Zoeken
Sluit dit zoekvak.
4 april 2024

Ik ging karten door de straten van Tokyo en dat was SUPER VET

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

Karten door de straten van Tokyo, ik had het al een aantal keer voorbij zien komen op social media. Gehuld in kostuum rijd je met een kart door het centrum van Tokyo en onderweg trek je aardig wat bekijks. Dat móest ik natuurlijk uitproberen tijdens mijn reis door Japan en dus ging ik karten in Tokyo.

Street kart in Tokyo

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

De stad bekijken vanaf een Go Kart

Het kartspelletje is ontstaan toen een Japanner dit voor de lol voor zijn vrienden organiseerde. Iedereen mocht zich verkleden en het groeide in korte tijd uit tot een regelrechte hit. En niet onterecht. Dit karten doe je namelijk niet op een bepaald parcours, maar op straat. Dat is extra leuk, want daardoor zie je onderweg een hoop van de stad. Het overige verkeer raast langs je heen terwijl je in de verte iconen als de Tokyo Skytree, de Sensoji Tempel en Ginza ziet opdoemen. Een bijzondere manier om de stad te bekijken, maar bovenal heel erg leuk.

Welke tours zijn er allemaal?

Inmiddels zijn er verschillende bedrijven die tours aanbieden. Een selectie van de verschillende opties:

  • Deze tour begint in de gamewijk Akihabara en is tevens de goedkoopste.
  • Liever een privétour? Als je met deze organisatie gaat karten kun je de route naar wens aanpassen.
  • Karten in kostuum en daarna de tijd om nog wat kiekjes te schieten voor social media.

Rechtszaak door Nintendo

Er is de laatste jaren veel te doen geweest over de kartwagentjes in Japan. Ze zijn een doorn in het oog van andere weggebruikers en het zou voor onveilige situaties in het verkeer zorgen. Daarnaast was er ook nog gedoe rondom de naam van het oorspronkelijk bedrijf. Zij noemden zich namelijk MariCar en lieten zich overduidelijk inspireren door het beroemde racespelletje Mario Kart van Nintendo. Nintendo spande een rechtszaak aan vanwege inbreuk op het merkrecht en het kartbedrijf mocht de term ‘Mariokarten’ niet meer gebruiken.

Een rechter heeft begin 2020 besloten dat het bedrijf dat de oorspronkelijke ‘Mariokart’-excursies aanbood, niet meer onder die naam mag opereren. Het bedrijf heeft een enorme boete gekregen en alle associaties met Super Mario, Mariokart en Nintendo zijn verboden. Zo moesten ze de bedrijfsnaam MariCar aanpassen en worden er geen kostuums meer verhuurd van onder andere Super Mario, Luigi en Peach. Op de website staat het volgende: Street Kart is in no way a reflection of Nintendo, the game ‘Mario Kart’. We do not provide rental of costumes of Mario Series.

Racen in het pak van een superheld

Maar kun je dan helemaal niet meer in een kartwagentje door de straten van Tokyo scheuren? Zeker wel. In de praktijk betekent het dat je nog wel in een kartwagentje door Tokyo kan toeren, maar dus niet meer in een Mariokostuum. In plaats daarvan heb je keus uit de pakken van andere superhelden en stripfiguren, Maar dat is eigenlijk net zo leuk.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan
Wij mochten in 2018 nog wel in kostuums van Mario en Luigi karten

Internationaal rijbewijs is verplicht

Terug naar mijn avontuur in Tokyo, dat begint in de winkel in Akihabara. Ik ben een half uur voor vertrek aanwezig, want eerst moeten er wat juridische zaken worden afgehandeld. Zo moet je een aansprakelijkheidsformulier invullen en krijg je instructies over het rijden in colonne. Je bent namelijk deelnemer aan het verkeer. Ook moet je als buitenlander een Internationaal Rijbewijs kunnen overleggen, anders mag je niet meedoen. En denk eraan om dichte schoenen aan te trekken.

Een kostuum uitzoeken

Als alle handtekeningen zijn gezet is het tijd voor het leukere deel van de ochtend: een kostuum uitzoeken. Toen ik ging Mariokarten in Tokyo mocht je nog wel een kostuum uitzoeken van je favoriete Mario-karakter. Ze hadden bijvoorbeeld pakken van Princess Peach, Mario, Toad en Bowser, maar ook van andere cartoons en stripfiguren. Zo kun je je verkleden als Minion of een pak aan van een superheld.

Ondanks dat het buiten bijna 40 graden is, kiezen mijn vriend en ik voor een kostuum van Mario en Luigi. Bloedheet, maar de ervaring valt of staat wel een beetje bij de manier waarop je je verkleedt. Het is dan ook een beetje jammer dat de mensen uit onze groep géén kostuum aantrekken, want juist zo’n grote groep verklede mensen is deel van de pret.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

De straten van Tokyo als parcours

Here we go! Na een korte uitleg over de werking van de karts gaan we op weg en draaien we de straat op in Akihabara. Dit is de gamewijk van Tokyo, het epicentrum van de Japanse gadgets, games en videospelletjes. Terwijl we staan te wachten voor stoplicht worden we door alle voorbijgangers gefilmd en gefotografeerd, want die vinden het bijna net zo leuk als wijzelf.

Ons groepje bestaat uit 6 personen en we hebben één begeleider die voorop rijdt. Hij laat door middel van handgebaren zien hoe we ons moeten opstellen bij een stoplicht en of we achter elkaar moeten rijden. Dat gaat allemaal verbazingwekkend soepel. Er is één persoon die het qua snelheid niet helemaal bij kan houden, maar onze slinger van kartwagentjes blijft eigenlijk de hele rit intact.

Van Tokyo Station naar Ginza

Vanuit Akihabara rijden we vervolgens door naar Tokyo Station en de wijk Ginza, dat bekend staat als het uitgaansdistrict van Tokyo. We scheuren over de belangrijkste winkelstraat van de stad en ik kan alleen maar denken: dit is zó ontzettend leuk. Je moet goed opletten tijdens het rijden, maar ik heb onderweg volop genoten van de ervaring.

Akihabara, de gamewijk van Tokyo

Fotosessie met de Tokyo Skytree

De volgende locatie is de wijk Ueno, waar we langs het Ueno-park rijden en gaan vervolgens door richting Asakusa. Asakusa is een van de meest toeristische wijken van Tokyo en ook hier trekken we een hoop bekijks. Daarna zetten we koers naar de Tokyo Skytree, waar we een korte pauze houden en een korte fotosessie. Dit is het laatste stuk van het parcours en vanaf hier rijden we weer terug naar de winkel in Akihabara en is het helaas voorbij.

Verkeersregels

Ga je karten in Tokyo, dan maak je een rondje door het centrum van de stad. Je gaat dus niet racen op een apart parcours. Dat betekent dat je je aan de verkeersregels moet houden en dus ook niet tegen elkaar mag racen. Bananen gooien is helaas ook niet toegestaan.

Onderdeel van het verkeer

Je rijdt netjes 50 kilometer per uur en bent onderdeel van het verkeer. Juist de interactie met de mensen op straat maakt de ervaring zo leuk. Je ziet dolblije kinderen langs de kant van de weg, maar ook volwassenen die snel nog even een foto maken.

Nadat ik ben wezen karten in Tokyo heb ik zelf ook elke dag wel een groepje langs zien rijden en het blijft grappig om te zien. Dan zit je in de trein en zie je vanuit het raam allemaal mensen in kostuum langsscheuren. Een geweldig gezicht.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

Niet iedereen is fan

Toch is niet iedereen blij met al die fans van Mario Kart en dat kan ik me ook wel een beetje voorstellen. Je zit in een van de grootste steden ter wereld en ondanks dat we stevig doorrijden, zorgt onze colonne toch voor een beetje oponthoud. Taxichauffeurs vinden het bijvoorbeeld bloedirritant en kunnen agressief reageren. Ik vraag me dus af wat de doorsnee Japanner vindt van al die toeristen die gaan ‘Mariokarten’ in Tokyo. Misschien kijken zij er op dezelfde manier tegenaan zoals wij tegen de bierfiets op de Amsterdamse grachten.

Is het een aanrader om te gaan street karten in Tokyo?

Of ik het street karten in Tokyo kan aanraden? ABSOLUUT. Ik ben nu meerdere keren in Tokyo geweest en dit is het leukste dat ik hier heb gedaan. Je bent een rijdende bezienswaardigheid en hebt onderweg de grootste lol. Bovendien zie je de stad vanuit een compleet ander perspectief. Je zult normaal veel met de metro en trein reizen, en dan krijg je eigenlijk maar weinig mee van de stad. Vanuit je kartwagentje krijg je heel veel nieuwe plekken te zien. Kortom: ga dit doen als je in Tokyo bent.

Zo regel je jouw kartavontuur in Tokyo

Wil je ook karten in Tokyo? Er zijn verschillende plekken waar je een tour met go kart kan boeken. Via Viator kun je (net als wij) een tour doen in gamewijk Akihabara. Deze zit lekker centraal in Tokyo en is bovendien het goedkoopst. Zit je in een hotel in de buurt van Shibuya en wil je niet te ver reizen, dan is het wellicht handiger om aan te kloppen bij deze partij.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

Tips voor als je gaat karten in Tokyo

  • Er wordt geadviseerd om zo’n 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn in de winkel. Ik denk zelf dat je beter een half uur van tevoren aanwezig kunt zijn, zodat je alle tijd hebt om een kostuum uit te zoeken.
  • Je moet een geldig Internationaal Rijbewijs hebben als je wilt karten in Tokyo. Deze moet je voor je reis naar Japan aanvragen bij de ANWB.
  • Het is leuk om een actioncam te huren. Deze legt je hele rondje vast op camera. Je kunt daar je eigen Micro SD voor gebruiken, maar deze kaartjes zijn ook ter plekke te koop in de winkel. Een eigen actioncam mag je natuurlijk ook gebruiken.
  • Moedig al je teamgenoten aan om een kostuum te dragen, want hoe meer verklede mensen, hoe beter. Ik vond het jammer dat in onze groep niet iedereen een pak aanhad.
  • Kies in de zomermaanden voor een tour in de ochtend of na zonsondergang, en ga niet op het heetste moment van de dag de straat op.
  • Kom je tijdens je rondreis door Japan niet in Tokyo? Je kunt ook karten in Osaka!

Het alternatief: Mario Kart in Super Nintendo World in Osaka

Wil je wel het echte Mariokarten ervaren? Er is een mooi alternatief: in Osaka is namelijk recent Super Nintendo World geopend. Een pretpark met de creaties van Nintendo als thema. Hier zijn de verschillende attracties gebaseerd op de spellen van Nintendo, waaronder dus Mariokart. Het is onderdeel van Universal Studios Japan en onder andere te combineren met een bezoekje aan The Wizarding World of Harry Potter.

➞ Lees ook: 5 handige tips voor een eerste bezoek aan Universal Studios Japan

Ook naar Tokyo?

Op Expeditie Aardbol vind je veel informatie voor een reis naar Japan en Tokyo. Lees bijvoorbeeld mijn artikel met de route en planning voor een rondreis door Japan. Ook interessant om te lezen: een overzicht van de leukste wijken in Tokyo. Wil je meer leuke ideeën voor Japan? Bekijk ook mijn lijstje met 35 activiteiten die iedereen gedaan moet hebben in Japan.

Ben je nog op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel in Tokyo? Ik kan het APA Hotel Asakusa Tawaramachi Ekimae zeker aanraden. Wij betaalden € 268 voor vijf nachten, wat zeer redelijk is voor een hotel in Tokyo. Dit hotel ligt midden in de wijk Asakusa, op slechts twee metrohaltes van Akihabara en het startpunt van de tour.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. HOE tof ziet dit er uit?! Lijkt me ook wel spannend om zo in het drukke verkeer in zo’n kleine/lage kart te rijden. Onbegrijpelijk ook, die mensen die zich niet verkleden haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset