Zoeken
Sluit dit zoekvak.
18 mei 2022

Papegaaiduikers spotten: op deze plekken kom je ze tegen 

Papegaaiduikers en puffins spotten in Europa

De papegaaiduiker (ook wel: puffin) is een van de fotogeniekste vogels van Europa. Ze zien er een beetje uit als een pinguïn, met zwarte rug, witte buik en een felgekleurde snavel. In Nederland zijn ze zeldzaam, maar er zijn een aantal mooie plekken waar je ze wél heel goed kan spotten. 

WAT IS DE BESTE PERIODE OM PAPEGAAIDUIKERS TE SPOTTEN?

Puffins leven het grootste deel van het jaar op zee, maar tijdens het broedseizoen komen de papegaaiduikers aan land om hun ei uit te broeden. Dat is dan ook de beste tijd om papegaaiduikers te spotten. Het broedseizoen loopt van pakweg april tot juni.

Papegaaiduikers in Europa

PAPEGAAIDUIKERS SPOTTEN IN EUROPA

Het leefgebied van de papegaaiduikers is het hoge noorden van Europa (maar ze komen ook in Noord-Amerika voor). Je hebt de meeste kans om ze te spotten langs de kust en op eilanden in de Atlantische Oceaan. Met name IJsland en Schotland zijn populaire spots onder papegaaiduikers, maar ook op de Faeröer Eilanden, Noorwegen en andere plekken in Europa kun je ze tegenkomen.

Let op: papegaaiduikers hebben vrijwel overal een beschermde status en moeten te allen tijde met rust worden gelaten. Verstoor geen broedende vogels, houd afstand door altijd een telelens te gebruiken en blijf vervolgens ook niet te lang met je camera rond een exemplaar hangen.

➞ Lees ook: Faeröer Eilanden: Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines

Papegaaiduikers en puffins spotten in Europa

1. PAPEGAAIDUIKERS IN SCHOTLAND

Een van de beste plekken om papegaaiduikers te spotten is Schotland. Dat kan op verschillende eilanden. Zo kun je in de buurt van Edinburgh een boottochtje maken naar Isle of May, waar behalve papegaaiduikers ook veel andere zeevogels broeden. Ook de afgelegen Saint Kilda archipel is een goede plek om ze te spotten. Hier vind je de grootste populatie papegaaiduikers van heel Groot-Brittanië maar het is wel een lange reis. Om de eilandengroep te bereiken zit je zo’n vier uur op de ferry. Andere plekken in Schotland waar je papegaaiduikers kan spotten zijn de Orkney-eilanden, de Shetland-eilanden en de Treshnish Isles. 

Vind goedkope vliegtickets naar Schotland ➞

Papegaaiduikers

2. GROOT-BRITTANIË

Naast Schotland zijn er nog een aantal plekken in Groot-Brittanië waar zich regelmatig papegaaiduikers laten zien. Zo worden ze regelmatig gespot ter hoogte van de Bempton Cliffs in Yorkshire. In het noorden van Wales kun je een boottocht maken naar Puffin Island en een stukje boven Newcastle zijn ze te spotten op de Farne Eilanden. Rathlin Island in Noord-Ierland is ook een uitstekende plek om puffins te spotten. Een tripje naar het eiland is bovendien goed te combineren met de touwbrug van Carrick-a-Rede.

Vind goedkope vliegtickets naar Groot-Brittanië ➞

3. NOORWEGEN

Een groot deel van de papegaaiduikers komt voor in Noorwegen. Ze leven vooral in het noorden van het land, met name de eilanden Runde, Lovund en Anda zijn hotspots. Op het eiland Lovund vind je een van de grootste papegaaiduikerkolonies van het hele land: zo’n 300.000 exemplaren.

Vind goedkope vliegtickets naar Noorwegen ➞

Puffins

4. PAPEGAAIDUIKERS SPOTTEN IN IJSLAND

Wist je dat er vele miljoenen papegaaiduikers op IJsland leven? Van begin april tot september heb je grote kans om de zwart-witte vogels tegen te komen, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar precies. In het westen van IJsland vind je papegaaiduikers ter hoogte van Látrabjarg en in het noorden kun je een excursie maken naar de muffins op het eiland Drangey. Andere goede plekken om papegaaiduikers te spotten in IJsland zijn Dyrhólaey, Ingólfshöfði en Vestmannaeyjar (alledrie in het zuiden).

Vind goedkope vliegtickets naar IJsland ➞

5. FAEROËR EILANDEN

Ook op de Faeröer Eilanden komen papegaaiduikers voor. Tijdens een boottochtje kun je ze soms op de steile rotsklippen spotten, maar de meeste kans heb je op het eiland Mykines. Hier komen elk jaar honderden papegaaiduikers aan land om nesten te maken en eieren uit te broeden. Er is een mooie wandeling uitgezet over het eiland en onderweg kom je ook door het gebied waar zich veel papegaaiduikers ophouden. In het broedseizoen is het moeilijk om ze over het hoofd te zien. 

Vind goedkope vliegtickets naar de Faeröer Eilanden ➞

Papegaaiduikers Faeröer Eilanden

HIER KOMEN PAPEGAAIDUIKERS SOMS OOK VOOR 

Behalve op bovenstaande locaties zijn er nog meer plekken in Europa waar je papegaaiduikers kan spotten. Zo worden ze ook regelmatig gesignaleerd op Spitsbergen, langs de kust van Ierland en aan de kust van Bretagne. Zelfs in Nederland komt er wel eens eentje voor. Een paar maanden geleden nog werd een puffin gespot op ons eigen Texel. Dit is echter een uitzondering en vaak gaat het dan om een verdwaalde papegaaiduiker.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp