Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 november 2023

Alles wat je moet weten over een bezoek aan een onsen in Japan

Onsen bezoeken in Japan

Misschien heb je de populaire Japanse animatiefilm Spirited Away wel eens gezien. De hoofdpersoon brengt in het verhaal een bezoek aan een magisch traditioneel badhuis. Na het zien van deze film, zal een bezoek van een onsen in Japan vast op je verlanglijstje staan. Wil je meer weten over een bezoek aan een onsen? Lees dan alle tips hieronder. 

Onsen in Japan

Onsen bezoeken in Japan

Wat is een onsen?

Onsen (温泉) zijn natuurlijke warmtewaterbronnen en te vinden door heel Japan, zowel buiten als binnen, traditioneel en modern, in de stad of midden in de natuur. Een bezoek aan Japan is simpelweg niet compleet zonder de verkwikkende ervaring van een hot spring. Deze heilzame warmtebronnen, gevuld met mineraalrijk water uit vulkanische bronnen, zijn verspreid over het hele land.

Waarom zou ik een onsen bezoeken? 

De geschiedenis van onsen in Japan gaat terug tot duizenden jaren geleden en is diep geworteld in de Japanse cultuur en tradities. De eerste vermeldingen van het gebruik van onsen dateren uit de 8e eeuw. Wat onsen speciaal maakt, is dat de warmwaterbaden bestaan uit water uit een geiser. Men gelooft dat het water een genezende werking heeft door de mineralen die er in zijn opgelost. Veel mensen bezoeken onsen om te genieten van de rustgevende effecten van het warme water. 

Onsen bezoeken in Japan

Waar kan ik een onsen bezoeken?

Oorspronkelijk waren onsen publieke badhuizen, tegenwoordig vind je ze in verschillende vormen. Zo kun je vaak ook een overnachting boeken en dineren en ontbijten in een spahotel of in traditionele ryokan: een klassieke aanrader voor iedereen die Japan bezoekt. Afwegingen die je nog kunt meenemen tijdens het kiezen van onsen, zijn bijvoorbeeld de natuurlijke omgeving (heb je een mooi uitzicht vanuit het buitenbad) en de prijs (een luxe ryokan is prijziger dan een kort bezoek aan een badhuis). 

➞ Onsen tip: Pal naast het beroemde Snow Monkey Park in de Japanse Alpen vind je een onsen met warmwaterbaden voor mensen (op het pad vind je zelfs een een bord met: onsen for monkeys vs. onsen for humans). Hoewel deze nog wat verlaten oogt, kun je spontaan binnenlopen en voor minder dan 10 euro gebruik maken van het binnen en buitenbad met uitzicht op de geiser en het natuurgebied. 

Sneeuwaapjes spotten in de Japanse Alpen

Etiquette 

Er zijn een aantal regels waaraan je je moet houden als je een onsen bezoekt. Je moet jezelf goed afspoelen voordat je de bron betreedt. De baden zijn gescheiden voor mannen en vrouwen en het is gebruikelijk om naakt te baden. Zoals overal in Japan, staan alle regels duidelijk aangegeven. 

Onsen bezoeken in Japan

Mag ik in Japan een onsen bezoeken als ik een tattoo heb? 

Een veelgestelde vraag: mag je een onsen bezoeken als je een tatoeage hebt? Tattoo’s hebben in Japan een complexe geschiedenis. Vroeger werden tatoeages geassocieerd met criminelen en werden ze gebruikt als straf voor gevangenen. Als gevolg hiervan werden tatoeages lange tijd geassocieerd met de yakuza (Japanse georganiseerde misdaad). Hoewel de houding ten opzichte van tattoo’s over de jaren is veranderd, blijft het bij sommige traditionele onsen, hotels en openbare badhuizen verboden om de badhuizen te betreden met zichtbare tatoeages. Check van tevoren bij je accommodatie welk beleid ze voeren. 

➞ Onsen tip: Je hebt tegenwoordig ook verschillende apps om te zoeken naar tattoo-vriendelijke onsen.

Onsen bezoeken in Japan

Reizen naar Japan

Picture of Noah - Reisblogger

Noah - Reisblogger

Heeft altijd haar camera en laptop in haar tas, maar vergeet vervolgens haar sleutels. Vindt een stedentrip alleen compleet als ze de beste plek voor koffie en brunch heeft bezocht. Schrijft, fotografeert en filmt voornamelijk voor social media en is het gelukkigst als er honden in de buurt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset