Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes van Friesland

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

In de omgeving van Appelscha kun je uitstekend mountainbiken en de verschillende routes worden hoog gewaardeerd door zowel beginnende als ervaren fietsers. De routes doorkruisen het prachtige Nationaal Park het Drents-Friese Wold en doordat ze eenvoudig met elkaar zijn te combineren, kun je het parcours zo lang maken als je zelf wilt. Ook ik stap tijdens mijn weekendje Appelscha op de mountainbike en mag zelf ervaren waarom dit deel van Friesland een walhalla voor MTB’ers is.

APPELSCHA

Appelscha ligt in het zuidoosten van Friesland en tijdens een recent weekendje weg kwam ik erachter dat hier een hoop te doen valt voor de actieve vakantieganger. Het Friese dorpje ligt namelijk ingeklemd tussen twee mooie natuurgebieden: Nationaal Park het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen, met tal van wandel- en fietsroutes binnen handbereik. Benieuwd wat je nog meer in Appelscha kan doen tijdens een weekendje Friesland? Lees ook mijn uitgebreide blog met alle tips voor Appelscha.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

NATIONAAL PARK HET DRENTS-FRIESE WOLD

Zoals de naam al doet vermoeden ligt het Drents-Friese Wold op de grens van beide provincies. Het is met 6000 hectare een van de grootste natuurgebieden in Nederland en het landschap wordt hier bepaald door bossen, heide en zandverstuivingen. Je kunt hier bovendien goed mountainbiken, met vele kilometers aan mooie routes en de nodige uitdagende stukken. In de regio liggen drie verschillende routes en in totaal vind je hier tientallen kilometers aan mooie MTB routes.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland
Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

MTB ROUTES IN APPELSCHA

EEN OVERZICHT VAN DE MOUNTAINBIKE ROUTES

De regio Appelscha is een geliefde plek onder mountainbikers. Je hebt hier vele tientallen kilometers aan fietsroutes tot je beschikking en genoeg variatie voor de ervaren mountainbiker. Ook als beginner kun je hier overigens goed terecht, al moet je bij sommige technische stukken wel je hoofd erbij houden. Ik ben zelf geen fanatieke fietser en schaar mezelf dan ook onder de beginners, maar ook de technische stukken gingen me zonder veel problemen af.

In Appelscha heb je keus uit drie verschillende MTB routes en met name de rode route scoort veel punten op het gebied van techniek. De routes zijn bovendien eenvoudig met elkaar te combineren met behulp van de zwarte verbindingsroutes. Wil je gaan mountainbiken in Appelscha? Hieronder staan de drie mountainbikeroutes kort uitgelegd.

RODE MTB ROUTE APPELSCHA

Naam route: Appelscha (Bosberg)
Afstand: 4,4 kilometer
Startpunt: Kramer Fietsverhuur in Appelscha

De rode MTB route is kort maar krachtig. Deze heuvelachtige route bestaat uitsluitend uit single tracks en is de meest technische MTB route in de omgeving van Appelscha. De route komt door het bos en kent aardig wat hoogteverschil, dus bereid je voor op pittige klimmetjes en steile afdalingen. Beginners zullen dit stuk wat lastiger vinden, maar een goede warming up doet wonderen. Je kunt deze route eenvoudig combineren met de blauwe MTB route.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland
Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

BLAUWE MTB ROUTE APPELSCHA

Naam route: Appelscha
Afstand: 17,3 kilometer
Startpunt: Parkeerplaats ’t Groot Veen (Bosweg) bij Appelscha, Parkeerplaats Wateren, Parkeerplaats bij het Aekingerzand of Kale Duinen (Appelschaseweg).

Deze MTB route gaat dwars door het Drents-Friese Wold en neemt je mee langs de mooiste plekken in het park. Heidegebied, bossen en af en toe een pittige klim: er zit genoeg afwisseling in. Onderweg passeer je regelmatig de provinciegrens, maar ook uitkijktorens, zandduinen en waterpoelen passeren de revue. Omdat de route overwegend vlak is en naast single tracks ook veel brede paden heeft, heeft iedereen de ruimte en is het een prima route voor beginnende mountainbikers.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

GROENE MTB ROUTE APPELSCHA

Naam route: Diever-Hoogersmilde
Afstand: 23 kilometer
Startpunt: Parkeerplaats Hoekenbrink, Parkeerplaats Camping de Reeënwissel, Parkeerplaats Bosweg Hoogersmilde

De groene MTB route ligt een stukje buiten Appelscha, maar is met behulp van de zwarte paaltjes goed te combineren met de bovenste twee. Je maakt dan een rondje van zo’n 47 kilometer en komt onderweg veel afwisselende stukken tegen. De route is overwegend vlak, maar kent desondanks genoeg uitdaging. Je kunt deze route ook uitbreiden met andere mountainbikeroutes in de omgeving en bijvoorbeeld delen van de routes in Dwingeloo en Ruinen meepakken.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

UITPUFFEN BIJ DE JONGENS VAN OUTDOOR

Als je na het mountainbiken terug bent in Appelscha, is het een aanrader om aan te schuiven bij de Jongens van Outdoor. Een leuke tent met fijn terras, bijzondere biertjes op de tap en ze hebben ook een kaart voor de lunch en borrel. Hier kun je na het fietsen uitpuffen met een lekker speciaalbiertje of een hapje eten.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland
Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

MOUNTAINBIKE HUREN IN APPELSCHA

Wil je een mountainbike huren in Appelscha? Dan moet je aankloppen bij Kramer Fietsverhuur. Deze verhuurder zit midden in het centrum van Appelscha en heeft een groot aanbod aan fietsen en mountainbikes. Dit is tevens het beginpunt van de rode route. Je kunt al vanaf € 21,50 per dag een mountainbike huren. Wel van tevoren even een fiets reserveren, want met name in vakanties en weekenden zijn ze snel vergeven.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

MTB IN APPELSCHA: PRAKTISCHE INFO

Je kunt gratis parkeren in Appelscha en de rode route begint pal voor het pand van Kramer Fietsverhuur. Je hebt op het moment van schrijven (juli 2020) geen vignet nodig als je wilt gaan mountainbiken in Appelscha.

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Mooie fietsroutes heb je hier he! Ik heb (delen van) deze routes de afgelopen weken ook gefietst. Wel op een crossfiets (zeg maar een racefiets met iets dikkere bandjes) en ik vond het ontzettend leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset