Search
Close this search box.
7 april 2022

Hier vind je de mooiste heidevelden van Utrecht

Heide op de Utrechtse Heuvelrug

In de provincie Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug vind je verschillende mooie heidevelden. De hei is elk seizoen mooi, maar wanneer alles in bloei staat is het pas echt een spektakel. Wil je een mooie heidewandeling in de buurt van Utrecht maken? Een van de grootste stukken heide in Utrecht ligt bij Lage Vuursche, maar ook rondom Zeist en Austerlitz heb je keus uit verschillende heidevelden. Hieronder vind je een overzicht van de mooiste plekken.

HEIDE IN UTRECHT

De mooiste heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug

1. HEIDEVELDEN BIJ LAGE VUURSCHE

Als je op zoek bent naar mooie heide in de provincie Utrecht, dan moet je eens koers zetten naar Lage Vuursche. Hier vind je een uitgestrekt natuurgebied waar heidevelden en bossen elkaar afwisselen. Wandelroute De Stulp is vier kilometer lang en is grotendeels uitgezet over de heide. Je passeert onder andere een uitgestrekt heideveld waar je zelfs nog een paar koeien tegen kan komen. Zij zorgen ervoor dat de heide open blijft.

Parkeren bij Lage Vuursche: Zevenlindenweg 9, Lage Vuursche

Heide in Utrecht: Lage Vuursche

2. LANDGOED HEIDESTEIN

De naam van dit landgoed zegt al genoeg: hier vind je een van de grootste heidegebieden op de Utrechtse Heuvelrug. En het is niet alleen een van de mooiste stukken heide van Utrecht, maar zelfs van heel Nederland. Landgoed Heidestein ligt ingeklemd tussen Driebergen, Zeist en Austerlitz en bestaat uit een uitgestrekt heidegebied waar in alle rust Drentse heideschapen kunnen grazen. Het is hier het hele jaar de moeite waard om een wandeling te maken, maar het natuurgebied is aan het eind van de zomer op zijn mooist.

Parkeren bij Landgoed Heidestein: Hoog Kanje / Grensweg, Zeist

Heide in Utrecht: Heidestein

3. HEIDEWANDELING BOSWACHTERIJ AUSTERLITZ

Dit is niet het grootste stuk heide op de Utrechtse Heuvelrug, maar wel een van de mooiste. Boswachterij Austerlitz is vrij groot, maar om er te komen moet je ter hoogte van het Beauforthuis de weg oversteken. Twee wandelroutes die over de heide komen zijn Witte Huis (75 minuten) en Smidsput (120 minuten). Deze leiden je over de mooiste wandelpaden door het heidegebied. Als je vroeg in de ochtend komt heb je zomaar kans om een overstekende ree te spotten. 

Parkeren bij Boswachterij Austerlitz: Woudenbergseweg 70, Austerlitz

Heide in Utrecht: Boswachterij Austerlitz

4. KRAKELINGSE BOS

Ten noorden van Zeist ligt het Krakelingse Bos. Hier is niet alleen een mooie mountainbikeroute uitgezet, maar je vindt in het bos ook de nodige wandelroutes. Hoogtepunt is echter de uitgestrekte heide. Het is beschermd gebied en je kunt het heideveld niet betreden, maar er loopt een wandelpad omheen dat zeer de moeite waard is als alles in bloei staat. En het heeft ook wel zijn voordelen: doordat de natuur nauwelijks wordt verstuurd kun je hier bijvoorbeeld veel roofvogels spotten. Vergeet dus niet om je verrekijker mee te nemen als je naar dit mooie stukje hei gaat.

Parkeren bij Krakelingse Bos: Parkeerplaats Laantje Zonder Eind

Heide in Utrecht: Krakelingse Bos

5. HEIDE IN UTRECHT: LEERSUMSE VELD

Het Leersumse Veld wordt ook wel het stilste plekje van Nederland genoemd. Je kunt hier prachtig wandelen langs heidevelden, stuifzand en vennetjes. En inderdaad: behalve natuurgeluiden is het hier opvallend rustig. Aan het eind van de zomer staan grote delen van de heide in bloei en kun je mooi wandelen door dit mooie natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug. 

Parkeren bij Leersumse Veld: Maarsbergseweg 16, Leersum

Heide Utrecht: Leersumse Veld

6. AMERONGSE BERG

De Amerongse Berg markeert het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en op verschillende plekken wordt het bos opengebroken door een mooi heideveld. Je hebt hier keus uit tal van mooie wandelroutes, maar het boswachterspad dat begint bij Landal Amerongse Berg komt langs enkele van de de mooiste heidevelden in Utrecht.

Parkeren bij Amerongse Berg: Langs de Slaperdijk

Heide in Utrecht

7. NAAR DE HEI IN DE KAAPSE BOSSEN

De Kaapse Bossen staan in menig lijstje met mooie bossen in Nederland en ook voor bloeiende heide zit je hier goed. De hei is hier niet zo groot als bijvoorbeeld bij Heidestein, maar wel een plaatje om te zien als alles in bloei staat. Je vindt de hei ter hoogte van de Sint-Helenaheuvel. Hier starten ook verschillende wandelroutes die langs andere mooie plekken (waaronder de uitkijktoren) leiden.

Parkeren bij Kaapse Bossen: Sint Helenalaan 2, Doorn

Heide in Utrecht: Kaapse Bossen

8. LANDGOED DEN TREEK HENSCHOTEN

Een van de grootste heidegebieden in de provincie Utrecht is de Leusderheide, maar helaas is dit gebied aangewezen als militair oefenterrein. Het is daarom niet toegankelijk voor publiek. Gelukkig kun je wel mooie heidewandelingen maken over Landgoed Den Treek Henschoten, dat er praktisch naast ligt. Wil je in dit deel van de Utrechtse Heuvelrug een rondje over de hei doen? Parkeer je auto bij Treekerpunt en volg de gelijknamige wandelroute. 

Parkeren bij Landgoed Den Treek-Henschoten: Trekerweg 1, Woudenberg

Heide in Utrecht

9. STAMEREN

Landgoed Stameren ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug en ook hier kun je een wandeling over de hei maken. Daarvoor kun je het best de bordjes van de gele wandelroute volgen. Deze meet ongeveer 5 kilometer en komt langs verschillende kleinere heideveldjes. 

Parkeren bij Stameren: Parkeerplaats ‘Groene Entree Zanderij Maarn’ aan de Bergweg, Maarn

Heide in Utrecht

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset