Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

De Primus Essential Trail Kit is ideaal voor de lichtgewicht kampeerder

Primus Essential Trail Kit gasbrander

Toen ik vorig jaar ging vlotvaren in Zweden kreeg ik vanuit de organisatie het ideale kookstelletje mee. Een compact pakketje met daarin een gasbrander en een pannenset. Het was bovendien lichtgewicht en je kon er prima op koken, dus dat leek me ideaal voor mijn eigen kampeeruitrusting. Omdat het bewuste gaststelletje helaas alleen in Zweden werd verkocht, moest ik op zoek naar een alternatief.

Primus Essential Trail Kit

Ik kwam uiteindelijk uit bij de Essential Trail Kit van Primus, een (niet geheel toevallig) Zweeds outdoor merk dat is gespecialiseerd in het produceren van gasbranders en kooktoestellen. Primus werd in 1892 opgericht in Zweden en wordt al meer dan 125 jaar gebruikt door wereldreizigers en avonturiers. Primus ging mee op de eerste expeditie naar de Noordpool en ook Edmund Hilary en Tenzing Norgay kookten met Primus gasflesjes toen zij in 1953 als eersten de top van Mount Everest bereikten. Maar de gasbranders doen het ook uitstekend op de camping in Frankrijk of tijdens het wildkamperen in Scandinavië.

Primus Essential Trail Kit gasbrander
Primus Essential Trail Kit gasbrander

OP PAD MET DE PRIMUS ESSENTIAL TRAIL KIT

De Essential Trail Kit is een lichtgewicht minikeukentje voor op reis. Het bestaat uit een gasbrander, een kookpannetje en een kleine koekenpan. Perfect voor reizigers die een solo trektocht maken, maar ik heb ervaren dat je er met een beetje creativiteit ook prima voor twee personen op kunt koken. Het is een compacte set die je heel makkelijk mee kunt nemen, want de verschillende elementen én de gastank passen precies in elkaar. Zo doet de koekenpan ook dienst als deksel voor de kookpan en de handvatten houden het hele setje bij elkaar geklemd als het is ingepakt.

Primus Essential Trail Kit gasbrander

SPECIFICATIES

Dan de specificaties. Het gehele pakketje (exclusief gasfles) weegt slechts 382 gram, wat echt heel netjes is en een prima score als je een trektocht gaat maken. Dat komt onder andere doordat de pannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dat is ontzettend licht en bovendien redelijk sluitvast. Een volle gasfles is 230 gram, wat betekent dat het totale pakketje net iets meer dan 600 gram weegt.

De gasbrander heeft een vermogen van 2500W en het duurt 3,5 minuut om een liter water te koken. Zogenoemde Laminar Flow Burner Technology zorgt ervoor dat de gasbrander een lager zwaartepunt heeft en je dus stabieler kan koken.

Primus Essential Trail Kit gasbrander
Primus Essential Trail Kit gasbrander

TIJDENS HET KOKEN

Niet geheel onbelangrijk: hoe bevalt het koken op de Primus Essential Trail Kit? Ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben.

De gasbrander werkt naar behoren en heeft drie pootjes die ervoor zorgen dat je pannen stabiel op het vuur staan. Dat geldt overigens niet alleen voor de meegeleverde pannen, ook mijn normale pannen staan er verrassend stabiel op. Je moet wel zelf de brander aansteken met lucifers of een aansteker.

De grote kookpot heeft een inhoud van 1 liter en is voorzien van een schenktuit. Aan de binnenkant staan de inhoudsmaten aangegeven, waardoor je deze eventueel ook als maatbeker kunt gebruiken. De kookpot is bovendien volledig af te dekken met de koekenpan/deksel. Hoewel deze kookpan op het eerste gezicht niet heel groot lijkt, kun je er verrassend grote porties in bereiden. Een zak Mexicaanse bonenschotel van de Jumbo (voor 3 personen) paste er bijvoorbeeld makkelijk in. Met een beetje creativiteit kun je hier vrij eenvoudig wat lekkere eenpansgerechten in koken, en de pan is groot genoeg om dat voor twee personen te doen.

Dan het koekenpannetje, deze doet tegelijkertijd dienst als deksel voor de kookpan. Daar moet je wel even rekening mee houden als je iets uitgebreider gaat koken. De koekenpan is vrij klein en wat dat betreft dus niet heel erg geschikt om uitgebreid mee te koken. Een spiegelei gaat prima, maar voor gebakken aardappeltjes is deze pan echt te klein. Ik raad het trouwens wel aan om ondanks de anti-aanbaklaag toch wat olie of boter te gebruiken tijdens het koken. Mijn gebakken eitje kwam namelijk niet heel soepel van de bodem los.

Primus Essential Trail Kit gasbrander
Primus Essential Trail Kit gasbrander

CONCLUSIE

Deze gasbrander en pannenset is echt een aanwinst voor wie graag lichtgewicht gaat kamperen of niet heel veel ruimte heeft. Het is een super compact en licht setje, maar met genoeg mogelijkheden om wat lekkers klaar te maken.

WAAR IS DE PRIMUS ESSENTIAL TRAIL KIT TE KOOP?

De Primus Essential Trail Kit kost € 59,95 en is onder andere te koop via bol.com.

Primus Essential Trail Kit gasbrander

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp