Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

6 mooie stops langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Lowveld View Pont op de Panoramaroute Zuid Afrika

Een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika is de Panoramaroute, gelegen ten westen van het Kruger National Park. Maak je een roadtrip vanuit Johannesburg naar Kruger, dan is het ook zeker een aanrader om minstens één dag uit te trekken voor de verschillende bezienswaardigheden die je langs de route tegenkomt.

PANORAMAROUTE ZUID-AFRIKA

Benieuwd welke plekken je onder andere tegenkomt? Hieronder vind je een overzicht van zes mooie stops langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

LISBON FALLS

Langs de Panoramaroute vind je een heleboel watervallen, maar de Lisbon Falls zijn verreweg de indrukwekkendste. Met een hoogte van 92 meter is het de hoogste waterval van de Panoramaroute en het kletterende water is hier oorverdovend. Er zijn een aantal uitzichtpunten gemaakt vanwaar je de watervallen kunt bekijken, maar voor het beste uitzicht moet je een stukje naar beneden klimmen. Dit vraagt wel om een beetje klauteren, dus trek stevige schoenen aan en zorg dat je niet uitglijdt.

Entreegeld Lisbon Falls: 15 rand p.p.

Lisbon Falls Panoramaroute Zuid Afrika
Lisbon Falls Panoramaroute Zuid Afrika

BERLIN FALLS

Op steenworp afstand van de Lisbon Falls kun je ook een bezoek brengen aan de Berlin Falls. Lang niet zo spectaculair, maar nog steeds mooi om te zien. Hier ben je wel echt veroordeeld tot de aangegeven uitzichtpunten en mag je niet zelf verder klimmen, maar dat hoeft ook niet: vanaf de overkant heb je een perfect uitzicht over de Berlin Falls. Ik zou er persoonlijk niet een enorme omweg voor maken, maar omdat het echt maar een paar minuten rijden is, kun je beide watervallen makkelijk met elkaar combineren.

Entreegeld Berlin Falls: 15 rand p.p.

Berlin Falls Panoramaroute Zuid Afrika

POTLUCK BOSKOMBUIS

Deze plek wordt door iedereen en door elke reisgids aangeraden, en ook ik ontkom er niet aan: ga onderweg eten bij Potluck Boskombuis. Dit restaurantje ligt aan de oevers van de Treurrivier en uit het geïmproviseerde keukentje komt authentiek Zuid-Afrikaans comfort food. Het eten wordt bereid op een groot vuur en het kan even duren voordat het klaar is, maar het is het wachten zeker waard. In de tussentijd kun je een colaatje drinken, genieten van het mooie uitzicht en rondkijken in dit bijzondere restaurant. Op de kaart staan veel vleesgerechten, maar ze hebben ook een aantal vegetarische opties.

Potluck Boskombuis Panoramaroute Zuid Afrika
Potluck Boskombuis Panoramaroute Zuid Afrika
Potluck Boskombuis Panoramaroute Zuid Afrika

BOURKE’S LUCK POTHOLES

Bourke’s Luck Potholes is een bijzonder natuurfenomeen. De rivier heeft hier perfect ronde gaten gevormd in het omringende gesteente en dat ziet er bijzonder uit. In het gebied zijn een aantal wandelroutes uitgestippeld en je kunt de rotsformaties vanaf grote hoogte bekijken. Dit is een van de bekendste plekken langs de Panoramaroute en tevens de drukste.

Hoewel de uitzichten inderdaad heel mooi zijn, vond ik dit persoonlijk de minst leuke stop van dit lijstje. Niet alleen omdat het hier ontzettend druk was, maar ook omdat je hier op het heetst van de dag nergens schaduw en verkoeling kan vinden. Je loopt constant in de volle zon, dus neem genoeg water en een petje mee. Ik raad het daarnaast aan om deze plek zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken,

Entreegeld Bourke’s Luck Potholes: 63 rand p.p.

Bourke's Luck Potholes Panoramaroute Zuid Afrika
Bourke's Luck Potholes Panoramaroute Zuid Afrika
Bourke's Luck Potholes Panoramaroute Zuid Afrika

LOWVELD VIEW POINT

Dit is een van de weinige gratis attracties langs de Panoramaroute, maar wat mij betreft misschien wel de mooiste. Het Lowveld View Point is lang niet zo bekend als zijn beroemde buurman (zie hieronder), maar de absolute rust die je hier ervaart in onbeschrijfelijk mooi. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen naar de mooiste uitzichten en zie je in de verte de Three Rondavels en Blyde River al liggen.

Entreegeld Lowveld View Point: gratis

Lowveld View Point Panoramaroute Zuid Afrika

THREE RONDAVELS VIEW POINT

De Blyde River Canyon is maar liefst 26 kilometer lang en 800 meter diep en het hoogtepunt vind je ter hoogte van het Three Rondavels View Point. Dit uitzichtpunt geeft je een geweldig uitzicht over de immens diepe kloof en de drie iconische rotsen aan de overkant. Het is de moeite waard om hier een paar minuten op een rots te zitten en het uitzicht in je op te nemen, want het is zo waanzinnig indrukwekkend.

Bij deze plek moet je trouwens goed opletten, want hier zijn maar liefst twee uitzichtpunten die je kan bezoeken. Keer dus niet direct om als je bovengenoemde plek hebt gezien, er is op deze plek nog een tweede uitzichtpunt over de Blyde River Canyon.

Entreegeld Three Rondavels View Point: 30 rand p.p.

Blyde River Canyon Panoramaroute Zuid Afrika
Three Rondavels Panoramaroute Zuid Afrika

ANDERE BEZIENSWAARDIGHEDEN LANGS DE PANORAMAROUTE

Hierboven vind je een overzicht van de absolute hoogtepunten, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden langs de Panoramaroute. De Macmac Falls, Lone Creek Falls en de Horseshoe Falls zijn ook mooie watervallen, Pilgrim’s Rest is een oud goudzoekersdorpje en ook God’s Window biedt geweldige uitzichten over de omgeving. Mocht je veel tijd hebben, dan kun je er bovendien voor kiezen om een boottochtje te maken over de Blyde River.

TIPS VOOR HET RIJDEN VAN DE PANORAMAROUTE

  • Zorg voor voldoende contant geld, want je kunt het toegangsgeld nergens pinnen
  • Let op gaten in de weg, zeker in het begin zijn er aardig wat ‘potholes’
  • Sunny Cars is een betrouwbare partij voor autohuur in Zuid-Afrika
  • Trek stevige schoenen aan en laat je slippers thuis, er staan niet overal hekken langs de afgrond
  • Drink voldoende water en bescherm jezelf goed tegen de zon
  • Zet alle bezienswaardigheden van tevoren in de app Maps.me, zodat je zeker weet dat je niets overslaat
Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

HOE LANG HEB JE NODIG VOOR DE PANORAMAROUTE?

Mijn vriend en ik hadden tijdens onze Zuid-Afrika reis één dag de tijd voor de Panoramaroute. We reden van zuid naar noord en hebben in een rustig tempo alle bovenstaande plekken kunnen bezoeken. Als je heel vroeg opstaat en vlak bij de Panoramaroute slaapt, dan kun je op één dag nog een aantal extra stops inlassen.

Als je echt alles eruit wilt halen en meer wilt zien dan alleen de hoogtepunten, dan raad ik aan om twee dagen uit te trekken. Het is wel slim om in dat geval een hotel halverwege de route zoeken, zoals de Thaba Tsweni Lodge.

WAAR OVERNACHTEN LANGS DE PANORAMAROUTE?

Hazyview, Graskop en Hoedspruit zijn alledrie een goede uitvalsbasis om de Panoramaroute te rijden. Ik slaap zelf in dit hotel in Hazyview, maar had achteraf liever in Graskop gezeten. Hazyview is namelijk niet zo gezellig en het is nog best een stukje rijden voordat je überhaupt op de Panoramaroute zit. Wat overigens wel voor Hazyview pleit: je rijdt vanaf Hazyview in 20 minuten naar de ingang van het Kruger Park.

Graskop daarentegen is een sfeervol dorpje met heel veel keus uit leuke hotelletjes, restaurants en winkels. Vanuit Graskop is het maar een klein stukje rijden naar de eerste bezienswaardigheden, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden als je maar één dag de tijd hebt.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

OOK NAAR ZUID-AFRIKA?

Zuid-Afrika is het ultieme roadtrip-land en naast de Panoramaroute valt er nog veel meer te zien. Ik maak zelf een prachtige reis rondom Johannesburg en combineer de Panoramaroute onder ander met het Krugerpark, de Magoebaskloof en Pilanesberg National Park. Wil jij ook naar Zuid-Afrika? Ik raad het aan om een auto te huren en zelf op pad te gaan. Een auto huren doe ik zelf altijd via Sunny Cars, omdat je dan nooit voor financiële verrassingen komt te staan. Bij Sunny Cars is je auto altijd 100 procent verzekerd, hoef je bij schade nooit je eigen risico te betalen en rijd je bovendien kilometervrij. Je kunt dus echt zorgeloos op pad.

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties