Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

9 x mooie vuurtorens in Nederland

De mooiste plekken in Nederland: Marken

Met maar liefst 450 kilometer aan kustlijn kun je je voorstellen dat we in Nederland ook aardig wat vuurtorens hebben. Tijd om een aantal fraaie exemplaren op een rijtje te zetten in dit overzicht. 

MOOIE VUURTORENS IN NEDERLAND

VUURTOREN AMELAND

De vuurtoren van Ameland bevindt zich aan de westkant van het eiland. Een statig symbool van 55 meter hoog. Het gietijzeren gevaarte is sinds 2005 niet meer als zodanig gebruik, maar nog steeds geldt het als een belangrijk oriëntatiepunt op het eiland. Je kunt de vuurtoren bezoeken en naar boven klimmen. Aan het eind van de 236 traptreden heb je een geweldig mooi uitzicht over het eiland. 

Vuurtoren Ameland

BRANDARIS OP TERSCHELLING

Vuurtoren Brandaris op Terschelling staat midden in het centrum van West-Terschelling en is al van ver te zien als je de ferry neemt vanuit Harlingen. Het is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland en er zijn 24 uur per dag vuurtorenwachters aan het werk. Je kunt de vuurtoren daarom helaas niet van binnen bekijken, maar vanuit zo ongeveer alle hoeken van het eiland kun je ‘m wel zien liggen.

Vuurtoren Terschelling

VUURTOREN VLIELAND

Met een hoogte van slechts 16,8 meter is de vuurtoren op Vlieland zeker niet ’s lands grootste. Maar vanwege de strategische ligging op een hoge duintop, heb je toch een aardig uitzicht. Deze kleinste vuurtoren van de Waddeneilanden wordt ook wel de Rode Kabouter genoemd. De vuurtoren is in de zomermaanden elke dag geopend en het is zeker de moeite waard om even naar boven te klimmen voor het mooie uitzicht. 

Vuurtoren Vlieland

VUURTOREN TEXEL

In het noordelijkste puntje van Texel staat de historische rode vuurtoren van het eiland. Dit is het symbool van Texel en de enige Nederlandse vuurtoren die aan drie kanten over zee uitkijkt. Op een heldere dag kun je vanaf 47 meter hoogte vele tientallen kilometers ver kijken, en zie je onder andere de Waddenzee, Vlieland en Den Helder liggen.

Vuurtoren Texel

PAARD VAN MARKEN

De Vuurtoren van Marken wordt ook wel het Paard van Marken genoemd en is een markant gebouw op het meest oostelijke puntje van het eiland. Sinds de afsluiting van het Markermeer doet de vuurtoren alleen nog maar dienst voor binnenvaart en recreatievaart, en door de komst van elektrisch licht hoeft er ook geen vuurtorenwachter meer aanwezig te zijn. In plaats daarvan is het bijzondere gebouw in gebruik als woonhuis, en bezoekers kunnen het bouwwerk alleen van een afstandje bewonderen. 

Het Paard van Marken

VUURTOREN OP DE NOORDPIER BIJ WIJK AAN ZEE

Reisblogger Annemarie van Is het nog ver?: “Op de Noordpier bij Wijk aan Zee staan niet één maar twee vuurtorens: een grote en een kleintje. De Noordpier grenst aan het strand van Wijk aan Zee, met aan de andere kant de haven van IJmuiden.

Als je over de 2 kilometer lange pier wandelt, zie je regelmatig grote vrachtschepen en de ferry van DFDS Seaways voorbij varen. Halverwege de pier is een t-splitsing, met links de kleine vuurtoren. Als je rechtdoor blijft wandelen, kom je bij de grote vuurtoren op de kop van de Noordpier. Bij deze rood-witte vuurtoren kun je prachtige foto’s maken. Als het een beetje waait, beuken de golven tegen de betonnen blokken rondom de pier en soms slaan ze er overheen. Bij harde wind of storm wordt de pier meestal afgesloten voor publiek, omdat het dan te gevaarlijk is. Je kunt de Noordpier alleen bereiken via de Reyndersweg, vanuit Wijk aan Zee.”

Vuurtoren Noordpier Wijk aan Zee
Foto: Is het nog ver?

VUURTOREN SCHEVENINGEN

Reisblogger Denise van Follow My Footprints: “De vuurtoren van Scheveningen. Fier steekt hij boven alles uit. Met zijn 50 meter hoogte is dat niet zo gek. Wie vanaf De Pier in zuidelijke richting over de boulevard of over het strand van Scheveningen wandelt, heeft de rode toren al snel in het vizier. Hoewel veel mensen tegenwoordig meer oog hebben voor het reuzenrad op De Pier, is de gietijzeren vuurtoren nog steeds één van de iconen van Scheveningen. 

Je vindt dit markante monument direct bij Oud Scheveningen, vlakbij de haven. Sinds de historische vuurtoren weer mooi rood geschilderd is valt hij extra op. Zomer of winter, ik heb ‘m al vaak op de foto gezet. De toren is helaas niet standaard voor het publiek geopend, maar hopelijk lukt het toch een keer de 162 treden te beklimmen en van het uitzicht te genieten!”

Neem een kijkje op het blog van Denise voor meer tips voor Scheveningen.

Vuurtoren Scheveningen
Foto: Follow My Footprints

VUURTOREN HELLEVOETSLUIS

Reisblogger Marko van Bestemming Buitenlucht: Hellevoetsluis was eeuwenlang de belangrijkste oorlogshaven van Nederland. Hier was het dat Piet Hein zijn zilvervloot aan wal bracht en dat Willem III vertrok met de op één na grootste zeemacht uit de geschiedenis om koning van Engeland te worden.

Oorspronkelijk moesten de binnenvarende schepen zich oriënteren op een lantaarn. Maar in 1822 werd de vuurtoren gebouwd, een bakstenen ronde toren van 13,3 meter hoog en 3,3 meter in doorsnede. Die toren van toen staat er nog steeds. Het is nu de op drie na oudste vuurtoren van Nederland. Naast de vuurtoren staat een oliehuisje, waar vroeger de brandstof bewaard werd. Dit huisje is een recente replica nadat de oorspronkelijke in 1930 is afgebroken.

Je komt de vuurtoren tegen tijdens deze stadswandeling door Hellevoetsluis. Wil je de vuurtoren van binnen bekijken? Dat kan in de zomermaanden op elke laatste zondag van de maand.

Vuurtoren Hellevoetsluis
Foto: Bestemming Buitenlucht

VUURTOREN BRESKENS

In tegenstelling tot veel andere Nederlandse vuurtorens, is het bijna 30 meter hoge gevaarte bij het Zeeuwse Breskens voorzien van een zwart-wit patroon. Qua vorm wijkt de toren ook af van de norm: de vuurtoren van Breskens heeft namelijk een achthoekige vorm. De vuurtoren komt uit 1868 en is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. In de zomermaanden is de vuurtoren in het weekend geopend. Je kunt dan voor € 2 een kijkje nemen.

Vuurtoren in Breskens

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset