Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

12 x mooie uitkijkpunten op Madeira

Madeira uitkijkpunten

Een van de leukste dingen om te doen op Madeira? Een roadtrip maken en stoppen bij alle mooie uitzichtpunten. Tijdens het rijden zie je om de zoveel kilometer wel een bordje met ‘miradouro’ langs de weg staan en een aantal zijn zeker de moeite waard om voor te stoppen. Benieuwd naar onze aanraders? Dit zijn 12 mooie uitkijkpunten op Madeira. 

UITKIJKPUNTEN MADEIRA

1. Cabo Girão Skywalk

Een van de bekendste uitkijkpunten is de Cabo Girão Skywalk. Dit uitzichtpunt ligt bovenop een van de hoogste kliffen ter wereld en is gemaakt van… glas! Je moet dus geen hoogtevrees hebben, want 589 meter beneden je raast de oceaan. Vanaf deze plek heb je ongehinderd uitzicht over de baai van Funchal, de akkers aan het water en tal van vissersdorpjes langs de kust.

Praktische info: Je kunt met de auto helemaal naar boven rijden. Miradouro Cabo Girão is gratis te bezoeken.

Cabo Girão, Madeira

➞ Lees ook: Tips voor het huren van een auto op Madeira

2. Miradouro dos Balcões

Een van de leukste en mooiste uitzichtpunten op Madeira is Miradouro dos Balcões, dat te bereiken is via een korte levada wandeling (PR 11). Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over een beschermd Natura 2000 gebied. Je kunt op een heldere dag in de verte de oceaan zien liggen, maar vooral het ongehinderde uitzicht over de hoogste toppen van het eiland is indrukwekkend. 

Praktische info: Vanaf de parkeerplaats is het 1,5 kilometer lopen naar dit uitzichtpunt, volg daarvoor de bordjes met PR 11 Vereda dos Balcões.

Madeira Levada des Balcoes

3. Ponta do Rosto uitkijkpunt op Madeira

Een van de meest gefotografeerde uitzichten op Madeira vind je ter hoogte van Ponta do Rosto. Dit uitkijkpunt geeft een mooi uitzicht over de oceaan en grillige rotskust in het oostelijk deel van Madeira. 

Praktische info: dit uitkijkpunt ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf Funchal en is eenvoudig met de auto te bereiken. 

Uitkijkpunt Ponta do Rosto, Madeira

4. Miradouro Ponta do Furado

Naast Ponta do Rosto zijn er nog een aantal mooie uitkijkpunten op het schiereiland van Ponta de São Lourenço. De Miradouro Ponta do Furado bijvoorbeeld. Om er te komen moet je eerst een behoorlijke wandeling maken en vervolgens nog een flink stuk omhoog klimmen, maar het uitzicht is de moeite waard. Vanaf hier heb je uitzicht over verschillende eilandjes en de vuurtoren in de verte.

Praktische info: Vanaf de parkeerplaats is het ruim 3 kilometer lopen naar dit uitzichtpunt. Draag goede schoenen, neem voldoende water mee en houd er rekening mee dat je nergens beschutting hebt tegen wind, regen en felle zon.

Uitkijkpunt Madeira

5. Miradouro do Guindaste

Aan de oostkant van Madeira, vlak bij het dorpje Santana, ligt Miradouro do Guindaste. De oceaan beukt hier met veel kracht tegen de rotsen, maar op het uitkijkpunt zelf sta je hoog en droog. 

Guindaste viewpoint Madeira

6. Miradouro do Juncal

Rondom de Pico do Arieiro, de derde hoogste bergtop van Madeira, zijn verschillende uitkijkpunten te bezoeken. Miradouro do Juncal is het makkelijkst bereikbaar en ligt op een paar minuten lopen van de parkeerplaats. Veel reizigers komen hier om de zonsopkomst te bekijken, maar ook later op de dag is het de moeite waard. Het is wel slim om je bezoek te timen op een moment dat de toppen niet volledig in mist zijn gehuld, want dan zie je natuurlijk niets. Wij waren er op een dag dat zonneschijn en dikke wolken elkaar afwisselden, en dat is eigenlijk het mooist. Juist door de grote wolkenpartijen krijgt dit uitzichtpunt een magisch karakter.

Praktische info: Je kunt gratis parkeren bij Pico do Ariero, maar je moet wel op tijd komen. Dit is een van de populairste plekken op het eiland en een parkeerplekje vinden kan daarom lastig zijn. 

Juncal Uitkijkpunt Madeira

7. Miradouro do Ninho da Manta

Miradouro do Ninho da Manta ligt op de wandelroute van Pico Arieiro naar Pico Ruivo. Een stevige wandeling, maar je kunt ook na een bezoek aan het uitzichtpunt weer omkeren en teruglopen naar de parkeerplaats. Het stuk naar het viewpoint is even pittig, want er zijn veel trappetjes en het wandelpad loopt langs een steile afgrond. Toch is het de moeite waard, want het uitzicht vanaf hier is prachtig. Uiteindelijk is dit wat ons betreft het mooiste uitzichtpunt op Madeira. 

Praktische info: Dit uitzichtpunt is alleen bereikbaar als je goed te been bent. Na afloop kun je het pad eventueel verder volgen naar Pico Ruivo (7 km).

Pico Ariero Uitkijkpunt
Mooiste uitkijkpunten Madeira, Portugal

8. Het uitzicht vanaf Pico Ruivo

Vanaf de hoogste bergtop van Madeira heb je logischerwijs een geweldig mooi uitzicht, mits het niet te mistig is. De weersomstandigheden kunnen per minuut verschillen en als je pech hebt gaat het gehele uitzicht gehuld in nevel. Pico Ruivo heeft een hoogte van 1862 meter en biedt uitzichten over alle windstreken. Vanaf hier zie je puntige bergtoppen en groene valleien liggen, en heb je onder andere een mooi uitzicht over de Pico Arieiro.

Praktische info: Vanaf de parkeerplaats is het 2,8 kilometer lopen naar de top van Pico Ruivo. Met name op het laatste stuk moet je flink klimmen. Kies een heldere dag en neem een warme trui mee, het waait behoorlijk op de top.

Pico Ruivo viewpoint Madeira

9. Miradouro dos Cabanas

In het noorden van Madeira is het leuk om te stoppen bij Miradouro dos Cabanas. Dit uitzichtpunt ligt direct langs de weg en geeft je een mooi uitzicht over de noordkust van het eiland. Beneden je zie je onder andere het dorpje Arco de São Jorge liggen.

Praktische info: Dit uitzichtpunt ligt direct langs de weg. Je kunt je auto kwijt op de grote parkeerplaats of ‘m even in de bocht parkeren. 

Uitkijkpunten op Madeira

10. Miradouro Lombo do Mouro

De autoweg ER110 tussen Encumeada en Rabaçal is wat ons betreft de mooiste weg van Madeira. Onderweg kom je langs verschillende uitkijkpunten, waarvan de Miradouro Lombo do Mouro een van de mooisten is. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over de groene vallei. Tip: als je hier parkeert kun je ook een vette levada wandeling maken waarbij je onderweg constant wordt getrakteerd op het mooie uitzichten. Heen en terug is in totaal ongeveer 6 kilometer.

Praktische info: Op verschillende plekken langs de route kun je je auto parkeren om even te genieten van het mooie uitzicht.

Lombo do Mouro Madeira

11. Het uitzicht over Funchal vanaf Monte

Monte is de naam van een dorpje dat net boven Funchal ligt. Je kunt er eenvoudig met de kabelbaan naartoe reizen en onderweg heb je al een aantal mooie uitzichten over de stad. Eenmaal boven kun je vanaf verschillende plekken het uitzicht over Funchal bewonderen. 

Praktische info: Je kunt met de kabelbaan naar boven reizen, maar eventueel ook de auto pakken. Een van de mooiste uitzichten heb je vanaf de Monte Palace Tropical Gardens, kaartjes voor deze bijzondere tuin kosten € 12,50 per persoon.

Kabelbaan van Funchal

12. Miradouro do Lombo dos Palheiros

Dit uitzichtpunt op Madeira is misschien niet de indrukwekkendste in dit lijstje, maar het is toch leuk om even omhoog te rijden als je in de buurt bent. Je komt er namelijk praktisch langs als je vanuit Santana naar Miradouro dos Balcões rijdt. Je hebt uitzicht over verschillende dorpjes in de omgeving en het opvallende witte kerkje São Roque do Faial.

Praktische info: Volg de bordjes miradouro, maar pas op voor tegenliggers. In het smalle straatje omhoog kunnen auto’s elkaar niet passeren.

Mooie uitkijkpunten op Madeira

Reisvideo Madeira

Overtuigd om een reis naar Madeira te boeken? Check ook ons Youtube-kanaal, want we maakten onderstaand filmpje van onze rondreis.

➞ Abonneer je op ons Youtube kanaal

Reizen naar Madeira

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Madeira

Misschien wel de avontuurlijkste bestemming van Europa: Madeira. Dit Portugese eiland heeft alle ingrediënten voor een afwisselende rondreis. Mooie landschappen, lekker weer en genoeg te doen om een week (of twee) te vullen. De ultieme tip voor Madeira? Huur een auto en zet ‘m regelmatig langs de weg om het uitzicht te bewonderen. En niet vergeten om je wandelschoenen in te pakken, want het is fantastisch hiken op Madeira.

Wil je meer weten over reizen op Madeira? Lees hier alle reisblogs over Madeira.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset