Je hebt een ticket naar Zuid-Afrika geboekt en nu kan de voorpret beginnen. Want wat neem je eigenlijk mee op reis naar Zuid-Afrika? Behalve een zonnebril, zwemkleding en natuurlijk je paspoort, zijn er een aantal dingetjes waar je op moet letten. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik de belangrijkste zaken voor op je Zuid-Afrika paklijst hieronder op een rijtje gezet.
PAKLIJST ZUID-AFRIKA
Wat neem je mee tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika? Hieronder vind je een overzicht van de dingen die je op je paklijst moet zetten.
DIT MOET SOWIESO OP JE PAKLIJST VOOR ZUID-AFRIKA
- Paspoort + kopieën
- Rijbewijs
- Credit card
- Pinpas (zet ‘m op betalen buiten Europa)
- Cash geld (euro’s, dollars of Zuid-Afrikaanse rand)
- Random reader / E.dentifier
- Verzekeringspapieren
- Vaccinatieboekje
- Vliegtickets en reserveringen
- Noodnummers

REISGIDS ZUID-AFRIKA
Welke reisgids voor Zuid-Afrika is het best? Ik heb zelf altijd een reisgids van Lonely Planet (via Bol), op mijn paklijst staan. Ik ben fan vanwege de vele aanbevelingen voor hotels en restaurants, maar ook de praktische informatie over bijvoorbeeld openbaar vervoer en supermarkten komen van pas. Wat betreft bezienswaardigheden is de informatie in Lonely Planet vaak een beetje beknopt. Ook moet je er rekening mee houden dat Lonely Planet in het Engels wordt uitgegeven en is het erg op backpackers gericht. Als je op zoek bent naar een Nederlandstalige reisgids voor Zuid-Afrika, bekijk dan eens de reisgidsen van Trotter, National Geographic of Capitool Reisgidsen, ook allen verkrijgbaar via Bol.com.
KOFFER OF BACKPACK MET EEN SLOT
Of je voor jouw vakanties graag een koffer of backpack gebruikt, zorg ervoor dat je ‘m kan afsluiten. En doe dat ook! Op het vliegveld in Johannesburg kwam ik reizigers tegen die een paar onderbroeken misten. Deze waren ergens tijdens de bagageafhandeling eruit gehaald. Zelf ben ik helaas ook kleding kwijtgeraakt tijdens mijn roadtrip: onderweg zijn een spijkerjasje en een trui gestolen. Het zijn niet echt grote verliezen, maar het kan toch onhandig zijn en jammer als je ergens aan gehecht bent.
KLEDING VOOR OP JE ZUID-AFRIKA PAKLIJST
Voor het inpakken van je kleding is het handig om te weten dat de seizoenen in Zuid-Afrika tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Onze winter is hoogzomer in Zuid-Afrika. Zomers kunnen heel heet zijn, winters in Zuid-Afrika zijn relatief mild. Houd wel rekening met koude nachten (zeker in de wildparken!), dus vergeet niet om ook een lange broek en dikke trui in te pakken.
Als je tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika op safari gaat, dan is het wel slim om safari-proof kleding in te pakken. Draag bijvoorbeeld geen felle kleuren, want daarmee kun je de dieren afschrikken. Laat die felrode jas dus thuis en pak liever iets met neutrale kleuren in. Daarnaast is het slim om tijdens een safari laagjes te dragen. Omdat je vaak al heel vroeg of juist na zonsondergang op pad bent, kan het koud worden in een safarijeep. Ik droeg zelf graag een broek en jas uit de Travellers MT Collectie van Fjällraven, onder andere verkrijgbaar via Bol.com.
En ook niet vergeten: een petje of hoedje tegen de zon, met name in een open voertuig loop je zo een zonnesteek op als je een dagje door het Krugerpark toert.
STEVIGE WANDELSCHOENEN
Wat mij betreft moet je tijdens een vakantie in Zuid-Afrika ook stevige wandelschoenen op je inpaklijstje zetten. Je kan zoveel mooie wandeltochten maken en met een goede schoen maak je het jezelf een stuk makkelijker. Met name tijdens mijn roadtrip langs de Panoramaroute vond ik het heel fijn om stevige schoenen te dragen, want voor een goed uitzicht moet je soms aardig wat klimmen en klauteren.

VERREKIJKER
Wat je zeker mee moet nemen naar Zuid-Afrika? Een goede verrekijker! Echt onmisbaar als je op safari gaat, want met het blote oog ga je een hoop missen. Veel dieren verschuilen zich in de verte in het struikgewas en kun je alleen spotten als je een verrekijker gebruikt. In het ideale geval heb je een eigen verrekijker die je niet hoeft te delen met een reisgenoot. Ik heb zelf de Bynolyt Voyager, die verkrijgbaar is bij Bever.
CAMERA MET TELELENS
Als je mooie foto’s wilt maken van je safari’s in Zuid-Afrika, dan is het ook slim om een camera met telelens in te pakken. Je kunt dan ook de dieren die verder weg zitten goed op de foto krijgen. Met een bereik van minimaal 200 kom je aardig in de buurt. Ik gebruik een Canon camera met 70-300mm objectief.
➞ Lees ook: Welke camera’s neem ik mee op reis?

WEL OF GEEN MALARIAPILLEN?
In sommige delen van Zuid-Afrika komt malaria voor, dus plan van tevoren ook maar vast een tripje langs de GGD of reizigerskliniek. Of het aangeraden wordt om ook daadwerkelijk malariatabletten moet slikken is afhankelijk van hun advies, maar neem in ieder geval de nodige voorzorgsmaatregelen. Voor op je Zuid-Afrika inpaklijstje Zorg dat je muggenspray met DEET (verkrijgbaar via Bol) gebruikt en draag vanaf het eind van de middag lange kleding om te voorkomen dat je wordt geprikt.
REISSTEKKER VOOR ZUID-AFRIKA
Voor Zuid-Afrika heb je een speciale reisstekker nodig, namelijk type D en M. Deze soort stekker heeft drie stevige pinnen en wordt wereldwijd maar heel weinig gebruikt. De kans is dus groot dat jouw standaard reisstekker deze niet ondersteunt (de mijne in ieder geval niet). Op veel plekken in Zuid-Afrika kun je eenvoudig een adapter kopen voor jouw electronica, zoals bij benzinestations en in toeristenwinkels. Zelf kocht ik deze alvast van tevoren via de winkel van de ANWB, omdat ik meteen begon aan mijn roadtrip en niet risico wilde lopen om zonder stroom te zitten.
INTERNATIONAAL RIJBEWIJS
Sommigen vinden het onzin en geldklopperij, maar als je een auto gaat huren in Zuid-Afrika heb je officieel een internationaal rijbewijs nodig. Of er ooit naar gevraagd wordt, is een ander verhaal. Maar better safe then sorry, toch?

OPTIONEEL: MIFI ROUTER
Tot slot geef ik je de tip om een mobiele wifi router (via Bol) mee te nemen. Mijn ervaring is namelijk dat niet alle guesthouses en Airbnb’s over WiFi beschikken. Op zich geen probleem als je zo min mogelijk je telefoon wilt gebruiken, maar soms ook een béétje onhandig wanneer je afspraken wilt maken met bijvoorbeeld je host of hotel. Als je net als ik een paar dagen off grid gaat in een dunbevolkte regio met weinig plekken waar je even gebruik kan maken van internet, dan is een eigen wifi-voorziening wel zo prettig. Je hebt zo’n mifi router al vanaf een paar tientjes via bol.com en kunt deze gebruiken met een lokale simkaart. Het is uiteraard ook mogelijk om een oude, simlockvrije telefoon mee te nemen en die te gebruiken als mobiele router.
Meer tips voor Zuid-Afrika? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• 5 x doen in de Cradle of Humankind in Zuid-Afrika
• 6 mooie stops langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika
• Dit moet je weten over autohuur in Zuid-Afrika
• Zo haal je alles uit een self drive safari in Afrika