Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Op expeditie in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Tips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal is gelegen in Overijssel en het heuvelachtige landschap is een overblijfsel van de ijstijd. Het park wordt gevormd door zo’n 26 heuvels en mag zich zelfs het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa noemen. Hier vind je prachtige bossen en heidevelden, en beide natuurgebieden zijn uitstekend met elkaar te combineren. 

Ga jij binnenkort die kant op? In deze blog lees je alle tips voor een bezoek aan het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal.

Tips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

BEKIJK DE GRAFHEUVELS IN DE BORKELD

Natuurgebied de Borkeld ligt tussen Holten, Rijssen en Markelo. Je kunt er mooi wandelen door een landschap dat wordt gekenmerkt door jeneverbesstruiken en onderweg een aantal interessante bezienswaardigheden bekijken. In het gebied zijn namelijk prehistorische vondsten gedaan. Archeologen vonden overblijfselen van oude werktuigen en grafheuvels van zo’n 4000 tot 6000 jaar oud. Je komt ze tegen als je een wandeling maakt door het gebied, maar het is ook interessant om langs te wippen bij Informatieboerderij ’n Witten. Hier kun je een meer informatie krijgen over de geschiedenis van het gebied.

WANDELEN MET STAATSBOSBEHEER

Een van de leukste dingen om te doen in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een wandeling met een gids van Staatsbosbeheer. Gedurende het jaar worden er verschillende wandelingen georganiseerd, waaronder tijdens volle maan en met zonsondergang. Een unieke beleving, want in het donker komen nachtdieren tevoorschijn en kom je weer hele andere dieren tegen dan overdag. 

Tips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

MAAK EEN HIKE OVER HET BOETELERVELD BIJ RAALTE

Het Boetelerveld bij Raalte is het enige overgebleven natte heidegebied op de Sallandse Heuvelrug. Het is niet alleen uniek in Salland, maar ook in de rest van Nederland zijn dit soort landschappen zeldzaam. Mede daarom is het Boetelerveld aangewezen als een Natura 2000 gebied. Er zijn twee wandelroutes uitgezet in het gebied: de Cramersroute van vijf kilometer en de Weideroute van vier kilometer.

KANOËN OVER DE REGGE-VECHT

Tijdens een kanotocht over de Regge en de Vecht kun je het landschap vanuit een heel nieuw perspectief bekijken. Het startpunt is in Archem en vanaf daar is het zo’n 12 kilometer peddelen naar Ommen. De Beneden Regge is een smalle rivier waar geen gemotoriseerde vaartuigen zijn toegestaan, dus je hebt alle ruimte om rustig te varen. Onderweg kom je langs prachtige plekjes in de natuur en heb je zelfs kans om een ijsvogeltje te spotten langs de waterkant. Op een zonnige dag is het leuk om lunch mee te nemen en ergens langs de route te stoppen voor een picknick en een frisse duik.

Tips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal
Foto: Ellen van den Doel

MET EEN FLUISTERBOOTJE DOOR TWENTE

Het is ook mogelijk om de omgeving met een fluisterbootje te verkennen. Deze boten bieden plek voor maximaal acht personen en worden aangedreven door een elektrische motor. Je hoort ze dus nauwelijks, waardoor je onderweg optimaal kan genieten van de mooie natuur.

VOLG EEN LIBERATION FIETSROUTE

Op verschillende plekken op de Sallandse Heuvelrug vind je overblijfselen die herinneren aan de oorlog en bevrijding. Als je het interessant vindt om daar meer over te leren, dan is het een aanrader om een zogenoemde Liberation fietsroute te volgen. In totaal liggen er vier routes in Overijssel die via de fietsknooppunten langs bezienswaardigheden en luisterplekken lopen. Op deze luisterplekken kun je met behulp van een QR-code luisteren naar de indrukwekkende verhalen van de bevrijding van Salland en Twente. 

Tips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

BEZOEK DE STERRENWACHT IN HELLENDOORN

De Sterrenwacht in Hellendoorn is te vinden in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Een strategische locatie, want hier aan de rand van het nationaal park is maar weinig lichtvervuiling en kan het ’s nachts heel erg donker worden. De perfecte condities voor een avondje sterren kijken. De sterrenwacht heeft twee telescopen die op de hemel zijn gericht en op een heldere avond kun je duizenden sterren bewonderen. Tijdens speciale sterrenkijkavonden krijg je een korte presentatie en krijg je daarna een rondleiding door de Sterrenwacht. Houd de agenda in de gaten om te zien wanneer de Sterrenwacht is geopend.

Tip: vanaf de Sterrenwacht kun je het interactieve Planetenpad volgen. Met behulp van een app op je telefoon leer je onderweg meer over de geheimen van ons zonnestelsel. De speciale Planetenpad App is te downloaden via de Google Play Store en App Store.

OVERNACHTEN OP DE SALLANDSE HEUVELRUG

Als je wilt overnachten op of bij de Sallandse Heuvelrug, dan heb je keus uit verschillende locaties. Een van de mooiste (en meest exclusieve) plekjes is de Lemelerberg Lodge. Dit beeldschone natuurhuisje ligt bovenop de zuidhelling van de Lemelerberg en is volledig zelfvoorzienend met een houtkachel en zonnepanelen. Het is de perfecte locatie voor een off the grid avontuur, maar helaas moet je er wel op tijd bij zijn: de lodge is doorgaans al een jaar van tevoren volgeboekt. 

Een alternatief is een nachtje slapen bij B&B de Reggestee, maar je kunt bijvoorbeeld ook blijven slapen in een boomhut van vakantiepark Mölke. Op Natuurcamping Lemeler Esch vind je beeldige bosvilla’s en trekkershutten, en bij vakantiepark Hof van Salland kun je blijven overnachten in een luxe wellnesshuisje met eigen sauna. 

Hof van Salland bij Hellendoorn

Verantwoording: in samenwerking met NBTC en het Nationale Parken Bureau.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset