Zoek
Sluit dit zoekvak.
8 november 2022

De mooiste plekken in de omgeving van Utrecht

Mooiste plekken in de omgeving van Utrecht

Utrecht is landschappelijk gezien een van de meest diverse provincies van Nederland en het stikt er van de mooie plekken. Je hebt hier dichte bossen, stuifzandgebieden en uitgestrekte landgoederen, maar ook polders, uiterwaarden en rivieren. De gelijknamige hoofdstad Utrecht markeert het middenpunt en in een straal van enkele kilometers daaromheen vind je de mooiste natuurgebieden.

MOOISTE PLEKKEN IN UTRECHT

TIPS VOOR OMGEVING UTRECHT

Ik woon al 13 jaar in de provincie Utrecht, maar sinds ik in 2017 net buiten de stad ben gaan wonen heb ik de regio pas echt goed leren kennen. De laatste jaren ben ik heel veel in de natuur te vinden. Om te fietsen, wandelen of sporten; want vooral toen ik trainde voor de halve marathon en Nijmeegse Vierdaagse heb ik ontzettend veel van de regio gezien.

Met zoveel natuurgebieden in de omgeving van Utrecht ontdek ik nog steeds bijna elke week wel weer een nieuwe mooie plek. Er valt zoveel te zien! Hoog tijd dus om mijn favoriete plekjes op een rijtje te zetten in dit overzicht met mooiste plekken in de omgeving van Utrecht.

Let op: regelgeving kan in deze tijd snel veranderen. Het is daarom mogelijk dat niet alle informatie in dit artikel up to date is. Informeer altijd voor vertrek of het natuurgebied van jouw keuze is geopend voor bezoekers.

UTRECHTSE HEUVELRUG NATIONAAL PARK

Laat ik beginnen met het enige nationale park van de provincie Utrecht: het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park. Dit beschermde natuurgebied is gelegen ten oosten van de stad Utrecht en omvat een gebied dat wordt gekenmerkt door heide, stuifzandgebieden en naaldbossen. In totaal zijn hier 56 verschillende wandelroutes uitgezet, variërend van 2 tot 21 kilometer. Aanraders zijn onder andere de wandelroute over Landgoed Bornia en de Sprengenroute in het Zeisterbos (zie hieronder), maar je kunt hier ook verschillende NS-wandelingen doen.

Als je het leuk vindt kun je zelfs in het park blijven slapen. Via de website Natuurhuisje.nl heb je keus uit een aantal prachtige huisjes die midden in het bos liggen en vanwaar je de mooiste plekken in de natuur binnen handbereik hebt. Persoonlijke favoriet is dit heerlijke huisje in de buurt van Lage Vuursche.

Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park

KAAPSE BOSSEN

De Kaapse Bossen is een natuurgebied midden op de Utrechtse Heuvelrug en het letterlijke hoogtepunt van een wandeling is het beklimmen van de uitkijktoren. Uitkijktoren De Kaap staat midden in het bos en vanaf een hoogte van 25 meter heb je een geweldig uitzicht over de provincie. Vanaf hier heb je ongehinderd uitzicht op de Utrechtse Domtoren en in het oosten kun je de Amerongse berg zien. In de Kaapse Bossen zijn verschillende wandelingen uitgezet, variërend van 2 tot 9 kilometer.

HENSCHOTERMEER

Vanuit Utrecht is het nog een aardig stukje reizen naar de Hollandse kust, maar gelukkig zijn er alternatieven dichter bij huis. Het Henschotermeer bijvoorbeeld, een prachtig recreatiegebied en gezegend met een langgerekt zandstrand. Op een zomerse dag ligt het hier vol met zonaanbidders, maar in de wintermaanden vriest het water dikwijls dicht en is het een van de mooiste plekken in de omgeving van Utrecht om te schaatsen.

Henschotermeer Utrecht

BORNIA-HEIDESTEIN

Landgoed Bornia en Heidestein is een van de mooiste plekken in Utrecht om naar de hei te gaan. Het ligt ingeklemd tussen Zeist, Austerlitz en Driebergen, en je kunt er prachtig wandelen, fietsen en mountainbiken. Het natuurgebied bestaat uit zowel naaldbos als heide, en onderweg kom je her en der een fotogeniek bosvennetje of wollige Drentse heideschapen tegen. Omdat ik hier vlakbij woon, ben ik bijna elke week wel een keer in dit mooie natuurgebied te vinden, maar aan het eind van de zomer is deze plek op zijn mooist, wanneer de heide in volle bloei staat.

Landgoed Bornia Heidestein Utrecht
Landgoed Bornia Heidestein Utrecht

SOESTER DUINEN

De Soester Duinen markeren de noordelijke kant van de Utrechtse Heuvelrug en is een waanzinnig mooi stuifzandgebied. Het natuurgebied bestaat uit enorme zandduinen, heide en bos, en er zijn verschillende wandelingen uitgezet. Hier kun je op blote voeten door het poederzachte zand rennen, uitstekend vliegeren en vind je de mooiste plekken om te picknicken. Met een beetje fantasie waan je je hier in de sahara of op het strand en daarom zijn de Soester Duinen wat mij betreft een geweldig mooie plek voor een uitstapje in de regio Utrecht.

Mooie plekken in Utrecht: Soester Duinen
Mooie plekken in Utrecht: Soester Duinen

AMELISWEERD

Vanuit het centrum van Utrecht zit je eigenlijk zo in Amelisweerd, een landgoed ten oosten van de stad. Dit mooie stukje Utrecht bestaat uit een afwisselend landschap van bos en weilanden, maar je vindt er bijvoorbeeld ook een oud fort en enorme landhuizen. Voor veel Utrechters is dit een van de mooiste plekken in de omgeving om de rust op te zoeken. Op een warme dag is het er daarom vaak gezellig druk. Je ziet dan allemaal mensen picknicken langs de oevers van de Kromme Rijn en volle terrassen bij het Theehuis en restaurant de Veldkeuken.

Tips voor een dagje Utrecht

Utrecht tip: zoek je mooie wandelingen in de provincie Utrecht? In dit handige boekje vind je mooie wandeltochten van rond de 15 kilometer.

OUD ZUILEN

Oud Zuilen is een piepklein dorpje aan de Vecht en ligt ingeklemd tussen Utrecht en Maarssen. Ik heb er jarenlang vlakbij gewoond en ik vind het nog steeds een van de mooiste plekken in de omgeving van Utrecht. De belangrijkste bezienswaardigheid is het statige Slot Zuylen, maar je kunt hier ook mooi wandelen in een landelijke omgeving met twee typisch Hollandse iconen: twee historische molens. De houten Molen van de Polder Buitenweg dateert uit 1830 en is de kleinste molen in de hele provincie. Pal ernaast staat de Molen van de polder Westbroek. Deze molen uit 1753 is de grootste molen in heel Utrecht.

Mooie plekken in Utrecht: Oud Zuilen
Mooie plekken in Utrecht: Oud Zuilen

KROMME RIJN

De Kromme Rijn heeft een lengte van 20 kilometer en slingert vanuit het centrum van Utrecht langs de mooiste bossen, dorpen, buitenplaatsen en kastelen in de omgeving. Er loopt een wandelpad langs de oevers, maar leuker is het om dit gebied vanaf de waterkant te bekijken. In Utrecht kun je een kano huren, maar het is hier ook mooi suppen. Langs de oevers vind je tal van mooie aanlegplaatsen en op een mooie zomerdag zoekt menig Utrechter verkoeling in het frisse water. Je kunt de Kromme Rijn helemaal tot in Wijk bij Duurstede volgen.

Tips voor een dagje Utrecht

VLIEGBASIS SOESTERBERG

Vliegbasis Soesterberg was lange tijd een militaire basis, maar sinds de officiële sluiting in 2008 wordt het vooral gezien als kraamkamer van de Utrechtse Heuvelrug. Door de jaren heen is het namelijk een geliefde plek geworden onder tal van verschillende soorten dieren. Zo kun je hier onder andere reeën, bunzings, dassen en de zandhagedis spotten. Langs de voormalige landingsbaan groeien zeldzame paddenstoelen en ook vogels broeden graag tussen het gele gras. Buiten het broedseizoen kun je prachtig wandelen en fietsen over de 45 meter brede landingsbaan en er is ook een mooie wandelroute uitgestippeld tussen de voormalige munitiebunkers. Je moet hier wel echt op de paden blijven, want het schijnt dat er nog de nodige onontplofte explosieven in de omgeving liggen.

Vliegbasis Soesterberg

Utrecht tip: een wandeling over de voormalige vliegbasis valt goed te combineren met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

ZEISTERBOS

Het Zeisterbos is bijna 200 jaar oud en beschouw ik inmiddels als mijn achtertuin. Ik woon pal aan de bosrand en ben er bijna elke dag wel even te vinden. Je vindt hier verschillende mooie wandelroutes en tal van bijzondere plekjes. Zo is er het fotogenieke boswachtershuisje en de sprengenroute met haar vele houten bruggetjes, maar ook de folly en wijngaard van Hoog Beek en Royen. Ook heb je grote kans om hier wilde dieren tegen te komen. Ik heb hier al meerdere keren een ree op het pad gespot en zag recent zelfs een vos voorbij rennen. Het Zeisterbos gaat bovendien naadloos over in een aantal andere natuurgebieden, waardoor dit een uitstekend startpunt is voor mooie dagtochten door het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park.

Mooie plekken in Utrecht: Zeisterbos
Mooie plekken in Utrecht: Zeisterbos

KASTEEL DE HAAR

Wist je dat het grootste kasteel van Nederland op steenworp afstand van de stad Utrecht ligt? Kasteel de Haar is een indrukwekkend sprookjeskasteel compleet met slotgrachten, ophaalbruggen en kasteeltorens. Het deed eeuwenlang dienst als buitenverblijf van een rijke baron, maar is sins enkele jaren opengesteld voor publiek. Je kunt hier mooie wandelingen maken door de kasteeltuin, maar ik raad het ook zeker aan om binnen een kijkje te nemen. De rijkelijk gedecoreerde eetzalen, balzalen en slaapkamers vertellen de boeiende geschiedenis van een schatrijke familie en hun vele prominente gasten die op het kasteel geslapen hebben. Zo waren onder andere Coco Chanel, Jackie O., Roger Moore en Brigitte Bardot ooit te gast op het kasteel.

Utrecht tip: Sla de wachtrij over en koop van tevoren vast je ticket voor Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar, provincie Utrecht

PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ

De hoogste piramide van Europa staat verrassend genoeg in de provincie Utrecht. De Pyramide van Austerlitz dateert uit de tijd van de Franse overheersing en werd gebouwd door de manschappen van Napoleon. Een project dat vooral diende tegen de verveling: om te voorkomen dat de soldaten uit vorm raakten, werd een monument gebouwd dat was geinspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte. Het bouwwerk is 36 meter hoog en bovenop staat een obelisk van 13 meter. Hiermee is het letterlijk een van de hoogtepunten in de provincie Utrecht. Je kunt de piramide tijdens openingstijden beklimmen en daarnaast is het erg mooi wandelen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug.

Pyramide van Austerlitz, provincie Utrecht

ZANDERIJ MAARN

De kans is groot dat je de Zanderij van Maarn al eens hebt zien liggen: deze voormalige zandafgraving ligt namelijk pal langs de snelweg A12. Ik was er al zo vaak langs gekomen en ontzettend nieuwsgierig naar dit bijzondere natuurgebied in Utrecht. Op de plek waar tot 2001 zand werd gewonnen vind je sinds enkele jaren namelijk een uniek ecosysteem. Er groeien tal van zeldzame planten en struiken, maar het is ook een rustgebied voor vogels en wilde dieren. Je kunt een rondje lopen rondom de plas en een wandelroute volgen, en een kijkje nemen bij Zwerfsteneneiland.

Zanderij Maarn, provincie Utrecht

NOG MEER MOOIE PLEKKEN IN UTRECHT?

De tien natuurgebieden hierboven zijn zeker niet de enige mooie plekken in Utrecht, maar wel mijn persoonlijke favoriet. Toch zijn er genoeg bestemmingen in de omgeving van Utrecht die ik nog niet heb bezocht. Zo zou ik graag meer willen zien van het Vecht en Plassengebied, maar ook ten zuiden van de stad Utrecht vind je volop mooie plekjes. Omdat ik regelmatig op nieuwe plekken kom, zal ik dit artikel dan ook blijven updaten met nieuwe ontdekkingen en mooie plekken in Utrecht. Mocht je zelf nog tips en aanvullingen hebben, laat het dan vooral weten in de reacties. Wellicht zie je jouw tip dan binnenkort terug in dit overzicht.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Aah leuk! Onze woonplaats staat er twee keer in! Soest! Echt een heerlijke plek om te wonen, maar ook al heel leuk voor een dagje uit. Wat betreft aanvullingen… Wij raden Lage Vuursche aan, net als Wijk bij Duurstede, Amersfoort (je kan leuk varen over de Eem langs Baarn, Soest en Amersfoort!) en Baarn voor de vele kastelen en paleizen (Groeneveld, Drakesteyn en Soestdijk). In Soest zelf is ook nog genoeg te zien! Stuur ons gerust een berichtje als je meer wilt weten!

  2. Yes, wat woon ik toch in een mooie omgeving. Ik ken het Zeisterbos en Amelisweerd op mijn duimpje. Het Zeisterbos loopt redelijk ver door in Bilthoven, waardoor je echt ver kan lopen. Ik krijg meteen zin om er weer op uit te gaan!

  3. Laat ik nou tot nu toe gedacht hebben dat Zeist en ook Doorn, waar ik woon, ten OOSTEN liggen van Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset