Zoek
Sluit dit zoekvak.
5 september 2022

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

Vlak voor de kust van Normandië ligt een van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk: Mont Saint-Michel. Een sprookjesachtig eiland met bovenop een grote abdij die je al van ver kan zien liggen. Het is het hoogtepunt van mijn bezoek aan Normandië en geloof mij: in het echt is deze plek nog veel mooier dan op de foto’s.

Tot voor kort zag dit iconische plaatje er overigens heel anders uit. Vroeger kon je namelijk via een brede weg tot aan de voet van Mont Saint-Michel rijden en pal voor de ingang parkeren. Dat is nu niet meer mogelijk. De weg en de parkeerplaatsen werden in 2015 afgebroken en vervangen door een grote voetgangersbrug. Een grote verbetering wat mij betreft, want zonder al die auto’s op de voorgrond is het eiland nog veel mooier.

MONT SAINT-MICHEL

HET GETIJDENEILAND VAN NORMANDIË

Mont Saint-Michel is een getijdeneiland, te vergelijken met het Waddengebied in Nederland. Bij laagwater valt de zeebodem droog, bij hoogwater wordt het eiland ingesloten door de zee. Deze getijden worden beïnvloed door de stand van de maan en verschillen met de dag. Tijdens springtij zijn de verschillen tussen hoog- en laagwater het grootst en het kan dan zomaar gebeuren dat het eiland voor een paar uur wordt afgesloten van de buitenwereld omdat de toegangsweg onder water staat. Kijk daarom altijd van tevoren hoe de getijden zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op deze website kun je de getijden van Mont Saint-Michel bekijken.

➞ Lees ook: Ga wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

DE ABDIJ VAN MONT SAINT MICHEL

Mont Saint-Michel is eigenlijk een klein dorp, met winkelstraten, huizen en bovenop een abdij. Het aantal inwoners is echter flink uitgedund, want tijdens de laatste volkstelling in 2011 woonden er nog maar 44 mensen. Dat aantal wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele toeristen en bedevaartgangers, want Mont Saint-Michel is de op twee na populairste bezienswaardigheid in heel Frankrijk.

Als toerist kun je een rondje lopen door het dorp, maar je moet vooral een kijkje nemen in de abdij. De geschiedenis dit middeleeuwse klooster begon in het jaar 708 en was een eerbetoon aan de aartsengel Michaël. Door de eeuwen heen groeide het gebouw uit tot een reusachtig bouwwerk waar je uren doorheen kan dwalen. Ik kan het aanraden om met een gids of audioguide door de verschillende vertrekken te lopen, want de verhalen brengen deze plek tot leven. Gluur daarnaast ook regelmatig even naar buiten, want de uitzichten over de baai zijn ontzettend mooi.

➞ Lees ook: 10 x doen tijdens je tweede bezoek aan Parijs

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië
Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

DOEN: WADLOPEN BIJ MONT SAINT MICHEL

Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Mont Saint-Michel is het wadlopen. Het eiland wordt omringd door een soort Waddengebied en op gezette momenten kun je over de zeebodem rondom het eiland lopen. Het wordt afgeraden om dit op eigen gelegenheid te doen en daarom heb ik afgesproken met een gediplomeerde gids, die de omgeving op haar duimpje kent.

Het is net na zonsondergang als we elkaar ontmoeten aan de voet van Mont Saint-Michel en op blote voeten betreden we de zee. Wegtrekkend zeewater heeft rimpels gemaakt in het zand en de grove ribbels masseren de onderkant van mijn voeten. We maken een groot rondje rondom het eiland en zien de abdij vanuit verschillende perspectieven. Onderweg vertelt Virginie alles over de geschiedenis van deze plek en laat ze zien hoe het drijfzand werkt. De Mont Saint-Michel verdwijnt regelmatig achter een dichte mistbank, maar dat hindert niet. Dit is een van de leukste dingen die ik dit jaar heb gedaan, want wadlopen bij Mont Saint-Michel is toch wel heel bijzonder.

Wil je ook wadlopen bij Mont Saint-Michel? Boek een rondleiding met gids Guillaume of ga op pad met gids Stephane.

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië
Wat te doen in Normandië? 5 originele tips voor je vakantie

5 TIPS VOOR JE BEZOEK AAN MONT SAINT-MICHEL

 1. Volgens de website van de ANWB zit er een supermarkt in de hotelzone van Mont Saint-Michel, maar die heb ik niet kunnen ontdekken. Wel zit er een grote souvenirwinkel waar je ook broodjes en flesjes drinken kan kopen, maar het is niet echt goedkoop. Wil je uitgebreid boodschappen doen voor een picknick, dan moet je dat van tevoren doen.
 2. Tussen 19:00 en 02:00 uur kun je gratis parkeren bij de Mont Saint-Michel. Een goed moment om het eiland te bezoeken, want na zonsondergang is de abdij schitterend verlicht.
 3. Tijdens springtij worden er speciale evenementen georganiseerd. Zo kun je golfsurfen en kajakken in de baai van Mont Saint-Michel.
 4. Aan het eind van de hotelzone zit een grote dam vanwaar je ongehinderd uitzicht hebt over het eiland. Er zijn bankjes waar je even rustig kan zitten om te genieten van het mooie plaatje. Dit is ook een goede picknickplek.
 5. In juli en augustus kun je de abdij ook na zonsondergang bezoeken. Er worden dan speciale cultuuravonden georganiseerd waarbij je door de mysterieuze kathedraal kan wandelen.
Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

MONT SAINT-MICHEL BEZOEKEN

PRAKTISCHE INFO OVER MONT SAINT-MICHEL

BEREIKBAARHEID

Mont Saint-Michel is te bereiken met de trein of (huur)auto. Vanuit Parijs kun je de trein nemen naar Pontorson en vanaf daar de directe shuttlebus naar Mont Saint-Michel nemen. Kom je met de auto, dan moet je navigeren naar de parkeerplaats: Le Bas Pays, 50170 Beauvoir, Frankrijk. Daar kun je de auto parkeren en met de gratis shuttlebus het laatste stuk afleggen.

PARKEREN BIJ MONT SAINT-MICHEL

Kom je met de auto, dan kan je sinds 2015 niet meer tot aan de voet van het eiland rijden. De parkeerplaats bevindt zich nu een stukje buiten het eiland, zo’n 2,5 kilometer verderop. Je betaalt € 14,20 voor 24 uur parkeren, tussen 19:00 en 02:00 uur kun je gratis parkeren bij Le Mont Saint-Michel. Vervolgens kun je met de gratis shuttlebus het laatste stukje naar Mont Saint-Michel reizen. Blijf je overnachten binnen de speciale hotelzone, dan kun je ook parkeren bij je hotel.

➞ Lees ook: Frankrijk: 5 bijzondere tips voor je vakantie in Normandië

SHUTTLEBUS OF TOCH LOPEN?

Om bij Mont Saint-Michel te geraken kun je de gratis shuttlebus nemen of via de voetgangersbrug lopen. Het is best een stukje, maar ik vond de wandeling ontzettend mooi. Je ziet het eiland steeds groter worden en hebt onderweg alle gelegenheid om mooie foto’s te maken.

OPENINGSTIJDEN

Mont Saint-Michel is vrij toegankelijk en je kan er op elk moment van de dag naar binnen, óók midden in de nacht. Wil je echter een bezoek brengen aan de abdij, dan ben je aan openingstijden gebonden.

De abdij is het gehele jaar geopend, met uitzondering van 1 januari, 1 mei en 25 december.

2 mei t/m 31 augustus: 09:00 – 19:00 uur (laatste toegang om 18:00 uur)
1 september t/m 30 april: 09:30 – 18:00 (laatste toegang om 17:00 uur)

KOSTEN

Een bezoek aan Mont Saint-Michel is in principe gratis, maar je betaalt natuurlijk wel voor zaken als parkeren en de abdij. Een toegangskaartje voor de abdij kost € 11, je betaalt € 3 extra als je ook een audiotour wil. Tip: Neem je Nederlandse paspoort mee als je onder de 26 bent, want dan mag je gratis naar binnen! 

TICKETS MONT SAINT-MICHEL

Ik noemde het hierboven al even, maar ik raad het echt aan om van tevoren een kaartje voor de abdij te kopen. Mont Saint-Michel is een van de drukst bezochte plekken in heel Frankrijk en de rijen zijn LANG. Het scheelt ontzettend veel tijd als je al een ticket hebt, want je mag meteen doorlopen. Je kunt deze tickets ook nog last minute aanschaffen: want je mag je aankoopbewijs gewoon via je telefoon laten zien. En ook fijn: je betaalt niets extra’s voor deze service.

Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

HOTELS MONT SAINT-MICHEL

Wil je overnachten bij Mont Saint-Michel, dan heb je keuze uit hotels op het eiland of in de zogenoemde hotelzone. De hotelzone ligt op steenworp afstand van het eiland en is een stuk goedkoper dan op het eiland zelf. Ik sliep in Hôtel Gabriël, een prima uitvalsbasis met compacte kamers, ontbijtbuffet en recht tegenover de halte van de shuttlebus.

Slaap je liever op het eiland zelf, houd dan qua bagage wel rekening met de vele trappen. Het is dus niet heel handig om een grote koffer mee te nemen.

Er zijn ook een aantal campings in de buurt, dus een bezoek aan Mont Saint-Michel valt ook goed te combineren met een kampeervakantie. Zo zit Camping Aux Pommiers op slechts 2,5 kilometer van het eiland. Een ideale uitvalsbasis als je Mont Saint-Michel wilt ontdekken, maar je kunt ook makkelijk uitstapjes maken naar stranden in Bretagne of leuke kustplaatsjes zoals Granville. Klik hier voor een overzicht van campings in de rest van Normandië.

RESTAURANTS

Mont Saint-Michel is een klein dorp met restaurantjes, hotels en winkels. Een tikkeltje toeristisch, maar dat is logisch. Echt goedkoop is het er niet, maar je kunt er wel gerechten eten die typerend zijn voor dit gebied. Helemaal aan het begin vind je bijvoorbeeld Café La Mere Poulard, waar je het beroemde soufflé omelet kan proeven. Zelf schuif ik aan bij Restaurant Le Relais du Roy, dat is gelegen in de hotelzone.

VAKANTIE NORMANDIË

Normandië is een veelzijdige vakantieregio en behalve Mont Saint-Michel valt er nog veel meer te zien en te doen. Zo kun je bezoek brengen aan de indrukwekkende invasiestranden, prachtig fietsen over het platteland en genieten van mooie vissersdorpjes. Wil je meer informatie over reizen naar Frankrijk of ben je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden in Normandië? Lees ook mijn uitgebreide blog met tips voor een vakantie naar Normandië of neem een kijkje op de websites van het Frans Bureau voor Toerisme of Normandie Tourisme.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

12 reacties

 1. Wij waren in 2014 in Normandië en bezochten toen ook Mont Saint Michel. Je kon toen al niet meer parkeren bij het dorp, de shuttle bus reed toen al heen en weer. Wij waren er in september en dat was echt mega druk, het dorpje was propvol, wel jammer. Mooie foto’s heb je er gemaakt!

 2. Wij hebben deze week voor de eerstekeer de mont st Michel
  Bezocht
  Prachtig en mooi bezienswaardigheid.
  Wel druk maar mooi voor te bezichtigen.
  Wij zijn te voet gegaan van de auto na de mont st Michel
  Een mooi ervaring op onze reis na frankrijk

 3. Super leuke en handige blog heb je geschreven! Complimenten! Wij zijn momenteel op dik een uur afstand van mont st michel. Is het mogenlijk om na 1900 dichter bij te parkeren dan de parking ( ivm shuttel bus ) en is onze hond dan een probleem?
  Groetjes Ilse

  1. Hi Ilse! Dat is helaas niet mogelijk. Je betaalt volgens mij geen geld na 1900 uur, maar dichterbij kun je niet komen. Honden lijken me geen probleem, want het dorp is gewoon openbaar. Je kunt mooi wandelen daar. Veel
   Plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset