Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Nationaal Park Oosterschelde: ervaar de natuur van Zeeland

Tips voor Nationaal Park Oosterschelde

Het grootste nationaal park van Nederland ligt in Zeeland: maak kennis met Nationaal Park Oosterschelde. Van oorsprong was dit een riviermonding, maar door de komst van de Deltawerken is het ecosysteem compleet veranderd. Miljarden liters water stromen hier elke dag naar binnen en naar buiten, en nemen onder andere bruinvissen en zeehonden, maar ook planten, zeewier en schelpdieren mee. 

NP OOSTERSCHELDE

Wat te doen in NP Oosterschelde?

Benieuwd wat je allemaal kan doen op en rondom Nationaal Park Oosterschelde? Je leest het in deze blog.

BRUINVISSEN SPOTTEN LANGS DE VOGELBOULEVARD VAN ZEELAND

Bruinvissen spotten kan in Zeeland tijdens een boottocht, maar er is ook een plekje waar je de dieren met een beetje geluk tijdens een wandeling kan zien zwemmen. Daarvoor moet je koers zetten naar het stadje Zierikzee, waar je een 9,7 kilometer lange wandeling kunt maken die grotendeels langs het water komt. Als je goed oplet zie je soms een vin van een bruinvis boven water uitsteken. Wandelroute Levensstrijd volgt het wandelknooppuntennetwerk en brengt je langs de zogenoemde vogelboulevard van Zeeland.

Tip: Je kunt deze wandelroute ook goed combineren met een verblijf in Zierikzee. Zelf bleef ik slapen bij boetiekhotel Zeeuws Meisje, dat midden in het centrum van Zierikzee is gelegen. Lees deze blog met al mijn tips voor Zierikzee.

Oosterschelde Nationaal Park

UITZICHT OVER DE OOSTERSCHELDE VANAF DE PLOMPE TOREN

Voor een mooi uitzicht over de Oosterschelde is het een aanrader om de Plompe Toren bij Burgh-Haamstede te beklimmen. Deze 23 meter hoge toren is het enige overblijfsel van het verdwenen dorpje Koudekerke en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Vanaf hier kun je zien hoe de Oosterschelde twee maal per dag z’n geheimen onthult bij laag tij, maar je hebt ook een mooi uitzicht over de zilte natuurgebieden en haar bewoners aan de binnenkant van de dijk. 

HAVEN RATTEKAAI

Haven Rattekaai is de naam van een in verval geraakte getijdenhaven op Zuid-Beveland. Het was vroeger een belangrijke haven voor de suikerbietenboeren, die hun waren veelal over water vervoerden. Anno nu is er van de haven niet veel meer over, maar de meerpalen en gedenksteen herinneren aan de historie van deze plek. Waarom Haven Rattekaai toch een omweg waard is? Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht over het omliggende landschap. Je kunt uitkijken over de schorren en slikken van het Verdronken Land van Zuid-Beveland en talloze vogels spotten, zoals de kleine zilverreiger, wulp, scholekster en bergeend.

Oosterschelde Nationaal Park
Foto: Ellen van den Doel

YERSEKE MOER

Ter hoogte van Yerseke Moer vind je een van de oudste landschappen van Zeeland. Ooit ontstaan door de zee, maar door menselijk ingrijpen kreeg het uiteindelijk zijn huidige voorkomen. Vanwege de eeuwenoude geschiedenis geldt het inmiddels als één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van de provincie. Het gebied is slechts een paar maanden per jaar opengesteld voor bezoekers. Van 15 juli tot 15 oktober kun je via de rode wandelroute (2,5 km) het landschap verkennen.

Oosterschelde Nationaal Park

ZEEUWSE OESTERS BIJ DE OESTERIJ IN YRSEKE

Zeg je Zeeland, dan zeg je natuurlijk oesters. Ze staan overal in de provincie op de kaart en rondom de hele Oosterschelde kun je ze zelf plukken (maximaal 10 kilo). Vissersdorpje Yerseke wordt ook wel de oesterhoofdstad van Zeeland genoemd en is de plek om de lekkerste oesters te proeven. Bij de Oesterij kun je een kijkje nemen bij de historische oesterputten en vervolgens aanschuiven in het proeflokaal. Hier kun je niet alleen ’s werelds beste oesters proeven, maar ook een pannetje Zeeuwse mosselen of Oosterscheldekreeft bestellen.

Oosterschelde Nationaal Park
Foto: Ellen van den Doel

KREKENGEBIED OUWERKERK EN HET WATERSNOODMUSEUM

Het Krekengebied bij Ouwerkerk is een overblijfsel van de watersnoodramp in 1953. Door het zoute water dat na de dijkdoorbraak in het gebied stroomde werd de grond ongeschikt voor landbouw, en sindsdien heeft de natuur er vrij spel. Het natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en er leven onder andere zwanen, ijsvogels en spechten in het gebied. Een mooie wandelroute is dit rondje van ongeveer 7,5 kilometer. Onderweg word je getrakteerd op indrukwekkende uitzichten over zowel de Oosterschelde als het Krekengebied én kun je een tussenstop maken bij het Watersnoodmuseum. Dit museum vertelt het verhaal over de rampzalige overstromingen en geeft een heel compleet beeld van de gebeurtenissen in 1953.

Oosterschelde Nationaal Park

DIJKHUISJE WISSENKERKE

Bij de Keihoogteweg aan de dijk bij Wissenkerke staat een oud dijkwachtershuisje uit 1925. Het is het laatste dijkhuisje van Zeeland en heeft jarenlang dienst gedaan als kantoor van de dijkwachter, die de waterstanden in de gaten moest houden. Het huisje is op gezette tijden open voor publiek en je kunt dan samen met een gids op ontdekkingstocht in de omgeving. Je leert meer over de getijden, de Oosterschelde en het werk van een dijkwachter. Check hier de data en tijden of wip langs wanneer de vlag uithangt.

Oosterschelde Nationaal Park
Foto: Ellen van den Doel

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset