Het Mori Building Digital Art Museum in Tokyo: misschien wel het mooiste museum op aard

Mori Building Digital Art Museum in Tokyo

Sinds deze zomer is Tokyo een bijzondere bezienswaardigheid rijker. Het Mori Building Digital Art Museum is het eerste museum ter wereld dat zich volledig richt op digitale kunst. Ik ben er geweest en het is het gaafste museum dat ik ooit heb bezocht. Ga je naar Tokyo? Zeker een bezoek aan het Mori Digital Art Museum brengen. Zelfs als je niet zo van musea houdt, want ik weet zeker dat je dit wél heel bijzonder gaat vinden.

Lees hier alle verhalen over Japan

MORI BUILDING DIGITAL ART MUSEUM

Een museum voor digitale kunst

Het Mori Digital Art Museum in Tokyo is een museum voor digitale kunst. Op een oppervlak van 10.000 vierkante meter kan je maar liefst 50 kunstwerken bewonderen waar kleurrijke visualisaties worden gecombineerd met de nieuwste technische snufjes. Het resultaat is een magisch schouwspel waar je als bezoeker alleen maar onder de indruk van kan zijn. Ik zie onder andere levensgrote olifanten en tijgers voorbij sjokken, wandel door een veld vol digitale bloemen en er zijn verschillende spiegelkamers waar geen eind aan lijkt te komen. Alles wordt begeleid door bijpassende muziek, waardoor je voor je gevoel echt onderdeel bent van het kunstwerk.

Mori Building Digital Art Museum in Tokyo
Mori Building Digital Art Museum in Tokyo

RUIMTES VOL PROJECTIES

Tijdens je bezoek aan het Mori Digital Art Museum begin je in een grote ruimte vol projecties van bloemen. Het is donker, er zijn hoekjes gemaakt en overal hangen spiegels. Daardoor heb je regelmatig het gevoel dat je de weg moet zoeken in een labyrint. Dat is overigens geen straf, want de visualisaties veranderen regelmatig en je krijgt steeds weer nieuwe kunstwerken voorgeschoteld. Vanuit deze centrale hal kun je vervolgens naar andere kamers lopen om verschillende soorten digitale lichtinstallaties te ervaren.

INTERACTIEVE INSTALLATIES

Als bezoeker van het Mori Building Digital Art Museum in Tokyo ben je zelf onderdeel van de verschillende installaties. Zo stroomt het water langs je heen als je onder een digitale waterval staat en kun je met een app zelf invloed uitoefenen op bepaalde kunstwerken.

Een van de tofste interactieve ruimtes die ik in het museum heb gezien, was de kinderafdeling, die óók heel leuk is voor volwassenen. Hier worden namelijk cartoons van krokodillen en vissen op de muren geprojecteerd, en lijkt het alsof je in een aquarium staat. Heel cool gedaan, want die tekeningen zijn allemaal gemaakt door bezoekers. Je kunt een kleurplaat ophalen, inkleuren en laten inscannen, en na verloop van tijd zie je jouw creatie vanzelf door de ruimte zwemmen. Hoe leuk is dat?

Mori Building Digital Art Museum in Tokyo
Mori Building Digital Art Museum in Tokyo
Mori Building Digital Art Museum in Tokyo

IS HET DE MOEITE WAARD?

Ab-so-luut. Ik vond het Mori Digital Art Museum magisch mooi. Het is het eerste museum waar ik bijna ontroerd raakte door de kunstwerken en waar ik simpelweg geen genoeg van kon krijgen. Ik was echt een beetje teleurgesteld toen we alle ruimtes hadden bezocht, want eigenlijk wil je nog veel meer zien.

De drukte in het museum vond ik wel echt een beetje jammer. Wij hadden van tevoren van de organisatie een mailtje gehad dat het werd aangeraden om later op de dag te komen, maar zelfs rond drie uur ’s middags moesten we aansluiten in een lange rij. Het was toen ook nog erg druk in het museum, waardoor je niet echt de ruimte hebt om alle kunstwerken goed te bekijken. Pas rond etenstijd merkte je dat het rustiger begon te worden.

Mori Building Digital Art Museum in Tokyo
Mori Building Digital Art Museum in Tokyo
Mori Building Digital Art Museum in Tokyo

HET MORI BUILDING DIGITAL ART MUSEUM BEZOEKEN

Het museum is erg populair, dus koop ruim van tevoren een kaartje voor het Mori Building Digital Art Museum in Tokyo. Dat kan via de officiële website en een ticket kost 3200 yen. Niet goedkoop, maar wat mij betreft elke yen waard. Je kunt over het algemeen geen kaartjes meer aan de deur kopen op de dag zelf.

Houd er rekening mee dat het druk kan worden, dus kom liever wat later op de dag. Je moet soms nog even in de rij staan buiten, dus kijk ook even naar de weersvoorspellingen. Een paraplu, zonnebrand of juist een dikke winterjas zijn soms geen overbodige luxe in Tokyo.

HOE KOM JE ER?

Het Mori Building Digital Art Museum ligt een stukje buiten het centrum van Tokyo, om precies te zijn in het stadsdeel Odaiba. Dat ligt op ongeveer een half uur reizen van de wijk Shibuya en vanuit Asakusa ben je drie kwartier onderweg. Kom je met het openbaar vervoer, dan moet je uitstappen bij station Tokyo Teleport (Rinkai Line) of Aomi Station (Yurikamome lijn). Vanaf de metro is het een paar minuten lopen naar de ingang van het Mori Building Digital Art Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.