Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

Men neme zo’n 1200 tamme herten, een reusachtig boeddhabeeld, 8 UNESCO Werelderfgoedplekken en 1300 jaar aan Japanse historie. Het resultaat van deze optelsom staat bekend als Nara, de eerste permanente hoofdstad van Japan en een plek die vaak in één adem wordt genoemd met Japanse iconen als de tempels van Kyoto en Mount Fuji.

Tijdens mijn rondreis door Japan maak ik vanuit Kyoto een uitstap naar het stadje Nara, benieuwd naar de Great Buddha, de vele tempels, maar vooral naar de honderden tamme herten die hier vrij door de straten mogen lopen.

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

 

NARA: DE EERSTE HOOFDSTAD VAN JAPAN

Eerst een stukje geschiedenis. Nara was van het jaar 710 tot 784 de eerste permanente hoofdstad van Japan. Vanwege de steeds machtiger wordende Boeddhistische kloosters werd de hoofdstad uiteindelijk naar Nagaoka verplaatst, maar de basis was gelegd. Je vindt hier enkele van de oudste en meest iconische tempels van heel Japan, want Nara is in de loop van de geschiedenis altijd gespaard gebleven voor invloeden van buitenaf.

 

DE GREAT BUDDHA BEKIJKEN

Anno 2017 vind je in Nara vele tempels en maar liefst 8 plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, waarvan de Todai-ji tempel de meest bekende is. Deze indrukwekkende tempel huist de beroemde Daibutsu, ofwel de Great Buddha, en dat is er eentje waarbij je kan blijven strooien met superlatieven. Het 15 meter hoge beeld staat in ’s werelds grootste houten bouwwerk en de Daibutsu mag zelf gerekend worden tot de grootste bronzen beelden die ooit zijn gemaakt. Een andere bezienswaardigheid in deze hal is de paal met het gat onderin. Volgens de vertellingen brengt het geluk als je er doorheen weet te kruipen. Iets dat helaas alleen voor de kleine bezoekers is weggelegd.

Lees ook: De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

 

1200 HEILIGE HERTEN

En wat is er met die herten dan? Tegenwoordig staat Nara vooral bekend om de 1200 tamme sikaherten die over het complex rondlopen, een traditie die stamt uit het pre-boeddhistische tijdperk. De herten werden gezien als boodschappers van de goden en genieten sindsdien een heilige status. Ze mogen vrij rondlopen over het complex en worden gevoerd met speciale hertenkoekjes die je bij kleine stalletjes op straat kan kopen.

Een hilarisch gezicht om de dieren in kleine groepjes te zien oversteken of wanneer er weer eentje plotseling opduikt vanachter een lantaarn, op zoek naar aandacht en eten van bezoekers. De dieren zijn in de loop der jaren behoorlijk brutaal geworden dus ik adviseer om niet je beste kleding aan te trekken als je Nara wil bezoeken. Grote kans dat je ergens onderweg een keer wordt afgelikt of erger: als een van de herten de zoom van je jas te pakken krijgt en niet meer los wil laten.

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

 

TEMPELHOPPEN IN NARA

Zelf bezoek ik Nara op een zonnige lentedag, als de kersenbomen in bloei staan en Nara tot de nok is gevuld met toeristen. De meeste bezienswaardigheden liggen gelukkig in een groot park en daar tussen de bomen kun je vrij makkelijk de massa ontlopen, maar in de tempels is het logischerwijs vrij druk.

Ik wandel van de Great Buddha naar de verderop gelegen tempels en gebedshallen. Het is bijvoorbeeld zeker aan te raden om naar de bovenste verdieping van de Nigatsu-do hal te klimmen voor een fraai uitzicht over de omgeving. Daarnaast kan ik zelf ontzettend genieten van de wandeling door het bosrijke gebied en een bezoek aan de bijbehorende schrijn Kasuga Taisha. Het schemerlicht en de vele honderden lantaarns langs de route geven dit deel van Nara een mysterieuze sfeer.

Lees ook: Bijzonder overnachten in een tempel in heilig Koya-san

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

 

DE MOEITE WAARD?

Met de kennis van nu was ik achteraf gezien liever een dag langer in Kyoto gebleven en had ik Nara tijdens mijn rondreis door Japan overgeslagen. De tempels zijn mooi en absoluut indrukwekkend, maar van het circus daaromheen kon ik niet echt warm worden. Het is leuk om de hertjes te zien en de gedachte dat ze hier vrij kunnen rondlopen voegt zeker wat toe, maar ik krijg er tegelijkertijd een heel erg onbestemd gevoel bij.

De dieren hebben dan misschien een heilige status, eigenlijk is het gewoon een ordinaire toeristenattractie. Op elke hoek van de straat kun je koekjes kopen en dat weten de beestjes maar al te goed. De herten worden de hele dag door gevoerd, bedelen constant om eten en schrikken niet terug om daar een beetje geweld bij te gebruiken. Ik denk niet dat dat heel gezond is en dat het kan zorgen voor onnodige rivaliteit tussen de herten. Tel daarbij op dat het heel druk is in Nara en dat er altijd mensen tussen zitten die niet normaal met dieren kunnen omgaan, en je hebt volgens mij een zeer gegronde reden om Nara over te slaan.

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

 

NARA BEZOEKEN: PRAKTISCHE INFO

Wil je Nara toch met je eigen ogen bekijken? De stad ligt op ongeveer een uurtje reizen van de steden Kyoto en Osaka en is daarom vrij makkelijk te integreren in je reisschema. Zelf maak ik vanuit Kyoto een dagtrip, wat je met de trein geen geld hoeft te kosten als je een geldige Japan Rail Pass hebt.

Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

Nara is een vrij compacte stad en alle bezienswaardigheden liggen bij elkaar, je kunt de stad dus prima te voet verkennen. Op het station van Nara worden plattegronden van de omgeving uitgedeeld en staan mensen van de lokale VVV om je te helpen met vragen. De meeste tempels in Nara zijn vrij toegankelijk, maar als je bijvoorbeeld de Great Buddha of een mooie zentuin wil bewonderen moet je wel een toegangskaartje van een paar euro kopen.

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

    1. Ja hij stond bij mij ook echt op mijn lijstje, maar achteraf gezien toch liever iets anders bekeken. Al had ik dan misschien weer spijt gehad dat ik Nara niet had gezien. Konijneneiland lijkt me geweldig! Voor een volgende keer ;)

  1. Fijn om te lezen, wij gaan namelijk ook naar Nara in april. Vooral vanwege de tempels en de hertjes, daar ben ik eerlijk in, maar ik wist dus niet dat je overal koekjes kan kopen om ze te voeren. Dat geeft me toch wel een wat ongemakkelijk gevoel. Is, op zijn zachtst gezegd, niet helemaal natuurlijk. Eens kijken wat wij ervan vinden in april, ben in elk geval nog steeds nieuwsgierig.

    1. Ik kan me goed voorstellen dat het op je lijstje staat, want dat stond het bij mij tenslotte ook. Maar wees je bewust hoe het is en richt je misschien meer op de tempels dan op de herten.

  2. Dankjewel voor deze eerlijke review! Ik ga zelf in April naar Japan en ook deze highlight staat op mijn lijstje om te bezoeken. Zelf hecht ik erg veel waarde aan het welzijn van dieren en jouw review heeft mij wel aan het denken gezet.. Ik vind het erg kwalijk als dieren gezien worden als toeristische attractie en steun dit eigenlijk liever niet. Prachtig natuurlijk om de hertjes in het ‘wild’ te zien, maar dat effect is er dan misschien ook een beetje vanaf.. Anyway, dankjewel! Ik ga er nog even over nadenken :) Liefs, Merel

    1. Goed dat het je aan het denken heeft gezet. Wellicht is Nara vanwege de geschiedenis en tempels nog steeds interessant, maar dan weet je in ieder geval dat je van de hertjes niet heel veel moet verwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset