Zoeken
Sluit dit zoekvak.
20 februari 2023

Maki’s spotten in het Ranomafana National Park in Madagascar

Ranomafana National Park, Madagascar

In Madagascar kan het landschap om de zoveel kilometer veranderen en het mooiste voorbeeld daarvan vind je in het Ranomafana National Park. Rijstvelden en woestijn maken hier plaats voor een dicht regenwoud met watervallen, regenbogen en natuurlijk maki’s.

Het Ranomafana National Park is gelegen in oosten van Madagascar, ongeveer halverwege de steden Antsirabe en Fianarantsao. Landschappelijk gezien vond ik dit een van de mooiste plekken in het hele land, vooral omdat het zo verschilde van de rest van Madagaskar. Ranomafana is daarnaast de plek om de bedreigde bamboo lemur te spotten, een van de leukste maki’s op het hele eiland.

Lees hier alle blogs over Madagascar

RANOMAFANA NATIONAL PARK

Tropisch regenwoud in het oosten van Madagascar

Ranomafana National Park is een uniek natuurgebied in het oosten van Madagascar. Het omvat een regenwoud van zo’n 400 vierkante kilometer en de weg ernaartoe is beeldschoon. Het droge platteland veranderd in een vruchtbaar landschap met kolkende rivieren en groene boomtoppen die zijn gehuld in een deken van mist. Je waant je voor je gevoel in een totaal ander werelddeel.

Het park staat echter vooral bekend om haar wildlife, want je kunt hier de nodige dieren spotten. In het park leven maar liefst 29 soorten zoogdieren, waarvan 12 soorten maki’s. Een deel daarvan kan je tijdens wandelingen overdag spotten, maar er zijn ook dieren die zich pas na zonsondergang laten zien.

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar

TRAILS

In het Ranomafana National Park zijn verschillende trails uitgezet en als je veel tijd hebt, kun je elke dag een andere wandeling maken. Verreweg de meest bekende wandelroute is de Talatakely Trail, want hier heb je de meeste kans om maki’s te spotten. Dit rondje neemt ongeveer 5 uur in beslag en komt onder andere langs een hoog uitkijkplatform.

Andere wandelingen die je in Ranomafana kunt maken zijn het Vohipara Circuit en Vatoharanana. Het is daarnaast zelfs mogelijk om een trekking van meerdere dagen te maken, dus neem je tijd op deze plek.

Ranomafana National Park, Madagascar
Ranomafana National Park, Madagascar
Ranomafana National Park, Madagascar

MAKI’S SPOTTEN IN RANOMAFANA

Tijdens je bezoek aan het Ranomafana National Park kun je heel wat nieuwe makisoorten aan je lijstje toevoegen. Ze zitten meestal hoog in de boom verscholen en je hebt een gids nodig om ze te spotten, maar héél soms laten ze zich op de grond zien. Wij spotten vier verschillende soorten maki’s: de Golden Bamboo Lemur, de Greater Bamboo Lemur, de Red Bellied Lemur en een sifaka. Met name de Bamboo Lemur is heel bijzonder, want deze maki wordt met uitsterven bedreigd. Het aantal dat in Ranomafana leeft is schrikbarend laag en het is ontzettend treurig dat deze bijzondere beestjes er binnenkort misschien niet meer zijn.

Madagascar bezienswaardigheden: Ranomafana National Park
Ranomafana National Park, Madagascar

MAAR ER ZIJN NOG MEER DIEREN

Behalve maki’s kun je overigens nog veel meer dieren spotten in Ranomafana. Wij zien de nodige bijzondere vogels vliegen en maken op het uitkijkpunt ook kennis met de ringstaartmangoest. Dit diertje heeft een prachtige ringstaart en komt vooral af op de lunchpakketjes van toeristen. Ik had bijvoorbeeld een bananenschil in mijn rugzak zitten en dat heeft zo’n dier direct door. Andere dieren die we hier tegenkwamen waren waren een hele grote junglerat, een aantal mooie vogels en een prachtige madagaskardaggekko.

Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

NIGHT WALK

Ik raad het aan om ergens in Madagascar ook een night walk te doen. Veel maki’s zijn namelijk nachtdieren en laten zich dus alleen na zonsondergang zien. En dat geldt niet alleen voor maki’s, maar ook voor kameleons. Tijdens een night walk ga je met een zaklamp op pad en speur je de bomen af naar wilde dieren. Je moet goed opletten, want je herkent de beestjes alleen aan hun glimmende oogjes. Na een tijdje ga je er handig in worden en zul je ze ook zelf ontdekken.

Ik vond de night walk een van de leukste dingen die ik in Madagascar heb gedaan, dus het is zeker de moeite waard om dit in Ranomafana te ondernemen.

Wilde dieren in Madagascar

RANOMAFANA BEZOEKEN

PRAKTISCHE INFO VOOR JE BEZOEK AAN RANOMAFANA

TOEGANGSPRIJZEN RANOMAFANA

Houd er rekening mee dat een bezoek aan de natuurparken van Madagascar niet goedkoop is. De toegangsprijs ligt aardig hoog en daarnaast moet je ook een gids betalen. Dit is verplicht en er is dus geen manier om onder deze uitgave uit te komen. In Ranomafana moet je daarnaast ook nog een aanvullende community charge betalen.

Toegangsprijs per persoon: 55.000 ariary
Community charge per persoon: 5.000 ariary
Prijs voor een gids: 75.000 ariary voor een wandeling van maximaal 3 uur, 105.000 ariary voor een wandeling van 6 uur en 125.000 ariay voor een wandeling van 8 uur.

Wij waren met z’n tweeën in totaal 225.000 ariary kwijt (excl. fooien voor de gids en de spotter).

Ranomafana National Park, Madagascar
Ranomafana National Park, Madagascar

GIDS

In Madagascar mag je de parken uitsluitend bezoeken met een officiële gids. Je kunt dus ook in Ranomafana niet op eigen gelegenheid door de jungle dwalen. Wij hebben een gids mee en daarnaast ook een jong ventje dat voor ons de dieren gaat spotten. De gids vertelt over het oerwoud en haar bewoners, het jonge ventje speurt het bladerdak af naar maki’s. Een goede combinatie, want we leren én zien heel veel.

Tip: regel de avond voordat je het park bezoekt al een gids. Dat kan via het kantoor van het nationale park, maar bij de receptie van je hotel kunnen ze ook iemand voor je bellen. De gids kwam de avond van tevoren alvast even kennismaken en bespreken welke wandelroute we gingen volgen. Wij hebben dat in alle parken in Madagascar zo gedaan en het scheelt gewoon veel gedoe in de ochtend. Daarnaast voorkom je dat ’s ochtends alle gidsen al bezet zijn en je dus niet het park kan bezoeken.

Ranomafana National Park, Madagascar
Ranomafana National Park, Madagascar

NIET VERGETEN

  • water
  • lunchpakketje
  • stevige wandelschoenen
  • zonnebrand
  • muggenspray
  • hoofdlampje (voor de night walk)

HET DORPJE RANOMAFANA

De meeste dorpjes die rondom de nationale parken van Madagascar liggen stellen niet zoveel voor, maar in Ranomafana valt zowaar nog het een en ander te beleven. In dit gezellige jungledorpje vind je een aantal gezellige pensions en guesthouses, maar ook kraampjes met vers fruit en souvenirs. Toen wij er waren werd er zelfs buiten op een groot scherm voetbal uitgezonden.

Wat betreft restaurants heb je hier ook redelijk wat keus. In Isalo en Tsingy waren we aangewezen op het restaurant van ons hotel, maar hier eten we twee avonden op rij buiten de deur. We schuiven aan bij het gezellige restaurant van Le Grenat, een aardig restaurant met nette prijzen. Het eten is prima en de porties zijn groot, maar kijk uit wat je drinkt. Ik raad het bijvoorbeeld niet aan om hier een sapje te bestellen, want mijn vriend is daar drie dagen lang ziek van geweest.

Let op: er is geen pinautomaat in Ranomafana, dus zorg dat je voldoende cash bij je hebt voor het betalen van je hotel, de toegangsprijs van het park en het eten.

Ranomafana National Park, Madagascar

OVERNACHTEN IN RANOMAFANA

Wat betreft hotels in Ranomafana heb je aardig wat keus. Je kunt ervoor kiezen om dicht bij de ingang van het park te gaan zitten, maar wij besluiten een hotel midden in het dorpje te boeken. We verblijven twee nachten bij Hotel Thermal Ranomafana, een net hotel met grote kamers, royale badkamers en elke ochtend een degelijk ontbijt. De mensen waren bovendien mega behulpzaam toen onze auto kapot was. Er ging meteen iemand met ons mee naar de lokale garage om te kijken of onze banden vervangen konden worden. Heel fijn. Dit hotel is zeker niet de goedkoopste optie in het dorp, maar wel een comfortabele. Wij betaalden 213.000 ariary per nacht (inclusief ontbijt), wat omgerekend ongeveer 50 euro is. Een kamer boeken kan alleen via hun eigen website.

Wil je goedkoper overnachten, neem dan een kijkje op Booking.com voor het aanbod van hotels in Ranomafana.

HOE KOM JE ER?

Ranomafana ligt op 227 kilometer rijden van Antsirabe en de rit neemt makkelijk een paar uur in beslag. Het laatste uur rijd je echter via een prachtige slingerweg naar het dorpje en dat maakt alles weer goed. De ingang van het park ligt op ongeveer 6 kilometer vóór het dorpje.

Ranomafana National Park, Madagascar
Ranomafana National Park, Madagascar

OOK NAAR MADAGASCAR? ZO REGEL JE EEN RONDREIS

Wil je ook een roadtrip maken door Madagascar en op zoek naar maki’s in Ranomafana? Er zijn verschillende reisorganisaties die je kunnen helpen met het plannen van jouw reis. Een betrouwbare reisorganisatie is bijvoorbeeld Riksja Travel. Bij hun kun je kant-en-klare rondreizen boeken, maar ook een voorstel op maat aanvragen. Reis je liever met een groep, dan kun je onder andere terecht bij Djoser. Je kunt geheel vrijblijvend een gratis reisgids met meer informatie aanvragen.

Houd jij liever alle regie? Je kunt ook zelf een rondreis door Madagascar plannen. Dat heb ik ook gedaan en is makkelijker dan je denkt. Met Kenya Airways en Ethiopian Airlines kun je goedkoop naar Madagascar vliegen, maar je kunt er ook voor kiezen om met KLM/Air France te reizen. Ik raad het aan om vliegtickets te vergelijken via Tix.nl. De meeste van mijn hotels op Madagascar boekte ik een paar maanden van tevoren via Booking.com. Wat handig is om te weten: niet alle hotels op Madagascar zijn te vinden via Booking.com. Soms moet je even een mailtje sturen om een kamer te reserveren.

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES