Zoeken
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Op safari in het Pilanesberg National Park in Zuid-Afrika

Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

Pilanesberg: als je nog nooit in Zuid-Afrika bent geweest heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Toch is dit prachtige natuurpark een uitstekend alternatief voor een safari in het welbekende Krugerpark. Pilanesberg is namelijk veel beter bereikbaar dan Kruger en ook wel fijn: in dit deel van Zuid-Afrika komt géén malaria voor. Aan wilde dieren bovendien geen gebrek en vanaf de luchthaven in Johannesburg is het slechts 3 uur rijden. Ideaal, want dankzij de gunstige ligging van Pilanesberg kun je dus al meteen bij aankomst in Zuid-Afrika op safari.

PILANESBERG

ALLES WAT JE MOET WETEN

Pilanesberg National Park is de beste optie als je nabij Johannesburg op safari wilt. Het park is gelegen in een uitgedoofde vulkaankrater en werd in 1979 aangewezen als beschermd natuurreservaat. Boerenakkers maakten plaats voor uitgestrekte savannes en waterpoelen, en tijdens Operatie Genesis werden 6.000 dieren in het nieuwe park geplaatst. Een uiterst succesvolle zet, want anno nu leven hier inmiddels zo’n 10.000 dieren, waaronder olifanten, neushoorns en jachtluipaarden.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

DIEREN SPOTTEN TIJDENS EEN SAFARI

Welke dieren je allemaal kan tegenkomen tijdens een safari in het Pilanesberg National Park? Dat zijn er een heleboel. Uiteraard de Big 5, oftewel leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels en luipaarden, maar ook giraffes, zebra’s, hyena’s, wilde honden, jachtluipaarden en nijlpaarden. Ze lopen langs de weg, maar je kunt ze ook goed spotten bij waterpoelen. In het park zijn bovendien op verschillende plekken uitkijkpunten en schuilplaatsen gecreëerd waar je de dieren in alle rust kan observeren. Neem trouwens wel een goede verrekijker mee, want soms zitten de dieren erg ver weg.

Ik ben zelf tijdens mijn verblijf zes keer op safari geweest in het Pilanesberg National Park, en heb heel veel verschillende soorten dieren gezien. Helaas geen luipaard, maar de vele andere dieren maakten dat ruimschoots goed. Zo heb ik twee keer een groepje leeuwen van dichtbij zien oversteken, zag ik twee jonge jachtluipaarden met elkaar spelen en kwamen we elke dag wel een paar neushoorns tegen.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

GA OP GAME DRIVE MET EEN GIDS

Een van de beste manieren om veel dieren te spotten in het Pilanesberg National Park is tijdens een game drive met gids. Ik regelde dat via het hotel waar ik sliep, maar het kan ook bij ingang van het park. Op safari met een ranger heeft zo zijn voordelen, onder andere dat je ’s ochtends eerder het park in mag dan reguliere bezoekers. Zo heb je net wat meer tijd om naar wilde dieren te speuren. Een gids weet bovendien precies waar de dieren zich normaliter ophouden en kent het park op zijn duimpje. De kans is groot dat je daarom veel meer dieren gaat spotten. Ik kan het daarom echt aanraden om een keer met een echte ranger op pad te gaan.

Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

TIPS VOOR EEN SELF DRIVE

Heb je besloten om een self drive safari te doen? Dan is het zaak om op een aantal dingen te letten. Zo mag je niet harder dan 40 kilometer per uur rijden en moet je voorkomen dat de weg wordt geblokkeerd bij een sighting. Zo kunnen namelijk flinke files en opstoppingen ontstaan. Dat is niet alleen ontzettend irritant voor andere weggebruikers, maar je verstoort ook de dieren die in het park leven. Benieuwd waar je nog meer op moet letten als je zelf op safari gaat? Lees ook mijn blog met tips hoe je het meest uit je self drive safari kan halen.

OVERNACHTEN BIJ DE IVORY TREE GAME LODGE

Er zijn een aantal mogelijkheden als je wilt blijven overnachten in het park. Ik slaap zelf in de heerlijk luxe Ivory Tree Game Lodge, een hotel in het noordoosten van het park. Een paar nachten bij Ivory Tree Game Lodge is een hoop geld, maar wat mij betreft elke cent waard. Dit hotel ligt binnen de poorten van het park en is de ideale uitvalsbasis voor een safari in Pilanesberg. Je krijgt hier direct bij aankomst een ranger toegewezen die jou twee keer per dag meeneemt op een game drive. Maaltijden zijn bovendien inclusief en ook de kamers zien er niet verkeerd uit. Echt een aanrader. Wij betaalden 300 euro per nacht.

Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)
Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

BLACK RHINO RESERVE

Handig om te weten: het park is deels in private handen en dat stuk is alleen toegankelijk voor reizigers die daar ook daadwerkelijk overnachten. Het Black Rhino Reserve ligt in het Pilanesberg National Park en omvat een privéreservaat waar je als gewone toerist niet zomaar naar binnen kan. Dit is het domein van een aantal luxe hotels en alleen hun gasten mogen hier op safari. Dieren hoeven zich daar overigens niets van aan te trekken, want die kunnen wel vrij bewegen tussen het publieke en private deel van het park. De lodges in dit deel van Pilanesberg zijn vrij prijzig, maar je wordt er gegarandeerd in de watten gelegd tijdens je verblijf. Om je een idee te geven: de Lush Safari Lodge heeft een score van 9,9 op Booking.com.

Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

REIZEN NAAR PILANESBERG

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het Pilanesberg National Park ligt ten westen van Johannesburg, op slechts 3 uur reizen vanaf de luchthaven. Dat is een stuk minder in tegenstelling tot het Krugerpark, waarvoor je al snel 5 uur onderweg bent. Het is daarom zelfs mogelijk om een dagtrip te maken vanuit Johannesburg. Je wordt dan vroeg in de ochtend opgepikt en rijdt in een rechte lijn naar Pilanesberg voor een safari. Aan het eind van de dag word je vervolgens weer afgeleverd bij je hotel in Jo’burg. Zo’n dagtrip is ideaal als je wat extra tijd over hebt in Johannesburg en kan je eenvoudig online boeken.

Met eigen huurauto een safari maken

Zelf reis ik met een huurauto naar Pilanesberg en blijf daar 3 nachten slapen in een mooi hotel. Als je gaat roadtrippen in Zuid-Afrika, dan raad ik het altijd aan om een auto te huren via Sunny Cars. Bij deze autoverhuurder ben je namelijk altijd verzekerd tegen schade en kom je nooit voor rare verrassingen te staan. Het is ook mogelijk om naar Pilanesberg te vliegen, ten zuidoosten van het park ligt een klein vliegveld dat rechtstreekse verbindingen heeft met de luchthavens in Johannesburg en Kaapstad.

OPENINGSTIJDEN PILANESBERG

De poorten van het Pilanesberg National Park gaan al vroeg open: direct na zonsopgang. Het is slim om daarvoor de wekker te zetten, want op dit tijdstip heb je doorgaans de meeste kans om dieren te spotten. Wilde dieren zijn namelijk vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang het actiefst en laten zich doorgaans de rest van de dag niet zien.

Dit zijn de openingstijden voor Pilanesberg National Park:

Maart – april: 6:00 – 18:30
Mei – augustus: 6:30 – 18:00
September – oktober: 6:00 – 18:30
November – februari: 5:30 – 19:00

ENTRY GATES PILANESBERG

Er zijn verschillende toegangspoorten en je kan Pilanesberg vanuit verschillende richtingen betreden. Hieronder zie je de verschillende entry gates en hoeveel kilometer deze vanaf de luchthaven in Johannesburg liggen.

Shepherds Tree Gate (219 kilometer vanaf Johannesburg)
Black Rhino Reserve Gate (228 kilometer vanaf Johannesburg)
Bakubung Gate (209 kilometer vanaf Johannesburg)
Kwa Maritane Gate (199 kilometer vanaf Johannesburg)
Manyane Gate (204 kilometer vanaf Johannesburg)
Bakgatla Gate (220 kilometer vanaf Johannesburg)

Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

PRIJZEN PILANESBERG

In het Pilanesberg National Park betaal je een vast bedrag per persoon én daarbovenop nog een bedrag per auto. Als je met z’n tweeën naar Pilanesberg gaat, dan betaal je in totaal dus 260 rand.

Toegangsprijs volwassenen: 110 rand
 p.p.
Toegangsprijs kinderen (6-12 jaar): 30 rand p.p.

Toegangsprijs per auto: 40 rand

Slaap je bij een van de luxe hotels die binnen de toegangspoorten van het park liggen, dan is de toegangsprijs waarschijnlijk al doorberekend in je kamerprijs.

FACILITEITEN IN HET PARK

Dat Pilanesberg National Park uitstekend is ingericht op bezoekers, merk je aan alles. Goed onderhouden wegen, veel omheinde picknickplaatsen met toiletten en zelfs een aantal winkeltjes en restaurants. Je kunt er Je kan in het park echter niet tanken, dus zorg er wel voor dat je genoeg benzine hebt. Gelukkig kun je in de dorpjes rondom Pilanesberg wel makkelijk tanken, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

BALLONVAART IN PILANESBERG

Altijd al een ballonvaart willen maken? Ik kan het van harte aanraden. Ik deed dat zelf in de Cradle of Humankind nabij Johannesburg (lees hier mijn verslag), maar het kan ook in Pilanesberg. Je moet er ontzettend vroeg voor opstaan, maar vanuit de luchtballon heb je een fantastisch uitzicht over het park. Niet goedkoop, wel onvergetelijk. Boeken kan via de receptie van je hotel of via Viator.

Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

REISVIDEO: OP SAFARI IN ZUID-AFRIKA

Reizen naar Zuid-Afrika

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties