Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 april 2022

Paklijst: wat neem je mee tijdens het wildkamperen?

Paklijst wildkamperen

In slaap vallen onder de blote sterrenhemel en wakker worden in de ongerepte natuur. Wildkamperen is een geweldig avontuur en in landen als Noorwegen en Zweden mag je (bijna) overal je tent opzetten. Het is een van de goedkoopste én leukste manieren om te reizen, en totaal niet te vergelijken met een vakantie op een echte camping. Maar de grote vraag is natuurlijk: wat neem je mee tijdens het wildkamperen en wat moet echt op je paklijst komen te staan?

PAKLIJST

Wat neem je mee tijdens het wildkamperen?

Tijdens mijn rondreis door Zweden en Noorwegen heb ik uitsluitend in de wilde natuur gekampeerd. Ik had een tot camper omgebouwd busje bij me, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een tent achterin de auto gooien. Benieuwd waar je allemaal aan moet denken als je gaat wildkamperen? Hieronder vind je een paklijst met alle benodigdheden voor wildkamperen.

KAMPEERUITRUSTING

Het belangrijkste om mee te nemen tijdens het wildkamperen is natuurlijk je kampeeruitrusting. Investeer bij voorkeur in lichtgewicht spullen, zoals een tent die je makkelijk kunt opzetten en een compacte slaapzak. Een opgooitentje heb je makkelijk opgezet en opgevouwen, maar deze zijn qua vorm vaak erg onhandig. Probeer daar ook rekening mee te houden. Het is daarnaast verstandig om te kiezen voor een matje dat niet alleen comfortabel ligt, maar ook je slaapzak beschermd tegen optrekkend vocht.

Reis je met een camper, dan kun je natuurlijk makkelijk wat meer spullen meenemen. Een tafeltje en klapstoeltjes met een rugleuning zijn dan geen overbodige luxe.

Vlotvakantie in Zweden

ETEN EN DRINKEN

Tijdens het wildkamperen zit er niet bepaald een restaurant om de hoek en dus zul je ook al je kookgerei zelf mee moeten nemen. Kies voor een betrouwbaar gasstelletje, deze komen in verschillende vormen en maten. Als je een beetje creatief bent heb je aan één gaspit genoeg, en een Campingaz kookbrander neemt maar weinig plek in beslag. Als je de ruimte hebt, raad ik het echter aan om een draagbaar kooktoestel op gas mee te nemen. Deze is makkelijk te vervoeren en staat een stuk steviger op een onregelmatige ondergrond. Vergeet ook niet om voldoende gasflessen in te slaan.

Andere dingen die op je paklijst voor het wildkamperen thuishoren zijn een setje lichtgewicht pannen, bestek en een zakmes. En vergeet ook niet om een afwasborstel of schuursponsje mee te nemen.

In Noorwegen en Zweden zul je trouwens veel plekken tegenkomen waar je legaal een kampvuur mag maken. Pak dus ook lucifers, aanmaakblokjes en een zak haardhout in.

➞ Lees ook: De Primus Essential Trail Kit is ideaal voor de lichtgewicht kampeerder

Vakantie Värmland, Zweden: de leukste tips

THERMOSFLES EN LIFESTRAW

Ik kan het ook aanraden om een LifestrawGo op je paklijst voor het wildkamperen te zetten. Deze waterfles met geïntegreerd waterfilter doodt de belangrijkste bacteriën en komt je gegarandeerd van pas. Met deze fles kun je namelijk ongestoord water drinken uit een riviertje, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van het water. In Scandinavië kun je overigens prima uit de kraan drinken, dus je kunt ook een jerrycan of Camelbak in de auto gooien en deze bij elke benzinepomp onderweg vullen.

In dezelfde categorie is het ook slim om een goede thermosfles in te pakken. Je hoeft dan veel minder vaak water te koken en dat scheelt weer extra gasflessen meezeulen. In de thermosflessen van Stanley blijft je water ruim 15 uur warm.

Vlot varen in Zweden
Paklijst wildkamperen

KLEDING

Welke kleding je meeneemt tijdens het wildkamperen is natuurlijk persoonlijk, maar ik adviseer om vooral niet teveel in te pakken. Onmisbaar is sneldrogend ondergoed, dat je na een handwasje binnen een paar uur kan drogen aan de waslijn. Ook fijne wandelschoenen en degelijke wandelkleding kan van pas komen, je zult ongetwijfeld een keer gaan hiken.

Neem voor de avonden een lekkere warme trui mee en pak je zwemkleding in als je jezelf wilt wassen in een meertje. En een goede dagrugzak is ook geen overbodige luxe als je van plan bent om veel te wandelen.

➞ Lees ook: Wildkamperen in Noorwegen en Zweden

Paklijst wildkamperen

PERSOONLIJKE VERZORGING

Persoonlijke verzorging moet je tijdens het wildkamperen met een korreltje zout nemen, want je hebt nou eenmaal geen douche tot je beschikking. Wassen doe je in een riviertje of meertje, maar je kunt er ook voor kiezen om af en toe even bij een echte camping naar binnen te glippen. Vaak betaal je daar met muntjes voor de douches, dus valt nog wel te verantwoorden als je er niet slaapt.

Was je jezelf in de natuur? Denk er dan wel om dat je geen zeep gebruikt. Ik las namelijk in dit artikel dat zelfs biologische zeep schadelijk kan zijn voor de omgeving.

MOET JE NAAR HET TOILET TIJDENS HET WILDKAMPEREN?

Wat moet je doen als je tijdens het wildkamperen naar het toilet wilt? Bij het startpunt van veel wandelroutes in zowel Noorwegen als Zweden vind je toilethokjes. Dit zijn provisorische hokjes die niet veel om het lijf hebben, maar je kunt er in ieder geval een beetje comfortabel je behoefte doen. Het is daarom verstandig om je tent of campertje in de buurt van zo’n hokje op te zetten.

Lukt het niet om in de buurt van zo’n toilet te wildkamperen, dan kun je ervoor kiezen om zelf een emmer (met deksel!) mee te nemen of je behoefte in de natuur te doen. Zorg dan wel dat je kleine schep hebt ingepakt om het een en ander te begraven. En wellicht overbodig, maar neem altijd je gebruikte toiletpapier weer mee. Gooi of begraaf geen afval in de natuur.

➞ Lees ook: Roadtrip Scandinavië: de ultieme route voor een rondreis door Noorwegen, Zweden en Denemarken

Paklijst wildkamperen

DIT IS OOK ONMISBAAR OP JE PAKLIJST VOOR HET WILDKAMPEREN

Natuurlijk moet je je paspoort, autopapieren en bankpas niet vergeten, maar deze items kun je maar beter ook inpakken.

Vakantie Värmland, Zweden: de leukste tips

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Antimuggenspray gaat zeker niet voldoende zijn.
    Koop in de lokale winkels of supermarkten het anti-muggenprodukt. Veel effectiever dan de producten tegen onze muggen in België en Nederland. In Scandinavië bestaan niet alleen muggen. Maar ook zgn. Midgets. Dit zijn kleine steekvliegjes die echt gemeen kunnen bijten en je hele avond kunnen verpesten aan en in je tent. Daar moet je vooral op voorbereid zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset