Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Faeröer Eilanden: Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

Schattige papegaaiduikers zijn misschien het belangrijkste motief om een bezoek aan het eiland Mykines op de Faeröer Eilanden te brengen,  het eiland is zonder vogels ook beeldschoon. Ik vlieg per helikopter naar Mykines en maak een onvergetelijke wandeling naar de vuurtoren.

MYKINES

HET HOOGTEPUNT VAN DE FAERÖER

Voor veel reizigers is een bezoek aan Mykines het hoogtepunt van hun rondreis door Faeröer. Dat geldt ook zeker voor mij, want wát is het hier ontzettend mooi. Het eiland is groen, ruig en ongerept, en tijdens een wandeling kan je volop genieten van alle spectaculaire uitzichten én natuurlijk de vele verschillende soorten vogels.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

PER HELIKOPTER OF FERRY NAAR MYKINES

Helikopter

Laat ik beginnen met hoe je naar Mykines kan reizen, want dat is onderdeel van het avontuur. Je hebt namelijk twee opties: per ferry of per helikopter. Reizen met een helikopter is op de Faeröer net zo normaal als een ritje met de bus en vluchten zijn spotgoedkoop. Vanaf het vliegveld op Vagar kun je voor slechts 19 euro een enkele reis naar Mykines boeken en ik raad je van harte aan om dat te doen.

Boeken kan 7 dagen van tevoren via de website van Atlantic Airways. Houd er rekening mee dat de helikopters niet elke dag vliegen en slechts plek hebben voor 12 personen. Wacht dus niet tot het laatste moment. Let op: omdat helikopters vooral bedoeld zijn voor de inwoners van de Faeröer, is het niet toegestaan om op dezelfde dag heen en terug te vliegen. Maak je een dagtrip, dan zul je dus een van de stukken moeten afleggen met de ferry.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

Ferry

Als je per ferry naar Mykines reist, dan moet je opstappen in de haven van Sørvágur. Deze gaat twee keer per dag op en neer. Het aantal plekken is aan boord beperkt, dus boek vroeg zo snel mogelijk je retourticket. Als je de ferry tegelijkertijd met de helikopter boekt, dan heb je grote kans dat de ferry al vol zit. Ik raad het dus aan om een paar weken van tevoren een retourtje te boeken. Kosteloos annuleren en wijzigen kan tot 48 uur voor vertrek, dus je kunt altijd nog je geld terugvragen als je per helikopter reist. Tip: neem een pilletje in tegen zeeziekte, want op ruige dagen word je echt kotsmisselijk op de boot. Ik spreek helaas uit ervaring. Gelukkig maakt het uitzicht onderweg een hoop goed, want je vaart onder andere langs bekende rotsformaties zoals Drangarnir.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

DOOR WEER EN WIND

Het weer op de Faeröer is grillig en een flinke storm kan je excursie naar Mykines aardig in de weg zitten. Met slecht weer is de kans namelijk groot dat de ferry wordt geannuleerd. Plan je bezoek aan Mykines daarom altijd aan het begin van je reis, zodat je verderop in je planning misschien nog een kans hebt om het eiland te bezoeken. Het geld voor de ferry krijg je gewoon terug, maar je moet wel weer achterin de digitale rij aansluiten voor nieuwe kaartjes. Dat is een beetje onhandig, maar wel iets om rekening mee te houden. Gelukkig worden er soms extra ferry’s ingezet, dus ik raad het aan om de website van de ferrymaatschappij in de gaten te houden.

Nog iets om rekening mee te houden: soms wordt het gedurende de dag slecht weer en komt de ferry aan het eind van de middag niet opdagen. Dat gebeurt met enige regelmaat en dan zit je dus vast op het eiland. Een paar dagen voor mijn eigen bezoek aan Mykines was dat het geval en moest er voor zo’n 70 toeristen een slaapplek op het eiland worden geregeld. De inwoners van het eiland zijn heel behulpzaam, maar het is wel echt heel onhandig als je de volgende dag bijvoorbeeld een vlucht moet halen.

Het kan overigens ook heel goed uitpakken met het weer. Bij ons waren de voorspellingen super slecht, maar het bleek uiteindelijk de zonnigste dag van de hele reis. Dat kan dus ook.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

HET DORPJE MYKINES

Eenmaal aangekomen op Mykines maak je kennis met het enige dorpje op het eiland. Hier wonen slechts 20 mensen en het dorpje bestaat grotendeels uit van die typisch Faeröer huisjes met grasdaken en gedroogde kabeljauw aan de gevel. Veel voorzieningen zijn er niet. Er is een souvenirwinkeltje (waar ze ook poncho’s verkopen), een cafeetje en een klein pension. Je kunt er dus blijven overnachten als je dat leuk vindt, maar het is wel een aanrader om van tevoren een kamer te boeken.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

DE WANDELROUTE NAAR DE VUURTOREN

Op het eiland zijn verschillende wandelroutes uitgezet, maar de meeste toeristen maken de wandeling naar de vuurtoren. Deze vuurtoren markeert het meest westelijke puntje van Mykines en werd in 1909 gebouwd. Het is inmiddels een van de meest iconische plekjes van de Faeröer, maar ik vond ook zeker de wandeltocht ernaartoe de moeite waard. De wandeling begint halverwege de haven en het dorp, en de tocht is vrij makkelijk. Het eerste deel omhoog is aardig stijl, maar daarna kun je echt lekker lopen.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

Het rondje naar de vuurtoren leidt je langs puntige rotsklippen, steile trappetjes en zelfs een brug over de oceaan. Ik raad het aan om er uitgebreid de tijd voor te nemen, want je komt onderweg nogal wat mooie plekken tegen. Indrukwekkende rotsformaties met honderden jan-van-genten erop, maar ik kon bijvoorbeeld ook een koppel zeehonden zien zwemmen in het water onder de brug.

De wandeling is zo’n 7 à 8 kilometer en daar staat ongeveer 2,5 uur voor. Ik raad het echter aan om lekker rustig te wandelen en veel te stoppen voor foto’s. De boot gaat namelijk toch pas aan het eind van de middag terug en anders moet je veel tijd zien te overbruggen in het dorpje.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

PAPEGAAIDUIKERS SPOTTEN OP DE FAERÖER EILANDEN

Tijdens een wandeling naar de vuurtoren van Mykines heb je kans om tal van bijzondere vogels te spotten, maar het hoogtepunt is wat mij betreft toch echt een ontmoeting met de papegaaiduikers. Deze zogenoemde puffins komen onder andere voor in Noorwegen, IJsland, Groenland en Schotland, maar dus ook op de Faeröer Eilanden. Door de jaren heen is de populatie echter flink uitgedund en je komt ze tegenwoordig eigenlijk alleen tegen op Mykines. Het eiland is gelukkig sinds enkele jaren beschermd gebied verklaard en de puffins kunnen hier sindsdien in alle rust broeden. En met succes, want je ziet ze volop tijdens je wandeling op Mykines. Ze zitten bovenop rotsen, in een holletje in het gras of dobberen op het water, en poseren gewillig voor de camera.

Omdat het hier om beschermd gebied gaat, zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Sowieso moet je op de wandelpaden blijven en het is ook niet toegestaan om te stoppen of stil te staan in het gebied waar de puffins zitten. Gelukkig zitten de vogels redelijk stil en kun je in het voorbijgaan best mooie foto’s maken. Een lange lens doet daarbij wonderen, ik heb zelf deze 70-300 lens van Canon.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

PRAKTISCHE INFO

De wandelroute naar de vuurtoren van Mykines heeft een lengte van zo’n 7 à 8 kilometer en is niet heel lastig. Ik raad het wel aan om stevige wandelschoenen aan te trekken, want sommige paden kunnen glad zijn. In de reisgidsen worden waarschuwingen gegeven voor mensen met hoogtevrees, maar dat vond ik zelf best meevallen. Ik raad het wel aan om weg te blijven bij de steile kliffen en de aangegeven wandelpaden te volgen.

Omdat Mykines een beschermd natuurgebied is, moet je een speciale toegangsprijs betalen om het stuk naar de vuurtoren te betreden. Deze bedraag 100 DKK (ongeveer 13 euro) per persoon. Normaal moet je dit bedrag betalen via de website Hiking.fo, maar dit jaar is het allemaal een beetje chaotisch geregeld. Officieel zou je op de ferry een ticket moeten kunnen kopen, maar dit werd tijdens onze boottocht niet gecommuniceerd. Ook als je met de helikopter gaat, krijg je hier geen informatie over. Wij mochten gelukkig ook ter plekke contant betalen, dus zorg dat je genoeg briefgeld bij je hebt.

Nog een tip als je naar Mykines gaat: neem genoeg eten en drinken mee. Je komt onderweg echt niets tegen en ook in het dorpje vind je maar weinig voorzieningen. Zorg dus voor voldoende water en een lunchpakketje. Het is wel leuk om na afloop iets te eten bij het cafeetje in het dorp, zeker als je nog wat tijd te overbruggen hebt. De lokale vissoep is echt een aanrader.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

HANDIG OM MEE TE NEMEN NAAR MYKINES

Wandelschoenen
– Regenjas / poncho
– Warme kleding
– Voldoende contact geld (100 DKK pp)
Verrekijker
– Pilletjes tegen zeeziekte
– Lunchpakketje
Hervulbare waterfles
Camera met zoomlens
Powerbank
– Schoon ondergoed (voor de zekerheid)

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

REISVIDEO: ZO MOOI IS REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Bekijk hieronder ook het filmpje dat ik maakte tijdens mijn rondreis.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Ik ben 2 keer op Mykines geweest. Beide keren een geweldige ervaring. Helaas kan ik ook meepraten over een “helse” overtocht met de boot. Maar goed, dat vergeet je met vaste grond onder de voeten weer snel. Drie keer waren we als gezin (deels met een vriendin) op de Faeröer eilanden. Omdat we op Scandinavië georiënteerd waren wat betreft vakanties stonden de Faeröer eilanden al lange tijd op ons lijstje. Zo herkenbaar je foto’s en beschrijvingen. Leuk om dat in het Nederlands te lezen. Ik had een Nederlands reisgidsje, maar ben die in de loop der jaren kwijtgeraakt. Wij zijn twee keer met de ferry vanuit Hanstholm gegaan en een keer hebben we gevlogen. Het waren bijzondere en hele leuke vakanties.

    1. Leuk om ook jouw ervaringen te lezen, wat gaaf dat jullie zo vaak op de Faeröer zijn geweest als gezin!

  2. Hallo,

    In april ga ik naar de Faroëreilanden. Is het correct dat je dan niet op Mykines raakt of vaart enkel de boot dan niet uit?

    1. Ik neem aan dat de helikopter in ieder geval vliegt in die periode, dus het moet mogelijk zijn om er te komen! Er wonen namelijk gewoon mensen op Mykines en die moeten ook aan hun boodschappen kunnen komen :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset