Zoeken
Sluit dit zoekvak.
18 september 2023

Pascal en Eefke reizen met hun jonge gezin van Canada naar Panama

Family Everywhere

Reizigers Pascal en Eefke doen het helemaal anders: samen met hun twee jonge dochters rijden ze in een omgebouwde truck van Canada naar Panama. Inmiddels zijn ze al zo’n anderhalf jaar van huis en maken ze met z’n vieren dierbare herinneringen.

➞ In de rubriek Moderne Avonturiers interviewen we reizigers die zich niet laten tegenhouden door zaken als geld, tijd en reisadviezen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@expeditieaardbol.nl onder vermelding van ‘Moderne Avonturiers’.

Pascal en Eefke van Family Everywhere reizen van Canada naar Panama

Pascal en Eefke

Wie: Pascal (1982), Eefke (1987), Nienke (2017) en Karlijn (2019)
Waar: Overland van Alaska naar Panama
Online: onder andere via @family_everywhere en www.family-everywhere.com

1. Wauw, wat een vette truck! Hoe komen jullie daaraan?

Toen we de stap namen om te gaan reizen, zou dit in eerste instantie een overland reis zijn in Amerika en Canada. Mijn man en ik hoefden alleen maar een blik uit te wisselen om te beslissen met wat voor voertuig we op pad gingen. Hoe dan ook een voertuig met 4×4 en/of hoge bodemvrijheid. 

We verkenden altijd al graag de minder bezochte en verlaten plekjes. We onderzochten alle opties en kwamen tot de conclusie dat een expeditievoertuig ons ideale voertuig zou zijn. Robuust, 4×4 en hoge bodemvrijheid én met voldoende ruimte om comfortabel te leven. We kochten onze truck, voorzien al met een woonunit, bij DonCamp en bouwden deze samen af tot ons ideale huisje op wielen.

2. Is deze truck helemaal zelfvoorzienend?

Op water, diesel, boodschappen en een beetje gas na zijn we inderdaad zelfvoorzienend. We kunnen – als we echt willen – een ruime vier weken off-grid (ja, inclusief boodschappen). Dit hebben we in Amerika het afgelopen jaar een aantal keer getest. 

3. Welke snufjes zitten erop?

We hebben voldoende zonnepanelen, een grote koelkast en diepvries, een kleine wasmachine en een droogtoilet. We laten het plafond van onze grote zithoek in de avond zakken en hebben zo een groot tweepersoonsbed. Onze kinderen slapen in een stapelbed.  We vinden het erg fijn om niet afhankelijk te zijn van camping, daar staan we dan ook zelden. De faciliteiten hebben we niet nodig en uiteindelijk sta je in het wild vaak vele malen mooier.

4. Jullie zijn al een hele tijd op reis, waar zijn jullie allemaal geweest?

We zijn in mei 2021 vertrokken, met als doel om zes maanden door Europa te gaan reizen – Noord Amerika ging nog niet in verband met covid. Onderweg besloten we om voor onbepaalde tijd te blijven reizen. In het eerste jaar bezochten we Zweden, Slovenie, Kroatie, Montenegro, Albanie, Kosovo, Bulgarije, Noord Macedonie, Griekenland, Italie en Frankrijk. 

Family Everywhere

5. En daarna gingen jullie alsnog naar Noord-Amerika? 

In juni 2022 verscheepten we onze truck naar Canada. In het afgelopen jaar trokken we dus van Halifax in Canada, door naar het zuidwesten in Amerika, overwinterden we in Baja California, Mexico, en trokken we in het voorjaar weer door het zuidwesten omhoog naar West-Canada. 

6. Waar zitten jullie nu?

Momenteel zitten we alweer zes weken in Alaska. Volgende week zullen we beginnen aan de laatste kilometers omhoog, over de onverharde Dempster Highway naar Tuktoyaktuk aan de Arctische Zee. Daarna zakken we weer zuidelijk af en zullen we in de winter naar het vasteland van Mexico oversteken en helemaal afzakken naar Panama, waar we verwachten in het voorjaar/zomer van 2024 aan te komen.

We kunnen – als we echt willen – een ruime vier weken off-grid.

@family_everywhere

7. Welke bestemming was favoriet en waarom?

Oef, dat is een hele lastige vraag. Iedere plek en gebied heeft zo zijn eigen uniekheid. Colorado met zijn herfstkleuren, de rode rotsen en verlatenheid van Utah, en de woestijnen van Californië hebben ons allemaal erg geraakt. Maar nu ook het ruige Alaska. Gewoonweg prachtig! Uiteindelijk zijn het vooral de ruige, wijdse en minder bezochte plekken die we ons het meest herinneren. Natuurlijk is een Grand Canyon fantastisch, maar door de drukte voelt het meer als een attractie. Zeker in vergelijking met de gave kampeerplekjes die we vonden in de middle of nowhere. Daar voel je je pas echt klein.

Pascal en Eefke van Family Everywhere reizen van Canada naar Panama

8. Je truck verschepen naar Canada, dat klinkt als gedoe. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Dat valt op zich reuze mee hoor. Het verschepen zelf was zo geregeld. We moesten een ‘leeg gas verklaring’ hebben, omdat we onze LPG tank wilden meenemen. En verder is er wat standaard papierwerk. De verzekering in Amerika en Canada was een grotere uitdaging.

9. Het plan is om naar Panama te reizen. Wat wordt jullie globale route?

Om eerlijk te zijn heb ik nog niet echt gekeken wat we allemaal in Centraal Amerika gaan doen en zien. Maar we zullen binnenkort de afdaling inzetten naar het zuiden, waarbij we de westkust van Amerika zullen volgen naar Baja California, Mexico. In de winter zullen we vanaf daar naar het vasteland gaan en dan verder zuidelijk trekken via Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica naar Panama.

10. En daarna? Doorrijden naar Zuid-Amerika?

Zover kijken we nog niet vooruit. Maar als we dan allemaal nog steeds happy zijn met onze levenstijl, zou dat goed kunnen. Alleen wordt het niet rijden. Eerst zullen we de bus dan van Panama naar Columbia moeten verschepen vanwege de Darien Gap.

11. Jullie reizen met twee jonge kinderen, hoe houd je het leuk voor ze?

Daar hoeven we op zich niet zo veel voor te doen.  We merken vooral dat we een veel langzamer tempo hebben dan reizende stellen. We maken minder lange dagen en hebben meer ‘rustdagen’, zodat ze ook lekker aan riviertjes en tussen de rotsen kunnen spelen. Beide meiden hebben het onwijs goed naar hun zin en willen – zoals ze zelf zeggen – de hele wereld over reizen en alle dieren van de wereld zien.

Pascal en Eefke van Family Everywhere reizen van Canada naar Panama

12. En minstens zo belangrijk: hoe houd je het leuk voor jezelf als je met z’n vieren op zo’n klein oppervlak moet leven?

Ook dat lijkt voor velen een groot nadeel, maar wat wij eigenlijk niet zo ervaren. Het is vooral heerlijk praktisch: alles ligt binnen handbereik en een klein oppervlak is snel gepoetst. We hebben elke dag een enorme voor- en achtertuin, waar we vooral in leven en waar je makkelijk tijd voor jezelf kunt nemen. 

13. Hoe gaan jullie om met de scholing van de kinderen?

We hebben ons uitgeschreven uit Nederland. Ook een verplichting als je langer dan acht maanden niet in Nederland woont. Daarmee vervalt ook de leerplicht. Onze oudste dochter is nu vijf en een half jaar en de jongste net vier. We volgen hun interesses en gaan zo mee in hun ontwikkelingstempo. Onze oudste dochter Nienke is nu bijvoorbeeld volop bezig met letters. Toevallig hebben we afgelopen week een YouTube video opgenomen over dit onderwerp.

We merken dat we een veel langzamer tempo hebben dan reizende stellen. We maken minder lange dagen en hebben meer ‘rustdagen’, zodat onze dochters ook lekker aan riviertjes en tussen de rotsen kunnen spelen.

@family_everywhere

14. Vertel eens iets over de bijzondere dingen die jullie onderweg meemaken!

Een aantal dingen komen ineens in me op. Dat we omringd waren door kolibries in een droge rivierbedding, diep in de woestijn in Californië. Of een driedaags dansfestival van de First Nations in Canada, waar we ontzettend mooie (en ook confronterende) gesprekken hadden en samen stonden te dansen. Maar ook de fijne tijd die we hadden met een ander Nederlands gezin, waarmee we onverwacht acht weken samen reisden in Mexico.

15. Maar jullie zullen op reis ongetwijfeld tegen dingen aanlopen

Om eerlijk te zijn lopen we niet tegen heel veel dingen aan. Geen dingen in ieder geval die anders zijn dan in een ‘normaal’ leven. Zoals bijvoorbeeld tijd voor jezelf of voor elkaar maken. Of kinderen die hun dag niet hebben. Het leven in een kleine ruimte ervaren wij, op sporadische momenten, niet als een nadeel. En ja, natuurlijk zou het fijn zijn om een langere douche te kunnen nemen, maar in het grote geheel is dit maar een klein detail.

Family Everywhere

16. Komen jullie dan helemaal geen uitdagingen tegen?

Soms is het wel een uitdaging om een balans te vinden in ons reistempo. Pascal wil bijvoorbeeld vaak al sneller weer op pad dan ik, en de kinderen. Maar ook daar vinden we altijd wel weer een weg in. Het missen van familie en vrienden vinden wij het aller grootste nadeel. Maar doordat we Starlink-internet hebben, kunnen we onbeperkt videobellen, al is het tijdsverschil daar soms wel een beperkende factor in.

17. Laatste vraag: als je over tien jaar terugkijkt op deze reis, wat ga je je dan herinneren?

De ontzettend mooie en intense tijd die we doorbrachten met onze kinderen. Het is heerlijk om de kinderen zo ongedwongen en ongehaast te zien opgroeien. Ze zijn maar zo kort, zo klein. Over een jaar of tien willen ze vooral met hun vrienden samen zijn. Het is zo bijzonder om nu deze herinneringen te maken met elkaar.

Meer interviews met inspirerende reizigers lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Reistips

Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp