Zoek
Sluit dit zoekvak.
4 april 2024

Dit zijn de 15 tofste hikes in de Canadese Rocky Mountains

De mooiste wandelingen en hikes in de Rocky Mountains in Canada

Ben je op zoek naar de leukste wandelingen in de Canadese Rockies? Deze machtige bergen stonden al lange tijd bovenaan mijn lijst om te bezoeken. Waarom? Omdat de blauwe gletsjermeren, witte bergtoppen en eindeloze dennenbossen echt adembenemend zijn. Dit landschap verveelt nooit. De beste manier om de natuur in haar volle glorie te ervaren is tijdens een wandeling over de trails door de vele nationale en provinciale parken die de Canadese Rockies rijk zijn.

Rocky Mountains Canada

Emerald Lake, Canada

Wandelen in de Rocky Mountains

Wist je dat er meer dan duizend wandelpaden in de Canadese Rockies zijn? Je zou jaren bezig zijn om ze allemaal te ontdekken. Die tijd had ik natuurlijk niet, maar ik heb wel een aantal mooie hikes kunnen maken. In dit blog vertel ik je wat de mooiste wandelingen in de Canadese Rockies zijn. Alle wandelingen zijn in één dag te doen, zonder noodzakelijke hulpmiddelen en met niet al te veel hoogtemeters. 

Wanneer start het wandelseizoen in de Canadese Rockies?

Handig om te weten is dat het wandelseizoen van de Canadese Rockies officieel begin juni start. Dit duurt tot ongeveer eind september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Houd er wel rekening mee dat wanneer je vroeg in het seizoen bent, bepaalde wandelingen en autowegen nog gesloten zijn door de sneeuwval en lawinegevaar. Augustus is in dat opzicht de beste maand om te gaan wandelen, maar verwacht veel toeristen en drukke campings. September is een koudere maand, maar kan nog erg mooi zijn. Vooral omdat de herfstkleuren zichtbaar worden. 

➞ Canada tip: Op de website van Parks Canada vind je alle informatie over wandelingen in de Rocky Mountains. Hier wordt ‘up to date’ informatie gegeven over de conditie van de ’trail’: https://parks.canada.ca/pn-np

De mooiste wandelingen en routes in de Rocky Mountains

Route door de Rocky Mountains in Canada

De meeste reizigers kiezen Calgary of Vancouver als startpunt en rijden door de Rocky Mountains via Banff in de richting van Jasper of andersom. Ik start echter in Edmonton rijd via Red Deer over de 11 in de richting van de Saskatchewan River Crossing. Dit ligt ongeveer op de helft ligt tussen Banff en Jasper. Het leuke van deze route is dat je alvast een voorproefje krijgt van prachtige meren en bergen. Daarnaast kom je door een gebied wat een stuk minder toeristisch is en waar je nog (gratis) wild kunt kamperen. Ook is deze weg een goede uitvalsbasis voor het spotten van beren. Wij zagen er hier maar liefst zes. 

➞ Canada tip: Draag te allen tijden ‘bearspray’ (een soort pepperspray) bij je als je gaat wandelen. Ook al zijn beren over het algemeen bang voor mensen, er worden in Canada gemiddeld 40 aanvallen per jaar gemeld.

Beren spotten in Canada

Tip voor het huren van een auto in Canada

Tijdens een rondreis door Canada is een auto praktisch onmisbaar. Zeker als je veel wandelingen wilt gaan maken, want niet alle wandelroutes in de Rocky Mountains zijn even makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik koop daarom een auto en een kampeeruitrusting in Edmonton, het startpunt van mijn rondreis. Als je dat teveel gedoe vindt, kun je er ook voor kiezen om een auto te huren. Over het algemeen geldt: hoe eerder je een huurauto vastlegt, hoe goedkoper. Via Sunny Cars ben je altijd goed verzekerd, krijg je zelfs bij schade je eigen risico terug en kun je tot vlak voor vertrek je reservering annuleren. Je hebt al een huurauto in Canada vanaf vijftig euro per dag.

➞ Lees ook: Een auto huren in het buitenland: mijn ervaringen met Sunny Cars

Rocky Mountains: de beste dagwandelingen in het Jasper National Park

Om het overzichtelijk te houden verdeel ik de niet te missen wandelingen op in de volgende gebieden; Jasper National Park, Icefield Parkway, Lake Louise, Lake Moraine, Yoho National Park en Banff National Park. Hieronder vind je de mooiste hikes in het Jasper National Park.

1. Wandeling door Maligne Canyon

Lengte van deze wandeling: 3,7 kilometer (one way)

De Maligne Canyon is met vijftig meter de diepste kloof in het Jasper National Park. Langs de canyon slingert een heel toegankelijk wandelpad dat je via zes bruggen van links naar rechts over de canyon voert. De uitzichten vanaf de eerste en tweede brug zijn het mooiste. Je kunt ervoor kiezen om dan terug te lopen.

Zelf liep ik de hele route en ik vond het echt de moeite waard. Wat verderop verandert het landschap namelijk van rotsachtig naar meer bosrijk. De totale wandelroute is 3,7 kilometer één kant op. Dit betekent dat je al gauw twee à twee en een half uur bezig bent. Uiteindelijk kun je een loop maken terug naar de parkeerplaats of dezelfde weg teruglopen.

2. Valley of the Five Lakes

Lengte van deze wandeling: 4,5 kilometer

Op zo’n negen kilometer ten zuiden van Jasper, langs de prachtige Icefields Parkway, ligt de Valley of the Five Lakes. De wandelroute van de Valley of the Five Lakes is zo’n 4,5 kilometer en is prima te lopen in ongeveer anderhalf tot twee uur tijd. Met 66 hoogtemeters is deze wandeling geen kuitenbijter en dus goed te doen voor iedere leeftijdscategorie. Zoals de naam al suggereert; je passeert enkele prachtige meren. Op de achtergrond sieren de hoge pieken van de Rocky Mountains. 

Wandelen in de Canadese Rocky Mountains

3. Mary Schäffer Loop

Lengte van deze wandeling: 3 kilometer

Deze wandeling is een kleine drie kilometer op en neer en neemt je mee langs de oevers van het prachtige Maligne Lake. Maligne Lake is sowieso de moeite waard. De weg ernaartoe is prachtig en de kans op het spotten van wildlife is groot. Zeker vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag. Je kunt ook een boottocht maken op het Maligne Lake naar het kleine maar magische Spirit Island. Dit is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Canada. 

Wandelen bij Maligne Lake in de Rocky Mountains, Canada

4. Path of the Glacier Trail

Lengte van deze wandeling: 1,2 kilometer

Highway 93A leidt je naar de Edith Cavell Road, een zigzaggende, maar prachtige route van zo’n veertien kilometer die je naar een parkeerplaats brengt waarvandaan de berg redelijk goed zichtbaar is. De weg naar deze wandeling is geopend vanaf half juni. De Glacier Trail is een korte wandeling van 1,2 kilometer op en neer. Met zeventig hoogtemeters is deze wandeling voor iedereen goed te doen. De wandeling loopt in de richting van de machtige Mount Edith Cavell maar stopt bij de Angel Glacier en Cavell Pond.

➞ Canada tip: Je kunt deze hike uitbreiden met de Cavell Meadows Trail die begint bij hetzelfde startpunt. Je wandelt zes tot acht kilometer en je overbrugt vijfhonderd hoogtemeters. Reken hier naar schatting vier uur voor.

Mooie hikes langs de Icefield Parkway

De Icefields Parkway is 230 kilometer lang en voert je van Jasper National Park naar Lake Louise, in Banff National Park. Dit is een van de mooiste routes in de Canadese Rocky Mountains. Neem hier lekker de tijd voor want zonder stops te maken rijd je al 3 tot 4 uur over deze route. 

5. Peyto Lake Upper Viewpoint

Lengte van deze wandeling: een paar honderd meter

Eigenlijk niet echt een wandeling te noemen, maar dit was één van mijn hoogtepunten in Canada. Dit pareltje van een meer wil je niet missen. Vanaf de parkeerplaats is het maar een paar honderd meter lopen naar Lake Peyto. Het uitzichtpunt op dit felblauwe meer is adembenemend. Alsof je in je screensaver bent gestapt. De kleur komt doordat het meer continu gevoed wordt met gletsjerwater dat vol zit met mineralen. Tip: loop een stukje naar links en volg het pad de bebossing in. Het uitzicht op Peyto Lake wordt alleen maar mooier. 

Peyto Lake: de mooiste wandelroutes in de Rocky Mountains, Canada

6. Glacier Lake Trail

Lengte van deze wandeling: 18 kilometer

Deze relatief vlakke wandeling van achttien kilometer begint vlak na de Saskatchewan River Crossing. Het is een ontspannende wandeling met veel kilometers maar weinig elevatie. Ik deed er zo’n zeven uur over met een lunchpauze bij Glacier Lake. Mocht je het leuk vinden om te overnachten bij Glacier Lake, dan kan dat. Neem je eigen tent mee en blijf een nachtje slapen. 

Glacier Lake Trail in Canada Rocky Mountains

7. Toe of the Athabasca Glacier Trailhead

Lengte van deze wandeling: 1,4 kilometer

Wil je graag een gletsjer van dichtbij bekijken? Dan is dit je kans. De Athabasca Glacier is één van highlights langs de Icefield Parkway. De wandeling van zo’n 1,4 kilometer (heen en terug) leidt je naar het begin van de gletsjer. Je mag overigens niet op de gletsjer zelf lopen. Vergeet je zonnebril niet, het zonlicht weerkaatst op de gletsjer, wat nogal pijnlijk aan je ogen kan zijn. 

Wandelen in de Rocky Mountains in Canada

8. Wilcox Pass

Lengte van deze wandeling: 8 kilometer

Wil je nog een beter uitzicht op de Athabasca Glacier? Bewandel dan de Wilcox Pass. Met 335 hoogtemeters moet je hier wel wat voor doen, maar het uitzicht is het allemaal waard. Op en neer doe je hier ongeveer drie uur over (acht kilometer). Na een relatief korte steile klim door het bos, wandel je over prachtige Alpenweiden tot de Wilcox Pass met een adembenemend uitzicht op de gletsjer. 

Wandelen bij het bekende Lake Louise

Wandelen bij Lake Louise is een van de hoogtepunten van een wandelvakantie in Canada. Lake Louise is het meest gefotografeerde meer van Canada en ligt op een prachtige plaats in de bergen. ‘s Winters is het een skiparadijs, ‘s zomers een walhalla voor wandelaars.

9. Lake Agnes & Plane of the Six Glaciers

Lengte van deze wandeling: 14,6 kilometer

Deze gecombineerde wandeling is zeker één van mijn hoogtepunten in Canada. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar Lake Louise van waar je de alom bekende foto’s kunt schieten. Als je net als ik de tijd hebt, is het een aanrader om hier een hike te maken naar Lake Agnes en Plane of the Six Glaciers. Deze twee kun je combineren door middel van de High Line Trail en is een rondje van 14,6 kilometer. Vergeet ook niet de Big Beehive aan te tikken voor een bovenaanzicht van Lake Louise.

Zowel bij Lake Agnes als bij de Plane of the Six Glaciers is een gezellig theehuis waar je lekker kunt relaxen. Je kunt deze wandeling in 5 uur doen, maar met een paar stops onderweg ben je al snel 7 uur onderweg. Vanaf Plane of the Six Glaciers is het mogelijk om nog een ‘side trip’ te maken naar Abbot Pass Viewpoint. Je loopt naar de Victoria Glacier in een desolaat landschap van rotsen en weinig begroeiing. Dit is 3 kilometer extra op en neer. Ga vroeg in de ochtend, zo rond 06.00 uur, zodat je nog een parkeerplek hebt. 

➞ Canada tip: Zet bij Lake Louise ook Laggan’s op je lijstje. Hier moet je echt heen voor lekkere ‘hartige pies’, peanut brownies en goede koffie.

Lake Agnes wandeling in Canada

De leukste wandeling bij Lake Moraine

Moraine Lake is half zo groot als Lake Louise maar wel nog dieper en blauwer van kleur. De beboste hellingen en de met sneeuw bedekte Wenckchemna Mountains maken Lake Moraine haast sprookjesachtig. Neem een volledige dag om van de omgeving te genieten want bij Lake Moraine kan je heerlijk hiken. Het meer is makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats en je kunt een kleine heuvel op wandelen voor de mooiste foto’s. 

Wandelen bij Lake Moraine in de Rocky Mountains, Canada

10. Eiffel Lake & Sentinel Pass

Lengte van deze wandeling: 20 kilometer

Vanuit Lake Moraine kun je verschillende wandelingen maken. Ik heb wederom twee wandelingen met elkaar gecombineerd om het beste eruit te halen. Al zigzaggend wandel je omhoog naar zowel Eiffel Lake en de Sentinel Pass. Dit zijn ongeveer 370 hoogtemeters. Op de splitsing kies ik ervoor om eerst naar Eiffel Lake te wandelen. Dit gedeelte is vlak en heeft een prachtig panoramisch uitzicht op de Valley of the Ten Peaks (bergen) en het Eiffel Lake. Vervolgens besluit ik de Sentinel Pass er nog achteraan te doen. Hier stijg ik nog eens vierhonderd meter. Maar de uitzichten liegen er niet om. Al met al een zware dagwandeling van bijna twintig kilometer. 

➞ Canada tip: In verband met parkeerproblemen kun je hier niet meer zelf naar Lake Moraine rijden maar moet je in een shuttle bus stappen. Houd hier rekening mee en boek deze shuttle een paar dagen van tevoren. Dit kan via de volgende website: https://reservation.pc.gc.ca/ 

Eiffel Lake en Sentinel Pass hike

Hiken in het Yoho National Park 

Het prachtige Yoho National Park ligt ook in de Rocky Mountains en is wat minder bekend dan grote broers Jasper National Park en Banff National Park. Qua natuurpracht doet het hier zeker niet onder. En ja, ook in dit deel van de Canadese Rockies kun je mooi wandelen.

11. Lake Emerald

Lengte van deze wandeling: 5,2 kilometer

Dit spectaculaire en sereen turquoise gletsjermeer is omgeven door bergen. Door middel van een vlak wandelpad kun je rondom het hele meer lopen. Het rondje is 5,2 kilometer en je doet er ongeveer twee uur over. Ook leuk: huur een kano en maak de mooiste foto’s vanaf het water. Klaar met wandelen? Ga dan lekker koffie drinken of lunchen bij het Cilantro Café dat aan Lake Emerald ligt. 

➞ Canada tip: Zoek je een hotel in dit deel van de Rocky Mountains? De Emerald Lake Lodge ligt op een schitterende locatie pal aan het meer.

Emerald Lake, Canada

12. Paget Lookout Trail & Sherbrook Lake

Lengte van deze wandeling: 7 of 11 kilometer

Zin in een beklimming? De Paget Lookout trail met 525 hoogtemeters is behoorlijk inspannend. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht op de O’Hara Valley en Mt. Stephen voordat je afdaalt naar Sherbrooke Lake. Een prachtig blauw gletsjermeer waar je mooie foto’s kunt maken. Wanneer je alleen de Paget Lookout Trail wandelt is het op en neer zeven kilometer. Mocht je Sherbrook Lake erbij willen doen dan kom je op zo’n elf kilometer. 

Paget Lookout in de Canadese Rocky Mountains

De beste wandelingen in Banff National Park

Wandelen in Banff National Park betekent eindeloze mogelijkheden voor iedereen. Van korte wandelingen tot ‘multiday’ hikes. Omdat ik vroeg in het seizoen in de Rocky Mountains ben, zijn er helaas nog een aantal wandelingen gesloten. 

13. Johnston Canyon & Ink Pots

Lengte van deze wandeling: 11,4 kilometer

Deze gecombineerde wandeling brengt je door een kloof, langs woest kletterende watervallen, hoge bomen en mooie wandelpaden naar een open veld waar je de ‘Ink Pots’ vindt. Dit zijn een soort kleine waterpoelen. Op en neer is deze wandeling 11,4 kilometer, overbrug je bijna 330 hoogtemeters en is de wandeltijd zo’n beetje vier uur. Het is een populaire wandeling, vooral het eerste gedeelte. Ga het liefst zo vroeg mogelijk om de grote hordes toeristen te ontwijken. Niet getreurd, lang niet iedereen loopt helemaal naar het eindpunt: de Ink Pots. 

Ink Pots Johnston: Wandelen in de Canadese Rockies

14. C-Level cirque

Lengte van deze wandeling: 7,8 kilometer

Dit is één van mijn favoriete hikes in het Banff National Park. Op en neer is deze hike 7,8 kilometer, je doet er zo’n drie uur over. Maar echt, dit uitzicht is fenomenaal. Van de Cascade Mountains naar Lake Minnewanka en alles daartussen. Het pad loopt 455 meter glooiend omhoog en het laatste gedeelte is flink klauteren.

C Level Cirque, wandelroute in de Rocky Mountains

15. Cory Pass Loop

Lengte van deze wandeling: 13 kilometer

De Cory Pass Loop is een van de zwaarste en meest spectaculaire wandeltochten in het Banff National Park. De wandeltocht van dertien kilometer duurt ruim zes uur en is alleen voor gevorderde wandelaars. Het leuke aan deze hike is dat je niet dezelfde weg terug hoeft te lopen, je maakt dus een loop. Bereid je goed voor, neem genoeg water mee en vergeet je ‘bear spray’ niet.

➞ Canada tip: Het startpunt van de Cory Pass Loop ligt op slechts 10 minuten rijden van het stadje Banff. Een goed hotel in deze omgeving is The Hidden Ridge Resort.

Bonustip voor een mooie wandeling tussen Calgary en Banff

Ben je nog niet uitgewandeld? Bezoek dan het minder toeristische Kananaskis National Park waar je praktisch langs komt als je vanaf Calgary richting Banff rijdt. Dit gebied is nog onontdekt bij het grotere publiek. Het is er een stuk rustiger en voor de campings hoef je vaak niet eens te reserveren. Ook is dit ’the land of the Grizzlies’. Houd je camera bij de hand. Spendeer een uurtje in het interactieve en gratis te bezoeken ‘Peter Lougheed Parks Discovery Centre’ en haal hier een plattegrond op met de wandelingen in de omgeving. 

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset