Ik ga op reis en neem mee: een spiksplinternieuwe backpack! Na bijna tien jaar wereldreizen werd het tijd voor een degelijke nieuwe rugzak en ik besloot mijn uitrusting meteen een upgrade te geven. Ik ging van een simpele uitverkooprugzak naar een slimme vrouwenbackpack van Osprey vol technische snufjes.
De afgelopen maanden testte ik de Aura AG 65L Osprey backpack en hieronder lees je hoe dat is bevallen.
OSPREY AURA AG 65L
EEN BACKPACK SPECIAAL VOOR VROUWEN
De Osprey Aura AG 65L is een backpack speciaal voor vrouwen en op zo’n manier ontworpen dat de rugzak perfect past op het vrouwenlichaam. In de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat de backpack smaller is bij de schouders en een stukje korter dan de mannenvariant. Daarnaast is het zogenoemde harnas van de tas gevormd naar het vrouwenlichaam en is de stand van de heupriem ook anders dan bij een backpack voor mannen.
Het is eigenlijk heel logisch dat mannen en vrouwen baat hebben bij een andere vorm backpack, maar lang niet alle outdoormerken maken hier een onderscheid in. Osprey doet dat wel en heeft inmiddels 25 jaar ervaring met het maken van backpacks voor vrouwen. Door de jaren heen is het ontwerp geperfectioneerd en anno nu kun je de backpack helemaal op maat maken.
EEN BACKPACK OP MAAT
Een goede pasvorm is essentieel als je gaat backpacken. Je hebt vaak veel gewicht bij je en als je tas niet goed zit, dan ga je dat direct aan je lijf merken.
De belangrijkste regel bij het aanmeten van een backpack is dat de tas op je heupen leunt en niet op je schouders. Wat dat betreft wordt het je met deze backpack van Osprey lekker makkelijk gemaakt. Met de Aura AG kun je de tas met behulp van de verstelbare heupriem volledig naar de vorm van je lichaam aanpassen. Sterker nog, je kunt de backpack zelfs helemaal aanpassen aan de lengte van je rug. Ideaal als je wat korter of langer bent dan gemiddeld. Voordat je de tas in gebruik neemt kun je deze dus helemaal voor jezelf op maat maken.
JE VOELT DE BACKPACK (BIJNA) NIET ZITTEN
Behalve dat je de tas volledig naar je eigen lichaam kan aanpassen, zit de backpack ook nog eens heel erg comfortabel. Het rugpand is gemaakt van ventilerend gaas en de banden over je schouder voelen aan als kussentjes. Zelfs met een flink aantal kilo’s blijft de rugzak daarom comfortabel zitten, en ook in de tropen heb je daarom minder last van zweet- en schuurplekken. Dat je de backpack helemaal niet voelt zitten is misschien een beetje overdreven, maar je kunt er wel een hele tijd mee lopen zonder last te krijgen van lichamelijke ongemakken.
➞ Lees ook: Getest: dit zijn de beste packing cubes voor in je backpack of koffer
HEEL VEEL VAKJES
Dan de praktische kant van het verhaal. De backpack heeft heel veel vakjes en tal van handigheden die van pas komen tijdens het backpacken. Het hoofdcompartiment is in tweeën gedeeld en op de backpack zelf zitten nog veel meer plekken om je spullen kwijt te kunnen. Zo zit er een grote zak aan de voorkant, ideaal om bijvoorbeeld een trui in te stoppen tijdens het backpacken. Aan de zijkant zitten nog twee grote zijvakken met een rits en twee steekzakken voor een waterfles. Wat ik zelf erg handig vind, zijn de zakken op de heupband. Deze zijn groot genoeg voor bijvoorbeeld sleutels, portemonnee of telefoon, en je kunt er makkelijk bij als je de rugzak draagt.
HANDIGE SNUFJES
Maar er zijn meer handigheidjes. Als je minder bagage bij je hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de bovenkant van de rugzak te halen. Er zit een tweede flap om je backpack mee af te sluiten en je kunt het bovenste compartiment thuis laten. Dat is handig als je je backpack wilt gebruiken als handbagage of gewoon minder mee wilt nemen.
En ben je van plan om de rugzak mee te nemen tijdens een lange trekking? Je kunt je wandelstokken eenvoudig aan de rugzak bevestigen en er zit een compartiment in voor een drinkwatersysteem. Ik ga die functionaliteit zelf op korte termijn niet gebruiken, maar wie weet komt het nog eens van pas.
EEN REGENHOES HOORT ER OOK BIJ
Uiteraard mag een goede regenhoes/flight bag niet ontbreken, en die krijg je er bij deze backpack van Osprey standaard bij. De hoes is felblauw, dus makkelijk te herkennen op de bagageband. De regenhoes kan na gebruik worden opgeborgen in een speciaal vakje bovenop de backpack.
50 OF 65 LITER?
De Aura AG backpack is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen, namelijk in 50 of 65 liter. Ik kies zelf voor de 65 liter, omdat ik dat gewend ben van mijn vorige backpack. Welke tas je meeneemt is heel persoonlijk, en voor beide formaten valt wat te zeggen. Het voordeel van de kleine backpack is dat je minder meeneemt en dus minder loopt de sjouwen. Het nadeel is dat je keuzes moet maken met inpakken. Je kunt de 65 liter overigens wel kleiner maken door de bovenkant thuis te laten.
➞ Lees ook: 20 x onmisbaar tijdens het backpacken
DE JUISTE MAAT MET DE PACKSIZER 2.0 APP
Ik raad het normaal altijd aan om een backpack in de winkel te passen, maar dankzij de PackSizer app kun je ook thuis de juiste maat voor je Osprey backpack bepalen. De Aura AG backpack is verkrijgbaar in maat S en M. Deze maten hebben te maken met de lengte van je rug. Met de app kun je eenvoudig je romp opmeten en bepalen welke maat rugzak het beste bij je past.
CONCLUSIE
Als je op zoek bent naar een degelijke backpack, dan is de Osprey Aura AG 65L echt een goede koop. Er past veel in, de rugzak zit lekker en met al die zakjes en vakjes kun je super snel bij je spullen. Het enige wat ik jammer vind is dat er geen rits is om het grote compartiment vanaf de voorkant te openen. Maar die functionaliteit had mijn vorige backpack ook niet en in de praktijk mis dat dan ook niet echt.
Meer lezen over backpacken? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Deze legging van Fjällräven is perfect voor het hiken (en ziet er ook nog eens leuk uit!)
• Backpacken met de draagbare reiskluis van Pacsafe, is het een aanrader?
• 20 x onmisbaar tijdens het backpacken
• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
Verantwoording: Ik heb deze Osprey Aura AG 65 gekregen in ruil voor een review.