de Moco Masters, met een handjevol werken van onder andere Jeff Koons, Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat. Ik vond het zelf erg leuk om hier een rolluik met street art van Stik tegen te komen. Deze Engelse kunstenaar staat bekend om zijn stokpoppetjes en zijn werk heb ik onder andere in New York gespot.

Tip: Wil je de werken van Banksy een keer in het wild spotten? Plan dan een stedentrip Bristol, waar je in het centrum tal van zijn kunstwerken tegenkomt.

Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam

DANIEL ARSHAM – CONNECTING TIME

Momenteel staat een deel van het museum in het teken van de New Yorkse Daniel Arsham, die verschillende kamers onder handen heeft genomen. Hij maakte onder andere de Calcified Room, een woonkamer die bedekt is met een laagje kalk. Ook bijzonder zijn de driedimensionale kunstwerken Corner Knot en Hiding Figure, die lijken te zijn versmolten met het gebouw. Je moet daarnaast ook zeker een kijkje nemen in de Amethyst Ball Cavern. Deze kamer is tot de nok gevuld met gipsen sportballen en door de spiegels lijkt de ruimte oneindig groot.

De tentoonstelling Connecting Time van Daniel Arsham is nog tot 30 september 2019 te zien in het Moco Museum. Bekijk hier een overzicht van de actuele tentoonstellingen.

Moco Museum Amsterdam
Moco Museum Amsterdam

Moco Museum Amsterdam

BEZOEK HET MOCO MUSEUM

Je vindt het Moco Museum aan het Museumplein in Amsterdam.

Openingstijden:

Zondag t/m donderdag: 09:00 – 20:00
Vrijdag en zaterdag: 09:00 – 21:00

Prijzen (aan de deur):

Volwassenen: € 15
Studenten: € 12,50
Jongeren 16 & 17 jaar: € 12,50
Jongeren 10-15 jaar: € 9,50
Kinderen t/m 9 jaar: Gratis
Stadspas/CJP: € 10

Audiotour: € 2,50

Tickets (met tijdsslot) voor het Moco Museum zijn o.a. te koop via Getyourguide.

Let op: De Museumjaarkaart is niet geldig in het Moco Museum.

Moco Museum Amsterdam

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset