Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

10 ideeën voor een mooie roadtrip in Europa

Mooiste roadtrips Europa

Wil je een roadtrip door Europa maken, maar heb je geen idee waar naartoe? Ik maakte een overzicht met mijn favoriete bestemmingen voor een autovakantie. Want wereldreizen is te gek, maar ook in Europa kun je de mooiste landschappen doorkruisen en spectaculaire rondreizen maken. Vandaag daarom mijn top tien van mooiste roadtrips in Europa.

➞ Roadtrip tip: Ik raad het altijd aan om een huurauto te boeken via Sunny Cars, omdat dat de enige partij is die honderd procent transparant is over de kosten. Daarnaast bieden zij all inclusive autohuur en kom je bij hen dus nooit voor onverwachte kosten te staan.

SICILIË

Het goede Italiaanse leven ervaren op Sicilië
Route en planning voor een roadtrip Sicilië

Sicilië is groot en er valt zoveel te zien dat je aan één roadtrip over het eiland waarschijnlijk niet genoeg heb. Ik maak zelf een reis van Catania naar Palermo, en doe onderweg de steden Syracuse, Agrigento en Marsala aan. Met name Syracuse is favoriet, dat makkelijk valt te combineren met een bezoek aan de Etna. Ook leuk: maak een uitstapje naar het charmante barokstadje Noto en proef het lekkerste ijsje van Italië.

→ Bekijk hier de route van mijn reis door Sicilië

➞ Gespot: 8-daagse roadtrip met eigen auto naar Sicilië. Prijs: vanaf € 410 (incl. overnachtingen en excursies)

FAERÖER EILANDEN

Rondreis langs watervallen en mysterieuze rotsformaties
Roadtrip Faëroer Eilanden

Mijn reis naar de Faeröer Eilanden is een van de mooiste roadtrips die ik in Europa maakte. De eilandengroep is gelegen tussen Schotland en IJsland, en je hebt er regelmatig het idee dat je naar het eind van de wereld reist. Watervallen, rotsformaties, vuurtorens en puffins lopen als een rode draad door je reisplanning en vanwege de relatief korte afstanden kun je in een paar dagen heel veel zien.

→ Bekijk hier de route van mijn roadtrip door de Faeröer Eilanden

LAPLAND

Roadtrip door het hoge noorden van Zweden
Vakantie Zweeds Lapland

Dat Lapland in de zomer ook de moeite waard is, ervaarde ik tijdens een roadtrip door Noord-Zweden. Lapland wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd en je kunt er uren rijden zonder een andere auto tegen te komen. Onderweg zie je overstekende rendieren en vind je volop mooie plekjes waar je een wandeling kan maken of een fikkie kan stoken.

→ Bekijk hier de route van mijn reis door Zweeds Lapland

➞ Gespot: 14-daagse roadtrip met eigen auto naar Lapland, Noordkaap en Finnmark met Voigt Travel. Prijs: vanaf € 1.495 (incl. ferry, slaaptrein, hotels en ontbijt)

BALKAN

Een avontuurlijke roadtrip door Oost Europa
Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

In het oosten van Europa valt nog zoveel te ontdekken en mijn Balkan roadtrip smaakt absoluut naar meer. In Bosnië bezoek ik onder andere het indrukwekkende Mostar en de gezellige hoofdstad Sarajevo. In Kroatië zet ik mijn tentje op in de buurt van Zadar. Ik sluit de reis af in relatieve luxe, tijdens glamping aan het fotogenieke meer van Bled. Een waardige afsluiter van een fijne roadtrip.

→ Bekijk hier de route van mijn roadtrip door Oost-Europa

PORTUGAL

Reizen van Porto naar Faro
Portugal: Ponta da Piedade

Dat Portugal de ideale bestemming is voor een roadtrip in Europa, hoef ik je vast niet vertellen. Ik ben er inmiddels drie keer geweest, maar mijn reis van Porto naar Faro was toch wel het meest memorabel. Het eerste stuk van Porto naar Lissabon legde ik om logistieke redenen af met de trein, daarna pakte ik de auto om via de binnenlanden van de Alentejo verder te reizen naar de Algarve.

→ Bekijk hier een overzicht van de mooiste roadtrips door Portugal

➞ Gespot: 18-daagse fly-drive van de Douro tot de Algarve. Prijs: vanaf € 1.564 (incl. vluchten, huurauto en overnachtingen)

ZUID-ENGELAND

Een rondje langs Bristol, Cornwall en Somerset
Rondreis Zuid-Engeland: roadtrip Cornwall, Somerset & Bristol

Ik heb een zwak voor alles wat Brits is, zo blijkt maar weer tijdens mijn rondreis door het zuiden van Engeland. Ik start mijn roadtrip in de hippe stad Bristol, vanwaar ik een mooie reis langs maak langs Somerset en Cornwall. Hoogtepunten van deze reis waren mijn overnachting in een boomhut én mijn korte kennismaking met Bristol, waar je onder andere de werken van Banksy in het echt kan bewonderen. En deze roadtrip is bovendien erg makkelijk uit te breiden met een bezoekje aan outdoorparadijs Wales!

→ Bekijk hier de route van mijn rondreis door Zuid-Engeland

NORMANDIË

Rondreis aan de voet van Le Mont-Saint-Michel
Een bezoek aan Mont Saint-Michel: het icoon van Normandië

Het Franse Normandië staat bekend om haar indrukwekkende invasiestranden en oorlogsverleden, maar de regio leent zich ook uitstekend voor een afwisselende roadtrip. Een van de hoogtepunten is natuurlijk het indrukwekkende getijdeneiland Mont-Saint-Michel, maar ik kan het ook aanraden om het stadje Granville in je planning op te nemen voor oesters met uitzicht over het water.

→ Bekijk hier al mijn tips voor Normandië

➞ Gespot: 5-daagse autorondreis in Normandië. Prijs: vanaf € 132 (incl. overnachtingen)

NOORD-ITALIË

De mooiste roadtrips van Europa
Vakantie Dolomieten: rondreis Zuid-Tirol

In het noorden van Italië kun je misschien wel de mooiste roadtrips van Europa maken. Tijdens mijn meest recente bezoek combineer ik Milaan met een paar dagen Gardameer en de Dolomieten. Een gouden combinatie. Het sfeervolle stadje Riva del Garda blijkt toegangspoort tot een waar outdoorparadijs en in de Dolomieten maak je prachtige wandelingen door on-Europese landschappen.

→ Bekijk hier een overzicht van de mooiste roadtrips door Italië

MALLORCA

Met een Fiat 500 over Mallorca toeren
Wat te doen in Palma de Mallorca: 10 tips

Ik boekte redelijk spontaan een ticket naar Mallorca en het eiland bleek zoveel leuker dan verwacht. De stad Palma de Mallorca laat zich het best omschrijven als Barcelona in het klein, en met een huurauto kun je eenvoudig op zoek gaan naar mooie stranden en sfeervolle dorpjes. Via autoverhuurbedrijf Sunny Cars kun je op Mallorca sinds kort bovendien gegarandeerd een bepaald model of merk huurauto reserveren. Als je dus net als ik een roadtrip wilt maken in een Fiat 500, dan word je dat hier erg makkelijk gemaakt. Ik raad het sowieso altijd aan om via Sunny Cars te boeken vanwege hun all inclusive formule.

→ Bekijk hier al mijn tips voor Mallorca

LESBOS

Roadtrippen over een van de grootste Griekse eilanden
Griekenland: 10 x doen op Lesbos

Het Griekse Lesbos is na Kreta en Evia het grootste eiland van Griekenland en leent zich daarom uitstekend voor een afwisselende roadtrip. Een huurautootje is hier zeker geen overbodige luxe, want de afstanden zijn nog behoorlijk groot en bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Ik verbleef mijn gehele reis in het dorpje Molyvos, vanwaaruit ik elke dag een ander deel van het eiland ontdekte. Je kunt er echter ook voor kiezen om je verblijf te verspreiden over het eiland en naast Molyvos ook een paar dagen te verblijven in bijvoorbeeld Plomari.

→ Bekijk hier al mijn tips voor Lesbos

➞ Gespot: 4-daagse flydrive naar Lesbos met Eliza was Here. Prijs: vanaf € 575 (incl. vliegticket, huurauto en luxe vakantievilla met privézwembad)

Ga op reis

6 reacties

  1. Hi

    Al een tijdje wil ik met een eigen geïmproviseerde camper Scandinavië rond toeren . Natuur, steden en brouwerijen. Mag je een hond meenemen op het avontuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset