Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

NLDelta: op ontdekking in een nationaal park in wording

NLDelta: op expeditie in de Biesbosch en Haringvliet

Ga je mee op ontdekking in een nationaal park in ontwikkeling? Ik neem je mee naar NLDelta, een samenwerkingsverband van natuurgebieden die in de delta ten zuiden van Rotterdam zijn gelegen. Hier in de monding van de Maas en de Rijn komen zoet en zout water bij elkaar, leven bijzondere vogels en heeft zich de afgelopen jaren een uniek ecosysteem ontwikkeld. Tijd voor een ontdekkingsreis door dit unieke stukje van Nederland. 

WAT IS NLDELTA?

Op de plek waar de grote Nederlandse rivieren uitmonden in de Noordzee vind je een aantal bijzondere natuurgebieden. Deze samenwerking van natuurgebieden wordt NLDelta genoemd. De samenwerking heeft betrekking tot een gebied dat begint in de groene Biesbosch en eindigt in het Haringvliet, een voormalige zeearm van de Noordzee. Tot het gebied worden onder andere de Korendijkse Slikken, Kwade Hoek en Tiengemeten, maar ook de Biesbosch gerekend.

Biesbosch

NLDELTA: EEN NATIONAAL PARK PARK IN WORDING

Nationaal Park NLDelta? De kans is groot dat je er nog niet eerder van hebt gehoord, maar dit natuurgebied is een nationaal park in wording. Het uiteindelijke doel is om de verschillende gebieden aan elkaar te knopen, en de samenwerking tussen de verschillende partijen die actief zijn in dit gebied te versterken. Dat moet uiteindelijk de biodiversiteit ten goede komen.

NLDELTA

WAT TE DOEN IN DEZE BIJZONDERE NATUURGEBIEDEN?

Hoewel NLDelta nog niet officieel is benoemd tot nationaal park, is het wel een aanrader om alvast een kijkje te nemen in dit bijzondere gebied. Je vindt hier tientallen kilometers aan mooie wandel-, fiets- en vaarroutes, prachtige landschappen en bijzondere bezienswaardigheden. Ik was laatst ook een weekendje weg in de natuurgebieden die vallen onder samenwerkingsverband NLDelta en hieronder zie je welke plekken ik heb bezocht. 

HARINGVLIET

Haringvliet is de naam van de voormalige zeearm ten zuiden van Rotterdam. Met de komst van de Haringvlietdam (onderdeel van de Deltawerken) werd de zeearm in de jaren 70 afgesloten van de Noordzee. Dit had grote gevolgen voor de biodiversiteit, want het zoute zeewater maakte plaats voor zoet water uit de rivieren. Uiteindelijk is besloten om de sluizen regelmatig op een kier te zetten, zodat niet alleen het zoute water, maar ook vissen weer het Haringvliet kunnen opzwemmen. Tijdens Expeditie Haringvliet kun je een rondvaart maken door het gebied.

NLDelta: Haringvlietsluis

VOGELKIJKHUT TIJ

Een van de leukste plekjes in natuurgebied NLDelta is vogelobservatorium Tij. Deze bijzondere vogelhut heeft de vorm van het ei van de grote stern. Het is gelegen in vogelreservaat Scheelhoek, in het Haringvliet. Vanuit de vogelkijkhut heb je ongehinderd uitzicht over het Haringvliet en de Haringvlietsluizen, en met een beetje geluk kan je tal van bijzondere vogels spotten. Zo zijn de visdief, grote stern en kokmeeuw veelgeziene gasten, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook ijsvogeltjes tegenkomen Vooral in het broedseizoen is het ondiepe water een geliefde plek onder vogels, maar ook de rest van het jaar is de vogelkijkhut een aanrader. 

Tip: ik bezoek deze vogelkijkhut tijdens een excursie van Natuurmonumenten. Onder leiding van een gids heb je niet alleen kans om veel bijzondere vogels te spotten, je leert ook meer over het bijzondere gebied waarin deze vogelkijkhut zich bevindt. Wil jij ook met een gids op pad? Houd de agenda van Natuurmonumenten in de gaten voor data en tijden. Het is uiteraard ook mogelijk om deze vogelkijkhut op eigen gelegenheid te ontdekken.

Vogelobservatorium Tij

HET STRAND VAN KWADE HOEK

Natuurgebied Kwade Hoek dankt zijn naam aan de verraderlijke stroming en zandbanken die voor de kust liggen, en vroeger menig schipper in de problemen brachten. Anno nu vind je hier een mooi en uitgestrekt strand, waar je heerlijk kan uitwaaien en mooie wandelingen maakt. Het strand ligt op steenworp afstand van het vogelobservatorium, dus je kunt beide plekken makkelijk met elkaar combineren. 

Tip: Ongeveer halverwege vogelobservatorium Tij en het strand van Kwade Hoek vind je Restaurant Zoet of Zout. Dit restaurant in Stellendam heeft een heerlijk terras met uitzicht over het Haringvliet een uitgebreide kaart met lekkere gerechten.

Strand Kwade Hoek

VAREN DOOR DE BIESBOSCH

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en het leefgebied van bijzondere dieren en vogels. Zo kun je hier bevers spotten en er broeden bijvoorbeeld ook visarenden. In de Biesbosch kun je mooi wandelen of fietsen, maar het is ook heel leuk om een stukje te varen. Bij het bezoekerscentrum in Dordrecht kun je van 1 april t/m 31 oktober fluisterbootjes en kano’s huren, maar ik ga zelf op pad met een gids. Tijdens een rondje Hollandse Biesbosch maak je een rondvaart in een elektrische boot en leer je onderweg meer over het natuurgebied en zijn bewoners. Aanrader om te doen op een mooie dag. 

Tip: een van de leukste plekken om te overnachten in de Biesbosch is Stayokay Dordrecht. Hier kun je blijven overnachten in een van de comfortabele hotelkamers, maar ze hebben ook een paar tiny houses. Je slaapt hier midden in de natuur, dus een perfecte uitvalsbasis voor een weekendje Biesbosch.

Kano in de Biesbosch
Boottochtje in de Biesbosch

OP EXPEDITIE NAAR NATUUREILAND TIENGEMETEN

Natuureiland Tiengemeten is een bijzonder natuurgebied in het Haringvliet. Het is van oorsprong een zandplaat die is ontstaan vanuit de Noordzee en de grote rivieren, maar werd enkele eeuwen geleden ingedijkt door een groep ondernemende boeren. Zij gebruikten het nieuwe land om aardappelen, suikerbieten, rogge en mais te verbouwen, maar door de geïsoleerde ligging bleek dat uiteindelijk niet meer rendabel. De boeren vertrokken en sindsdien heeft de natuur vrij spel. Er wonen bevers, reeën en zeearenden, er grazen Schotse Hooglanders en het aantal inwoners is op één hand te tellen. Tijdens een excursie naar het eiland kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de ongerepte natuur. Er gaat elk uur een pontje vanuit Nieuwendijk en bij het bezoekerscentrum zijn fietsen te huur.

Tip: er zijn niet heel veel voorzieningen op het eiland, maar in het oostelijke puntje kun je wel aanschuiven op het terras van Herberg Tiengemeten. Daarnaast is het leuk om te lunchen bij Gasterij De Zusters. Je vindt dit eettentje in de woning van de Hélènehoeve: de oudste boerderij van het eiland.

NLDelta: Natuureiland Tiengemeten
NLDelta: Natuureiland Tiengemeten
NLDelta: Natuureiland Tiengemeten

Verantwoording: Bedankt NBTC voor het samenstellen van dit mooie programma!

Meer tips voor een vakantie in eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Weekendje aan de Waddenzee: de leukste dingen om te doen in het hoge noorden
15 x de leukste musea in Nederland
10 x leuke Nederlandse steden die net iets minder voor de hand liggen
32 x bijzonder overnachten in de leukste vakantiehuisjes in Nederland

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset