Zoek
Sluit dit zoekvak.
27 juli 2022

Dit zijn de mooiste dorpen op de Faeröer Eilanden

De mooiste dorpjes op de Faeröer Eilanden

Grote steden heb je niet op de Faeröer eilanden. Zelfs de hoofdstad van de Faeröer Eilanden, Tórshavn, is met slechts dertienduizend inwoners een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Aan mooie dorpjes echter geen gebrek. Ze liggen verspreid over de eilanden en de geschiedenis van deze vissersdorpjes gaat vaak terug tot de tijd van de Vikingen. Benieuwd welke mooie dorpjes op de Faeröer Eilanden in je reisplanning thuishoren? Je vindt ze in dit overzicht. 

MOOISTE DORPEN FAERÖER EILANDEN

KIRKJEBØUR

Een van de mooiste dorpen op de Faeröer Eilanden is Kirkjebøur. De geschiedenis van het dorp Kirkjebøur gaat vele honderden jaren terug in de tijd en is daarom een onmisbare highlight tijdens een reis naar de Faeröer Eilanden. Hier staat namelijk het oudste, nog bewoonde, houten huis ter wereld: Kirkjubøargarður uit de elfde eeuw. Een andere bezienswaardigheid in het dorp is de ruïne van de Magnuskathedraal, die rond het jaar 1300 is gebouwd. 

Kirkjebour, Faeroer Eilanden

GJOGV

Een van de mooist gelegen dorpjes van de Faeröer eilanden is Gjógv. De letterlijke vertaling van de naam is rotskloof en dat zegt waarschijnlijk wel genoeg. Gjógv ligt namelijk aan een 200 meter lange kloof die al honderden jaren dienst doet als natuurlijke haven. Omdat de zee hier nogal tekeer kan gaan, was deze kloof de ideale plek voor vissers om aan land te komen en het dorp groeide uit tot een gemeenschap van zo’n 50 inwoners.

Gjogv, Faeroer Eilanden

SAKSUN

Saksun is het meest gefotografeerde dorp op de Faeröer Eilanden. Het dorp bestaat uit een handjevol huizen en schuren met een grasdak. Er is een kerk, één kronkelende weg en verder is het vooral het natuurschoon dat veel mensen trekt. Aan de ene kant van het dorp stroomt een brede waterval naar beneden en als je het pad naar beneden volgt, dan kom je uit bij een zwart zandstrand. 

Saksun, een van de mooiste dorpjes op de Faeröer Eilanden

TJORNUVIK

Tjornuvik ligt op slechts een paar kilometer van Saksun, maar om er te komen moet je een heel stuk omrijden of over een hoge berg klimmen. Het is de moeite echter waard, want dit vikingdorpje is een van de oudsten op de gehele Faeröer eilanden. Dat zie je zelf al wel aan de vele historische houten huizen, maar ook werden hier ook de nodige interessante opgravingen gedaan. Archeologen vonden graven uit de Vikingtijd en verschillende Keltische schatten.

Dorpje Tjornuvik, Faeröer Eilanden

GÁSADALUR

Ook het dorp Gásadalur mag je niet overslaan tijdens een reis naar de Faeröer Eilanden, al is dat vooral vanwege de waterval. Het dorpje zelf heeft slechts 14 inwoners en stelt daarom niet al te veel voor. De waterval is echter een van de absolute hoogtepunten van de Faröer Eilanden. Grappig feitje: Gásadalur ligt zo geïsoleerd, dat het dorpje pas in 2006 met een tunnel werd verbonden met de buitenwereld. Tot die tijd kon je er alleen komen via de oceaan of door de oude postroute te volgen die over de steilste stukken van de 430 meter hoge berg loopt. 

Gasadalur

BØUR

Het dorpje Bøur is piepklein en bestaat grotendeels uit historische straatjes en typisch Faeröerse huizen met grasdaken. Het ligt pal aan zee en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de iconische Drangarnir rotsformatie. Met een paar minuten heb je het eigenlijk wel gezien, maar wellicht kom je onderweg nog een bewoner tegen die je iets meer kan vertellen over de geschiedenis van het dorpje. Over de vroegere inwoners van Bøur doen namelijk wilde volksvertellingen de ronde.

Bour, Faeröer Eilanden

MYKINES

Van alle dorpjes in deze lijst is Mykines, gelegen op het gelijknamige eiland, misschien wel het meest ingericht op toeristen. Hier kun je alle Faeröerse clichés afstrepen: zwarte houten huizen, grasdaken, gedroogde vissen aan de gevel, een kerkje en ongehinderde uitzichten over de woeste oceaan. Daarnaast is dit dorp het startpunt voor mooie wandelingen langs papegaaiduikers. Het voelt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, maar er zijn nog verrassend veel voorzieningen waar je als toerist op kunt terugvallen. Zo is er een kleine herberg, een paar guesthouses, een cafeetje en een klein winkeltje waar ze koelkastmagneten en paraplu’s verkopen. 

Mykines, Faeröer Eilanden

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset