Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 november 2023

Dit zijn de mooiste Gaudí-locaties in Barcelona

De mooiste Gaudi locaties in Barcelona

Barcelona is een geliefde stedentripbestemming vanwege het fijne stadsstrand, goede restaurants en lekkere weer, maar bovenal vanwege de prachtige architectuur. Want van alle architecten die hun stempel op de stad hebben gedrukt is er één naam die alles overtreft: Antoni Gaudí. Zijn onconventionele ontwerpen, kleurrijke mozaïeken en gebruik van organische vormen zijn wereldberoemd. Hij is het brein achter de Sagrada Familia en Park Guëll, maar zijn minder bekende werken zijn ook zeker het bezoeken waard. Ga je binnenkort naar Barcelona en ben je benieuwd naar de mooiste locaties van Gaudí? Dit is een overzicht.

Gaudí in Barcelona

Sagrada Familia door Antoni Gaudi in Barcelona

Gaudí in Barcelona

Architectuurliefhebber of niet: tijdens een stedentrip Barcelona word je al snel een bewonderaar. Reis mee door de betoverende wereld van Antoni Gaudí en maak kennis met een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Barcelona. 

Voor populaire bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família en Park Güell is het raadzaam om je kaartjes van tevoren online te kopen om lange wachttijden te vermijden.

1. Sagrada Família: Het onvoltooide meesterwerk van Gaudí

Begin je ontdekkingstocht langs de werken van Guadí bij misschien wel het meest iconische gebouw in Barcelona, de Sagrada Família. Dit is niet zomaar een kerk; het is een architectonisch meesterwerk en een eerbetoon aan de verbeeldingskracht van Antoni Gaudí.

De Sagrada Família is echter niet alleen bijzonder vanwege het opvallende ontwerp, maar ook omdat de basiliek al meer dan 140 jaar aanbouw is. De bouw van de kerk begon in het jaar 1882 en de oplevering wordt steeds maar weer uitgesteld. Naar verwachting moet de Sagrada Família in 2030 écht klaar zijn.

De kerk heeft een opvallende gevel, prachtige gebrandschilderde ramen en een indrukwekkend interieur, maar de torentjes springen nog het meest in het oog. Ze zijn versierd met kleurrijke mozaïeken die vanuit de hele stad te zien zijn. Het is aan te raden om een ticket te kopen dat ook toegang geeft tot de torens, zodat je kan genieten van het geweldige uitzicht over de stad.  

Sagrada Familia door Antoni Gaudi in Barcelona

2. Park Güell

Ook bezoeken als je in Barcelona bent: het fotogenieke Park Güell, dat werd ontworpen door Gaudí. Het is een mooie plek om te wandelen en vanwege de ligging op een heuvel heb je ook vanaf hier een mooi uitzicht over de stad. 

Het park zelf is bezaaid met kleurrijke mozaïekbanken, fantasierijke beelden en bijzondere bouwwerken. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de beroemde ‘Slangenbank’, maar  ook Sala Hipóstila, een reeks zuilen in de vorm van boomstammen nabootsen die het bovengelegen plein ondersteunen. 

➞ Gaudí tip: Een rondleiding met gids kan je beter inzicht geven in het leven en werk van Gaudí. Tijdens deze gratis (!) wandeltour leer je meer over Gaudí en het modernisme in Barcelona.

3. Casa Batlló

Al dwalend door de straten van Barcelona kom je misschien wel een van de meest opvallende gebouwen van Gaudí tegen, Casa Batlló. Dit indrukwekkende appartementencomplex is zowel van buiten als van binnen een van zijn hoogtepunten.

Casa Batlló heeft een dak dat op de rug van een draak lijkt, met tegels als schubben en een toren die met een beetje fantasie door kan gaan als de kop van het dier. De meeste reizigers bekijken het huis alleen van buiten, maar het is ook echt leuk om binnen een kijkje te nemen.

Casa Battlo in Barcelona, een van de huizen van Gaudi

4. La Pedrera (Casa Milà): Een van de mooiste huizen van Gaudí in Barcelona

Op steenworp afstand van Casa Battló vind je nog een appartementencomplex dat werd ontworpen door Gaudí. La Pedrera (ook wel bekend als Casa Milà) heeft een bijzondere gevel, maar vooral het dak is de moeite waard. De golvende lijnen en abstracte schoorstenen zijn een ware attractie, maar vanaf hier heb je (wederom) een geweldig uitzicht over de stad. Zo heb je vanaf hier ongehinderd uitzicht over de Sagrada Familia.

Een ticket geeft toegang tot een van de negen appartementen in La Pedrera, het dak én Espai Gaudí, een tentoonstellingsruimte gewijd aan zijn invloed op de stad Barcelona.

➞ Gaudí tip: Als je een keus moet maken tussen Casa Battló en La Pedrera, dan raden we het aan om kaartjes te kopen voor La Pedrera

Casa Milo / La Pedrera in Barcelina

5. Casa Vicens

Casa Vicens is een van de vroegste werken van Gaudí in Barcelona, en qua stijl totaal anders dan de eerder genoemde huizen. Waar Casa Battló en La Pedrera worden gekenmerkt door organische vormen, is dit huis juist opvallend vanwege de symmetrie en vele rechte lijnen. Hij heeft zich laten inspireren door de Moorse bouwstijl, maar in het kleurgebruik en de details is nog wel duidelijk de handtekening van Gaudí te herkennen. 

6. Palau Güell

In het hart van La Rambla kun je een bezoek brengen aan Palau Güell. Dit stadspaleis is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de familie Güell, maar inmiddels opengesteld voor publiek. Het huis heeft een mooie gevel en indrukwekkend interieur, en ook hier kun je een aantal bijzondere schoorstenen bewonderen op het dak van het gebouw.

Palau Güell is een bezienswaardigheid van Gaudí die minder bekend is, en juist daarom de moeite waard. Toegangskaartjes zijn een stuk goedkoper en het is er veel minder druk. 

7. Colònia Güell: Gaudí’s verborgen schat net buiten Barcelona

Voor deze laatste tip spelen we een beetje vals, maar Colònia Güell ligt zo dicht bij Barcelona dat het niet mag ontbreken in dit lijstje met meesterwerken van Gaudí.

Colònia Güell is een oud arbeidersdorp voor textielwerkers op zo’n twintig kilometer buiten Barcelona. Het werd ontworpen door Gaudí, die hier experimenteerde met nieuwe architectonische technieken. Een van de hoogtepunten in Colonia Guell is de kerk die Gaudí ontwierp voor de arbeiders van de kolonie. Helaas is deze na zijn overlijden nooit voltooid, maar je krijgt er wel een uniek inkijkje in zijn creatieve brein.

Ook op reis naar Barcelona?

Wil je de gebouwen en bezienswaardigheden van Gaudí met eigen ogen bekijken tijdens een stedentrip naar Barcelona? Via zoekmachine Tix.nl kun je al vanaf € 100 heen en weer vliegen, maar een kant-en-klare stedentrip via TUI behoort ook tot de mogelijkheden.

Ben je op zoek naar een fijn hotel in Barcelona? Park Hotel ligt midden in het oude centrum, heeft nette kamers, waanzinnig ontbijt en een zwembadje op het dak.

Reizen naar Spanje

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Spanje

Een vakantie naar Spanje is altijd een goed idee. Het Zuid-Europese land is vrijwel het gehele jaar verzekerd van aangename temperaturen, en dat maakt het de ideale bestemming voor een zonnige stedentrip. Bezoek Barcelona, Valencia of San Sebastián, of boek een ticket naar een van de Spaanse eilanden en geniet van de charme van bijvoorbeeld Mallorca of Lanzarote.

Wil je meer lezen over een vakantie naar Spanje? Lees hier alle reisblogs over Spanje.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset