Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 mei 2023

De opgravingen van Pompeii bezoeken vanuit Napels

Pompeii bezoeken tijdens een stedentrip Napels

De naam Pompeii spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding. Deze Romeinse stad aan de voet van de Vesuvius werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de vulkaan. Het stadje raakte bedolven onder een dikke laag as en puin, en werd pas in de zestiende eeuw teruggevonden. Het is daarom een van de best bewaarde Romeinse steden in Italië en een bodem van indrukwekkende verhalen.

Pompeii

Pompeii bezoeken tijdens een stedentrip Napels

Pompeii bezoeken

Tijdens een stedentrip Napels is het een aanrader om de opgravingen van Pompeii te bezoeken. Je kunt een dagje op en neer met de trein en urenlang slenteren door de perfect bewaard gebleven straatjes. Wat je er allemaal kan zien? Woningen, ateliers, pleinen en winkels, maar ook een prachtig amfitheater, thermale baden en (slik!) de gemummificeerde overblijfselen van de bewoners. 

De uitbarsting van de Vesuvius

Pompeii ligt aan de voet van de indrukwekkende Vesuvius vulkaan en was een belangrijke stad in het Romeinse rijk. Op een noodlottige dag in het jaar 79 werden het stadje en haar bewoners echter verrast door een enorme uitbarsting. Een dikke aslaag daalde neer op huizen, straten en gebouwen, en duizenden mensen kwamen om het leven. De stad raakte in de vergetelheid, totdat een Italiaanse architect in de zestiende eeuw bij toeval op een paar fresco’s stuitte. Het duurde vervolgens nog tot 1748 voordat archeologen met de opgravingen begonnen. 

Pompeii bezoeken tijdens een stedentrip Napels

Archeologische vindplaats

Sindsdien is er een schat aan informatie verzameld over het dagelijks leven in de stad. Want dat maakt Pompeii zo interessant: de dikke aslaag zorgde ervoor dat de stad werd beschermd tegen invloeden van buitenaf. Veel van de gebouwen en straten zijn nog intact en je kunt heel goed zien hoe de stad eruitzag voordat de uitbarsting plaatsvond. Nog jaarlijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan die wetenschappers meer inzicht geven in de geschiedenis van Pompeii.

De opgravingen van Pompeii bezoeken

➞ Pompeii tip: Avontuurlijk aangelegd? Maak een roadtrip per scooter en bezoek Pompeii tijdens The Vespa Trip.

Bezienswaardigheden in Pompeii

Pompeii is zo groot dat je er makkelijk een hele dag kunt rondlopen. Het is daarom een aanrader om zo vroeg mogelijk het archeologische park in te gaan. Probeer onderstaande bezienswaardigheden in Pompeii in ieder geval af te strepen.

Pompeii tip: Vind je het interessant om een beetje duiding te krijgen bij de verschillende bezienswaardigheden? Koop een ticket met audiogids of doe een rondleiding met gids. 

Amfitheater

Zorg dat je tijdens je bezoek aan Pompeii in ieder geval het amfitheater op je lijstje zet. Dit enorme theater bood plaats aan duizenden toeschouwers. Hier werden onder andere gladiatorengevechten opgevoerd. Als je rondloopt in het amfitheater, kun je je gemakkelijk voorstellen hoe het er in die tijd aan toe ging. Een andere bezienswaardigheid in dezelfde categorie is het indrukwekkende Teatro Grande, dat iets verderop ligt. 

Amfitheater Pompeii

Thermale baden

Tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Pompeii worden ook de thermale baden gerekend. Dit was een populaire plek voor de inwoners van Pompeii om te ontspannen. De baden waren onderverdeeld in verschillende kamers, elk met een ander doel. Er waren kamers voor het stomen van het lichaam, kamers voor het afkoelen en kamers voor het ontvangen van massages en andere behandelingen.

Mummies

Volgens wetenschappers zijn veel inwoners van Pompeii levend verbrand tijdens de uitbarsting. Tijdens onderzoeken zijn honderden lichamen opgegraven. Van sommige slachtoffers zijn alleen botten over, maar er zijn ook gemummificeerde lichamen gevonden. Je kunt ze op verschillende plekken in het park bekijken. 

De archeologische opgravingen van Pompeii

Foro di Pompei

Het forum deed in de Romeinse tijd dienst als marktplein. Mensen kwamen hier samen om te handelen in producten, maar ook voor belangrijke bijeenkomsten. 

Huizen

Focus niet alleen op de grote bouwwerken, want het is ook leuk om door de oude straten te lopen en bij de verschillende huisjes naar binnen te kijken. Sommige zijn versierd met prachtige fresco’s en muurschilderingen, anderen hebben de tand des tijds zo goed doorstaan dat je je makkelijk kan voorstellen hoe het dagelijks leven hier eruit zag.

Tickets voor Pompeii

Het is slim om van tevoren een toegangskaartje voor Pompeii te kopen. Rijen zijn lang en zeker in de zomermaanden wil je liever niet te lang in de zon hoeven wachten. Een kaartje voor volwassenen kost € 24

➞ Pompeii tip: Ben je jonger dan 25? Dan krijg je korting! Je betaalt dan slechts € 6,80 voor een ticket voor Pompeii. Geef bij het bestellen van je tickets je leeftijd door en niet vergeten om je ID mee te nemen.

Pompeii

Hoe kom je bij Pompeii vanuit Napels?

Met je (huur)auto:

Wil je met je (huur)auto naar Pompeii, dan kun je terecht op een van de omliggende parkeergelegenheden. Je betaalt ongeveer € 2 – € 3 per uur voor parkeren. Via Google Maps kun je eenvoudig zoeken naar parkeerplaatsen die het dichtst bij een van de ingangen liggen.

Met het openbaar vervoer: 

Pompeii ligt gunstig ten opzichte van het treinstation. Met de trein (€ 3) reis je vanaf station Napels Garibaldi in 37 minuten naar Pompeii. Je moet uitstappen bij halte Pompeii Scavi – Villa dei Misteri en de ingang van de opgravingen zit meteen aan de overkant.

Met een georganiseerde tour:

Geef je de organisatie van een dagtrip naar Pompeii graag uit handen? Er zijn tal van aanbieders die een volledig verzorgde excursie naar de archeologische opgravingen aanbieden. Je wordt dan opgepikt bij je hotel in Napels, hoeft niet meer in de rij te staan en je gaat vaak op pad met een gids die je een hoop kan vertellen over de geschiedenis van het stadje.

Amfitheater Pompeii

Pompeii combineren met de Vesuvius?

Voor Pompeii kun je in principe de hele dag uittrekken, daarom raden wij het aan om je bezoek aan de Vesuvius op een andere dag te plannen. Heb je echter weinig tijd en wil je op dezelfde dag Pompeii bezoeken en de Vesuvius beklimmen? Er gaat een rechtstreekse bus vanaf de opgravingen van Pompeii naar de top van de Vesuvius. De EAV bus vertrekt vanaf Piazza Anfiteatro of vanaf station Pompei Scavi – Villa Dei Misteri (€3,10 enkele reis). Als je geen zin hebt om alles zelf uit te zoeken, dan kun je vanuit Napels ook een gecombineerde dagtour doen naar beide bezienswaardigheden. 

Let op: je moet van tevoren een toegangskaartje te kopen voor de Vesuvius. Doe dat het liefst een paar dagen van tevoren, want er worden beperkt aantal mensen toegelaten.

Vesuvius beklimmen tijdens een stedentrip Napels

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset