Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
7 maart 2023

Portugal: een road trip van Porto naar de Algarve

Road trip Portugal: Van Porto naar de Algarve

Er zijn maar weinig landen waar je je zó snel thuis voelt als in Portugal. Dat komt ongetwijfeld door het lekkere weer, de warme mensen en dat mediterrane sfeertje. Portugal is daarnaast de ideale bestemming voor een mooie rondreis. Met een huurauto maak je een geweldige road trip door Portugal, en zijn er volop mooie plekken om te ontdekken.

Roadtrip Portugal

Route voor een roadtrip door Portugal

Ook ik maak een roadtrip door Portugal. In 9 dagen reis ik samen met mijn vriend van Porto naar de Algarve. Via Ryanair vinden we een goedkoop vliegticket waarmee we kunnen terugvliegen vanaf Faro, en met een huurauto doorkruisen we een groot deel van het land. We slapen zowel in grote steden als tussen de koeien op het platteland, en maken gedurende onze road trip naast Porto en Lissabon kennis maet al het moois dat dit land heeft te bieden. Zo bezoeken we de kurkdroge Alentejo, het Romeinse stadje Évora en de goudgele kustlijn van de Algarve.

Benieuwd wat je allemaal kan zien in 9 dagen Portugal? Ik neem je mee op onze Portugese road trip van Porto naar de Algarve.

Inhoud: Roadtrip Portugal

Portugal kaart road trip

Huurauto Portugal

Het eerste deel van onze road trip door Portugal leggen we af met de trein. Ik bestel van tevoren al treintickets via de Portugese website CP.pt en krijg de e-tickets netjes per mail toegestuurd. De reis van Porto naar Lissabon duurt drie uur en kost ons ongeveer 30 euro per persoon.

Voor het tweede deel van onze rondreis door Portugal nemen we een huurauto. Portugal is een heerlijke bestemming om een road trip te maken en ik kan het iedereen aanraden. In Lissabon pikken we onze Seat Ibiza op, waarmee we de rest van de route gaan afleggen. Ook de huurauto heb ik van tevoren gereserveerd, want ter plaatse regelen is altijd duurder dan wanneer je vooraf online een auto huurt. Een betrouwbare partij voor een huurauto in Portugal is Sunny Cars. Als je boekt via deze website kom je nooit voor verrassingen te staan, want de prijs die je betaalt is inclusief. Je hoeft dus nooit meer een extra verzekering af te sluiten als je de auto gaat ophalen. Een aanrader.

➞ Lees ook: 5 ideeën voor een mooie rondreis door Portugal

Porto (2 nachten)

We beginnen onze road trip in Porto, waar we veel tijd doorbrengen in wijnbarretjes en stoffige kelders vol vaten met port. We eten en drinken ons een weg door de stad: van de glazen robijnrode port tot aardewerken potten vol met zeevruchten en rijst. Overdag kammen we het labyrint van mooie huisjes en kerken versierd met blauwe tegeltjes helemaal uit, ’s avonds vallen we tevreden in slaap in een mooi appartement in het centrum van de stad.

Verblijf: Urban Loft Porto

Portugal Porto Stedentrip
Portugal Porto Stedentrip

Lissabon (3 nachten)

Om praktische redenen leggen we het stuk tussen Porto en Lissabon met de trein af, en 3 uur later staan we in ons appartement in het knusse Alfama. Het is ons tweede bezoek aan de stad, maar dit keer kunnen we er pas echt van genieten. De zon schijnt volop, we maken de mooiste wandelingen en laten ons met het rammelende oude trammetje door de stad rijden. Ook hier alleen maar fijne restaurants en wijnbarretjes, Lissabon is een stad voor fijnproevers. Hoewel ik Porto ontzettend leuk vond, heb ik mijn hart toch wel echt verloren aan Lissabon. Ik zou zo weer voor een derde keer terug kunnen komen.

Verblijf: Lisbon Lounge Suites

➞ Lees ook: Tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon Alfama
Road trip Portugal: Van Porto naar de Algarve

Sintra

Nadat we in Lissabon onze huurauto hebben opgepikt, kunnen we écht aan onze road trip door Portugal beginnen. We rijden  door naar Sintra en bezoeken het magische kasteel Quinta da Regaleira en de sprookjesachtige tuin eromheen. In de verte zien we nog veel meer mooie kastelen, maar omdat we ook een beetje op tijd in Évora willen aankomen, besluiten we het voor nu hierbij te laten.

➞ Lees ook: Bezoek Quinta da Regaleira, het mooiste kasteel van Sintra

Quinta da Regaleira

Évora (1 nacht)

Met het mooie Ecork Ecoresort als uitvalsbasis ontdekken we het stadje Évora. Aan het eind van de middag parkeren we onze huurauto buiten de stadsmuren, en wandelen door de eeuwenoude straatjes tot de zon onder gaat. ’s Avonds genieten we daarom optimaal van een diner en glas wijn in ons hotel, maar de volgende ochtend gaan we toch nog even terug naar Évora om de beroemde Capello dos Ossos te bekijken. Dit is een spookachtige kapel die is gemaakt van duizenden schedels en botten, een enge plek.

Verblijf: Ecork Ecoresort

Road trip Portugal: Van Porto naar de Algarve
Road trip Portugal: Van Porto naar de Algarve

Lagos (2 nachten)

We vervolgen onze road trip door Portugal en zetten koers naar de Algarve. Via de prachtige binnenwegen van de Alentejo kronkelen we naar het zuiden, en laten we het droge binnenland achter ons. We slapen in een fijn hotel in het oude centrum, dat in de maand december gelukkig niet zoveel toeristen hoeft te verwelkomen. We eten er authentieke kip piri piri en bezoeken het prachtige Ponta da Piedade. Wat mij betreft een van de mooiste stukjes van heel Europa en een van de hoogtepunten van deze rondreis door Portugal.

Verblijf: Casa da Moura

➞ Lees ook: Algarve: 7 tips voor een vakantie in Lagos

Ponta da Piedade
Ponta da Piedade

Cabo de Sao Vicente 

Vanuit Lagos maken we een uitstapje naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa: Cabo de Sao Vicente. De felrode vuurtoren die dit punt markeert is ontzettend mooi om te zien, maar ik ben vooral gecharmeerd van de prachtige stranden en stijle rotsklippen die zo typerend zijn voor dit deel van de Algarve. En het fijne: in december is het er praktisch uitgestorven.

Road trip Portugal: Van Porto naar de Algarve

Faro (1 nacht)

De laatste halte van onze road trip door Portugal is Faro. We hebben hier één nacht gepland, maar achteraf had ik graag nog iets langer willen blijven. Ga je een rondreis maken door de Algarve, dan kan ik het aanraden om hier wat langer te blijven. Het centrum met zijn witte huisjes is fotogeniek. Daarnaast stikt het hier van de restaurants waar je tussen de lokale families aan tafel zit en kan kiezen uit verschillende soorten dagverse vis. Een authentieker plekje heb ik in dit deel van Portugal niet gezien. Ons bezoek aan Faro is daarom de perfecte afsluiter van deze reis van Porto naar de Algarve. Met een voldaan gevoel leveren we onze huurauto dan ook weer in op het vliegveld.

Verblijf: Hotel Eva

➞ Lees ook: Portugal: 10 tips voor je stedentrip naar het mooie Faro

Faro, Portugal
Faro, Portugal
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

44 reacties

 1. Ziet er echt heerlijk uit zeg! Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar ik kan me er van alles bij voorstellen en het lijkt me echt genieten. :)

 2. Oh wat een heerlijke foto’s! Portugal staat ook hoog aan mijn lijstje. In eerste instantie alleen Lissabon, maar nu ik dit zo zie wil ik ook een roadtrip maken!

  1. Dankjewel! En Portugal is echt een ideaal land voor een road trip, zou het zeker een keer overwegen!

 3. Portugal staat echt al zo lang op mijn lijst. Gaaf dat je deze trip in zo weinig dagen kan maken!! Twee weken Portugal en dan heb je de tijd om nog wat meer te doen en te surfen. Ik onthoud het.

  1. Ja klopt! De volgende keer zou ik langer aan de kust blijven hangen denk ik. Kleine dorpjes bezoeken in de Algarve of juist het stuk kust tussen Lissabon en Porto bekijken!

 4. Mooie vuurtoren! Ik ben altijd een soort van gek op van die punten waarbij je het meest noordelijk/zuidelijk etc staat. Het slaat natuurlijk nergens op, maar aan de andere kant is het ook wel weer een beetje bijzonder :-)

  1. Haha ja het heeft wel wat, vind ik ook! Dit was wel echt een mooi plekje, nabijgelegen Sagres schijnt ook leuk te zijn, maar daar hadden we geen tijd meer voor.

 5. Heerlijk! Ik hou er ook van. Al die wijnbarretjes klinken goed. ;-) Ik ben 4x in Portugal geweest (Lissabon, Algarve, Madeira en de Azoren), maar nog steeds niet in Porto. Ik wil dat wel graag! En ook Cabo de Sao Vicente staat al een tijdje hoog op mijn lijstje.

  1. Ja ik nu 3x in Portugal, maar ik ben redelijk onverzadigbaar heb ik gemerkt, haha! Zoveel mooie plekken en zo’n fijne sfeer. Echt een superfijn vakantieland. Azoren lijken me prachtig :)!

  1. Ja Sintra was echt geweldig, wil ik een volgende keer echt meer tijd voor uittrekken. Faro idem dito, prachtig stadje!

 6. Dit klinkt als een heerlijke rondreis! Fijne steden maar ook genoeg natuur. Dat Portugal ook in het najaar en in de winter goed te doen is maakt het alleen maar aantrekkelijker! Mijn enige rondreis in Portugal was op de Azoren, ook een aanrader!

  1. Ah je bent niet de enige die dat aanraadt! Ik ben heel benieuwd naar de Azoren, lijkt me een prachtige plek!

 7. Getagd door een vriendinnetjr op fb. Bedankt voor je verslag. Ik vertrek dinsdag voor een road trip van 2 weken van porto naar faro. Zo een zin in. Alleen de eerste 4 dagen porto liggen vast, de rest staat nog open.

 8. Ik woon in Portugal en hoor & zie heel vaak Nederlandse toeristen om mij heen. :-) Gelijk hebben jullie. Portugal is een geweldig vakantieland. Ik deel mijn reiservaringen en tips op mijn blog “Over Portugal”. En Stéphanie…. São Miguel is echt een aanrader. Doen!

  1. Dank voor je berichtje! Ik weet zeker dat ik snel nog een keer naar Portugal kom, zo’n heerlijk land!

  1. Hi Michou, ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet heb bijgehouden. Maar ga uit van 15 euro pp per nacht voor een hotel, 200 voor de huurauto, 100 pp voor de vliegtickets, 30 pp voor de treinkaartjes tussen Porto en Lissabon en eten en drinken kan daar gelukkig erg goedkoop. 7 euro voor een flesje wijn bijvoorbeeld ;)!

 9. Vorig jaar trip Frankrijk-Spanje -Portugal gedaan en vice-versa. 3 weken en ruim 6 duizend kilometer gereden. Gewéldige reis was het. Portugal is inderdaad zo mooi en zulke fijne mensen. Ik weet niet meer hoe de plaatsjes heten waar we geweest zijn maar we gaan in ieder geval dit jaar weer zo een road-trip doen. Alleen dan met andere stops. Iemand nog tips?

  1. Mooie plannen Robert! Misschien het noorden van Portugal meepakken? De Alto Minho? Hele mooie wijnregio, heb er ook over geschreven op mijn blog :)!

 10. Hele leuke foto’s die het verhaal compleet maken! :)
  Jouw blog heeft me zeker geholpen met het maken van mijn road trip in juni.

  1. Hi Chiara,
   Ja klopt! Je betaalt dan wel extra voor die one-way boete, maar het scheelt wel een hoop tijd en onnodige kilometers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Portugal

Tijdens een reis naar Portugal draait het om genieten: van het lekkere weer, de goede wijnen en de mooie stranden. Portugal leent zich uitstekend voor een leuke stedentrip, maar het is ook de gedroomde bestemming voor zomerse roadtrip. En hou je van wijn? Dan moet je zeker het noorden van Portugal ontdekken en een roadtrip door de Douro combineren met de regio Alto Minho.

Wil je meer weten over reizen in Portugal? Lees hier alle reisblogs over Portugal.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset