Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

Een van ’s werelds beste plekken om toffe street art te spotten is zonder twijfel New York. Grootheden als Keith Haring en Banksy versierden hier ooit lege muren en eenzame metrostations, en ook anno 2016 lijkt bijna elke lege centimeter te zijn ingenomen door een indrukwekkend staaltje straatkunst.

STREET ART IN BUSHWICK

Ikzelf ben vooral onder de indruk van alle kunstwerken en street art in het stadsdeel Brooklyn, en dan met name van wat ik zie in de wijk Bushwick. Samen met een gids van Free Tours By Foot maak ik een wandeling door dit deel van de stad en verbaas ik me over de aaneenschakeling van vele reusachtige murals en het coole kunstenaarscollectief Bushwick Collective.

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

VERVALLEN LOODSEN EN GEKLEURDE SCHUTTINGEN

Bushwick was lange tijd een wijk met grote sociale problemen en is ook vandaag de dag overduidelijk een stuk rauwer dan de rest van New York. Zodra ik de metro uitstap word ik omringd door oude pakhuizen, leegstaande fabriekspanden en schuttingen met prikkeldraad. De muren zijn bedekt met een kleurrijke laag verf of versierd met tags, stickers en stencils van verschillende artiesten. Sommige tekeningetjes herken ik van de street art tours die ik deed in Barcelona en Berlijn, maar het overgrote deel is nieuw voor mij.

GRATIS TOUR DOOR BROOKLYN

Hier op de hoek van de straat heb ik afgesproken met gids Mar van Free Tours by Foot voor een stadswandeling in dit deel van de stad. Het is voor mij een vers stukje Brooklyn en ik ben blij dat er iemand is om me de weg te wijzen. Onveilig voel ik me niet, maar het verschil met opgewekt Williamsburg is als dag en nacht.

Lees ook: 15 x doen in Brooklyn

VAN HIPPE HOSTELS TOT DE BESTE PIZZA’S VAN BROOKLYN

Het heeft de hele ochtend geregend en er zijn maar een paar mensen komen opdagen voor deze wandeling door Bushwick. Met een groepje van ongeveer 10 personen gaan we op pad, en mijn gevoel over dit deel van Brooklyn wordt al snel bevestigd. Vroeger was de zware criminaliteit een reden om Bushwick te mijden en nog steeds zijn er plekken waar je beter niet kan komen. ‘Die gebouwen verderop kun je maar beter links laten liggen’, gebaart gids Mar naar een aantal bakstenen flats in de verte. Een advies dat ik graag ter harte neem.

HIPSTERS

Tegenwoordig gaat het er in Bushwick gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe. In de leegstaande loodsen zijn galeries gevestigd en kale fabrieksmuren gaan gehuld in kleurrijke kunstwerken. Daarmee is de wijk binnen enkele jaren uitgegroeid tot het street art mekka van New York en het epicentrum van alternatieve cultuur.

Ook de hipsters hebben Bushwick dankzij de lage huren weten te vinden, en bij pizzeria Roberta’s – gevestigd in een onaantrekkelijk fabriekspand – vind je de beste pizza van Brooklyn. Ben je toerist? Dan kun je hier terecht in het betaalbare Moore Hostel. Daar vind je zowel privé-kamers als dorms en het hostel is bovendien gelegen op slechts enkele meters van het metrostation, vanwaar je binnen 10 minuten in downtown Manhattan staat.

Lees ook: Paper Factory Hotel, designhotel in een oude papierfabriek in Queens

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

THE BUSHWICK COLLECTIVE

Het hoogtepunt van onze wandeling door Bushwick is een bezoek aan Jefferson Street en Troutman Street. Hier vind je een van de tofste alternatieve kunstprojecten van heel New York: The Bushwick Collective. Een groep straatkunstenaars heeft hier de muren onder handen genomen met verf en spuitbussen en het resultaat is een openlucht kunstgalerie vol reusachtige murals en indrukwekkende street art. Van grafische kunstwerken tot levensechte portretten, het ene kunstwerk is nog mooier dan de ander. Je ziet er regelmatig kunstenaars aan het werk en de wijk kan elke week weer een ander gezicht hebben. Onder meer werken van Stik, de Nederlandse I Am Eelco en Jorit Agoch van de prachtige afbeelding hieronder kun je er terugvinden.

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

KUNSTPROJECT

Bushwick Collective werd opgericht door wijkbewoner Joseph Ficalora, wiens vader in 1991 werd vermoord op weg van zijn werk naar huis. Met dit kunstproject wilde Joseph de buurt een positieve impuls geven, en Bushwick van een criminele achterbuurt transformeren in een veilige plek met daarin een rol voor de hippe outdoor kunstgalerie. En dat is goed gelukt, want inmiddels is Bushwick een van de hipste plekken van Brooklyn en vind je hier talloze restaurants en fijne terrassen.

BLOCK PARTY

Tijdens mijn bezoek begin juni wordt bovendien de jaarlijkse Bushwick Collective Block Party gehouden, een festival met muziek, bier en food trucks, en waar je live getuige bent van het ontstaan van nieuwe kunstwerken. Dit festival vindt elke jaar plaats op de eerste zaterdag van juni, dus een goede reden om je bezoek aan New York tijdens dit festival te plannen.

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

STREET ART TOUR IN BUSHWICK

De street art tour door Bushwick is een gratis stadswandeling van Free Tours By Foot. Onder leiding van een deskundige gids maak je in ongeveer twee uur een wandeling door de wijk en krijg je naast een goede blik op alle street art ook een klein inkijkje in de geschiedenis van dit deel van New York. De tour wordt gegeven op basis van het pay-what-you-want-principe: aan het eind van de tour geef je naar eigen inzicht en budget een fooi. De prijs is dus aan jezelf.

Wil je liever op eigen initiatief op pad? Hier vind je de route van Google Maps met duiding en uitleg van de bekendste plekken.

LEUKE GRATIS WANDELTOURS IN NEW YORK

Liever een ander deel van New York ontdekken? Free Tours By Foot heeft een groot aanbod van stadswandelingen in alle delen van New York. Zelf sloot ik in 2014 aan voor een food tour door de Lower East Side in Manhattan, en ook die rondleiding kan ik van harte aanbevelen.

Lees ook: Stadsgids: Wat te doen in New York?

STREET ART IN BROOKLYN

New York: Street art spotten in Bushwick, BrooklynNew York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn
New York: Street art spotten in Bushwick, Brooklyn

Reizen naar de Verenigde Staten

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

25 reacties

  1. Oh wow, hele gave kunstwerken… ik beniet altijd van zoveel kleur en het sfeertje dat het schept. Heel mooi, die bovenste foto met die mevrouw erbij, zo krijg je wat meer idee van het formaat.

  2. Als je goed om je heen kijkt, vind je vrijwel overal street art. Ik hou er van! Maar ik had geen idee dat er ook zoveel street art te vinden was in New York, had er nog niet eerder wat over gelezen. Laat staan dat ik eerder al zoveel vette kunstwerken had gezien. Gaaf!

    1. Je moet er inderdaad een beetje op letten, maar na zo’n tour weet je gelukkig vaak wel waar te kijken. Ik vond NY ook echt een hoogtepunt op het gebied van street art.

  3. Wat een schitterende muurschilderingen. Ik ben gek op (kleurrijke) streetart, dus dit lijkt me echt een gave tour. Ga ik zeker onthouden voor als ik een keer in New York beland. Mooi initiatief, the Bushwick Collective. Dat festival lijkt me trouwens ook leuk!

    1. Je moet er van houden inderdaad, ik vind het zelf fantastisch om te zien altijd. Helemaal als de sfeer in zo’n buurt erdoor wordt verbeterd!

  4. Ik kan echt niet genoeg krijgen van street art, heel leuk om te zien dat het in steeds meer steden komt! Laatst waren ze in Den Bosch ook al bezig tijdens een urban festival, een ietwat saaie wijk werd toen helemaal opgepimpt door graffiti artiesten en nu ziet het er best leuk uit! :)

    1. Ja tof is dat! Vind het jammer dat er in Nederland niet zoveel te zien is als in bijvoorbeeld Berlijn of New York.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VerenigdE STATEN

Grote steden, unieke natuurparken en eindeloze roadtrips: dat is een reis door de Verenigde Staten. Met name New York spreekt tot de verbeelding en is misschien wel de leukste stad op aarde. Tijdens een stedentrip naar de Big Apple moet je je echter niet alleen concentreren op de iconen: er valt namelijk zoveel meer te zien dan Central Park en het Vrijheidsbeeld.

Wil je meer lezen over een vakantie in Amerika? Lees hier alle reisblogs over de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset