21 maart 2024

7 plekken in Oost-Europa die je nog niet kende

Onbekende plekken in Oost-Europa

Dat Praag een prachtige stad is en dat je in Kroatië goed vakantie kunt vieren, weten de meesten inmiddels wel. Maar er zijn nog zoveel onontdekte en onbekende plekken in Oost-Europa die een reisje meer dan waard zijn. Gek, mooi, opvallend of alles tegelijk: hier moet je een keer naartoe.

Onbekende plekken in Oost-Europa

Er valt nog genoeg te ontdekken in Europa, met name in Oost-Europa stikt het van de plekken die (nog) onbekend zijn bij het grote publiek.

1. Het kasteel van Dracula

Als jouw fantasy-hart sneller gaat kloppen van begrippen als Transsylvanië en Dracula, dan is Roemenië jouw land. Net buiten de stad Brasov, in de heuvels van Transsylvanië, is namelijk het kasteel van de échte graaf Dracula. Bram Stoker baseerde zijn Dracula op de 15e-eeuwse prins Vlad de Spietser, die zichzelf ook wel Vlad Dracula noemde. Hij stond bekend om zijn nogal gruwelijke martelmethoden, waarvan spietsen zijn favoriet was. Alhoewel het niet duidelijk is of Vlad überhaupt ooit in kasteel Bran is geweest, baseerde Bram Stoker Dracula’s kasteel wel op dit bouwwerk. Het staat er nog steeds in volle middeleeuwse glorie, uitkijkend over het dicht beboste, ruige Transsylvanië.

Kasteel van Dracula

2. De mooiste baai ter wereld: Kotor

Vergeet de Côte d’Azur, je moet aan de Côte de Montenegro zijn. Stel je een combinatie voor van Noorse fjorden, Italiaanse dorpen en witte stranden met helderblauw water. Niet voor niets wordt de Baai van Kotor wel een van de mooiste ter wereld genoemd. In stadjes als Kotor en Perast verken je de kleine straten, in de omliggende bergen maak je lange wandelingen en uitrusten doe je op een van de stranden in de baai. De Kotor Serpentine is een van de meest bizarre wegen die je ooit hebt gereden, met niet minder dan 25 haarspeldbochten in 8 kilometer. Hij brengt je naar een fantastisch uitzicht over de baai (tip: Horizont Restoran & Bar) en het Lovćen National Park.

➞ Oost-Europa tip: Niet vies van een fysieke uitdaging? Meld je aan voor The Balkan Trail en maak een adembenemende wandeltocht langs de verborgen parels van Albanië, Montenegro en Kosovo.

Baai van Kotor

3. Stalin-stad Gori

Zonder al te dramatisch te willen doen: Stalin was toch wel een van de allergrootste schurken allertijden. Hitler had zijn broer kunnen zijn, zullen we maar zeggen. Vreemd genoeg lijkt niet iedereen die boodschap te hebben begrepen. In zijn geboortestad Gori, in hartje Georgië, zien velen hem als een held. Zijn afbeelding hangt op poorten van huizen, de grootste boulevard van de stad heet de Stalin Allee en het Stalinmuseum is dé trekpleister van de stad. Hierin hebben ze zelfs zijn geboortehuis een mooie plek gegeven. Om nog maar even de vergelijking te trekken: alsof Hitler ereburger zou zijn van zijn Oostenrijkse geboortedorp…

4. Wintersport in de Hoge Tatra

Wintersporten duur? Probeer het eens in Polen. Op zo’n dertien uur rijden van Utrecht sta je in Zakopane, een wintersportplaats bij uitstek in het hart van de Hoge Tatra. Rondom Zakopane vind je 32 kilometer aan pistes, waarvan 12 kilometer rood en 9 zwart. Het is geen enorm gebied, maar zeker genoeg voor families en beginnende wintersporters. De après-ski stelt ook niet teleur: voor 4,50 euro heb je een halve liter bier, die de locals het liefst met een shotje vruchtenlikeur drinken. Het gebied vol bossen en meren is overigens ook een aanrader voor de zomer. 

Wintersport in Hoge Tatra

5. De gespleten stad: Slavonski Brod en Bosanski Brod

Berlijn is wellicht de beroemdste gespleten stad, maar Slavonski en Bosanski Brod kunnen er ook over meepraten. Toen Joegoslavië nog één land was, waren deze twee steden feitelijk één. Ze liggen aan twee kanten van een rivier en inwoners konden zonder problemen op de linkeroever werken en op de rechteroever wonen – of andersom. Tijdens de burgeroorlog van de jaren negentig werd de brug vernietigd en het contact abrupt doorbroken. Kroatië en Bosnië werden twee landen, op de nieuwe voetgangersbrug kwam een grensovergang. Wie nu de rivier wil oversteken, heeft een paspoort nodig.

6. Hongaarse wijnen wijnen wijnen

Denk je over een wijnreis? Denk dan eens aan Hongarije. De wijnen in wijnregio Tokaj zijn zo uitzonderlijk dat ze Unesco Werelderfgoed zijn. Je drinkt hier druivensoorten als de Furmint en Hárselevelü (nog even oefenen op de uitspraak) en bezoekt er wijnkelders van meer dan 600 jaar oud. Het gebied heeft rollende heuvels en hoge bergtoppen, dus het vormt ook een perfect vakantiegebied. Wandel bijvoorbeeld de 324 meter hoge vulkanische Megyer-hegy op, met onderweg een fotogeniek diepblauw meer.

7. Het land dat niet bestaat: Transnistrië

Een eigen vlag, een eigen munteenheid, een eigen regering, grensovergangen… En toch bestaat Transnistrië officieel niet. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, kwam dit stuk land onder gezag van Moldavië – tot grote onvrede van veel inwoners van Transnistrië. Er volgde een burgeroorlog en Transnistrië verklaarde zichzelf onafhankelijk. Dat is het staatje inmiddels dertig jaar, maar nog geen enkel ander land heeft het erkend. Het is een droombestemming voor vreemde landen-liefhebbers, zeker omdat Transnistrië zichzelf nog altijd als Sovjet-republiek beschouwt en Lenin dus nog trots op de sokkels staat. Helaas is het op dit moment slechter bereisbaar dan ooit door de oorlog in Oekraïne, een buurland van Transnistrië.

Transnistrië

Meer tips voor bekende en onbekende plekken in Oost-Europa? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Uitgelichte reizen

Pinterest
Facebook
Whatsapp
Email