Palenque, mysterieuze Mayastad in de Mexicaanse jungle

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden
Home » Noord-Amerika » Palenque, mysterieuze Mayastad in de Mexicaanse jungle

Van alle tempels die ik in Mexico heb bezocht, was tempelstad Palenque toch wel de meest bijzondere. Deze mysterieuze Mayastad ligt diep in de jungle en is een van de mooiste bezienswaardigheden in dit deel van Mexico. Om er te komen doorkruis je eerst een stukje oerwoud. Je wordt direct omringd door apen, papegaaien en watervallen, je moet wiebelende touwbruggen oversteken en flink klimmen. Maar geloof mij: de inspanning wordt rijkelijk beloond. Eenmaal aangekomen in deze fascinerende tempelstad ben je op een van de mooiste plekken in Mexico.

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

BEZOEK JUNGLESTAD PALENQUE, MEXICO

Ik kan het aanraden om Palenque te bezoeken tijdens je rondreis door Mexico. De tempels zijn schitterend gelegen en velen zijn in goede staat. Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen tijdens je bezoek aan Palenque? In deze blog heb ik de bezienswaardigheden van Palenque en omgeving voor je op een rijtje gezet.

TEMPELS VAN PALENQUE

De tempels van Palenque liggen midden in de jungle en een stukje hoger dan de rest van de omgeving. Dat betekent dat je op veel plekken een geweldig uitzicht hebt over de Mayastad en het omliggende woud. Op het terrein vind je enkele bouwwerken die ondanks hun leeftijd uitstekend bewaard zijn gebleven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de tempels van Palenque vele malen mooier vond dan Chichen Itza. Dat komt deels door de schitterende ligging, maar in Palenque mag je bijvoorbeeld ook nog de tempels beklimmen. Klim naar de top van Het Paleis of de Tempel van het Kruis en geniet van het fantastische uitzicht. Onderzoekers denken trouwens dat er nog veel meer tempels en schatten liggen verborgen, dus houd je ogen open…

Tempel van de zon:

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

Paleis van Palenque:

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

Tempel van het kruis:

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

Tempel van de Inscripties:

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

TIPS VOOR HET BEKLIMMEN VAN DE TEMPELS VAN PALENQUE

Kom op tijd

Palenque is een van de bekendste bezienswaardigheden van de deelstaat Chiapas, en dat betekent dat het er erg druk kan worden. Wil je de grote mensenmassa’s vermijden, dan kun je het best de wekker zetten en op tijd de tempels bezoeken.

Neem anti-muggenspray mee

Omdat je eerst een deel door de jungle moet lopen, is het een aanrader om jezelf goed in te smeren met anti-muggenspray. Bij de tempels valt het wel mee, maar in het oerwoud stikt het van de muggen en beestjes.

Voldoende water

Zorg dat je voldoende water bij je hebt, want het kan flink warm worden. Daarnaast moet je de nodige inspanning leveren bij het beklimmen van de tempels.

Trek comfortabele schoenen aan

Stevige wandelschoenen zijn een beetje overdreven, maar een comfortabele schoen kan geen kwaad als je de tempels van Palenque gaat bezoeken. Laat in ieder geval je teenslippers thuis, want dat is toch wat minder makkelijk klimmen.

Palenque tip: via toeristenbureautjes in de stad kun je ook een tour doen tijdens zonsopgang of zonsondergang. Je hebt dan gegarandeerd het rijk voor jezelf.

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

HOE KOM JE BIJ DE TEMPELS VAN PALENQUE

De tempels van Palenque liggen op ongeveer 6 kilometer buiten het stadje Palenque. Slaap je in het stadje, dan kun je een colectivo nemen naar de ingang van het park. Deze minibussen vertrekken elke 15 minuten vanuit het stadje. Slaap je net als ik buiten de stad en in de buurt van het park, dan kun je wandelen naar de ingang.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Bijzonderheden: Het park is groot en uitgestrekt. Je moet een hele dag uittrekken om alle bouwwerken en ruïnes te bekijken.
Toegangsprijs: 65 pesos
Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags

WATERVALLEN VAN AGUA AZUL & MISOL HA

In principe heb je aan één hele dag in Palenque genoeg. Je hebt dan ruim de tijd om de verschillende tempels te bezoeken en kunt de volgende dag weer verder reizen. Wil je langer in deze omgeving blijven, dan kun je ook een aantal excursies doen in de omgeving. Ik bezoek bijvoorbeeld de watervallen van Agua Azul en Misol Ha.

Agua Azul is een waterval met azuurblauw water en komt via verschillende terrassen en verdiepingen naar beneden geklaterd. Een geweldig mooi gezicht, want zeker op een heldere dag is het water felblauw.

De waterval van Misol Ha is 35 meter hoog en komt uit in een meertje. Je kunt er achter de waterval wandelen en vervolgens een plons nemen in het koele water.

➞ Boek hier een georganiseerde dagtrip naar de watervallen van Palenque

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden
Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

HOTEL IN PALENQUE: MAYABELL

Wil je overnachten in Palenque, dan heb je keus uit hotels in het stadje of hotels die aan de rand van de jungle liggen. Omdat er in het stadje niet zoveel valt te doen, kies ik voor een overnachting in de jungle. Ik slaap bij Mayabell, een plek waar ze simpele kamers, bungalows en zelfs kampeerplekken hebben. Er zit een restaurantje op het terrein en er is een zwembadje. Het is slechts een paar minuten lopen naar de ingang van het park, dus een uitstekende uitvalsbasis om de tempels van Palenque te bezoeken.

Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

Meer lezen over backpacken in Mexico? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Route en planning: Vier weken rondreizen in Mexico en Belize
• Must visit: Het magische dorpje San Juan de Chamula in Mexico
• Ontdek kleurrijk San Cristóbal de las Casas in Mexico
• Dit zijn de mooiste Maya tempels van Mexico

Lees hier alle verhalen over Mexico »

2 Comments

  • Robert schreef:

    Gaaf hè :-) Ik vind deze stijl ook mooi, al zijn de tempels van Chichén Itzá wel wat gelikter. De ligging is in Palenque i.d.d. een stuk mooier en dat i.c.m. het mogen beklimmen geeft die extra beleving. Ik ben bij Chichén Itzá in 1998 gelukkig nog op de piramide geweest. Gaaf dat jullie bij Mayabell hebben overnacht. Daar verbleven wij in 2011 ook. Grappig restaurant, waar de pollo con mole poblano heerlijk was.

  • Ik vind het leuk om je verhalen over Mexico te lezen. Goed om te zien dat je zeker geen huurauto nodig hebt! Ik heb Palenque zeker op mijn lijstje staan, het ziet er prachtig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.