Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Met deze GoPro gadget maak je komende zomer de mooiste onderwaterfoto’s

GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

Een absolute must have als je komende zomer gaat snorkelen op een mooie bestemming: de PolarPro Fifty-Fifty Dome voor je GoPro. Met dit opzetstuk kun je fantastische foto’s maken onder water, zonder dat je een speciale onderwatercamera nodig hebt. En dan heb ik het niet over de standaard foto’s van vissen en schildpaddden, maar beelden die half onder en half boven water zijn genomen. Benieuwd hoe het werkt?

HOE WERKT DE FIFTY-FIFTY DOME?

De PolarPro Fifty-Fifty Dome is een verlengstuk voor je actioncam en ziet eruit als een halve glazen bol. Deze bolvormige lens is geschikt voor de GoPro Hero 5, 6 en 7 en kan je eenvoudig op de camera klikken.

Het principe van de dome is vrij simpel. Doordat het water niet meer direct op je lens komt, heb je veel minder last van een wazig beeld. Op die manier kun je niet alleen onder water scherpe foto’s maken, maar ook hele gave half-half foto’s maken. Want als je de dome half in het water houdt, dan zul je merken dat het beeld zowel boven als onder water scherp is. Dat geeft volop nieuwe mogelijkheden om toffe foto’s en selfies te maken.

GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

GETEST TIJDENS HET SNORKELEN OP SINT-MAARTEN

Ik heb de PolarPro Fifty-Fifty Dome speciaal voor mijn reis naar Sint-Maarten aangeschaft. De ideale bestemming om deze gadget te proberen, want het water is glashelder en zit vol met tropische vissen. Ik maak een aantal ‘testvluchten’ voor het strand van mijn hotel en dat stelt niet teleur. De dome is volledig waterdicht en mijn GoPro Hero 7 Black zit superstrak in het frame geklikt. Ik hoef dus niet bang te zijn dat er tijdens het zwemmen zand in komt. Bij de dome wordt daarnaast ook een drijvende grip geleverd, zodat je de camera goed kan blijven vasthouden als je in het water ligt.

Van de foto’s die ik met de Fifty-Fifty Dome word ik in ieder geval erg enthousiast. De beelden zijn scherp en zien eruit zoals beloofd is. Het is ontzettend leuk om mee te experimenteren. Zo kom ik er al snel achter dat je foto interessanter is als je zowel onder als boven water iets op de foto kunt zetten. Als je de dome bovendien goed schoon houdt, dan zie je nauwelijks dat er een extra lens op de camera zit. In het begin heb ik wel een beetje last van druppeltjes op het bovenste deel van de lens, maar dat kun je makkelijk oplossen door er een beetje spuug of zeewier overheen te wrijven.

➞ Lees ook: Maak de mooiste reisfoto’s met de GoPro Hero 7 Black

GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

ZIJN ER OOK MINPUNTJES?

Het enige minpuntje? Omdat ik standaard de groothoek-instelling aan heb staan, is er een klein beetje vervorming te zien aan de randen van de foto. Daarnaast is het soms wat lastig om de camera te bedienen als deze in de dome zit geklikt. Je kunt er dan net wat minder makkelijk bij met je vingers. Mocht je een GoPro Hero 7 hebben, dan kan ik het aanraden om de spraakbesturing aan te zetten. Je kunt dan boven water ook commando’s naar je camera roepen.

GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome
GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

TIPS VOOR MAKEN VAN EEN GOEDE ONDERWATERFOTO MET JE GOPRO

• Kies voor een zonnig moment, dan is het water het lichtst.
• Schiet niet tegen de zon in, om ongewenste schitteringen te voorkomen.
• Zorg dat er zowel boven als onder water wat te zien valt. Bijvoorbeeld een vis en een boot, of een gezonken wrak en een andere snorkelaar.
• Schiet in burst-mode om met één druk op de knop 30 foto’s tegelijkertijd te maken.
• Maak gebruik van spraakbesturing als je boven water bent.
• Haal de beschermhoes van dome er pas op het laatste moment af, om te voorkomen dat er vingerafdrukken op de bol komen.
• Smeer de bovenkant van de dome in met een beetje spuug, om te voorkomen dat zich daar ontsierende druppels gaan vormen.
• Voorkom dat er zand of water in de dome terecht komt, dit krijg je er namelijk heel moeilijk uit.

BEWERK JE ONDERWATERFOTO’S MET EEN PRESET

Tot slot wil ik je aanraden om de foto’s na afloop te bewerken met bijvoorbeeld Lightroom, omdat onderwaterfoto’s soms niet helemaal kloppen qua kleur. Vaak is het deel onder water nog best donker, terwijl boven water alles overbelicht is. Ik gebruik daar zelf het programma Lightroom voor en de speciale Ocean Preset uit mijn Expeditie Aardbol Travel Collection. Deze preset is speciaal ontwikkeld voor onderwaterfoto’s en haalt in één klik het beste uit je foto naar boven. Hieronder zie je de verschillen tussen de een onbewerkte en bewerkte onderwaterfoto. Best een verschil, nietwaar?

➞ Lees ook: Vakantiefoto’s bewerken met de Expeditie Aardbol Presets voor Lightroom

Ocean Preset
GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

WAT KOST DE POLARPRO FIFTY-FIFTY DOME?

Als je een GoPro 5, 6 of 7 hebt, dan is de PolarPro Fifty-Fifty Dome een leuke aanvulling op je camera-uitrusting. De dome wordt geleverd met een drijvende grip, bevestigingsmateriaal, schoonmaaktools en een beschermhoes, en is te koop vanaf € 53,99.

Update: helaas is de PolarPro Fifty-Fifty Dome niet meer leverbaar. Er zijn wel veel andere merken die een GoPro Dome maken. Check de opties via Bol.com.

Vakantie Taba, Egypte
Vakantie Taba, Egypte

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp